Koronavírus - Nyári gyermekfelügyelet bölcsődében, óvodában, iskolában, nyári táborok

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összes jogi tudnivalót a tasz.hu/koronavirus oldalon találod.

Mit jelent pontosan a bölcsődék, óvodák újranyitása? Hol és milyen intézmény nyit újra? Mikor történik meg az újranyitás?

Különböző szabályok lesznek Budapesten és vidéken.

Budapesten június 2-án nyitnak újra a bölcsik és az ovik. Addig marad a május 1-jétől bevezetett ügyeleti rendszer (ennek részleteit ld. lejjebb).

Vidéken már május 25-én újranyitnak a bölcsik és az ovik. A május 1-jétől bevezetett ügyeleti rendszer megszűnik.

Az újranyitás azt jelenti, hogy a bölcsődék és az óvodák a veszélyhelyzet előtti szokásos rendben működnek, a gyerekeket a szokott feltételek szerint, további feltételek előírása nélkül fogadják.

Továbbra is fennmarad-e a korábban elrendelt rendkívüli szünet?

Különböző szabályok lesznek Budapesten és vidéken.

Budapesten június 2-án nyitnak újra a bölcsik és az ovik. Addig még fennmaradhat a korábban elrendelt rendkívüli szünet és marad a május 1-jétől bevezetett ügyeleti rendszer is (ennek részleteit ld. lejjebb).

Vidéken már május 25-én újranyitnak a bölcsik és az ovik, ekkor a korábban elrendelt rendkívüli szünet véget ér. A május 1-jétől bevezetett ügyeleti rendszer is megszűnik.

Kell-e igazolni, hogy a gyerekünk nem szenved fertőző betegségben, ahhoz, hogy újra mehessen bölcsibe, oviba?

Nem, erre nincs szükség. A rendelet kifejezetten is kimondja, hogy a bölcsődék és az óvodák a veszélyhelyzet előtti szokásos rendben működnek, a gyerekeket a szokott feltételek szerint, további feltételek előírása nélkül fogadják.

Nyitva tartanak-e a bölcsődék, óvodák a nyáron?

A rendelet szerint augusztus 31-éig az óvodák és a bölcsődék legfeljebb két hétre zárhatnak be.

Mit jelent a május elejétől bevezetett bölcsődei, óvodai ügyelet?

Az ügyelet azt jelenti, hogy munkanapokon 6-18 óráig az önkormányzatnak biztosítania kell a gyerekek napközbeni felügyeletét, ha a szülő ezt igényli.  Ez a rendszer május 25-e után már csak Budapesten marad fenn, ott is csak június 2-áig.

Mely településekre vonatkozik az óvodai, bölcsődei ügyelet biztosításának kötelezettsége?

Vidéken május 25-étől újranyitnak a bölcsődék és az óvodák, ügyelet már csak Budapesten lesz, ott is csak június 2-áig. Az ügyelet tehát azokra a településekre (kerületekre) vonatkozik, ahol a polgármester – még márciusban – rendkívüli szünetet rendelt el az óvodákban, illetve a bölcsődékben. (Ez azért csak rájukezekre a településekre vonatkozik, mert ahol nem rendeltek el rendkívüli szünetet, ott eddig is a szokott rendben működött a gyerekek bölcsődei, óvodai felügyelete.

Kik mehetnek az ügyeletes óvodába, bölcsődébe?

Továbbra is érvényben van az a szabály, hogy az ügyeletes bölcsődébe, óvodába csak azok a gyerekek mehetnek, akik nem szenvednek fertőző betegségben. Ez sajátos átmeneti helyzetet teremt: a május 25-től vidéken újranyitó intézményekben nincs szükség ilyen igazolásra, de Budapesten június 2-áig még fennmarad az ügyelet, és ott ezt az igazolást is kérhetik.

Csak akkor vihetem a gyermekemet az ügyeletbe, ha dolgozni megyek?

Nincs olyan előírás, hogy a szülő csak munkavégzésének idejére kérheti a gyerek felügyeletét. Lehetséges, hogy a szülő pl. idős családtagról gondoskodik, esetleg be kell vásárolnia vagy hivatalos ügyet kell intéznie, de akkor is, ha otthonról kell dolgoznia vagy esetleg csak szabadidőre, pihenőidőre van szüksége. Erre az időre is kérhető a gyerek felügyelete. A felügyelet május 25-től már csak Budapesten marad fent és ott is csak június 2-áig, az ország többi részén május 25-től már a szokásos rendben nyitnak újra a bölcsődék és az óvodák.

Hogyan kell igényelnem a gyerek felügyeletét?

Erre nincs külön előírás. Akár telefonon vagy e-mailben is lehet jelezni az önkormányzatnak, hogy a szülő szeretné a gyereket bevinni az ügyeletbe. Az önkormányzat honlapján érdemes arról tájékozódni, hogy milyen e-mail címen vagy telefonszámon lehet jelezni ezt az igényt. A szabály szerint írásban kell igazolni, hogy a gyerek nem szenved fertőző betegségben.  A felügyelet május 25-től már csak Budapesten marad fent és ott is csak június 2-áig, az ország többi részén május 25-től már a szokásos rendben nyitnak újra a bölcsődék és az óvodák.

Hogyan kell igazolnom, hogy a gyerekem nem fertőzött?

Fontos változás: május 25-től vidéken újranyitó intézményekben nincs szükség ilyen igazolásra, de Budapesten június 2-áig még fennmarad az ügyelet, és ott ezt az igazolást is kérhetik. Ehhez a szülőnek írásban kell igazolni, hogy a gyereknek nincs fertőző betegsége. (Ilyenkor nem csak a koronavírus-fertőzésre, hanem más fertőző betegségekre is gondolni kell.) Mivel az országban egyelőre kevés embert tesztelnek koronavírusra, nyilván a legtöbb esetben csak a szülő saját megítélése és felelőssége, hogy koronavírus-gyanúval ne küldje gyerekét bölcsődébe, óvodába! A jogszabály erre nem tér ki, de más fertőző betegségek esetében valószínűleg azt kell mérlegelni, hogy a gyerek fertőzőképes állapotban van-e, vagyis éppen aktívan fertőz-e. Ebben az esetben sincs ugyanakkor szükség orvosi igazolásra.

Milyen keretek között fognak vigyázni a gyerekemre?

A felügyelet május 25-től már csak Budapesten marad fent és ott is csak június 2-áig, az ország többi részén május 25-től már a szokásos rendben nyitnak újra a bölcsődék és az óvodák. Az ügyeletet kicsi, maximum 5 fős csoportokban fogják megszervezni. Ezek viszont vegyes csoportok lesznek, a gyerekeket nem fogják életkor szerint elkülöníteni (tehát valószínűleg nem lesz külön kis-, középső és nagycsoport az oviban, ha csupán kevés gyerek jelentkezik, és csak akkor lesz korosztályos a csoport, ha épp 5 azonos korú gyereknek kell a felügyelet).

Segítünk a családoknak, amikor értelmezni kell a folyton változó rendeleteket, ingyenes jogi tanácsokkal támogatjuk az egészségügyi dolgozókat, ott vagyunk a bizonytalan helyzetbe kerülő munkavállalók mellett, és ott vagyunk melletted is, amikor szorongva nézed a hatóságok bejelentését és azt érzed, hogy nem értesz belőle semmit.

Támogass minket, hogy biztonságban érezhesd magad a rendkívüli helyzetben is!

Kell-e fizetni a felügyeletért?

Nem, a gyermekfelügyelet ingyenes! A felügyelet viszont május 25-től már csak Budapesten marad fent és ott is csak június 2-áig, az ország többi részén május 25-től már a szokásos rendben nyitnak újra a bölcsődék és az óvodák. Az étkeztetés díja az általános szabályok szerint alakul, tehát aki amúgy fizet ezért, annak most is fizetnie kell.

Megoldják a gyerek étkeztetését is a felügyelet alatt?

Igen, a bölcsődei, óvodai ügyelet ideje alatt a gyermekétkeztetés a szokásos szabályok szerint zajlik. A felügyelet viszont május 25-től már csak Budapesten marad fent és ott is csak június 2-áig, az ország többi részén május 25-től már a szokásos rendben nyitnak újra a bölcsődék és az óvodák. 

Mehet a gyerekem a saját ovijába, bölcsijébe?

Május 25-től június 2-áig Budapesten még fennmarad a gyerekfelügyeleti rendszer, amiben nem biztos, hogy pont abban a bölcsődében, óvodában lesz az ügyelet, ahová a gyerekünk jár. Az önkormányzat bármelyik intézményébe, sőt akár az egyházi vagy magánintézményekbe is szervezheti az ügyeletet. Az ország többi részében május 25-től már a szokásos rendben nyitnak újra a bölcsődék és az óvodák.

Mit jelent a munkahelyi gyerekfelügyelet?

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idejére a munkáltató is megszervezheti dolgozói gyerekeinek a napközbeni felügyeletet. A gyerekfelügyelet időtartama szintén munkanapokon 6-18 óráig tarthat. Ami az életkort illeti, a keret itt nagyon tág: 20 hetes korú gyereket már lehet hozni, és egészen a gyerekünk 14 éves koráig igénybe vehetjük a munkahelyi gyerekfelügyeletet. Fontos, hogy a bölcsődék és óvodák május 25-ével (Budapesten június 2-ával) kezdődő újranyitása nem érinti a munkahelyi gyerekfelügyelet május 1-jével bevezetett rendszerét. Vagyis a munkahelyi gyerekfelügyelet egyelőre változatlanul fennmarad és kérhető.  

A munkáltató nem köteles munkahelyi gyerekfelügyeletet szervezni, de természetesen javasolhatjuk munkáltatónknak, hogy ha van rá igény, lehetőség szerint szervezzen ilyet. A jelenlegi járványhelyzetben sok munkavállaló számára épp a gyerekfelügyelet hiánya a hatékony munkavégzés akadálya, ennek a problémának a megoldása végső soron a munkáltatónak is előnyös.

Munkáltató vagyok. Köteles vagyok munkahelyi gyerekfelügyletet szervezni? Mire figyeljek, ha szervezek ilyet?

Nem, a munkáltató nem köteles gyerekfelügyeletet szervezni. Ha azonban szervez ilyet, akkor ezt a tevékenység megkezdését megelőző napon be kell jelentenie a polgármesternek és a területileg illetékes járási hivatal népegészségügyi osztályának. Az EMMI honlapján elérhető, hogy a polgármesternek hogyan kell tájékoztatnia a minisztériumot a munkahelyi gyerekfelügyeletről, ez alapján következtethetünk rá, hogy a munkáltatónak milyen információt kell majd adnia a polgármesternek:

  • munkáltató neve, címe,
  • gyermekfelügyeletet biztosító csoportok száma,
  • a gyermekfelügyeletet biztosító személyek végzettsége, szakképesítése,
  • bölcsődei, óvodai, iskolai vagy vegyes csoportok száma,
  • a csoportok keretében ellátásban részesülő gyerekek száma.

Ami a gyerekfelügyeletet ellátó személy bérét illeti, a kifizetőnek a szociális hozzájárulási adóra és szakképzési hozzájárulásra vonatkozó fizetési kötelezettségét nem kell teljesítenie.

Mi a feltétele annak, hogy igénybe vegyük a munkahelyi gyerekfelügyeletet?

Minden esetben csak a saját munkáltatónk által szervezett gyerekfelügyeletet vehetjük igénybe, és itt is írásban kell nyilatkoznunk arról, hogy gyerekünknek nincs fertőző betegsége. 

Ki fog vigyázni a gyerekemre a munkahelyemen?

Természetesen ebben az esetben is szakember vigyáz a gyerekünkre! A munkahelyünk csak olyan személyt bízhat meg ezzel a feladattal, aki egyébként bölcsődében, óvodában, iskolában is vigyázhatna a gyerekünkre.

Hány és milyen életkorú gyerek lehet együtt a munkahelyi gyerekfelügyelet alatt?

Ez a felügyelet szintén kicsi, maximum 5 fős csoportokban zajlik. Itt sem kell a gyerekeket életkor szerint csoportokba rendezni, ami ebben az esetben sajnos azt is jelentheti, hogy akár a csecsemő és a kamasz gyerekek egy helyen, egy szakember felügyelete alatt lesznek majd.

Mi lesz, ha túl sokan jelentkeznek a gyerekfelügyeletre?

Egyelőre sajnos nincs arról további információ, hogy mi történik, ha az óvodában, bölcsődében vagy a munkahelyen nincs elég kapacitás a gyerekek felügyeletére. Amennyiben valakinek nem megoldott a gyermeke felügyelete, annak érdemes az önkormányzatnál érdeklődni, hogy hová fordulhat, milyen megoldás lehetséges. Mindenképpen érdemes a munkáltató felé is jelezni, mert ha semmiképp nem megoldott a gyerek felügyelete, az indokolhatja a munkavégzés alóli kivételes mentesítést.

Az iskolák működése a tanév hátralevő részében

Mi a legfontosabb tudnivaló júniusra? Zárva tartanak az iskolák, fennmarad a digitális munkarend?

Igen, a „tantermen kívüli, digitális munkarend” továbbra is fennmarad, egészen a tanév végéig. Viszont június 2-ától a tanulók szükség szerint már bemehetnek az iskolába azért, hogy a tanárok egyénileg vagy kiscsoportban fel tudják zárkóztatni őket.

Meghosszabbodik-e a tanév?

Nem, a tanév az eredetileg tervezettnek megfelelően, június 15-én ér véget, eddigre le kell zárni mindenkit. Az iskoláknak viszont egészen június 26-áig felügyeletet kell biztosítaniuk azoknak, akik ezt kérik.

Mit jelent a tanulók felügyelete?

2020. június 2. és 2020. június 26. között minden általános és középfokú iskolának meg kell szerveznie a tanulók felügyeletét. Ennek keretében napközi, szakkör, sportfoglalkozás, egyéni vagy csoportos felzárkóztató foglalkozás, fejlesztőfoglalkozás, egyéni vagy csoportos tehetségfejlesztő foglalkozás is tartható.

Hol kell biztosítani a felügyeletet?

Alapvetően mindenkinek a saját iskolája kell, hogy felügyeletet biztosítson. Ha viszont a tanuló másik településen lakik, mint ahol az iskolája van, a lakóhelye szerinti településnek is kötelező fogadnia őt.

Mi a helyzet a szakképzést folytató iskolákkal?

A  szakképzést folytató iskolákban 2020. június 2-ától visszaállhat a régi rend. Az iskola igazgatója határozhatja meg, hogy visszatérnek-e a  veszélyhelyzetet megelőzően alkalmazott nappali vagy esti munkarendhez, vagy maradnak a „tantermen kívüli, digitális munkarend”-nél.

Biztosítanak-e az iskolákban étkezést?

Igen, egészen június 26-áig ugyanúgy kell étkezést biztosítani, mint a tanév során. Azoknak is jár étkezés, akik a tanév vége után nem kérik a felügyeletet, de nekik a szünidőben megszokott rend szerint.

Nyári táborok

Lehetnek 2020 nyarán egyáltalán táborok? Ha igen, milyenek?

Június 16-ától igen: egy frissen megjelent rendelet szerint ekkortól a szokásos módon lehet táborokat szervezni, amelyek egyaránt lehetnek nepközisek és ottalvósak.

Milyen feltételekkel lehet idén tábort szervezni?

Az erről szóló friss rendelet csak annyit mond, hogy június 16-ától napközis és ottalvós táborokat egyaránt lehet szervezni, és nem tesz hozzá semmi további feltételt. A táborszervezésnek viszont egyébként is komoly feltételei vannak, amiket több jogszabály is meghatároz. Úgy tűnik tehát, hogy a koronavírus miatt nem alkottak extra szabályokat, csak az eddigieket kell ugyanúgy betartani, ahogy az rendes időkben is történne.

Kell-e igazolni, hogy a gyerekem nem koronavírus-fertőzött?

A szülőnek nyilatkoznia kell, hogy a táborban részt venni szándékozó gyerek egészséges. Ez a szabály a koronavírustól függetlenül is létezik, de érdemes megjegyezni, hogy az valójában nemigen igazolható, hogy a táborozni szándékozó gyerek biztosan nem koronavírus-fertőzött. Egyrészt kérésre továbbra is csak magánúton végeznek tesztelést súlyos tízezrekért. Másrészt – hacsak valaki nem esett már át a fertőzésen és szerzett immunitást – a teszt nem igazol többet, mint hogy az illető a teszt elvégzésének pillanatában nem fertőzött, de persze a fertőzést akár a tesztelésről hazaúton is összeszedheti a gyerek.

Biztonságosak lesznek a táborok? Felelősen küldhetem táborozni a gyerekemet?

A táboroztatásnak szigorú szabályai vannak. Ha ezeket betartják, minden tábor biztonságosnak tekinthető. Bár jelenleg kicsi a veszélye annak, hogy felüti a fejét a koronavírus, a helyzet akár még a nyáron is változhat, érdemes figyelni a híreket. A koronavírus elleni legjobb védekezés a távolságtartás, tehát ha újra fellángolna a vírus, valószínűleg mégsem lehet majd táborozni menni.

Érdemes a gyerekünket is felkészíteni, közösen átvenni a legfontosabb higiéniai szabályokat, felhívni a figyelmét, hogy ezeket akkor is tartsa be, amikor a szülei nincsenek vele.  

Megosztás