Koronavírus - Nyári gyermekfelügyelet bölcsődében, óvodában, iskolában, nyári táborok

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összes jogi tudnivalót a tasz.hu/koronavirus oldalon találod.

Óvodák, bölcsödék, munkahelyi gyermekfelügyelet

Nyitva tartanak-e a bölcsődék, óvodák a nyáron?

A korábban szokásos rend szerint tartanak nyitva az óvodák és bölcsödék a nyáron.

Kell-e igazolni, hogy a gyerekünk nem szenved fertőző betegségben, ahhoz, hogy újra mehessen bölcsibe, oviba?

Nem, erre nincs szükség. A bölcsődék és az óvodák a veszélyhelyzet előtti szokásos rendben működnek, a gyerekeket a szokott feltételek szerint, további feltételek előírása nélkül fogadják.

Hiteles, érthető, folyamatosan frissülő információk. Hétvégén és ünnepnapokon is elérhető ingyenes jogsegélyszolgálat. Ott voltunk a járvány első pillanatában és ott leszünk akkor is, ha már túl vagyunk rajta. Mindezt a TASZ támogatói teszik lehetővé. Segítsd te is a munkánkat akár 1000 forinttal, hogy senki ne maradjon egyedül a nehéz helyzetekben.

Támogass minket, hogy folytathassuk!

Mit jelent a munkahelyi gyerekfelügyelet?

A munkáltató továbbra is megszervezheti dolgozói gyerekeinek a napközbeni felügyeletet. A gyerekfelügyelet időtartama szintén munkanapokon 6-18 óráig tarthat. Ami az életkort illeti, a keret itt nagyon tág: 20 hetes korú gyereket már lehet hozni, és egészen a gyerekünk 14 éves koráig igénybe vehetjük a munkahelyi gyerekfelügyeletet. Fontos, hogy a bölcsődék és óvodák újranyitása nem érinti a munkahelyi gyerekfelügyelet május 1-jével bevezetett rendszerét. Vagyis a munkahelyi gyerekfelügyelet egyelőre változatlanul fennmarad és kérhető.

A munkáltató nem köteles munkahelyi gyerekfelügyeletet szervezni, de természetesen javasolhatjuk munkáltatónknak, hogy ha van rá igény, lehetőség szerint szervezzen ilyet. A jelenlegi járványhelyzetben sok munkavállaló számára épp a gyerekfelügyelet hiánya a hatékony munkavégzés akadálya, ennek a problémának a megoldása végső soron a munkáltatónak is előnyös.

Munkáltató vagyok. Köteles vagyok munkahelyi gyerekfelügyletet szervezni? Mire figyeljek, ha szervezek ilyet?

Nem, a munkáltató nem köteles gyerekfelügyeletet szervezni. Ha azonban szervez ilyet, akkor ezt a tevékenység megkezdését megelőző napon be kell jelentenie a polgármesternek és a területileg illetékes járási hivatal népegészségügyi osztályának. Az EMMI honlapján elérhető, hogy a polgármesternek hogyan kell tájékoztatnia a minisztériumot a munkahelyi gyerekfelügyeletről, ez alapján következtethetünk rá, hogy a munkáltatónak milyen információt kell majd adnia a polgármesternek:

  • munkáltató neve, címe,
  • gyermekfelügyeletet biztosító csoportok száma,
  • a gyermekfelügyeletet biztosító személyek végzettsége, szakképesítése,
  • bölcsődei, óvodai, iskolai vagy vegyes csoportok száma,
  • a csoportok keretében ellátásban részesülő gyerekek száma.

Ami a gyerekfelügyeletet ellátó személy bérét illeti, a kifizetőnek a szociális hozzájárulási adóra és szakképzési hozzájárulásra vonatkozó fizetési kötelezettségét nem kell teljesítenie.

Mi a feltétele annak, hogy igénybe vegyük a munkahelyi gyerekfelügyeletet?

Minden esetben csak a saját munkáltatónk által szervezett gyerekfelügyeletet vehetjük igénybe, és itt is írásban kell nyilatkoznunk arról, hogy gyerekünknek nincs fertőző betegsége. 

Ki fog vigyázni a gyerekemre a munkahelyemen?

Természetesen ebben az esetben is szakember vigyáz a gyerekünkre! A munkahelyünk csak olyan személyt bízhat meg ezzel a feladattal, aki egyébként bölcsődében, óvodában, iskolában is vigyázhatna a gyerekünkre.

Hány és milyen életkorú gyerek lehet együtt a munkahelyi gyerekfelügyelet alatt?

Ez a felügyelet kiscsoportos formában szervezhető . Nem kell a gyerekeket életkor szerint csoportokba rendezni, ami ebben az esetben sajnos azt is jelentheti, hogy akár a csecsemő és a kamasz gyerekek egy helyen, egy szakember felügyelete alatt lesznek majd.

Az iskolai felügyelet

Mit jelent a tanulók felügyelete?

2020. június 2. és 2020. június 26. között minden általános és középfokú iskolának meg kell szerveznie a tanulók felügyeletét. Ennek keretében napközi, szakkör, sportfoglalkozás, egyéni vagy csoportos felzárkóztató foglalkozás, fejlesztőfoglalkozás, egyéni vagy csoportos tehetségfejlesztő foglalkozás is tartható.

Hol kell biztosítani a felügyeletet?

Alapvetően mindenkinek a saját iskolája kell, hogy felügyeletet biztosítson. Ha viszont a tanuló másik településen lakik, mint ahol az iskolája van, a lakóhelye szerinti településnek is kötelező fogadnia őt.

Biztosítanak-e az iskolákban étkezést?

Igen, egészen június 26-áig ugyanúgy kell étkezést biztosítani, mint a tanév során. Azoknak is jár étkezés, akik a tanév vége után nem kérik a felügyeletet, de nekik a szünidőben megszokott rend szerint.

Nyári táborok

Lehetnek egyáltalán táborok? Ha igen, milyenek?

A szokásos módon lehet táborokat szervezni, amelyek egyaránt lehetnek napközisek és ottalvósak.

Milyen feltételekkel lehet idén tábort szervezni?

Az idei táborszervezésnek nincs semmi speciális feltétele. A táborszervezésnek viszont egyébként is komoly feltételei vannak, amiket több jogszabály is meghatároz. Úgy tűnik tehát, hogy a koronavírus miatt nem alkottak extra szabályokat, csak az eddigieket kell ugyanúgy betartani, ahogy az rendes időkben is történne.

Kell-e igazolni, hogy a gyerekem nem koronavírus-fertőzött?

A szülőnek nyilatkoznia kell, hogy a táborban részt venni szándékozó gyerek egészséges. Ez a szabály a koronavírustól függetlenül is létezik, de érdemes megjegyezni, hogy az valójában nemigen igazolható, hogy a táborozni szándékozó gyerek biztosan nem koronavírus-fertőzött. Egyrészt kérésre továbbra is csak magánúton végeznek tesztelést súlyos tízezrekért. Másrészt – hacsak valaki nem esett már át a fertőzésen és szerzett immunitást – a teszt nem igazol többet, mint hogy az illető a teszt elvégzésének pillanatában nem fertőzött, de persze a fertőzést akár a tesztelésről hazaúton is összeszedheti a gyerek.

Biztonságosak lesznek a táborok? Felelősen küldhetem táborozni a gyerekemet?

A táboroztatásnak szigorú szabályai vannak. Ha ezeket betartják, minden tábor biztonságosnak tekinthető. Bár jelenleg kicsi a veszélye annak, hogy felüti a fejét a koronavírus, a helyzet akár még a nyáron is változhat, érdemes figyelni a híreket. A koronavírus elleni legjobb védekezés a távolságtartás, tehát ha újra fellángolna a vírus, valószínűleg mégsem lehet majd táborozni menni.

Érdemes a gyerekünket is felkészíteni, közösen átvenni a legfontosabb higiéniai szabályokat, felhívni a figyelmét, hogy ezeket akkor is tartsa be, amikor a szülei nincsenek vele.  

Megosztás