Koronavírus - Határátlépés, ki- és beutazás

Az alábbi tájékoztatóban összefoglaljuk a Magyarországra történő beutazás alapvető szabályait, majd megválaszolunk néhány gyakran felmerülő kérdést

Ez az útmutató legutóbb 2021. július 6-án frissült.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összes jogi tudnivalót a tasz.hu/koronavirus oldalon találod.

Június 23-án megszűntek a beutazási korlátozások és a karanténkötelezettség minden (magyar és külföldi) személy számára, aki Ausztria, Szlovákia, Románia, Szerbia, Horvátország vagy Szlovénia felől közúton lép be Magyarországra. (A mentesség nem terjed ki azokra, akik légi úton érkeznek ezekből az országokból.) Ukrajna felől az általános szabályok szerint lehet belépni, de Barabás és Lónya határátkelőhelyeket lezárták, ezeket tehát nem lehet igénybe venni.

I. Alapvető szabályok

Karanténkötelezettség mellett léphetnek be az országba:

 • a magyar állampolgárok és nem magyar állampolgár családtagjaik; valamint
 • a magyar állampolgárokkal egy megítélés alá esők (hogy ők kik, ld. lejjebb) és családtagjaik.

Nem léphetnek be az országba:

a külföldi állampolgárok.

A fenti főszabályok alól számos kivételszabály biztosít eltérést, amiket lejjebb részletesen bemutatunk. Ezek alapján lehetőség van elkerülni a karantént, illetve külföldi állampolgárok is beléphetnek.

Karanténkötelezettség nélkül léphetnek be az országba:

  • akiknek van magyar, vagy Magyarország által elismert vakcinaigazolványuk valamint a velük együtt belépő, felügyeletük alatt álló 18 éven aluliak,

  • beadatták a védőoltást (részletszabályok lejjebb, a IV. részben), valamint a velük együtt belépő, felügyeletük alatt álló 18 éven aluliak,

  • más módon igazolni tudják, hogy már átestek a betegségen,

  • vagy van uniós Covid-igazolványuk.

  Egyes más esetekben is lehetséges a karanténkötelezettség nélküli beutazás, ezekről az V. pontban, a „Kik léphetnek be karanténkötelezettség nélkül az országba?” kérdésben írtunk.

  A magyar állampolgárokkal egy megítélés alá esik, vagyis az országba való belépés szempontjából magyar állampolgárként kell kezelni azt is, aki:

  • magyar állampolgár családtagja;
  • Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult, valamint az ő családtagjaik;
  • aki az idegenrendészeti hatóság által kiadott, 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosító engedéllyel rendelkezik.

  Külföldinek számít:

  • mindenki más, tehát az EU/EGT-állampolgárok is.

  A karanténra vonatkozó ügyek intézése (pl. karantén alóli méltányossági menetesítés, tesztelés engedélyezése) az új szabályok szerint megoszlik a rendőrség és a járványügyi hatóság között. A rendőrségnek elektronikus úton lehet benyújtani a kérelmeket (ügyfélkapun vagy a rendőrség honlapján). A járványügyi hatóság a járási/kerületi kormányhivatal népegészségügyi osztálya.

  Mikor egyenértékű az uniós Covid-igazolvány a magyarral?

  Az uniós Covid-igazolványnak az alábbiak közé valamelyikét kell tartozniatartalmaznia, hogy mentesítsen a beutazási korlátozások alól:

  1. Oltási igazolvány: Az érintett legalább egy adagot már megkapott az alábbi oltásokból, és ettől számítva egy év nem telt el:
   • az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett oltások,
   • az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti felhasználási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján szereplő oltások,
   • a Magyarországon engedélyezett és a lakosság oltására felhasznált oltások.
  2. Gyógyultsági igazolvány: Az érintett átesett a betegségen, és a legutolsó pozitív PCR- vagy antigén-gyorstesztjétől számítva 15 nap már eltelt, de 180 még nem.
  3. Tesztigazolvány: 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt eredményét tartalmazzae.

  A különböző védettségi igazolványokról ezen az oldalunkon találsz bővebb információt. 

  Megkaptam a védőoltást, beutazhatok karantén nélkül?

  A magyar, vagy Magyarország által elismert külföldi védettségi igazolvánnyal, illetve uniós Covid-igazolvánnyal igen (kivéve: antigén gyorsteszt miatt kiállított tesztigazolvány).

  Azok a magyar állampolgárok, akik bizonyos országokban kaptak olyan védőoltást, amit Magyarország vagy az EU engedélyezett, és védettségi igazolványt igényelnek a határátlépés után, szintén nem kötelesek karanténba vonulni. Akik kaptak oltást, de nem a rendeletben meghatározott országokban, illetve nincs védettségi igazolványuk (vagy azt Magyarország nem ismeri el), továbbra is kötelesek karanténba vonulni.

  A részletszabályokat lásd a „IV. Mentesülés a karantén alól” részben!

  Mely országok védettségi igazolványait fogadják el a határon?

  A kormány ezen az oldalon vezet listát az elfogadott külföldi védettségi igazolványokról. El kell fogadni továbbá az uniós Covid-igazolványt is (kivéve: antigén gyorsteszt miatt kiállított tesztigazolvány)

  Ezen az oldalon pedig megtalálhatók az egyes elfogadott külföldi védettségi igazolások mintái.

  Ki számít családtagnak?

  A rendelet ezt nem határozza meg, ezért úgy gondoljuk, hogy az egészségügyi törvényben meghatározott „közeli hozzátartozó” fogalmát kell alkalmazni, mivel a rendeletet e törvény felhatalmazása alapján alkották.

  Közeli hozzátartozók:

  1. a házastárs (bejegyzett élettárs),
  2. az egyeneságbeli rokon,
  3. az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek,
  4. az örökbefogadó, a mostoha- és a nevelőszülő,
  5. a testvér,
  6. az élettárs.

  A jogszabály alapján tehát nem egyértelmű, hogy pontosan kit kell családtagnak tekinteni és ezt hogyan kell igazolni. Az eddigi tapasztalatok szerint elég, ha szóban jelzik ezt. Utazás előtt érdemes a határátlépés pontja szerint illetékes rendőrséggel beszélni, az elérhetőségeik itt találhatók. Ha ezzel kapcsolatos tapasztalatod van, kérjük, írd meg nekünk a jogsegely@tasz.hu-ra!

  Hogyan igazolható az élettársi kapcsolat?

  Az ismereteink alapján a repülőtéri beléptetésért felelős XVIII. Kerületi Rendőrkapitányság gyakorlata a következő.

  Az élettársi kapcsolat akkor igazolható a legkönnyebben, ha az valamilyen formában regisztrálva van, pl. közjegyző előtt, vagy az élettársi nyilatkozatok nyilvántartásában. Ennek híján elfogadható, ha az élettársak csatolják a lakcímet igazoló okmányaikat az élettárs méltányossági kérelméhez, igazolva a közös lakhelyet. Elfogadható lehet pl. az élettársi szerződés a magyar élettárs részéről.

  A fentiek csak egy kapitányság tájékoztatásán alapulnak, és elképzelhető, hogy a rendőrség gyakorlata határátlépési pontonként (kapitányságonként) változó.

  Ki jogosult Magyarországon állandó tartózkodásra?

  • az az EGT-állampolgár, aki öt éven át megszakítás nélkül, jogszerűen Magyarország területén tartózkodott,
  • az a családtag, aki öt éven át megszakítás nélkül, jogszerűen Magyarország területén tartózkodott,
  • az a személy, aki az EGT-állampolgárra tekintettel fennmaradó tartózkodási joggal rendelkezik, és öt éven át megszakítás nélkül, jogszerűen Magyarország területén tartózkodott, valamint
  • az állandó tartózkodásra jogosult szülőnek Magyarország területén született gyermeke.

  Enyhébb belépési és karanténszabályok

  A karanténszabályok és a külföldiekre vonatkozó belépési korlátozások alól lehetséges részben vagy egészben mentesülni, vagy enyhébb szabályok mellett belépni.

  Ezekről a szabályokról lejjebb részletesen írunk.

  Mentesül a belépési korlátozások és a karantén alól, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal, valamint aki már átesett a betegségen.

  Hogyan tudom igazolni, hogy már átestem a betegségen?

  Elsősorban magyar, vagy Magyarország által elismert védettségi igazolvánnyal, illetve érvényes uniós gyógyultsági igazolvánnyal.

  Az átesettség igazolásának azonban vannak más módjai is, amiről a Nemzeti Népegészségügyi Központ a következő tájékoztatást adta:

  „A hitelt érdemlő igazolás vonatkozásában jelenleg nincs formanyomtatvány. A COVID-19 betegségen való átesést igazolhatja akár kórházi zárójelentéssel, akár a véréből kimutatott antitestek jelenlétét igazoló szerológiai teszttel. Bármely magyar vagy angol nyelven, háziorvos, egészségügyi intézmény által kiállított okmány elfogadható, amelyben laboratóriumi eredmények alapján igazolják, a beutazó személy fertőzésen való átesettséget, gyógyulást. [Felhívjuk] a figyelmet, hogy antitest gyorsteszt eredménye – a tesztek megbízhatatlansága miatt – önmagában nem elfogadható. Mivel maga a jogalkotó sem adta meg az igazolások körét, annak elfogadhatóságáról mindenkor a beléptetést felügyelő határrendészet jogosult dönteni.

  Amennyiben az igazolást email, sms, vagy bármilyen más elektronikus formában kapta meg, akkor azt kinyomtatott formátumban fel tudja mutatni beutazása során. A kinyomtatott példányra rá kell írni majd aláírással hitelesíteni kell a következő mondatot: „Kijelentem, hogy az általam felmutatott igazoláson közöltek a valóságnak mindenben megfelelnek, és a közölt adatok teljeskörűek, hiánytalanok.”

  A rendőrség annak ellenére, hogy ebben az esetben nem szükséges külön eljárás, a gyakorlatban mégis külön, méltányossági kérelem benyújtásához köti a külföldiek belépését. A kérelmet online itt lehet beadni, egyéb méltányolható okra hivatkozva: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

  Ez az eljárás nem vezethető le a jogszabályból, álláspontunk szerint, aki a határátkelésnél igazolja, hogy átesett, méltányossági kérelem nélkül léphet be az országba.

  II. Mi történik a határon? Mit tehetek meg előzetesen?

  1. Vakcinaigazolvány ellenőrzése

   A magyar vakcinaigazolvánnyal egyenértékű a védőoltást igazoló applikáció is. Az érintett felhívható a személyazonosító igazolványa (személyi igazolvány, útlevél, stb.) bemutatására is.

   2. A karanténkötelezettség megállapítása

    A határon a rendőrség első lépésként megállapítja, hogy az országba érkezőre karanténkötelezettség vonatkozik-e, vagy valamilyen okból mentesül a karantén alól. Hogy milyen okból lehet mentesülni, arról lejjebb, a IV. és az V. pontban írunk.

    3. Egészségügyi vizsgálat, besorolás

     Azon, akire karanténkötelezettség vonatkozik, országba való belépéskor az Országos Mentőszolgálat egészségügyi vizsgálatot végezhet.

     • Ha van fertőzésgyanú:

     Ha koronavírus-fertőzés gyanúja merül fel, kijelölt karanténba vagy – ha ez nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténba kell vonulni (hogy mi a kijelölt karantén és a házi karantén, arról itt írunk részletesen).

     • Ha nincs fertőzésgyanú:
      1. Ha koronavírus-fertőzés gyanúja nem merül fel, hatósági házi karanténba kell vonulni 10 napra a lakóhelyen vagy a tartózkodási helyen.
      2. Ha koronavírus-fertőzés gyanúja nem merül fel, de az adott személynek nincs magyarországi lakóhelye vagy tartózkodási helye: 10 napra államilag kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kell vonulnia.
     • Már átesett a betegségen: nem kell karanténba vonulnia annak, aki valamilyen hivatalos irattal (pl. zárójelentéssel, egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiállított más igazolással) bizonyítja , hogy a belépést megelőző 6 hónapon belül már átesett a koronavírus-fertőzésen. A jogszabály nem jelöli meg kifejezetten, hogy ezt milyen dokumentummal lehet megtenni, így bármely olyan hivatalos irat, amiből kiderül, hogy az illető átesett a fertőzésen, elfogadható lehet.

     4. Rendőrségi adatfelvétel
     A belépéskor a rendőrség felveszi az alábbi adatokat:

     1. a határátlépés pontos idejét;
     2. a karanténra kötelezett
      • nevét és születési nevét;
      • születési helyét és idejét;
      • anyja nevét;
      • lakóhelyét;
      • tartózkodási helyét;
      • által közölt karanténlakás címét;
      • telefonszámát;
      • elektronikus levelezési címét;
      • állampolgárságát; és
      • határátlépéskor használt okmánya számát.

     5. Tájékoztatás a karanténról

      Változás 2020. október 27-től, hogy a rendőrség a határátlépést követően már csak tájékoztat a karanténról, de azt nem fogják hatóságilag elrendelni. Vagyis sem a rendőrség nem rendel el a határon ideiglenes intézkedést, mint eddig, sem a járványügyi hatóság nem rendeli el határozattal a karantént. A rendőrség a határon csak tájékoztat arról, hogy az országba belépőkre – a jogszabály erejénél fogva – karanténkötelezettség vonatkozik.

      Mi a teendő a fenti tájékoztatás után?

      A rendőrség karanténról szóló tájékoztatása után a lehető legrövidebb úton, közvetlenül a karanténba kell menni. Erről itt írunk részletesen.

      Mit tehetek meg előzetesen, a beutazást megelőzően?

      • Lehetőség van arra, hogy a fent felsorolt adatokat előzetesen bejelentsük a rendőrségnek, és akkor ezeket nem a határon kell felvenniük. Ezt a rendőrség honlapján keresztül, elektronikus úton lehet megtenni. Ilyen esetben a határon csak ellenőrzik a bejelentett adatokat.
      • Szintén van lehetőség előzetesen kérni, hogy a rendőrség engedjen ki a karanténból tesztet végeztetni. A karantén alól tesztekkel történő mentesülésről részletesen a IV. fejezetben írunk.
      • Kérdéses, hogy lehetőség van-e előzetesen méltányossági kérelmet benyújtani. Az eddig gyakorlat ingadozott, volt olyan járványügyi hatóság, ami ezt elfogadta, mások visszautasították. Egyelőre nem tudjuk, hogy a rendőrség milyen gyakorlatot fog követni, de ha erről információd van, kérjük, jelezd a jogsegely@tasz.hu emailcímen! A méltányossági kérelemről részletesen alább, a IV. fejezetben írunk.

      III. Magyar állampolgárok

      A magyar állampolgárok mindig szabadon, külön engedély nélkül beléphetnek Magyarországra. A szabad belépés azonban nem jelenti azt, hogy karanténba sem kell menniük: jelenleg ez – kevés kivételtől eltekintve – kötelező a külföldről hazatérőknek.

      Ahogy fent írtuk, vannak olyanok, akik a magyar állampolgárokkal egy tekintet alá esnek, noha nem magyar állampolgárok. A továbbiakban az egyszerűség kedvéért csak magyar állampolgárokról írunk, de ez mindig a velük egy tekintet alá esőkre is vonatkozik.

      Egyes országokból a magyar állampolgárok enyhébb karanténszabályok mellett léphetnek be Magyarországra, erről lásd az „Enyhébb belépési és karanténszabályok” részt!

      IV. Mentesülés a karantén alól

      A karantén alóli mentesülésnek három esete van:

      • Védettségi igazolvánnyal, uniós Covid-igazolvánnyal vagy az átesettség igazolásával való mentesítés
      • PCR-tesztekkel való mentesítés
      • mentesülés valamely enyhébb beutazási szabály alapján (lásd a következő fejezetet!)

      Védettségi igazolványok, külföldi oltás és átesettség

      A védettségi igazolvánnyal kapcsolatos részletes tudnivalókat ezen az oldalon gyűjtöttük össze, itt csak a beutazásra vonatkozó szabályokat ismertetjük. Védettségi igazolvánnyal, külföldi oltás elismertetésével és az átesettség igazolásával a következőképpen lehet beutazni Magyarországra:

      1. Akinek van védettségi igazolványa, vagy uniós Covid-igazolványa

      A magyar, vagy Magyarország által elismert külföldi védettségi igazolvány, illetve az uniós Covid-igazolvány mentesít a karantén alól. A kormány ezen az oldalon vezet listát az elfogadott külföldi védettségi igazolványokról. Ezen az oldalon pedig megtalálhatók az egyes elfogadott külföldi védettségi igazolások mintái.

      Fontos, hogy csak az Európai Unióban vagy Magyarországon elfogadott vakcinákról kiállított igazolás fogadható el.

      A magyar védettségi igazolványt a védettséget igazoló applikációval is ki lehet váltani. A telepítéshez szükséges tudnivalókat (a telepítés menetét, linkeket, stb.) összefoglalva megtalálja többek között ebben a cikkben.

      A negatív PCR-tesztet követően kiállított uniós tesztigazolványok érvényességi ideje a Magyarországra történő belépésnél 72 óra. Az uniós tagállamok megállapodása szerint az antigén gyorstesztek érvényességi ideje 48 óra, ezt azonban Magyarország határátlépésnél nem fogadja el.

      A fentiekkel együtt beutazó, a felügyeletük alatt álló a 18 éven aluliak is mentesülnek a karantén alól.

      2. Akinek nincs védettségi igazolványa, de külföldön kapott oltást, és ezt a beutazás után elismerteti

      1. az a magyar állampolgár, akit rendeletben meghatározott országok valamelyikében olyan vakcinával oltottak be, amelyet az EU vagy Magyarország engedélyezett, de erről még nincs védettségi igazolványa vagy uniós oltási igazolványa, beutazhat Magyarországra, ha:
       • célként megjelöli, hogy védettségi igazolványt szeretne kérelmezni a kormányhivataltól (erről a határon nyilatkozatot kell kitölteni);

       • a kérelmet legkésőbb a beutazást követő második munkanapon személyesen benyújtja. A kérelem online benyújtható ezen az oldalon.
        Aki elmulasztja benyújtani a kérelmet, karanténba kerül.

      2. Aki előzetesen, elektronikusan benyújtotta a kormányhivatalnál a védettségi igazolvány iránti kérelmet, ennek igazolásával szintén karanténkötelezettség nélkül beléphet.

      3. A fentiekkel együtt utazó, felügyeletük alatt álló 18 éven aluli is mentesül a karantén alól.

      Jelenleg ezekben az országokban beadott – az EU vagy Magyarország által elismert – oltásokkal lehet a fent leírt módon beutazni:

      • EU-tagállamok és EU-tagjelölt országok (vagyis Albánia, Montenegro, Észak-Macedónia, Szerbia, Törökország)

      • a NATO tagországai

      • a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországai

      • Türk Tanács tagországai

      • Oroszország

      • Kína

      • Egyesült Arab Emírségek

      • Bahrein

      • Külügyminiszteri rendeletben meghatározott egyéb ország

      Az igazolvány igénylésének pontos menetéről ebben a tájékoztatónkban írtunk.

      3. Akinek nincs védettségi igazolványa, de átesett a betegségen

       Elsősorban vakcinaigazolvánnyal és uniós gyógyultsági igazolvánnyal igazolható, hogy átestünk a betegségen.

       Fentieken kívül arról, hogy hogyan lehet igazolni az átesettséget, az NNK a következő tájékoztatást adta:

       „A hitelt érdemlő igazolás vonatkozásában jelenleg nincs formanyomtatvány. A COVID-19 betegségen való átesést igazolhatja akár kórházi zárójelentéssel, akár a véréből kimutatott antitestek jelenlétét igazoló szerológiai teszttel. Bármely magyar vagy angol nyelven, háziorvos, egészségügyi intézmény által kiállított okmány elfogadható, amelyben laboratóriumi eredmények alapján igazolják, a beutazó személy fertőzésen való átesettséget, gyógyulást. [Felhívjuk] a figyelmet, hogy antitest gyorsteszt eredménye – a tesztek megbízhatatlansága miatt – önmagában nem elfogadható. Mivel maga a jogalkotó sem adta meg az igazolások körét, annak elfogadhatóságáról mindenkor a beléptetést felügyelő határrendészet jogosult dönteni.

       Amennyiben az igazolást email, sms, vagy bármilyen más elektronikus formában kapta meg, akkor azt kinyomtatott formátumban fel tudja mutatni beutazása során. A kinyomtatott példányra rá kell írni majd aláírással hitelesíteni kell a következő mondatot: „Kijelentem, hogy az általam felmutatott igazoláson közöltek a valóságnak mindenben megfelelnek, és a közölt adatok teljeskörűek, hiánytalanok.”

       A rendőrség annak ellenére, hogy ebben az esetben nem szükséges külön eljárás, a gyakorlatban mégis külön, méltányossági kérelem benyújtásához köti a külföldiek belépését. A kérelmet online itt lehet beadni, egyéb méltányolható okra hivatkozva: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

       Ez az eljárás nem vezethető le a jogszabályból, álláspontunk szerint, aki a határátkelésnél igazolja, hogy átesett, méltányossági kérelem nélkül léphet be az országba.

       4. Akik külföldről érkeznek az oltásra, és akik magyar igazolvánnyal regisztrálnak

       Aki:

       • már regisztrált az oltásra, és külföldről érkezik vagy;

       • azért utazik be Magyarországra, hogy a Státusztörvény szerinti magyar igazolvánnyal regisztráljon egy kormányhivatalnál,

       korlátozás nélkül beléphet Magyarország területére azon a napon, amikor az oltópontra vagy a kormányhivatalba kell mennie, de Magyarország területét 24 órán belül el kell hagynia.

       PCR-tesztekkel való mentesítés

       A.) Annak, aki az Európai Unió tagállamában készít PCR-tesztet vagy antigén gyorstesztet, az uniós szabályok szerint tesztigazolványt állítanak ki. A Magyarországra történő belépés során, aki 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet követően kiállított uniós tesztigazolvánnyal rendelkezik, szabadon, karanténkötelezettség nélkül léphet be. Az uniós tagállamok megállapodása szerint az antigén gyorstesztek érvényességi ideje 48 óra, ezt azonban Magyarország határátlépésnél nem fogadja el.

       B.) Továbbra is érvényes az uniós tesztigazolvánnyal nem rendelkezőkre, hogy aki két negatív PCR-teszttel tudja igazolni, hogy nem fertőzött, azt a rendőrségnek kötelező mentesítenie a karantén alól. A két tesztet 5 napon belül kell elvégezni úgy, hogy legalább 48 óra különbség legyen közöttük.

       A két teszt közül csak a másodikat kötelező Magyarországon végeztetni. Az első tesztet külföldön is meg lehet csináltatni, és az eredményét figyelembe fogják venni, ha:

       • az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálatról – SARS-CoV-2 PCR tesztről – van szó;

       • az alábbi országok valamelyikében végezték el:
        • a schengeni térség valamelyik országában, illetve Horvátországban;

        • az Amerikai Egyesült Államokban; vagy

        • Kanadában

       • és az eredményét magyar vagy angol nyelvű okirat igazolja.

       Ahhoz, hogy elmehessünk teszteltetni, engedélyt kell kérni, hogy elhagyhassuk a karantént. A kérelmet a karantén helyszíne szerint illetékes rendőrkapitányságnak kell benyújtani. Ennek módja a következő:

       • a kérelmet a rendőrségnek ügyfélkapun (cégkapun), vagy a rendőrség honlapján lévő űrlapon keresztül, magyar vagy angol nyelven kell benyújtani;

       • a kérelem benyújtásakor már rendelkezni kell egy időponttal a tesztet végző klinikánál;

       • a kérelmet a tesztelést megelőzően legalább 24 órával kell benyújtani.

       A szabályos bejelentést a rendőrség tudomásul veszi, és erről elektronikus úton visszaigazolást küld.

       Ha mindkét negatív teszt eredménye rendelkezésre áll, kérelmet kell benyújtani a mentesítés érdekében. A kérelmet a karantén helyszíne szerint illetékes rendőrkapitányságnak kell benyújtani. A kérelmet a rendőrségnek ügyfélkapun (cégkapun), vagy ezek hiányában a rendőrség honlapján lévő űrlapon keresztül, magyar vagy angol nyelven kell benyújtani. Ha mindkét teszt eredménye negatív, a karantént fel kell oldani (a rendőrség tehát nem mérlegelhet, kötelező ezt a döntést hoznia). A szabályosan benyújtott kérelmet a rendőrség tudomásul veszi, és erről elektronikus úton visszaigazolást küld. A karantén ezzel szűnik meg.

       V. Enyhébb belépési és karanténszabályok

       Kik léphetnek be karanténkötelezettség nélkül az országba?

       A.) Magyar, illetve Magyarország által elismert védettségi igazolvánnyal, valamint uniós Covid-igazolvánnyal rendelkezők. Aki a határátlépés során a koronavírus elleni védettségét védettségi igazolvány, valamint az azon feltüntetett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány felmutatásával igazolja, szabadon, karanténkötelezettség nélkül beléphet az országba. 

       A védettségi igazolvánnyal rendelkezők felügyelete alatt álló, velük együtt beutazó 18 év alattiakra szintén nem vonatkozik a karanténkötelezettség. 

       B.) Bárki, aki már átesett a betegségen. Aki védettségi igazolvánnyal, vagy uniós gyógyultsági igazolvánnyal, ezek hiányában magyar vagy angol nyelvű okirattal (pl. zárójelentés, egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiállított más igazolás) hitelt érdemlően igazolja, hogy a belépést megelőző 6 hónapon belül már átesett a koronavírus-fertőzésen, szabadon beléphet az országba. A szabály magyar állampolgárokra és külföldiekre is vonatkozik.

       C.) Az üzleti, illetve gazdasági célból utazók. Az a magyar állampolgár, aki 

       • üzleti vagy gazdasági okból utazik bizonyos külföldi országokba (l. lejjebb); és
       • ennek tényét a Magyarországra való visszautazásakor igazolja,

       a kiutazást követően Magyarország területére karanténkötelezettség nélkül beléphet.

       Az üzleti, gazdasági célból figyelembe vehető országok: 

       1. az EU tagállamai,
       2. az EGT részes államai, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc
       3. európai uniós tagjelölt államok (vagyis Albánia, Montenegro, Észak-Macedónia, Szerbia, Törökország),
       4. az Egyesült Királyság, valamint
       5. a miniszter rendeletében meghatározott államok, amik jelenleg: Amerikai Egyesült Államok, Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, India, Indonézia, Izrael, Japán, Kínai Népköztársaság, Dél-Korea, Oroszország, Szingapúr, Törökország, Ukrajna, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán és Georgia.

       A rendelet nem tér ki arra, hogy mi fogadható el az üzleti, gazdasági célú utazás megfelelő igazolásának. Nyilván ilyen lehet egy meghívólevél, a céges utazást igazoló irat stb.

       A tapasztalatok szerint a rendőrség sokféle iratot elfogad az üzleti út bizonyítékaként, de a rendőrség oldalán létezik egy külön űrlap is erre a célra.

       Ha kétségessé válik, hogy valóban üzleti, gazdasági okból történt-e az utazás (mert azt az országba visszatérő állampolgár nem tudja hitelt érdemlően igazolni), akkor az enyhébb szabály nem alkalmazható, vagyis a szokásos módon karanténba kell vonulni. 

       Az a külföldi állampolgár, aki 

       • a fentebb meghatározott országok állampolgára, vagy abban 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosult; és
       • üzleti vagy gazdasági okból utazik Magyarországra; és
       • ennek tényét a Magyarországra való belépéskor igazolja,

       Magyarország területére karanténkötelezettség nélkül beléphet.

       Ha kétségessé válik, hogy valóban üzleti, gazdasági okból történik-e az utazás (mert azt a belépni szándékozó külföldi állampolgár nem tudja hitelt érdemlően igazolni), akkor az enyhébb szabály nem alkalmazható, vagyis a szokásos módon karanténba kell vonulni. A rendelet nem tér ki arra, hogy mi fogadható el az üzleti, gazdasági célú utazás megfelelő igazolásának. Nyilván ilyen lehet egy meghívólevél, a céges utazást igazoló irat stb. A tapasztalatok szerint a rendőrség sokféle iratot elfogad az üzleti út bizonyítékaként, de a rendőrség oldalán létezik egy külön űrlap is erre a célra.

       D.) Ingázás. A szomszédos országok állampolgárai, illetve a szomszédos államokban élő magyar állampolgárok karanténkötelezettség és egészségügyi vizsgálat nélkül beléphetnek Magyarországra, de nem hagyhatják el a határ 30 km-es körzetét, és 24 órán belül kötelesek elhagyni az országot.

       A határ 30 km-es sávjában élő magyar állampolgárok szintén karanténkötelezettség nélkül hazatérhetnek, ha a szomszédos országon belül nem hagyják el a 30 km-es határsávot és a kint tartózkodásuk nem haladja meg a 24 órát.

       A kedvezmény nem vonatkozik azokra, akik a határ bármely oldalán átlépik a 30 km-es sávot!

       Arról, hogy mely határátkelőket zárták le, illetve melyek vannak éppen nyitva, a rendőrség honlapján lehet tájékozódni: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo

       E.) Egyes országokból belépéskor az általánoshoz képest enyhébb karanténszabályokat alkalmaznak, vagy nincs is előírva karantén. Az országok és az enyhítések listája folyamatosan változik, lásd erről a „Melyik országokból lehet enyhébb karanténszabályok mellett Magyarországra utazni, hazatérni?” részt!

       F.) Kapcsolt vállalkozásokat érintő üzleti ügyekben. Kapcsolt vállalkozásokat érintő üzleti ügyekben magyar és külföldi állampolgárok is méltányossági engedély és karanténkötelezettség nélkül beléphetnek Magyarországra, ha az alábbi országok valamelyikéből érkeznek:

        Az érintett országok:

       • Az enyhítés jelenleg a világ minden országára kiterjed.

       A belépéskor – például meghívólevéllel – valószínűsíteni kell, hogy üzleti úton vagyunk.

       Az üzleti utazás arra vonatkozik, aki:

       • olyan gazdasági társaság vezető tisztségviselője vagy munkavállalója,
       • amely a Tao. törvény szerinti kapcsolt vállalkozási viszonyban van más gazdasági társasággal úgy, hogy a társaságok közül valamelyik Magyarországon van bejegyezve.

       A rendelet megfogalmazása miatt az enyhítés mindenkire vonatkozik, aki a világ bármely két országában bejegyzett kapcsolt vállalkozás között utazik. A gyakorlatban ezt szinte biztosan úgy fogják alkalmazni, hogy a vállalkozások egyikének Magyarországon kell lennie.

       G.) Teherforgalom. Semmilyen korlátozás nem vonatkozik a teherforgalomban (nem személyforgalomban) utazókra.

       H.) Egyes sporttal és kulturális eseményekkel kapcsolatos utazások. Ezek részleteiről lásd a rendelet 11–12. §-át!

       Milyen szabályok vonatkoznak az átutazásra (tranzitáthaladás)?

       Szabadon beléphet Magyarországra az a külföldi állampolgár, aki az országon csak átutazik, ha a határon végzett egészségügyi vizsgálat nem mutatta ki nála koronavírus-fertőzés gyanúját. 

       Magyar állampolgár (ha más állampolgársága nincs) a jelenlegi szabályok szerint nem kérheti a tranzitáthaladás engedélyezését! További feltételek:

       • az érintett legyen jogosult belépni a Schengeni övezetbe;
       • hitelt érdemlően igazolja az utazása célját és célországát;
       • a célországba való beutazása és a Magyarországgal szomszédos államba való belépése (tehát Magyarország elhagyása) biztosított.

       Az átutazás során a következő szabályok érvényesülnek:

       • csak az ORFK által előre kijelölt útvonalon lehet haladni;
       • csak az előre kijelölt megállóhelyeken lehet megállni, és csak akkor, ha ez az áthaladáshoz (pl. egészségügyi vagy műszaki okból) elengedhetetlenül szükséges;
       • máshol megállni csak azonnali segítséget igénylő (egészségügyi vagy műszaki) szükséghelyzetben lehet;
       • Magyarországot a lehető legrövidebb időn belül, de legfeljebb 24 órán belül el kell hagyni.

       Az aktuálisan kijelölt tranzitútvonalakról és megállóhelyekről a rendőrség honlapján lehet tájékozódni.

       Hiteles, érthető, folyamatosan frissülő információk. Hétvégén és ünnepnapokon is elérhető ingyenes jogsegélyszolgálat. Ott voltunk a járvány első pillanatában és ott leszünk akkor is, ha már túl vagyunk rajta. Mindezt a TASZ támogatói teszik lehetővé. Segítsd te is a munkánkat akár 1000 forinttal, hogy senki ne maradjon egyedül a nehéz helyzetekben.

       Támogass minket, hogy folytathassuk!

       VI. Külföldiek beutazása

       Ki számít külföldi állampolgárnak?

       A Magyarországra történő beutazás szempontjából nem mindenki számít külföldinek, aki ténylegesen külföldi állampolgár, akkor sem, ha nincs magyar állampolgársága! Vannak, akik egy megítélés alá esnek a magyar állampolgárokkal, tehát méltányossági engedély nélkül is beléphetnek az országba. Arról, hogy kik ők, lásd az alapvető szabályokat!

       Azok a külföldiek, akik nem esnek a magyar állampolgárokkal egy megítélés alá (és más enyhítés sem vonatkozik rájuk), Magyarország területére főszabály szerint nem léphetnek be.

       Uniós Covid-igazolvány

       Azok a külföldiek, akik rendelkeznek uniós Covid-igazolvánnyal, szabadon, méltányossági kérelem és karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak az országba.

       Méltányosság a belépéshez

       A belépés engedélyezése érdekében azonban méltányossági kérelmet lehet benyújtani. Erről ld. részletesen a VII. részt.

       Karanténkötelezettség és mentesülési lehetőség

       Ha a belépést engedélyezik, az még nem mentesít a karantén alól! Tehát a méltányossági kérelem alapján az országba belépő külföldinek ugyanúgy karanténba kell vonulnia, mint a magyar állampolgároknak. A karantén alól azonban nekik is lehetőségük van két negatív koronavírus-teszttel mentesülni, ennek feltételei és az eljárás is megegyezik azzal, ami a magyar állampolgárokra vonatkozik (ld. erről részletesen a IV. részt!).

       Belépés karanténkötelezettség nélkül

       Az V. részben az enyhébb belépési és karanténszabályokról írottak közül néhány a külföldiekre is vonatkozik. Ezekben az esetekben a külföldiek méltányossági kérelem nélkül léphetnek be az országba, illetve enyhébb karanténszabályok vonatkoznak rájuk.

       VII. Méltányossági kérelem külföldiek beutazásához

       Hova és hogyan kell benyújtani a méltányossági kérelmet?

       A méltányossági kérelmet ügyfélkapun (cégkapun) keresztül, illetve ezek hiányában a rendőrség saját űrlapkitöltő felületén lehet benyújtani. A kérelmet csak elektronikusan, magyar vagy angol nyelven lehet benyújtani.

       Az űrlapok a rendőrség e-ügyintézési oldalán találhatók.

       A méltányossági kérelmet elektronikusan, magyar vagy angol nyelven kell benyújtani. Benyújtható személyesen és meghatalmazott útján is. Arra kell kitérni benne, hogy milyen okból súlyosan méltánytalan, érdeksértő a belépés megtagadása. Az egyes méltánylást érdemlő indokokat részletesen lásd a következő pontban.

       Mit mérlegel a rendőrség a külföldiek méltányossági kérelmének elbírálásakor?

       A következő indokok minősülnek olyan „különös méltánylást érdemlő körülménynek”, amelyek esetén a rendőrség mérlegelhetni a beutazás engedélyzését:

       1. a magyarországi bírósági vagy hatósági eljárási cselekményen részvétel, amit a megfelelő irattal kell igazolni;
       2. központi kormányzati igazgatási szerv, önálló szabályozó szerv vagy autonóm államigazgatási szerv meghívólevelével igazolt üzleti célú tevékenység vagy egyéb munkavégzés;
       3. egészségügyi ellátás igénybevétele az egészségügyi intézmény beutalójával vagy más megfelelő igazolással;
       4. hallgatói vagy tanulói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése, amennyiben ezt az oktatási intézmény által kiállított igazolás tanúsítja;
       5. a fuvarozással összefüggő utazás személyforgalomban, ha célja a fuvarfeladat kiinduló pontjára (munkavégzés megkezdésének helyszínére) történő eljutás vagy az ilyen munkavégzést követő hazatérés, amennyiben ezt a munkáltató által kiállított igazolás tanúsítja;
       6. családi eseményeken való részvétel (pl. házasságkötés, keresztelő, temetés);
       7. a Polgári törvénykönyv szerinti hozzátartozó gondozása, ápolása (ld. Ptk. 8:1. § (1) 2.);
       8. kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású kulturális, egyházi vagy sportrendezvényen részvétel.

       Ezeken kívül lehetőség van „egyéb” indokot is megjelölni. Ez bármi lehet, amit az érintett olyan méltányos indoknak tart, amely indokolja, hogy engedélyezzék a belépését vagy a karantén alóli mentesítését.

       A kérelmek elbírálásának nincs belső határideje, de az ORFK tájékoztatója szerint ezeket „haladéktalanul” kell elbírálni. Tapasztalatunk szerint a döntés 24-48 óra alatt születik meg.

       Mikor kell elutasítani a méltányossági kérelmet?

       1. Ha felmerül a gyanú, hogy a kérelmező nem valós beutazási indokot jelölt meg;
       2. ha a kérelmező a belépéskor nem hajlandó bemutatni a beutazás indokát alátámasztó iratot, vagy annak hitelességével kapcsolatban kétség merül fel;
       3. járványügyi, közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági szempontból.

       Kihez fordulhatok az elutasítással szemben?

       Az elutasító döntést hozó rendőrkapitányságot irányító megyei (fővárosi) kapitánysághoz.

       Mi történik, ha valakinek megadják a méltányossági engedélyt?

       Akinek a belépését engedélyezték, a határon köteles egészségügyi vizsgálatnak alávetni magát.

       1. Akinél koronavírus gyanúja merül fel, nem léphet be Magyarországra.
       2. Akinél nem merül fel koronavírus gyanúja, 10 napra karanténba kell vonulnia.

       Milyen előírások vonatkoznak a méltányossági kérelemre?

       A kérelem benyújtható törvényes képviselő vagy meghatalmazott útján is. Utóbbi esetben a meghatalmazást teljes bizonyító erejű magánokiratba (például két tanú által aláírt nyilatkozatba) kell foglalni. Ugyanaz a meghatalmazott többek nevében is benyújthatja a kérelmet, ha a beutazásra ugyanabban az időpontban kerül sor és a beutazás indoka azonos, de ebben az esetben mindenkitől külön meghatalmazást kell felvenni.

       Azonos okból és időpontban történő határátlépés esetén a közeli hozzátartozók közösen is benyújthatnak kérelmet. Ebben az esetben egyikük nyújtja be a kérelmet, és felveszi a fentiek szerinti meghatalmazásokat. 

       A kérelemben valószínűsíteni kell a  különös méltánylást érdemlő körülményeket, és meg kell írni, hogy milyen személyazonosító okmányt szeretnénk felhasználni a határátlépéshez. Meg kell adni az okmány azonosító számát is. A kérelemhez csatolni kell: 

       • annak az iratnak a másolatát, amellyel a különös méltánylást érdemlő indokot szeretnénk igazolni (ahol ez lehetséges);
       • meghatalmazást, ha meghatalmazott útján nyújtjuk be a kérelmet.

       A fenti követelményeknek meg nem felelő kérelmet a rendőrség elutasítja.

       Aki iratmásolatot csatolt a méltányossági kérelméhez, a határátlépéskor köteles a rendőr felhívására bemutatni az eredeti iratot. Ennek hiányában a belépést nem engedélyezik, ráadásul az iratok bemutatásának megtagadása szabálysértés.

       Hogyan lehet mentesülni a beutazás utáni karantén alól?

       Miután a külföldinek a rendőrség engedélyezte a belépést Magyarországra, ugyanazok a karanténszabályok vonatkoznak rá, mint a magyar állampolgárokra. Külföldiek is élhetnek tehát a kötelező és a méltányossági alapú mentesítéssel, illetve előfordulhat, hogy enyhébb beutazási szabályok vonatkoznak rájuk. 

       VIII. COVID-tesztek és beutazás

       Hova és hogyan kell benyújtani a teszt iránti kérelmet? Mi az eljárás menete?

       Aki két negatív PCR-teszttel tudja igazolni, hogy nem fertőzött, azt a rendőrségnek kötelező mentesítenie a karantén alól.

       A két teszt közül csak a második tesztet kötelező Magyarországon végeztetni. Az első tesztet külföldön is meg lehet csináltatni, és az eredményét figyelembe fogják venni, ha:

       • az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálatról – SARS-CoV-2 PCR tesztről – van szó;
       • az alábbi országok valamelyikében végezték el: a schengeni térség valamelyik országában (ennek nem része az Egyesült Királyság!), illetve Horvátországban;
       • az Amerikai Egyesült Államokban; vagy Kanadában
       • és az eredményét magyar vagy angol nyelvű okirat igazolja.

       Ahhoz, hogy elmehessünk teszteltetni, engedélyt kell kérni, hogy elhagyhassuk a karantént. A kérelmet a karantén helyszíne szerint illetékes rendőrkapitányságnak kell benyújtani. Ennek módja a következő:

       • a kérelmet a rendőrségnek ügyfélkapun (cégkapun), vagy ennek hiányában a rendőrség honlapján lévő űrlapon keresztül, magyar vagy angol nyelven kell benyújtani;
       • a kérelem benyújtásakor már rendelkezni kell egy időponttal a tesztet végző klinikánál;
       • a kérelmet a tesztelést megelőzően legalább 24 órával kell benyújtani.

       A szabályos bejelentést a rendőrség tudomásul veszi, és erről elektronikus úton visszaigazolást küld.

       Ha mindkét negatív teszt eredménye rendelkezésre áll, kérelmet kell benyújtani a mentesítés érdekében. A kérelmet a karantén helyszíne szerint illetékes rendőrkapitányságnak kell benyújtani. A kérelmet a rendőrségnek ügyfélkapun (cégkapun), vagy ennek hiányában a rendőrség honlapján lévő űrlapon keresztül, magyar vagy angol nyelven kell benyújtani. 

       Ha mindkét teszt eredménye negatív, a karantént fel kell oldani (a rendőrség hatóság tehát nem mérlegelhet, kötelező ezt a döntést hoznia). A szabályosan benyújtott kérelmet a rendőrség tudomásul veszi, és erről elektronikus úton visszaigazolást küld. A karantén ezzel szűnik meg.

       Milyen típusú tesztet fogadnak el a karantén alóli mentesüléshez?

       Molekuláris biológiai tesztet (SARS-CoV-2 tesztet) kell végeztetni, ami az NNK tájékoztatása szerint a PCR-tesztet jelenti.

       Külföldön már végeztettem teszteket. Mentesülhetek a karantén alól?

       Annak, aki a schengeni övezet valamely tagállamából (Románia, az Egyesült Királyság és Írország ebbe nem tartozik bele!), illetve Horvátországból, az Egyesült Államokból vagy Kanadából érkezik, egy – angol vagy magyar nyelvű –, külföldön végzett negatív eredményű tesztet elfogadnak a karantén alóli mentesüléshez,  de a másodikat mindenképpen Magyarországon kell elvégeztetni. Ekkor is figyelembe kell venni azt a szabályt, hogy a két tesztet 5 napon belül kell elvégezni úgy, hogy legalább 48 óra különbség van közöttük. Praktikus akadályt jelent, hogy nem feltétlenül lehet ilyen rövid időtávon belülre időpontot találni tesztelésre – erre magánszolgáltatónál, előzetes időpontfoglalással van a legnagyobb esély.

       A járványügyi hatóság ettől függetlenül, méltányossági alapon bármilyen mentesítési vagy enyhítési indokot mérlegelhet, és járványügyi szempontok figyelembevételével, az ügy minden körülményére tekintettel hoz döntést, az elvi lehetősége tehát megvan annak, hogy korábbi teszt alapján oldja fel a karantént.

       Kisgyerekes családként érkezünk Magyarországra. Minden gyereket külön tesztelni kell, hogy ők is mentesüljenek a karantén alól?

       A jelenlegi beutazási szabályok szerint a gyerekeket is tesztelni kell a karantén korábbi feloldásához, ebben nincs kor szerinti különbségtétel. A járványügyi hatóság azonban méltányossági alapon feloldhatja a karantént, ezért meg lehet próbálni egyeztetni velük arról, hogy ha a szülők tesztjei negatívak lesznek, akkor a gyerekeket is mentesítsék. Az a hatóság mérlegelésén múlik, hogy elfogadja-e ezt az érvelést, az ügy minden körülményére tekintettel.

       Ki fizeti a két molekuláris biológiai tesztet (PCR-teszt), amelyek a karantén feloldásához szükségesek? Kihez kell fordulni tesztelésért?

       A teszteket mindenki saját maga kell, hogy finanszírozza. A teszt bármely, mikrobiológiai laboratóriumi diagnosztikai tevékenységre jogosító engedéllyel rendelkező laboratóriumban elvégezhető.

       IX. Karantén

       Melyik szerv a járványügyi hatóság?

       A járványügyi hatóság a területileg illetékes kormányhivatal népegészségügyi osztálya.

       Milyen címet adhatok meg a határon, ahol eltölteném a 10 nap karantént?

       Bármilyen címet megadhatunk a határon a rendőrségnek, ezt fogják továbbítani a helyileg illetékes járványügyi hatóságnak. Az azonban a mi felelősségünk, hogy ezen a címen folyamatosan megtalálhatók legyünk, amikor a rendőrség ellenőrzi a karantén betartását, tehát csak olyan címet adjunk meg, ahol ténylegesen el tudunk tölteni 10 napot. Ennek azonban nem kell bejelentett lakcímnek lennie, és semmilyen más megkötés sem vonatkozik rá. 

       A karanténnak megadott címen mások is laknak. Nekik is karanténba kell vonulniuk velem?

       Nem. Ez a kötelezettség csak azt terheli, aki külföldről belépett az országba, a vele egy lakcímen élőket nem érinti.

       Mennyi időre kell karanténba vonulnom?

       A beutazást szabályozó rendelet szerint a hatósági házi karantén 10 napig tart. Korábban bizonytalanságot okozott, hogy a 10 napot hogyan kell számolni, mert a rendőrség mellett a járványügyi hatóság is szerepet kapott a karantén elrendelésében. Most, hogy már nem kell hatósági határozattal elrendelni a karantént, minden bizonnyal az országba lépés másnapján kezdődik a 10 napos karantén. A 10 napot tehát nem a hazaérkezésünk napjától, hanem az azutáni naptól kell számítani. Ennek ellenére már a hazaérkezésünk napján is a karantén helyén kell lennünk, és azt nem hagyhatjuk el.

       A kötelező karantén alól lehetséges mentesülni, erről a „Lehet mentesülni a Magyarországra belépés után kötelező karantén alól?” pontban írtunk.

       Hogyan jutok el a karantén helyszínére? Mik a teendőim, amíg odaérek?

       Nincs arra vonatkozó megkötés, hogy milyen eszközzel lehet a karantén helyszínére jutni, tehát ez autóval, tömegközlekedéssel, taxival, de úgy is lehetséges, hogy valaki értünk jön. A jogszabály értelmében az országba lépést követően azonnal el kell indulni a karantén helyszínére és közvetlenül, megszakítás nélkül kell odamenni. Nem szabad tehát megállni pl. vásárolni vagy rokont látogatni.

       A megállás csakis egészségügyi vagy műszaki okból lehetséges – tehát el lehet menni WC-re, szabad tankolni és az autó meghibásodása is elfogadható indok. Aki tömegközlekedik, annak a menetrendi okot is elfogadják.

       Elmehetek teszteltetni a beutazásom napján, útban a karanténlakás felé?

       Ha a rendőrségnek ezt legalább 24 órával a teszt előtt jelzed, és már van előre lefoglalt időpontod, akkor elmehetsz a tesztre.

       Ki ellenőrzi a házikarantén-szabályok betartását?

       A rendőrség ellenőrzi.

       Hogyan ellenőrzi a rendőrség a szabályok betartását?

       Mobilapplikációval

       Mindenkinek kötelező a karanténkövető mobilapplikáció használata, akinek erre alkalmas telefonja van. Ehhez  az alkalmazás telepítésekor fényképet kell készítenünk, amelyet az alkalmazás összevet a különböző nyilvántartásokban tárolt fotóinkkal. A regisztráció után az érintett „köteles együttműködni, és a szoftverrel a rendőrség által előírt műveletet elvégezni.” Ez azt jelenti, hogy amikor a rendőrség értesítést küld, 15 percen belül szelfit kell készítenünk, amely alapján a telefonra telepített arcfelismerő program ellenőrzi a személyazonosságunkat. Az app ezen kívül folyamatosan továbbítja a rendőrségnek a helyadatainkat. A rendőrség csak akkor ellenőrizheti személyesen az applikációt telepítő érintettet, ha felmerül, hogy megszegte a karantén szabályait, vagy ha nem használja az appot az utasítás szerinti, kellő időben.

       Személyes ellenőrzéssel

       Aki nem tudja telepíteni az applikációt, azt a rendőrség szúrópróbaszerűen, bizonyos időközönként meglátogatja az otthonában és ellenőrzi, hogy ott tartózkodik-e.

       Mi az a hatósági házi karantén és a kijelölt karantén?

       Hatósági házi karanténnak hívják, ha valaki az otthonában (lakóhelyén vagy tartózkodási helyén) köteles karanténba vonulni.

       Kijelölt karanténnak hívják, ha a járványügyi hatóság járványkórházba vagy más, karantén céljára szolgáló intézménybe utalja az érintettet.

       A különféle karanténokról és ezek szabályairól itt írunk részletesen.

       X. További gyakori kérdések

       Miért lehet büntetést kiszabni a beutazással kapcsolatban?

       Szabálysértésnek minősül főként:

       • a határon kötelező egészségügyi vizsgálat elmulasztása;
       • a kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba vonulás elmulasztása;
       • a járványügyi hatóság által előírt magatartásszabályok megszegése;
       • az utazás indokát alátámasztó irat be nem mutatása;
       • a határ menti sávba belépni jogosultak esetén a 30 km-es határ menti sáv elhagyása, vagy a 24 órás magyarországi tartózkodás túllépése;
       • az agrárágazatban dolgozókra vonatkozó belépési és tartózkodási szabályok megszegése;
       • a tranzitáthaladás szabályainak megszegése.

       Lehet most külföldre menni Magyarországról?

       Magyarországról szabadon ki lehet utazni, de nem biztos, hogy a célországba szabadon beléphetünk. Lehetséges, hogy a célországban karanténba kell vonulnunk. Az utazás előtt érdemes tehát tájékozódni arról, hogy a célország milyen beutazási korlátozásokat alkalmaz. Erről általában az adott ország külügyminisztériumának, konzuli szolgálatának, nagykövetségének honlapján érhetők el információk.

       A hazautazás után azonban főszabály szerint karanténba kell vonulni.

       Vonatkozik kiutazási tilalom az egészségügyi dolgozókra vagy más csoportokra?

       Jelenleg nincs ilyen tilalom.

       Az ingázó munkavállalókat hogyan érintik a belépési szabályok?

       Az ingázókat érintő szabályokról az „V. Enyhébb belépési és karanténszabályok” részben írtunk részletesen. Fontos tudni, hogy az ingázásra vonatkozó könnyítések csak a határ – mindkét oldalon – 30 km-es sávjában alkalmazhatóak. Minden más esetben fennáll a karanténkötelezettség.

       Arról, hogy mely határátkelőket zárták le, illetve melyek vannak éppen nyitva, a rendőrség honlapján lehet tájékozódni:

       http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo

       Mi a helyzet a teherforgalommal?

       A korlátozások nem érintik a teherforgalomban az országba lépőket és az onnan kilépőket.

       Magyar állampolgárként hol tájékozódhatok, mielőtt külföldre utaznék?

       A https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ weboldalon országonkénti bontásban is olvashatók folyamatosan frissített tájékoztatók.

       Arról, hogy mely határátkelőket zárták le, illetve melyek vannak éppen nyitva, a rendőrség honlapján tájékozódhat: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo

       Az EU-tagállamok beutazási szabályairól folyamatos tájékoztatás található az EU hivatalos tájékoztató oldalán: https://reopen.europa.eu/hu.

       Külföldi ismerősöm a reptéri tranzitban rekedt. Kitől kérhet segítséget a hazautazáshoz?

       Az állampolgársága szerinti ország konzuli szolgálatától.

       Milyen jogszabályban találom meg a határátlépésre vonatkozó új rendelkezéseket?

       408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól

       A szabályozás gyakran változik, ezért mindig figyeljünk arra, hogy az aktuális, hatályos szabályt nézzük-e!

       Megosztás