Koronavírus - Karanténnal kapcsolatos tudnivalók

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összes jogi tudnivalót a tasz.hu/koronavirus oldalon találod.

Ez a tájékoztató 2022. július 1-jén frissült utoljára. Igyekszünk anyagainkkal a jogszabályi változásokat követni, ha pontatlanságot vagy hatálytalan részt találsz, jelezz nekünk a jogsegely@tasz.hu címen.

Mit jelent a karantén?

A jogszabályok megengedik, hogy beteg, vagy potenciálisan fertőzött személyeket el lehessen különíteni. A köznyelv szerint ez az elkülönítés a „karantén”, amire a jogszabályok többféle különböző elnevezés alatt adnak lehetőséget.

A koronavírus-járvány kapcsán a sokféle létező járványügyi intézkedés közül alapvetően hármat alkalmaznak:

 • a járványügyi elkülönítést;
 • a járványügyi megfigyelést; és
 • a hatósági házi karantént.

Megtagadhatom, hogy karanténba tegyenek?

Nem. A járványügyi intézkedéseknek mindenki köteles alávetni magát. Van olyan járványügyi intézkedés, amit akár erőszakkal is végrehajthatnak!

Járványügyi elkülönítés

Ki kerülhet járványügyi elkülönítés alá?

Azokat, akik fertőzöttek, vagy fertőzöttek lehetnek. Pontosabban: a gyanús és a megerősített eseteket kötelező elkülöníteni. Azt, hogy ezek a kategóriák pontosan mit jelentenek, itt írtuk le részletesen. Alapvetően azokról van szó, akiknek koronavírusra jellemző tüneteik vannak, vagy már van pozitív tesztjük, ami megerősítette a fertőzöttséget.

Ki és hogyan rendeli el a járványügyi elkülönítést?

Betegséggyanús esetekben, vagyis amíg nem teljesen biztos, hogy valaki fertőzött, addig a betegséget észlelő orvos (ez lehet a háziorvos vagy a járóbeteg-szakellátást végző orvos) rendeli el az elkülönítést. Gyanús esetben tehát általában nincs hatósági döntés. Ugyanez lehet a helyzet akkor, ha valakinek csak enyhe tünetei vannak. Kivételesen – ha a kórházban elkülönített személy nem tartja be az elkülönítés szabályait – hatósági határozat is születhet az elkülönítésről.

Ha pozitív teszteredmény igazolja a fertőzést, akkor legtöbb esetben hatósági határozat is születik, amelyben viszont már nem elkülönítésről, hanem hatósági házi karanténról rendelkeznek majd.

Akár gyanús, akár megerősített esetről van szó, fontos tudni, hogy az elkülönítést akár szóban vagy telefonon is elrendelhetik. Az elkülönítés tehát már az orvos szóbeli vagy telefonos jelzésének időpontjától érvényben van, ettől kezdve az elkülönítés helyét nem szabad elhagyni. Ha hatósági határozat is születik, akkor a határozat betartását akár a rendőrség is ellenőrizheti.

Hol kell tartózkodnom?

Az elkülönített személynek otthon (a tartózkodási helyén), vagy a megjelölt helyen kell tartózkodnia. Akkor rendelhető el az otthoni elkülönítés, ha:

 • az állapota megengedi;
 • az elkülönítés feltételei biztosíthatók; és
 • a beteg vállalja, hogy az elkülönítés idejére a járványügyi rendelkezéseket megtartja.

Ha a fenti feltételek nem állnak fent, az érintettet kórházban különítik el. Ebben az esetben a kórházon belüli szabad mozgás és a személyes kapcsolattartási jog korlátozható – vagyis a beteg nem biztos, hogy elhagyhatja a kórtermet vagy az osztályt, és lehetséges, hogy nem fogadhat látogatókat. A telefonos, internetes kapcsolattartás joga nem korlátozható!

Mikortól kötelező a járványügyi elkülönítés?

Attól kezdve, hogy az orvos vagy kivételesen a hatóság elrendeli. Az elkülönítés elrendelése akár szóban vagy telefonon is megtörténhet, ezért az elkülönítés helyét már a szóbeli vagy telefonos jelzés időpontjától nem szabad elhagyni. Ha hatósági határozat is születik az elkülönítésről, akkor erről a rendőrség is értesül, így ellenőrizheti az elkülönítés betartását.

Meddig tart a járványügyi elkülönítés? Mikortól számítják a 7 napot a feloldásra?

Ha az érintettnek voltak tünetei, a következő feltételeknek kell teljesülniük:

 • a beteg legalább 3 napja láztalan,
 • légúti tünetei megszűntek,
 • és a tünetek kezdete után legalább 7 nap eltelt.

Ha az érintettnek nem voltak tünetei, az elkülönítést a fertőzés igazolása (a pozitív teszt mintavételének napja) utáni 7. napon lehet feloldani. Ezután viszont gyógyultnak nyilvánítandó az érintett, vagyis ez nem lehetősége, hanem kötelezettsége az elrendelő orvosnak. Ha viszont fennáll a fertőzőképesség, az elkülönítést fenn kell tartani. Az elrendelő orvos oldja fel az elkülönítést, erről határozatot nem fog kapni.

Kötheti a háziorvos a járványügyi elkülönítés megszüntetését negatív teszt(ek)hez?

Nem. A kibocsátási kritériumok között ilyen feltétel nem szerepel. Viszont hamarabb meg lehet szüntetni az elkülönítést, akinek az igazolt fertőzést követően negatív teszteredménye van (részleteket lásd lejjebb).

Mivel jár a járványügyi elkülönítés?

Az elkülönítés lényege az, hogy az elkülönítés alatt az érintettnek a lakást nem szabad elhagynia és nem szabad vendégeket fogadnia.

A virtuális kapcsolattartás viszont nem korlátozható! Tehát telefonon, interneten bárkivel lehet beszélni és természetesen abba sem szólhat bele senki, hogy milyen részleteket osztunk meg – a szólás- és véleménynyilvánítási szabadságot nem lehet járványügyi okokra hivatkozva korlátozni!

El lehet-e hagyni az elkülönítés helyszínét, mielőtt lejárna, pl. tesztekkel? Ha igen, milyen indokkal?

Igen. Aki teszteredménnyel igazoltan, enyhe tünetekkel fertőzött és az elkülönítés 4. napján már láztalan, légúti tünetei megszűntek, tesztekkel mentesülhet az elkülönítés alól. Az így elkülönített személy a tünetek kezdetétől számított 5. napon antigén gyorstesztet végeztethet, és ha a teszteredmény negatív, az elkülönítés feloldható.

Aki tünetmentesen fertőzött, a pozitív teszteredményt napjától számított 5. napon antigén gyorstesztet végeztethet, és ha a teszteredmény negatív, az elkülönítés feloldható.

Az eljárásrend megfogalmazása szerint az érintett gyorstesztet „végeztethet”, ezután az elkülönítés „feloldható”. Ebből nem derül ki egyértelműen, hogy ezeket a teszteket hogyan lehet elvégezni: pl. elfogadják-e a saját, otthon elvégzett teszteket vagy csak a hivatalosan végzett és EESZT-ben rögzítettek alapján lehet mentesülni a karantén alól. Az NNK tájékoztatásából arra lehet következtetni, hogy a karantén feloldásához elegendő az otthon elvégzett teszt, de a védettségi igazolvány kiadásához nem, ehhez hivatalos tesztet kell végeztetni (ingyenesen hivatalos tesztet a háziorvoson keresztül lehet végeztetni, aki vagy a rendelőben elvégzi a gyorstesztet vagy PCR tesztállomásra küldheti a gyanús eseteket). Az sem egyértelmű, hogy minek a negatív teszt, ha csak lehetősége van a háziorvosnak azt feloldani, de kötelezettsége nincs. A bizonytalanság tisztázása érdekében közérdekű bejelentéssel fordulunk az NNK-hoz, ha ilyen ügy érintettje vagy tapasztalatod van ezzel kapcsolatban, írj nekünk a jogsegely@tasz.hu címre!

Lehet változtatni a elkülönítés helyszínén?

Nem.

Lehetnek többen egy lakásban a járványügyi elkülönítés alatt?

Előfordulhat, hogy a járványügyi elkülönítést csak olyan helyen lehet végrehajtani, ahol egészséges emberek is tartózkodnak. Lehetséges például, hogy a karantén alá helyezett személy otthonában élnek a családtagjai, akik nem fertőzöttek. Ez nem akadálya annak, hogy az érintettet velük együtt helyezzék el. Minden egyes lehetséges fertőzött elkülönítésére nyilvánvalóan nincs kapacitás, ha pedig a lehetséges fertőzötteket egymással zárnák össze egy elkülönített helyen, az csak ahhoz vezetne, hogy jó eséllyel mindannyian megfertőződnének. Ha tehát a járványügyi elkülönítés során az elkülönített mellett mások is tartózkodnak a háztartásban, fokozottan figyelni kell arra, hogy elkerüljük vele az érintkezést.

Járványügyi elkülönítést rendeltek el annak, akivel együtt lakom. Rám is az elkülönítés szabályai vonatkoznak?

Nem. A járványügyi elkülönítés csak arra vonatkozik, akire az orvos elrendelte. Önmagában a közös háztartásban élő érintett elkülönítése miatt senki másra nem vonatkoznak a karantén szabályai. Ez azt jelenti, hogy a többiek, akik nincsenek elkülönítés alatt, elhagyhatják az otthonukat. Ha a fertőzöttség beigazolódik, akkor a beteg szoros kontaktjának számít mindenki, aki vele együtt él, ezért lehet, hogy járványügyi megfigyelést vezetnek be vele szemben. Hogy ki számít szoros kontaktnak, arról itt írtunk részletesen. A járványügyi megfigyelés szabályait ld. lejjebb!

Fontos okból muszáj elhagynom az elkülönítés helyszínét egy kis időre, sőt akár az egész időre is. Ezt lehet?

A szabályok szerint az elkülönített személynek az elkülönítés alatt otthon (a tartózkodási helyén), vagy a megjelölt helyen kell tartózkodnia, azt nem hagyhatja el.

Ez természetesen nem vonatkozik arra az esetre, ha az elkülönített személy olyan rosszul van, hogy kórházba kell szállítani. Ebben az esetben javasolt a háziorvossal való telefonos konzultáció, sürgős esetben a mentőhívás vagy akár a saját járművel való beszállítás. A tömegközlekedést azonban ebben az esetben el kell kerülni.

Hogyan ellenőrzik, hogy betartom-e a járványügyi elkülönítés szabályait? Mi történik, ha nem tartom be?

Ha a járványügyi elkülönítést az orvos rendeli el, vagyis nincs róla hatósági határozat, akkor arra sincs lehetőség, hogy a rendőrség vagy más állami szerv kijöjjön az elkülönítés helyszínére és ellenőrizze annak betartását. Nem kell telepíteni a Házi Karantén Rendszer (HKR) nevű karanténkövető applikációt sem.

Ha azonban hatósági határozat is születik az elkülönítésről, akkor erről a rendőrség is értesülni fog, a rendőrség pedig ellenőrizheti az elkülönítési szabályok betartását. Az is előfordulhat, hogy közvetetten derül ki, hogy valaki megsértette a járványügyi elkülönítés szabályait. Ha tehát pl. az érintett autóba ül és a rendőr igazoltatja, balesetet szenved stb., könnyen lebukhat. Ilyenkor a rendőr az elkülönítés szabályainak megsértéséért szabálysértési eljárásban vonja felelősségre az érintettet. Ha kiderül, hogy megsértette a járványügyi elkülönítést, a rendőr a karantén megsértéséért szabálysértési eljárásban fogja felelősségre vonni és 5.000 forinttól 150.000 forintig terjedő bírságot szabhat ki.

Kapok-e táppénzt, munkabért vagy más kompenzációt a járványügyi elkülönítés idejére?

Igen. Ha a munkavállaló elkülönítés alatt van, akkor keresőképtelennek minősül és táppénzre jogosult az elkülönítés első napjától. A keresőképtelenség ideje alatt a munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól.

Az elkülönítés ideje alatt a táppénz és a munkajövedelem különbségét az állam a dolgozó részére – elvileg – megtéríti. A jogszabályi megfogalmazás miatt sok a bizonytalanság, az erre vonatkozó gyakorlat pedig nem ismert. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) sem tudja megmondani, hogy a különbözet melyik szervtől és milyen eljárásban igényelhető, ezért ez a lehetőség praktikusan még nem elérhető. Próbálunk utánajárni annak, hogy kitől és hogyan lehet igényelni a jövedelemkiegészítést. Az EMMI és a kormányhivatal hatósági úton nem tudott eljárni, ezért polgári kártérítési ügyet indítottunk a bíróságon. Ha ezzel kapcsolatos tapasztalatod van, írj nekünk a jogsegely@tasz.hu-ra!

A táppénz és betegszabadság kérdéseiről itt írtunk részletesen.

Járványügyi megfigyelés

Ki kerülhet járványügyi megfigyelés alá?

A kontaktszemélyeket helyezik járványügyi megfigyelés alá, vagyis azokat, akik megerősített koronavírusos beteggel érintkeztek és feltehetően maguk is a betegség lappangási szakában vannak. Aki védettségi igazolvánnyal rendelkezik, mentesül a járványügyi megfigyelés alól.

Ki és hogyan rendeli el a járványügyi megfigyelést?

A járványügyi hatóság rendeli el hatósági határozattal, ami a gyakorlatban a járási (Budapesten a kerületi) hivatal népegészségügyi osztályát jelenti. Ha bármilyen kérdés vagy probléma merül fel, ezzel a hatósággal kell kommunikálni – elérhetőségeik az elrendelésről szóló határozaton szerepelni fognak.

Hol kell tartózkodnom?

A járványügyi megfigyelés nem feltétlenül jelenti azt, hogy otthon, vagy más kijelölt helyen kell tartózkodnunk. Hogy pontosan mire vonatkozik a megfigyelés, az mindig az elrendelő határozatból derül ki. Most, a covid-járvány idején azonban jellemzően otthoni tartózkodást, karantént rendelnek el, de lehet akár a foglalkozása gyakorlásának vagy a kapcsolattartási jogának korlátozása is.

A megfigyelt személynek ez esetben otthon (a tartózkodási helyén), vagy a hatósági határozatban megjelölt helyen kell tartózkodnia.

Mikortól kötelező a járványügyi megfigyelés?

Attól kezdve, hogy a hatóság elrendeli.

Meddig tart a járványügyi megfigyelés?

A határozat jelöli meg, hogy a megfigyelés meddig tart. A Nemzeti Népegészségügyi Központ COVID-eljárásrendje 2022. január 14-étől 7 napot ír elő járványügyi megfigyelésre. Ennek a kezdőpontja az utolsó találkozástól (az igazolt fertőzött elkülönítésétől) számítandó. A jogszabály szerint egyébként a megfigyelés legfeljebb a lappangási idő leteltét követő 48 óráig tarthat, vagyis maximum 16 napos lehet. (Ez csak akkor lehet hosszabb, ha még mindig nem lehet kizárni, hogy valaki fertőz.)

Mivel jár a járványügyi megfigyelés?

A megfigyelés lényege általában az, hogy ezalatt az érintettnek a lakást nem szabad elhagynia és nem szabad vendégeket fogadnia. A pontos szabályokat, előírásokat a hatósági határozat tartalmazza, ezt érdemes alaposan elolvasni.

A virtuális kapcsolattartás viszont nem korlátozható! Tehát telefonon, interneten bárkivel lehet beszélni és természetesen abba sem szólhat bele senki, hogy milyen részleteket osztunk meg – a szólás- és véleménynyilvánítási szabadságot nem lehet járványügyi okokra hivatkozva korlátozni!

El lehet-e hagyni a járványügyi megfigyelést, mielőtt lejárna? Ha igen, milyen indokkal?

Igen, de csak meghatározott esetekben:

 • ha teszteltetni szeretnénk menni (ennek részleteit ld. a következő kérdésnél);
 • az orvos utasítására;
 • ha sürgősségi betegellátásra szorulunk – de csakis a mentő vagy más, sürgősségi ellátást végző személy kíséretében;
 • életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén (tehát ha pl. kigyullad a lakás)

Lehet korábban szabadulni a járványügyi megfigyelésből, pl. tesztekkel?

Igen. A járványügyi megfigyelés kezdetétől számított 5. napon az érintett antigén gyorstesztet végeztethet, és ha az negatív, a járványügyi megfigyelés feloldható.

Az eljárásrend megfogalmazása szerint az érintett gyorstesztet „végeztethet”, ezután az megfigyelés „feloldható”. Ebből nem derül ki egyértelműen, hogy ezeket a teszteket hogyan lehet elvégezni: pl. az otthon elvégzett gyorsteszteket elfogadják-e, vagy csak az EESZT-ben rögzítetteket. Az NNK tájékoztatásából arra lehet következtetni, hogy a karantén feloldásához elegendő az otthon elvégzett teszteket elfogadják a karantén feloldásánál, de a védettségi igazolvány kiadásához nem, ehhez hivatalos tesztet kell végeztetni (ingyenesen hivatalos tesztet a háziorvoson keresztül lehet végeztetni, aki vagy a rendelőben elvégzi a gyorstesztet vagy PCR tesztállomásra küldheti a gyanús eseteket).Az sem egyértelmű, hogy minek a negatív teszt, ha csak lehetősége van az hatóságnak azt feloldani, de kötelezettsége nincs. A bizonytalanság tisztázása érdekében közérdekű bejelentéssel fordulunk az NNK-hoz, ha ilyen ügy érintettje vagy, írj nekünk a jogsegely@tasz.hu címre!

Lehetnek többen egy lakásban a járványügyi megfigyelés alatt?

Előfordulhat, hogy a járványügyi megfigyelést csak olyan helyen lehet végrehajtani, ahol mások is tartózkodnak. Lehetséges például, hogy a megfigyelés alá helyezett személy otthonában élnek a családtagjai, akik nincsenek járványügyi megfigyelés alatt. Ez nem akadálya annak, hogy az érintettet velük együtt helyezzék el. Minden egyes lehetséges fertőzött elkülönítésére nyilvánvalóan nincs kapacitás, ha pedig a lehetséges fertőzötteket egymással zárnák össze egy elkülönített helyen, az csak ahhoz vezetne, hogy jó eséllyel mindannyian megfertőződnének. Ha tehát a járványügyi megfigyelés során a lehetséges beteg mellett mások is tartózkodnak a háztartásban, fokozottan figyelni kell arra, hogy elkerüljük vele az érintkezést.

Járványügyi megfigyelést rendeltek el annak, akivel együtt lakom. Rám is a megfigyelés szabályai vonatkoznak?

Nem. A járványügyi megfigyelés csak arra vonatkozik, akire a hatóság elrendelte. Önmagában a közös háztartásban élő érintett karanténba helyezése miatt senki másra nem vonatkoznak a karantén szabályai. Ez azt jelenti, hogy a többiek, akik nincsenek karantén alatt, elhagyhatják az otthonukat. Ha a fertőzöttség beigazolódik, akkor a beteget járványügyi megfigyelés helyett járványügyi elkülönítés alá helyezik. A beteg szoros kontaktjának számít mindenki, aki vele együtt él, ezért őket járványügyi megfigyelés alá kell helyezni. Hogy ki számít szoros kontaktnak, arról itt írtunk részletesen.

Hogyan ellenőrzik, hogy betartom-e a járványügyi megfigyelést?

A rendőrség szúrópróbaszerűen, bizonyos időközönként meglátogatja az otthonában és ellenőrzi, hogy ott tartózkodik-e.

Mi történik, ha nem tartom be a karantént?

Aki megszegi a karantén szabályait, arra 5.000 forinttól 150.000 forintig terjedő bírság szabható ki. (A bírság közigazgatási bírság, tehát a megfigyelés szabályainak megsértése nem szabálysértés és nem is bűncselekmény.) A bírságot akár egy napon belül is többször ki lehet szabni; egy nap legfeljebb 600.000 forintnyi bírságot szabhatnak ki.

Kapok-e táppénzt, munkabért vagy más kompenzációt a járványügyi megfigyelés idején?

Igen. Ha a munkavállaló megfigyelés alatt áll, akkor keresőképtelennek minősül és táppénzre jogosult a karantén első napjától. A keresőképtelenség ideje alatt a munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól.

A karantén ideje alatt a táppénz és a munkajövedelem különbségét az állam a dolgozó részére – elvileg – megtéríti. A jogszabályi megfogalmazás miatt sok a bizonytalanság, az erre vonatkozó gyakorlat pedig nem ismert. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) sem tudja megmondani, hogy a különbözet melyik szervtől és milyen eljárásban igényelhető, ezért ez a lehetőség praktikusan még nem elérhető. Próbálunk utánajárni annak, hogy kitől és hogyan lehet igényelni a jövedelemkiegészítést. Az EMMI és a kormányhivatal hatósági úton nem tudott eljárni, ezért polgári kártérítési ügyet indítottunk a bíróságon. Ha ezzel kapcsolatos tapasztalatod van, írj nekünk a jogsegely@tasz.hu-ra!

Hatósági házi karantén

Ki kerülhet hatósági házi karantén alá?

 • Akire nézve a hatóság ezt elrendeli – erre akkor van elvileg lehetőség, ha valakiről a tesztek alapján is bebizonyosodott, hogy elkapta a koronavírust, de állapota nem indokolja a kórházi kezelést.

Ki és hogyan rendeli el a hatósági házi karantént?

2022. március 7-étől a beutazási korlátozásokat feloldották, az általános (nem veszélyhelyzeti) szabályok szerint lehet Magyarország területére beutazni, illetve területéről kiutazni. Magyarországra történő beutazás esetén tehát 2022. március 7-től nincs karanténkötelezettség.

Hol kell tartózkodnom?

Akit hatósági házi karantén alá helyeztek, nem hagyhatja el a számára meghatározott lakást. Ha hatóság rendeli el a karantént, akkor a járványügyi hatóság dönti el azt, hogy ez pontosan milyen cím lesz, de figyelembe veszi, hogy mit jelöltünk meg.

A karantén helyszíne lehet az érintett otthona (akár a hozzá tartozó bekerített hellyel, udvarral, kerttel), de lehet akár más hely is, például nyaraló, ismerős háza, vagy bérelt lakás is. A lényeg, hogy házi karantén esetén biztosan nem kell kórházba, vagy karantén céljára központilag kijelölt másik helyre menni.

Mikortól kötelező a járványügyi megfigyelés?

Az országba való belépés esetén 2022. március 7-étől nincs karanténkötelezettség.

Ha hatóság rendeli el a karantént

A döntésről határozatot kell hozni, de a hatósági házi karantént már attól a pillanattól kötelező betartani, hogy a döntést szóban (tipikusan telefonon) közlik, tehát már ekkor el kell indulni a meghatározott címre. Fertőzés vagy megbetegedés esetében bármilyen erre kijelölt egészségügyi dolgozó is, akár telefonon vagy e-mailben is közölheti a karanténkötelezettséget. Az írásbeli határozatot elég később is megküldeni.

Mennyi ideig tart a hatósági házi karantén?

Ha hatóság rendeli el a karantént

A határozatban megjelölt ideig tart.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ COVID-eljárásrendje 2022. április 5-től 7 napot ír elő járványügyi megfigyelésre. Ennek a kezdőpontja az utolsó találkozástól (az igazolt fertőzött elkülönítésétől) számítandó. A jogszabály szerint egyébként a megfigyelés legfeljebb a lappangási idő leteltét követő 48 óráig tarthat, vagyis maximum 16 napos lehet. (Ez csak akkor lehet hosszabb, ha még mindig nem lehet kizárni, hogy valaki fertőz.)


Mivel jár a hatósági házi karantén?

A hatósági házi karantén alatt a karantén alá vont személynek a lakást nem szabad elhagynia és nem szabad vendégeket fogadnia.

A virtuális kapcsolattartás viszont nem korlátozható! Tehát telefonon, interneten bárkivel beszélhetsz és abba sem szólhat bele senki, hogy mit mondasz el – a szólás- és véleménynyilvánítási szabadságot nem lehet járványügyi okokra hivatkozva korlátozni!

El lehet-e hagyni a karantént, mielőtt lejárna? Ha igen, milyen indokkal?

Igen, de csak jogszabályban meghatározott esetekben:

 • ha teszteltetni szeretnénk menni és a rendőrség ezt tudomásul vette (ennek részleteit ld. a következő kérdésnél);
 • az orvos utasítására;
 • ha sürgősségi betegellátásra szorulunk – de csakis a mentő vagy más, sürgősségi ellátást végző személy kíséretében;
 • életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén (tehát ha pl. kigyullad a lakás); vagy
 • kormányrendeletben meghatározott esetben.

Lehet korábban szabadulni a hatósági házi karanténból, pl. tesztekkel?

Igen. Aki két negatív PCR-teszttel tudja igazolni, hogy nem fertőzött, azt a rendőrségnek kötelező mentesítenie a karantén alól.

Az első tesztet a fertőzött beteggel való érintkezéstől számított negyedik napon lehet elvégezni.

A két tesztet 5 napon belül kell elvégezni úgy, hogy legalább 48 óra különbség legyen közöttük.

Ahhoz, hogy elmehessünk teszteltetni, engedélyt kell kérni, hogy elhagyhassuk a karantént. A kérelmet a karantén helyszíne szerint illetékes rendőrkapitányságnak kell benyújtani. Ennek módja a következő:

 • a kérelmet a rendőrségnek ügyfélkapun (cégkapun), vagy a rendőrség honlapján lévő űrlapon keresztül, magyar vagy angol nyelven kell benyújtani;
 • a kérelem benyújtásakor már rendelkezni kell egy időponttal a tesztet végző klinikánál;
 • a kérelmet a tesztelést megelőzően legalább 24 órával kell benyújtani.

A szabályos bejelentést a rendőrség tudomásul veszi, és erről elektronikus úton visszaigazolást küld.

Ha mindkét negatív teszt eredménye rendelkezésre áll, kérelmet kell benyújtani a mentesítés érdekében. A kérelmet a karantén helyszíne szerint illetékes rendőrkapitányságnak kell benyújtani. A kérelmet a rendőrségnek ügyfélkapun (cégkapun), vagy a rendőrség honlapján lévő űrlapon keresztül, magyar vagy angol nyelven kell benyújtani. Ha mindkét teszt eredménye negatív, a karantént fel kell oldani (a rendőrség tehát nem mérlegelhet, kötelező ezt a döntést hoznia). A szabályosan benyújtott kérelmet a rendőrség tudomásul veszi, és erről elektronikus úton visszaigazolást küld. A karantén ezzel szűnik meg.

Lehetnek többen egy lakásban a hatósági házi karantén alatt?

Előfordulhat, hogy a járványügyi megfigyelést csak olyan helyen lehet végrehajtani, ahol mások is tartózkodnak. Lehetséges például, hogy a karantén alá helyezett személy otthonában élnek a családtagjai, akik nincsenek járványügyi megfigyelés alatt. Ez nem akadálya annak, hogy az érintettet velük együtt helyezzék el. Minden egyes lehetséges fertőzött elkülönítésére nyilvánvalóan nincs kapacitás, ha pedig a lehetséges fertőzötteket egymással zárnák össze egy elkülönített helyen, az csak ahhoz vezetne, hogy jó eséllyel mindannyian megfertőződnének. Ha tehát a járványügyi megfigyelés során a lehetséges beteg mellett mások is tartózkodnak a háztartásban, fokozottan figyelni kell arra, hogy elkerüljük vele az érintkezést.

Hatósági házi karantént rendeltek el annak, akivel együtt lakom. Rám is a karantén szabályai vonatkoznak?

Nem. A hatósági házi karantén csak arra vonatkozik, akire a hatóság elrendelte. Önmagában a közös háztartásban élő érintett karanténba helyezése miatt senki másra nem vonatkoznak a karantén szabályai. Ez azt jelenti, hogy a többiek, akik nincsenek karantén alatt, elhagyhatják az otthonukat. Ha a karantén alá helyezett érintett fertőzöttsége beigazolódik, akkor őt járványügyi elkülönítés alá helyezik. A beteg szoros kontaktjának számít mindenki, aki vele együtt él, ezért őket járványügyi megfigyelés alá kell helyezni. Hogy ki számít szoros kontaktnak, arról itt írtunk részletesen.

Hogyan ellenőrzik, hogy betartom-e a hatósági házi karantént?

Mobilapplikációval

A járványügyi hatóság elrendelheti a hatósági házi karantén szabályai betartásának ellenőrzésére a karantén szoftver alkalmazását, ha az érintett telefonja erre alkalmas, és a szoftver telepítését önként vállalja. Ehhez az alkalmazás telepítésekor fényképet kell készítenünk, amelyet az alkalmazás összevet a különböző nyilvántartásokban tárolt fotóinkkal. A regisztráció után az érintett „köteles együttműködni, és a szoftverrel a rendőrség által előírt műveletet elvégezni.” Ez azt jelenti, hogy amikor a rendőrség értesítést küld, 15 percen belül szelfit kell készítenünk, amely alapján a telefonra telepített arcfelismerő program ellenőrzi a személyazonosságunkat. Az app ezen kívül folyamatosan továbbítja a rendőrségnek a helyadatainkat. A rendőrség csak akkor ellenőrizheti személyesen az applikációt telepítő érintettet, ha felmerül, hogy megszte a karantén szabályait, vagy ha nem használja az appot az utasítás szerinti, kellő időben.

Személyes ellenőrzéssel

Aki nem telepíti az applikációt, azt a rendőrség szúrópróbaszerűen, bizonyos időközönként meglátogathatja az otthonában és ellenőrizheti, hogy ott tartózkodik-e.

Mi történik, ha nem tartom be a karantént?

Aki megszegi a karantén szabályait, arra 5.000 forinttól 150.000 forintig terjedő bírság szabható ki. (A bírság közigazgatási bírság, tehát a karanténszabályok megsértése nem szabálysértés és nem is bűncselekmény.) A bírságot akár egy napon belül is többször ki lehet szabni; egy nap legfeljebb 600.000 forintnyi bírságot szabhatnak ki.

Kapok-e táppénzt, munkabért vagy más kompenzációt a hatósági házi karantén idején?

Igen. Ha a hatóság rendeli el a karantént, ami miatt a munkavállaló karanténban van, akkor keresőképtelennek minősül és táppénzre jogosult a karantén első napjától. A keresőképtelenség ideje alatt a munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól.

A táppénz és a munkajövedelem különbségét a hatósági házi karantén idején azonban nem téríti meg az állam.

A táppénz és betegszabadság kérdéseiről ittírtunk részletesen.

Egyéb

Ha karanténban vagyok, akkor hogyan vásárolok?

Aki karantén intézkedés alatt van, nem hagyhatja el a számára meghatározott lakást, így bevásárolni sem mehet el. A karanténkötelezett rendelhet házhozszállítást magának vagy segítséget kérhet az önkormányzattól a bevásárlásban. Elképzelhető, hogy az önkormányzat arra hivatkozik, hogy a koronavírus második hullámától kezdve már nincs kötelezettsége arra, hogy bármilyen fajtájú karanténban lévő részére ellátást biztosítson. Ebben az esetben érdemes hivatkozni a polgármesterek a katasztrófavédelmi törvény 16. § e) pontjában foglalt kötelezettségére, ami alapján az ő feladatuk szervezni és irányítani a lakosság létfenntartásához szükséges anyagi javakkal történő ellátását – vagyis kötelesek ellátást biztosítani.

Hogyan alakulnak a karantén szabályai szociális ellátó intézményekben?

A szociális intézményeket nem helyezik teljes egészében, automatikusan karantén alá attól, ha egy fertőzöttet találnak. Ilyenkor az ellátószemélyzet vele kapcsolatba lépő tagjai kontaktszemélyeknek számítanak, akiket az otthonukban vagy kijelölt intézményben kell elkülöníteni. Azoknak az ellátottaknak az „otthoni” elkülönítését, akik érintkeztek a fertőzött személlyel, az intézményben kell megoldani, ha a hatóság máshogy nem dönt.

Megosztás