Koronavírus - Karanténnal kapcsolatos tudnivalók

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összes jogi tudnivalót a tasz.hu/koronavirus oldalon gyűjtöttük össze.

A jogszabályok megengedik, hogy beteg, vagy potenciálisan fertőzött személyeket el lehessen különíteni. A köznyelv szerint ez az elkülönítés a „karantén”, amire a jogszabályok többféle különböző elnevezés alatt adnak lehetőséget.

Annak, hogy pontosan milyen járványügyi intézkedésről van szó, és ez mivel jár, mindig ki kell derülnie abból a határozatból, amelyben azt az adott járványügyi intézkedést az erre jogosult hatóság elrendeli. A koronavírus-járvány kapcsán a sokféle létező járványügyi intézkedés közül eddig leginkább hármat vehettünk számításba: a járványügyi elkülönítést, a járványügyi zárlatot és a járványügyi megfigyelést. A korábbi intézkedések most egy újjal bővültek: ez az ún. hatósági házi karantén. Az új eszköz megjelenésével az egyes karanténintézkedések egymáshoz való viszonya megváltozott, és egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy hogyan alakul majd az új gyakorlat. Ugyanakkor az új szabályozás indoklásából arra tudunk következtetni, hogy a frissen bevezetett hatósági házi karanténnal a jogalkotó csak nevet akart adni a koronavírus 2020 tavaszi hulláma alatt már kidolgozott járványügyi intézkedésnek. A szabályok várható alakulását erre tekintettel ismertetjük.

Megtagadhatom, hogy karanténba tegyenek?

Nem. A járványügyi intézkedéseknek mindenki köteles alávetni magát. Ha ellenállsz, akár erőszakkal is végrehajtják az intézkedést!

Miről kell tájékoztatni engem a karanténnal kapcsolatban?

A karanténban is teljes körű egészségügyi tájékoztatást kell adni. Ez azt jelenti, hogy lehetőséget kell adni, hogy kérdezz, és olyan válaszokat kapj, amik érthetők. Az, hogy egyes jogaid a karanténban korlátozhatók, vagy hogy bizonyos beavatkozásoknak köteles vagy alávetni magad, nem jelenti azt, hogy ezekről nem kell tájékoztatni!

Hatósági házi karantén

Ki rendeli el a hatósági házi karantént?

A járványügyi hatóság rendeli el, ami a gyakorlatban a járási (Budapesten a kerületi) hivatal népegészségügyi osztályát jelenti.  Ha bármilyen kérdés vagy probléma merül fel, ezzel a hatósággal kell kommunikálni – elérhetőségeik az elrendelésről szóló határozaton szerepelni fognak. 

Mikor lehet hatósági házi karantént elrendelni?

Hatósági házi karantént két esetben lehet elrendelni:

  1. Akkor, ha valaki meghatározott országokból utazik be Magyarországra. Ehhez lásd a Beutazás és kiutazás című alpontot!
  2. Akkor, ha valakiről a tesztek alapján is bebizonyosodott, hogy elkapta a koronavírust, de állapota nem indokolja a kórházi kezelést.

Hatósági házi karanténba tettek – hol kell tartózkodnom?

Akit hatósági házi karantén alá helyeztek, nem hagyhatja el a számára meghatározott lakást. Azt, hogy ez pontosan milyen cím lesz, minden esetben a járványügyi hatóság dönti el, járványügyi szempontok alapján – tehát a hatóság figyelembe veszi, hogy ha több lehetőség is van, akkor melyik biztosítja leginkább a biztonságos elkülönítést. Ez a lakás lehet az illető otthona a hozzá tartozó bekerített hellyel (udvarral, kerttel), de lehet akár más hely is, például nyaraló, ismerős háza, vagy bérelt lakás is. A lényeg, hogy házi karantén esetén biztosan nem kell kórházba, vagy karantén céljára központilag kijelölt másik helyre menni. 

Mikortól kötelező a hatósági házi karantén?

A döntésről határozatot kell hozni, de a hatósági házi karantént már attól a pillanattól kötelező betartani, hogy a döntést szóban közlik, tehát el kell indulni a meghatározott címre. Beutazás esetén a döntést a rendőr is közölheti (hiszen vele találkozik az, aki átlépi a határt), fertőzés vagy megbetegedés esetében pedig bármilyen erre kijelölt egészségügyi dolgozó is, akár telefonon vagy emailben is. Az írásbeli határozatot elég később is megküldeni.

Mennyi ideig tart a hatósági házi karantén?

Ha valaki meghatározott külföldi országokból utazik be Magyarországra, a hatósági házi karanténba kerül, ami az eddigi gyakorlat alapján valószínűleg 14 napig tart majd (tájékoztatónk folyamatosan frissül). A beteg elkülönítése a gyógyulásig tart. 

Mivel jár a hatósági házi karantén?

A határozatban a szabályok részletesen is benne lesznek, de a lényeg az, hogy a hatósági házi karantén alatt a karantén alá vont személynek a lakást nem szabad elhagynia és nem szabad vendégeket fogadnia.

A virtuális kapcsolattartás viszont nem korlátozható! Tehát telefonon, interneten bárkivel beszélhetsz és abba sem szólhat bele senki, hogy mit mondasz el – a szólás- és véleménynyilvánítási szabadságot nem lehet járványügyi okokra hivatkozva korlátozni!

Lehetnek többen egy lakásban a hatósági házi karantén alatt?

Előfordulhat, hogy a hatósági házi karantént csak olyan helyre lehet elrendelni, ahol egészséges embereket zárnak össze az érintettel. Lehetséges például, hogy a karantén alá helyezett személy otthonában élnek a családtagjai, akik egészségesek, és nem most utaztak be a felsorolt országokból Magyarországra. Ezzel együtt is elképzelhető, hogy az érintettet velük együtt helyezik majd el. A hatósági házi karanténnak nincs igazán alternatívája, hiszen minden egyes lehetséges fertőzött elkülönítésére nincs kapacitás. Ha pedig a lehetséges fertőzötteket egymással zárnák össze egy elkülönített helyen, az csak ahhoz vezetne, hogy jó eséllyel mindannyian megfertőződnének. Ha a hatóság így dönt, akkor valóban együtt kell élni a lehetséges beteggel, és ilyenkor fokozottan figyelni kell arra, hogy elkerüljük vele az érintkezést.

Ha az érintett otthonában például idős, beteg ember él, aki a fertőzésnek fokozottan kitett csoportba tartozik, lehetőség van arra, hogy a hatósági házi  karantén helyett intézményi elhelyezést kérjünk.

Hatósági házi karanténba helyezték azt, akivel együtt lakom. Rám is a karantén szabályai vonatkoznak?

A karantén elrendeléséről a hatóság mindenki esetében külön-külön dönt (kivéve, ha egész épületeket, vagy akár településeket helyeznek karantén alá, de erről is külön döntés születik). Önmagában a közös háztartásban élő érintett karanténba helyezése miatt senki másra nem vonatkoznak a karantén szabályai. Ez azt jelenti, hogy a többiek, akik nincsenek karantén alatt, elhagyhatják az otthonukat. Ha pedig a velünk egy háztartásban élő személy fertőzöttsége beigazolódik, akkor mi is kontaktszemélynek számítunk, ezért a hatóság – külön, ránk nézve – el fogja rendelni a karantént.

Nem szeretném megfertőzni a velem együtt élőket, kérhetem, hogy ne házi karanténba helyezzenek?

Igen: a járványügyi hatóság minden esetben az egyedi körülmények mérlegelése alapján hoz döntést arról, hogy kit hol helyeznek karanténba. Ez azt jelenti, hogy kérni lehet, hogy vegyék figyelembe, hogy lehetséges fertőzöttként másokkal kellene együtt laknunk. A konkrét esettől függően kórházban vagy más, karantén céljára kialakított intézményben kell elhelyezni azt,

  • aki saját maga rizikócsoportba tartozik (pl. idős, vagy krónikus betegsége van); vagy
  • akinek ilyen személlyel kéne összezárva élnie; illetve
  • aki kórházi kezelésre szorul, vagy másként nem tudná eltartani magát.

Hogyan mentesülhetek a már elrendelt hatósági házi karantén alól?

A hatósági házi karantén alól az mentesíthet, aki elrendelte. Ez a szerv a járási hivatal népegészségügyi osztálya, amely módosíthat a hatósági házi karantén szabályain (például engedélyezheti a lakás elhagyását egy meghatározott időpontban, vagy azt, hogy vendéget lehessen fogadni), de akár azt is kimondhatja, hogy a hatósági házi karantén a határozatban foglalt időpont előtt véget ér. Ennek feltétele, hogy különös méltánylást érdemlő esetről legyen szó, és a járványügyi védekezés a hatósági karantén alkalmazása nélkül is biztosítható legyen. Tehát a már elrendelt hatósági házi karantén alóli mentesüléshez az önmagában nem lesz elég, hogy sürgős elfoglaltságunk akad (például ügyeket kell intézni, vizsgázni, vagy temetésre kell menni), viszont ha emellett például teszttel is igazolható, hogy nincs szó fertőzöttségről (tehát nem kell karantén a járványügyi védekezéshez), akkor van esély arra, hogy a járványügyi hatóság kérelemre mentesítsen.

Figyelem! Tapasztalataink szerint a hatóság nem minden esetben van tisztában a karantén alóli mentesítés lehetőségével. Ha azt állítja, hogy ilyen jogköre nem létezik, érdemes felhívni a figyelmét az egészségügyről szóló törvény 67/A. § (4) bekezdésében foglaltakra. Ha a hatóság még erre sem reagálna, készítettünk egy mintabeadványt, amelynek kitöltésével a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (a tisztifőorvoshoz) fordulhatsz panasszal. A tisztifőorvos remélhetőleg felhívja majd a hatóságot arra, hogy járjon el az ügyedben. A panasz benyújtása segíthet abban, hogy együtt elérhessük a méltányossági szabályok következetes alkalmazását. Amennyiben ez sem jár eredménnyel, keresd jogsegélyszolgálatunkat a jogsegely@tasz.hu-n!

Panaszbeadvány az NNK-nak

letöltés »

Ha hatósági házi karanténban vagyok, akkor hogyan vásárolok?

A karantént mindig egyedi határozattal rendelik el. Ilyenkor nemcsak az illető személy állapotát mérlegelik, hanem azt is, hogy az ellátása biztosított-e. Annak, akinek az esetében nem biztosított, hogy képes ellátni magát, a házi karantén sem rendelhető el, ekkor egy erre a célra kijelölt helyen kell kitölteni a karantént. 

Hogyan ellenőrzik, hogy betartom-e a hatósági házi karantén szabályait?

Ezt a rendőrség ellenőrzi, szúrópróbaszerűen. A rendőrség automatikusan megkapja a járványügyi hatóságtól a hatósági házi kartén elrendeléséről és az egyéb járványügyi intézkedésekről szóló határozatot, hogy ellenőrzési feladataikat el tudják látni, tehát az illetékes rendőrkapitányság mindig tudja, hogy az illetékességi területén kik vannak karanténban. Ha valaki a hatósági házi karantén idején elhagyja a lakást, akkor igazoltatás esetén ez ki fog derülni. 

Arra is lehetőségünk van arra, hogy mobilapplikáció telepítésével váltsuk ki a rendőri ellenőrzést. A szoftver telepítését önként választhatjuk. Ebben az esetben a telepítéskor fényképet kell készítenünk, amelyet az alkalmazás összevet a különböző nyilvántartásokban tárolt fotóinkkal. A regisztráció után az érintett „köteles együttműködni, és a szoftverrel a rendőrség által előírt műveletet elvégezni.” Ez azt jelenti, hogy amikor a rendőrség értesítést küld, 15 percen belül szelfit kell készítenünk, amely alapján a telefonra telepített arcfelismerő program ellenőrzi a személyazonosságunkat. Az app ezen kívül folyamatosan továbbítja a rendőrségnek a helyadatainkat. A rendőrség csak akkor ellenőrizheti személyesen az applikációt telepítő érintettet, ha felmerül, hogy megszte a karantén szabályait, vagy ha nem használja az appot az utasítás szerinti, kellő időben. Fontos szabály, hogy este tíz és reggel hat között mindenki nyugodtan pihenhet, ekkor nem ébresztenek fel senkit azért, hogy fotót küldjön. 

Hiteles, érthető, folyamatosan frissülő információk. Hétvégén és ünnepnapokon is elérhető ingyenes jogsegélyszolgálat. Ott voltunk a járvány első pillanatában és ott leszünk akkor is, ha már túl vagyunk rajta. Mindezt a TASZ támogatói teszik lehetővé. Segítsd te is a munkánkat akár 1000 forinttal, hogy senki ne maradjon egyedül a nehéz helyzetekben.

Támogass minket, hogy folytathassuk!

Karantén kifejezetten erre a célra kijelölt helyen

A karanténra sor kerülhet kórházban, vagy egyéb, a lehetséges fertőzöttek fogadására alkalmas intézményben: ha az érintett egyedi körülményei és a vírus terjedésének megakadályozása miatt ez szükséges, akkor a karantént a hatóság döntésének megfelelően kórházban vagy egyéb intézményben kell végrehajtani. Ilyen esetekben biztosítani kell, hogy a karanténban lévők egymástól elkülönítve, külön helyiségben legyenek elhelyezve. A karantént abban az intézményben kell végrehajtani, amelyet a hatóság erre kijelöl a potenciális fertőzött egyéni helyzetét és az ellátórendszer kapacitásait mérlegelve.

Ha nem otthon, akkor csak kórházban helyezhetnek el?

A karantén nemcsak kórházban hajtható végre. Az elkülönítés megvalósításához szükséges feltételeket többféle módon, többféle épületben is biztosítani lehet, ezért a megfelelő átalakítások után kollégiumok, mobil konténerek, illetve más helyszínek is bevonhatók az ellátásba. A karantén elrendelésekor a hatóság járványügyi és hatékonysági szempontokat mérlegel, ezért a végrehajtásra nem feltétlenül a területileg egyébként illetékes kórházat jelöli ki, illetve a helyszín szempontjából a karantén alá vont lakcíme nem feltétlenül releváns. Mivel a hatóság döntése során köteles egyedi körülményeket is mérlegelni, kérni lehet, hogy pl. családtagokat együtt, vagy gyermeket a szüleihez közelebb eső intézményben helyezzenek el. Az elsődlegesek azonban a hatékonysági szempontok, ezért a hatóság ezeknek a kérelmeknek nem köteles helyt adni.

Ki kerül kórházi karanténba?

Azok a gyanús/kivizsgálás alatt álló esetek, akik

  • súlyos állapotban vannak, és/vagy
  • életkoruk és más betegségeik miatt kockázati csoportba tartoznak, valamint
  • otthonukban nem megoldható az elkülönítés.

Akiknél eleve a kórházban állapítják meg a koronavírus-fertőzést, azokat mindenképpen a kórházban különítik el.

Akiknél nem megoldható az otthoni elkülönítés, de az állapotuk nem indokol kórházi ellátást, az állam által erre a célra kijelölt más intézményekben is elkülöníthetők.

Milyen ellátást biztosítanak a kórházban?

A kórházban elrendelt járványügyi elkülönítés esetén az intézménynek biztosítania kell az élelmiszer-ellátást, „egészségügyi textíliát”, vagyis valamilyen pizsamához hasonló ruhaneműt.

Mi történik, ha elhagyom a kijelölt helyszínt?

Ha valaki kórházban, vagy a karanténra kijelölt egyéb helyen van karanténban, azzal szemben körözést is el lehet rendelni, hogy felkutassák és előállítsák. 

Hogyan alakulnak a karantén szabályai szociális ellátó intézményekben?

A szociális intézményeket nem helyezik teljes egészében, automatikusan karantén alá attól, ha egy fertőzöttet találnak. Ilyenkor az ellátószemélyzet vele kapcsolatba lépő tagjai kontaktszemélyeknek számítanak, akiket az otthonukban vagy kijelölt intézményben kell elkülöníteni. Azoknak az ellátottaknak az „otthoni” elkülönítését, akik érintkeztek a fertőzött személlyel, az intézményben kell megoldani, ha a hatóság máshogy nem dönt.

Megosztás