Koronavírus - Elterelésen résztvevőknek

Mit tegyél, ha eltereltként az intézmény zárva tartása miatt nem tudtál részt venni a kezeléseken?

A vonatkozó rendelet értelmében, ha elterelésben veszel részt, akkor két kezelési időpont között maximum 30 nap telhet el, máskülönben az elterelés érvénytelen. Minthogy a legtöbb elterelőhely a járvány során elrendelt veszélyhelyzet alatt zárva tartott, sokan nem tudták az elterelés időbeli előírását teljesíteni. Az illetékes minisztérium tájékoztatása alapján a különleges helyzetre való tekintettel ez nem jelenti az elterelés érvénytelenségét. 

Kérdésünkre az EMMI a következő tájékoztatást nyújtotta az elterelés igénybevételéről a veszélyhelyzet idején:

A Magyar Kormány által elrendelt veszélyhelyzet megszűnéséig az elterelésben részt vevő személy – szolgáltatás hiányában – kötelezettségét önhibáján kívül nem tudja teljesíteni, ezért mulasztást nem követ el. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, amikor a szolgáltatás ugyan elérhető, de az elterelésben részt vevő személyt önhibáján kívüli körülmény (a veszélyhelyzet következtében pl. határok lezárása, karantén) akadályozza a szolgáltatás igénybe vételében. A fenti körülmények fennállása esetén az elterelésben részt vevő személyt felelősség nem terheli, hiszen önhibáján kívül nem tudta igénybe venni a szolgáltatást.

Mindez azt is jelenti, hogy a veszélyhelyzet megszüntetésével fel kell keresned a korábban választott elterelőhelyet, hogy megállapodj az intézménnyel a kezelés folytatásáról.

A járvány idején elérhető addiktológiai ellátásokat gyűjtő, folyamatosan frissülő összefoglaló táblázat itt érhető el.

Megosztás