Koronavírus - Ártalomcsökkentő szolgáltatásban és elterelésen résztvevőknek

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összes jogi tudnivalót a tasz.hu/koronavirus oldalon gyűjtöttük össze.

Mit tegyél ártalomcsökkentő szolgáltatásban résztvevő kliensként a járvány során?

A sokat emlegetett legfőbb teendő rád is érvényes: lehetőség szerint ne hagyd el az otthonod! A személyes találkozásokat korlátozd az ellátásodat segítő hozzátartozókra, más rokonokkal és ismerősökkel csak telefonon és elektronikus úton érintkezz! Az ellátóhely is telefonon fog érdeklődni az állapotodról és tanácsokat nyújtani, ha szükséges. Ha betegségre utaló légúti tüneteket észlelsz vagy lázad vagy, hívd fel a háziorvosod és egyeztesd vele a további teendőket!

Az ellátóhelyek a veszélyhelyzet idején nem tarthatnak csoportos tevékenységeket. Ha ilyen eseményre volt korábbról időpontod, akkor számíts arra, hogy elmarad, de telefonon vagy az intézmény oldaláról szerezhetsz bővebb tájékoztatást. Több szolgáltató működtet ebben az időszakban online támogató csoportokat és e-gyűléseket Skypeon, Facebookon és egyéb felületeken. Ezzel kapcsolatban is kérhetsz tájékoztatást az ellátásod biztosító intézménytől.

A szolgáltatók ebben az időszakban ügyeletet működtethetnek, aminek elsődleges célja a krízisintervenció. Ha tehát a szenvedélybetegséged miatti krízisbe kerülsz, súlyos problémád adódik, akkor lehetőséged van személyes találkozásra a segítőddel az ellátóhelyen. Fontos azonban, hogy csak akkor menj oda személyesen, ha a problémád telefonos vagy online konzultáció formájában nem megoldható, hiszen azzal megelőzheted a fertőzésveszélyt.

Az EMMI dokumentuma sajnos nem nyújt útmutatást a tűcsereprogramok működésére és nem részletezi a szubsztitúciós (pl. metadon-fenntartó) szolgáltatások módosításait. Ha ilyen szolgáltatásokat veszel igénybe, tájékozódj telefonon vagy az ellátó intézményed honlapjáról a betegellátást érintő módosításokról!

Ha aktív szerhasználó vagy, olvasd el a Drogriporter járvány idejére összegyűjtött ártalomcsökkentő tippjeit, valamint tekintsd meg az addiktológiai szolgáltatások működésében beállt változásokat

Mit tegyél, ha eltereltként az intézmény zárva tartása miatt nem tudsz részt venni a kezeléseken?

A vonatkozó rendelet értelmében, ha elterelésben veszel részt, akkor két kezelési időpont között maximum 30 nap telhet el, máskülönben az elterelés érvénytelen. Minthogy több elterelőhely előre nem látható ideig zárva tart, így sokan nem tudják az elterelés időbeli előírását teljesíteni. Ha te is közéjük tartozol, ne kezdj el kétségbeesetten új elterelőhelyet keresni! 

Az EMMI a következő tájékoztatást nyújtotta az elterelés igénybevételéről a veszélyhelyzet idején:

A Magyar Kormány által elrendelt veszélyhelyzet megszűnéséig az elterelésben részt vevő személy – szolgáltatás hiányában – kötelezettségét önhibáján kívül nem tudja teljesíteni, ezért mulasztást nem követ el. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, amikor a szolgáltatás ugyan elérhető, de az elterelésben részt vevő személyt önhibáján kívüli körülmény (a veszélyhelyzet következtében pl. határok lezárása, karantén) akadályozza a szolgáltatás igénybe vételében.

A fenti körülmények fennállása esetén az elterelésben részt evő személyt felelősség nem terheli, hiszen önhibáján kívül nem tudta igénybe venni a szolgáltatást.

Ha elterelést végzel vagy szeretnél megkezdeni, akkor a KEF oldalán ellenőrizheted az elterelő intézmények nyitvatartását a járványügyi veszélyhelyzet idején.

Megosztás