Koronavíruson átesettek

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összes jogi tudnivalót a tasz.hu/koronavirus oldalon gyűjtöttük össze.

Ki minősül koronavíruson átesettnek?

Az, aki hitelt érdemlően igazolja, hogy a megelőző 6 hónapon belül már megfertőződött és meggyógyult a koronavírus-fertőzésből, átesettnek minősül. A fertőzésen átesettek szervezete nagy valószínűséggel ellenanyagokat termel a vírus ellen, amely jelen tudásunk szerint hat hónapig (folyamatosan csökkenő) védettséget ad az újabb fertőződéssel szemben.

Hogyan lehet azt igazolni, hogy átesett valaki a koronavíruson?

Beutazás (részletes tájékoztatónk itt) esetén magyar vagy angol nyelvű okirattal (pl. zárójelentés, egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiállított más igazolás, teszteredmény) lehet igazolni, hogy a megelőző 6 hónapban már átesett a COVID-19 fertőzésen, minden más esetben a jogszabály nem jelöli meg kifejezetten, hogy ezt milyen dokumentummal lehet megtenni, így bármely olyan hivatalos irat, amiből kiderül, hogy az illető átesett a fertőzésen, elfogadható lehet.

Arról egyelőre nem tudunk információval szolgálni, hogy egyéb esetekben igazolást fogad el a járványügyi hatóság. Ezzel kapcsolatban érdemes magától az illetékes járványügyi (népegészségügyi) hatóságtól információt kérni. 

Milyen esetben vonatkoznak külön szabályok arra, aki már átesett a fertőzésen?

A határátlépés során, aki magyar vagy angol nyelvű okirattal hitelt érdemlően igazolja, hogy a megelőző 6 hónapon belül már átesett a koronavírus-fertőzésen, szabadon beléphet az országba és a 10 napos karanténkötelezettség sem vonatkozik rá.

A rendőrség annak ellenére, hogy ebben az esetben nem szükséges külön eljárás, a gyakorlatban mégis külön, méltányossági kérelem benyújtásához köti a külföldiek belépését és a karanténkötelezettség feloldását. A kérelmet online itt lehet beadni, egyéb méltányolható okra hivatkozva: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

Ez az eljárás nem vezethető le a jogszabályból, álláspontunk szerint, aki a határátkelésnél igazolja, hogy átesett, méltányossági kérelem nélkül léphet be az országba.

Vonatkozik rám a maszkviselési és a többi védelmi szabály, miután már átestem?

A jogszabályok megkülönböztetés nélkül vonatkoznak mindenkire, a jogalkotó nem hozott külön szabályokat a már átesettekre. A maszkviselési, távolságtartási és az összes többi szabály ugyanúgy vonatkozik rájuk is, mint mindenki másra. Ezekről a szabályokról itt írtunk részletesebben.

Kontaktszemélyként elkülöníthető az, aki átesett már a fertőzésen?

Az egészségügyi törvény értelmében a koronavírus-kontaktok járványügyi megfigyelés alá kerülnek. Az a személy kerülhet járványügyi megfigyelés alá, aki koronavírusban szenvedő személlyel érintkezett ÉS feltehetően maga is a betegség lappangási szakában van. A kontaktszemélyekre vonatkozó általános szabályokról itt lehet bővebben tájékozódni.

Ez alapján azt gondoljuk, hogy a fertőzésen már átesettek nem kerülhetnek járványügyi megfigyelés alá, de a járványügyi hatóság szakmai alapon mérlegel és dönt, hogy mekkora a kockázat arra, hogy az illető ismét lappangási szakaszban van. Az elkülönítés újbóli elrendelése a gyógyulást követő hatodik hónap felé közeledve egyre indokoltabb. Ha a megbetegedés után egyből újra kontaktként elkülönítést rendelnek el, vagy egyébként indokolatlannak tartjuk a járványügyi elkülönítést, a járványügyi hatóság erről szóló döntését közigazgatási perben támadhatjuk meg.

Megosztás