Koronavírus - Hogyan vedd igénybe az ártalomcsökkentést és az elterelést a járvány idején?

Az EMMI 2021. március 18-án adta ki útmutatóját a szociális alapszolgáltatások számára a koronavírus terjedésének megelőzésére. Ebben külön rész foglalkozik a szenvedélybeteg-ellátással és az alacsonyküszöbű, ártalomcsökkentő szolgáltatásokkal. Röviden összefoglaljuk a kliensek számára, hogy az útmutatás alapján milyen változások várhatóak az ártalomcsökkentő szolgáltatások működésében.

Mit tegyél ártalomcsökkentő szolgáltatásban résztvevő kliensként a járvány során?

A sokat emlegetett legfőbb teendő rád is érvényes: lehetőség szerint ne hagyd el az otthonod! A személyes találkozásokat korlátozd az ellátásodat segítő hozzátartozókra, más rokonokkal és ismerősökkel csak telefonon és elektronikus úton érintkezz! Az ellátóhely is telefonon fog érdeklődni az állapotodról és tanácsokat nyújtani, ha szükséges. Ha betegségre utaló légúti tüneteket észlelsz vagy lázad vagy, hívd fel a háziorvosod és egyeztesd vele a további teendőket!

Az ellátóhelyek a veszélyhelyzet idején nem tarthatnak csoportos tevékenységeket. Ha ilyen eseményre volt korábbról időpontod, akkor számíts arra, hogy elmarad, de telefonon vagy az intézmény oldaláról szerezhetsz bővebb tájékoztatást. Több szolgáltató működtet ebben az időszakban online támogató csoportokat és e-gyűléseket Skypeon, Facebookon és egyéb felületeken. Ezzel kapcsolatban is kérhetsz tájékoztatást az ellátásod biztosító intézménytől.

A szolgáltatók ebben az időszakban ügyeletet működtethetnek, aminek elsődleges célja a krízisintervenció. Ha tehát a szenvedélybetegséged miatti krízisbe kerülsz, súlyos problémád adódik, akkor lehetőséged van személyes találkozásra a segítőddel az ellátóhelyen. Fontos azonban, hogy csak akkor menj oda személyesen, ha a problémád telefonos vagy online konzultáció formájában nem megoldható, hiszen azzal megelőzheted a fertőzésveszélyt.

Az EMMI dokumentuma sajnos nem nyújt útmutatást a tűcsereprogramok működésére és nem részletezi a szubsztitúciós (pl. metadon-fenntartó) szolgáltatások módosításait. Ha ilyen szolgáltatásokat veszel igénybe, tájékozódj telefonon vagy az ellátó intézményed honlapjáról a betegellátást érintő módosításokról!

Ha aktív szerhasználó vagy, olvasd el a Drogriporter járvány idejére összegyűjtött ártalomcsökkentő tippjeit, valamint tekintsd meg az addiktológiai szolgáltatások működésében beállt változásokat.

Mit tegyél, ha eltereltként az intézmény zárva tartása miatt nem tudtál részt venni a kezeléseken?

A vonatkozó rendelet értelmében, ha elterelésben veszel részt, akkor két kezelési időpont között maximum 30 nap telhet el, máskülönben az elterelés érvénytelen. Minthogy a legtöbb elterelőhely a járvány során elrendelt veszélyhelyzet alatt zárva tartott, sokan nem tudták az elterelés időbeli előírását teljesíteni. Az illetékes minisztérium tájékoztatása alapján a különleges helyzetre való tekintettel ez nem jelenti az elterelés érvénytelenségét.

Kérdésünkre az EMMI a következő tájékoztatást nyújtotta az elterelés igénybevételéről a veszélyhelyzet idején:

A Magyar Kormány által elrendelt veszélyhelyzet megszűnéséig az elterelésben részt vevő személy – szolgáltatás hiányában – kötelezettségét önhibáján kívül nem tudja teljesíteni, ezért mulasztást nem követ el. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, amikor a szolgáltatás ugyan elérhető, de az elterelésben részt vevő személyt önhibáján kívüli körülmény (a veszélyhelyzet következtében pl. határok lezárása, karantén) akadályozza a szolgáltatás igénybe vételében. A fenti körülmények fennállása esetén az elterelésben részt vevő személyt felelősség nem terheli, hiszen önhibáján kívül nem tudta igénybe venni a szolgáltatást.

Mindez azt is jelenti, hogy a veszélyhelyzet megszüntetésével fel kell keresned a korábban választott elterelőhelyet, hogy megállapodj az intézménnyel a kezelés folytatásáról.

A járvány idején elérhető addiktológiai ellátásokat gyűjtő, folyamatosan frissülő összefoglaló táblázat itt érhető el.

Megosztás