Koronavírus - korlátozások az ország többi részén

A koronavírus-járvány terjedésének jelenleg azzal lehet leginkább gátat szabni, ha korlátozzák az emberek kontaktusait, kapcsolatait. Ezért kérik szakmai szervezetek is, és ezért rendeli el a kormány is azokat a korlátozásokat, amik ezt lehetővé teszik. Emiatt zártak be az iskolák, mozik, színházak, ezért maradnak el a sportesemények, ezért zárták le a játszótereket. A kijárási korlátozás is hasonló célt szolgált: az a célja, hogy csak azok hagyják el az otthonaikat, akiknek ez feltétlenül szükséges.

Az élet leállítása azonban óriási károkat okoz és a járvány szempontjából sem feltétlenül a legszerencsésebb. A tömeges megfertőződést el kell kerülni, mert ha többen kerülnek kórházba, mint amennyit képesek ellátni, az tragédiákhoz vezet. De amíg nincs védőoltás, addig a járványból való kilábaláshoz az vezethet el, hogy mind többen esnek át a fertőzésen és kialakul a nyájimmunitás. Ez a korlátozás óvatos, fokozatos feloldásával érhető el. Az ország legsűrűbben lakott területein, Budapesten és Pest megyében még a korábbi szabályok maradnak, vidéken azonban számos korlátozást feloldottak. Erről szól ez a tájékoztató.

Ki számít Budapestinek / Pest megyeinek és ki vidékinek? Kikre milyen szabályok vonatkoznak?

A szabályozás nem az alapján válogat, hogy ki hol lakik, vagy hova szól a lakcímkártyája, hanem hogy hol tartózkodik éppen. A szabály tehát területi alapú. Aki Budapesten vagy Pest megyében van éppen, arra az itteni szabályok vonatkoznak. Aki Budapesten vagy Pest megyében él, de éppen vidéken van, arra az ottani szabályokat kell alkalmazni.

Röviden: mi lehet ok arra, hogy elmenjek otthonról?

Május 4-től lezárul az az időszak, ami részletes szabályok vonatkoztak arra, hogy ki és miért mehetett el otthonról. Így tehát ugyanúgy szabadon lehet mozogni, mint a kijárási korlátozás elrendelése előtt. Vannak azért speciális szabályok (ld. lejjebb) és azért a lényeg nem változott: ha csak lehet, mindenki maradjon otthon, akinek nincs kifejezetten fontos, halaszthatatlan oka arra, hogy emberek közé menjen. Különösen igaz ez az idős (elsősorban a 65 év feletti), illetve tartós betegséggel küzdő, legyengült immunrendszerű emberekre.

Milyen korlátozások maradtak fenn?

  • Továbbra is tilos a gyülekezés és a sok ember találkozásával járó rendezvények (színház, mozi, sportesemények) látogatása tilos.
  • Az üzletek nyitva lehetnek, de az éttermek, kocsmák, büfék csak kültéren szolgálhatnak ki, belépni csak elvitelre kért étel átvétele céljából lehetséges.
  • Az üzletekben, vásárlás során és a tömegközlekedési eszközökön kötelező az arc eltakarása maszkkal, kendővel.
  • A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani (a közös háztartásban élők kivételével).
  • A 65 év felettiek továbbra is csak egy szűk idősávban vásárolhatnak bizonyos üzletekben; ekkor a 65 évnél fiatalabbak nem lehetnek ott.

Mettől meddig kell az új szabályokat alkalmazni?

Az új szabályozás május 4-én lép hatályba, és mindaddig alkalmazni kell őket, amíg a kormány vissza ne vonja vagy meg nem változtatja őket. 

Ki ellenőrzi a szabályok betartását?

A rendeletben foglaltak betartását a rendőrség ellenőrzi, azonban a rendőrség elméletileg bevonhatja az ellenőrzésbe többek között a katonai rendészetet és az idegenrendészetet, de akár a katasztrófavédelmet, a NAV-ot vagy a polgári titkosszolgálatokat is.

Milyen szankciók járnak azért, ha megsértem a rendeletet?

A rendelet megsértése szabálysértésnek minősül, és 5000-től 500.000 forintig terjedő bírsággal sújtható.

Van rá lehetőség, hogy jogorvoslattal éljek, ha bírságot szabnak ki rám?

Igen, erről a szabálysértésekről szóló oldalunkon részletesen írunk a Helyszíni bírság résznél.

TARTÓZKODÁS HELYE, KÖLTÖZÉS

A lakcímkártyám nem oda szól, ahol ténylegesen lakom. Hol kell lennem a kijárási korlátozás ideje alatt? Járhatok innen dolgozni?

A szabályozás nem az alapján válogat, hogy ki hol lakik, vagy hova szól a lakcímkártyája, hanem hogy hol tartózkodik éppen. A szabály tehát területi alapú. Aki Budapesten vagy Pest megyében van éppen, arra az itteni szabályok vonatkoznak. Aki Budapesten vagy Pest megyében él, de éppen vidéken van, arra az ottani szabályokat kell alkalmazni.

Éppen költöznék, mert lejárt az albérletem szerződése, megtehetem?

Igen, a korlátozások feloldása után ennek semmi akadálya.

PÁRKAPCSOLAT, BARÁTOK

A párommal külön élünk, megbüntetnek, ha meglátogatom?

Nem, a korlátozások feloldása után ennek semmi akadálya.

A párom Budapesten / Pest megyében él, én vidéken. Megbüntetnek, ha meglátogatom?

Pest megyén kívül már nincs kijárási korlátozás, így az ott élők szabadon elhagyhatják az otthonukat és akár budapestre vagy Pest megyébe is utazhatnak. A rendelet ugyanakkor leszögezi, hogy a közös háztartásban élők kivételével mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést a lehető legkisebb mértékűre korlátozni és megtartani a legalább másfél méteres távolságot. Ezekből a rendelkezésekből az következik, hogy a külön élő partner meglátogatása a rendelet értelmében nem jogszerű.

A párommal hivatalosan nem ugyanaz a lakcímünk, de együtt élünk. Megbüntetnek, ha mégis együtt sétálunk?

Nem, a korlátozások feloldása után ennek semmi akadálya.

Meglátogathatom a barátaimat?

Igen, a korlátozások feloldása után ennek semmi akadálya.

Hiteles, érthető, folyamatosan frissülő információk. Hétvégén és ünnepnapokon is elérhető ingyenes jogsegélyszolgálat. Ott voltunk a járvány első pillanatában és ott leszünk akkor is, ha már túl vagyunk rajta. Mindezt a TASZ támogatói teszik lehetővé. Segítsd te is a munkánkat akár 1000 forinttal, hogy senki ne maradjon egyedül a nehéz helyzetekben.

Támogass minket, hogy folytathassuk!

KÖZLEKEDÉS, UTAZÁS, SZÁLLÍTÁS

Szabad tömegközlekedéssel, busszal, vonattal utazni?

Igen, a korlátozások feloldása után ennek semmi akadálya, de a tömegközlekedési eszközökön mindenkinek kötelező eltakarnia az orrát és a száját maszkkal vagy sállal, kendővel.

Érdemes ugyanakkor észben tartani, hogy a tömegközlekedési eszközökön különösen jól tud terjedni a vírus – hiszen sok ismeretlen ember utazik rajta egy légtérben –, ezért ezt a közlekedési módot, ha csak lehet, érdemes elkerülni. Ha feltétlenül tömegközlekednünk kell, a másik embertől a járművek fedélzetén is lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot kell tartani. Szakemberek javasolják az ablakok nyitvatartását a légcsere érdekében és az utazás végeztével az azonnali kézfertőtlenítést, és a lehető leghamarabb az alapos kézmosást.

Az autós közlekedésre vonatkozik valamilyen korlátozás?

A korlátozások feloldása után szabadon lehet autózni Budapesten és Pest megyén kívül. Az autó használatakor ugyanakkor fontos arra figyelni, hogy csak az egy háztartásban élők utazhatnak csak egy autóban, mert mindenki másnak 1,5 méteres távolságot kell tartania! Azt viszont, hogy ki kivel él egy háztartásban, nem ellenőrzik a lakcímkártya, vagy más dokumentum alapján. 

Használatok bevásárláshoz, munkába járáshoz autót, biciklit?

Igen, a korlátozások feloldása után ennek semmi akadálya. Járványügyi szempontból ajánlott az egyéni eszközök használata, úgyhogy aki teheti, ne vegye igénybe a közösségi közlekedést, hanem inkább sétáljon, biciklizzen, vagy használja a saját járművét.

Most, hogy vidéken feloldották a kijárási korlátozást, elmehetek a vidéki nyaralómba?

Igen, a korlátozások feloldása után ennek semmi akadálya.

Vidéki rokonlátogatásra elmehetünk?

Igen, a korlátozások feloldása után ennek semmi akadálya. Budapestre, Pest megyébe viszont csak akkor mehetünk, ha a látogatás célja segítségnyújtás, bevásárlás stb., különben meg kellene tartani a másfél méteres védőtávolságot. A szabályok lazítása mellett is fontos észben tartani, hogy a 65 év felettiekre különösen nagy veszélyt jelenthet a vírus. Annak ellenére, hogy már nem tilos, azért érdemes visszafogni a rokonlátogatásokat az idősebbek védelme érdekében.

Fontos, hogy csak a közös háztartásban élők ülhetnek egy autóba. Akik nem élnek egy háztartásban, másfél méteres távolságot kötelesek tartani egymástól, tehát nem utazhatnak együtt!

Taxival elmehetek egy rokonomhoz?

Igen, a korlátozások feloldása után ennek elvileg nincs akadálya, de ha a látogatás célja nem segítségnyújtás, bevásárlás stb., akor meg kell tartani a másfél méteres védőtávolságot. A szabályok lazítása mellett is fontos észben tartani, hogy a 65 év felettiekre különösen nagy veszélyt jelenthet a vírus. Annak ellenére, hogy már nem tilos, azért érdemes visszafogni a rokonlátogatásokat az idősebbek védelme érdekében.

Közvetlen hozzátartozó temetése lesz. Rokonok vinnének kocsival. Elmehetek?

Bontsuk két részre a kérdést: a temetés megtartható, amiatt jogszerű elhagyni a lakást. Budapesten és Pest megyében csak szűk családi körben, máshol nincs ilyen korlátozás. Mindenhol igaz azonban, hogy ilyenkor is be kell tartani a másfél méteres távolságot, és bizony kerülni kell a testi kapcsolatot, az ölelést, a puszit, bármennyire nehéz is.

Arra viszont nincs lehetőség a jogszabály értelmében, hogy az együtt nem élő rokonok egy autóba üljenek. Akik nem élnek egy háztartásban, másfél méteres távolságot kötelesek tartani egymástól!

Lehet esküvőt tartani? Ha lehet, akkor hány fő alattit? Zárt térben vagy csak nyitott helyiségekben? A sátras esküvő minek számít?

Budapesten és Pest megyén kívül feloldották rendezvények általános tilalmát, így az egyházi és a polgári házasságkötés is megtartható.

A másfél méteres védőtávolságot azonban kötelező megtartani (ez az ifjú párra nem vonatkozik!), ami a klasszikus esküvőtől nyilvánvalóan merőben idegen.

Állatot (lovat) lehet hazaszállítani?

Igen, a korlátozások feloldása után ennek semmi akadálya.

SZABADIDŐS TEVÉKENYSÉG

Ha kimegyek az utcára levegőzni, megállíthat a rendőr és megbüntethet?

Nem, a korlátozások feloldása után ennek semmi akadálya.

Mehetek kirándulni erdőbe, vízpartra stb. gyalog? Kerékpárral? Busszal? Vonattal? Autóval?

Igen, a korlátozások feloldása után ennek semmi akadálya. Ugyanakkor csak olyan szabadidős tevékenység helyszínére utazhatunk, ahol a rendeletnek megfelelően meg tudjuk tartani a 1,5 m távolságot a többi embertől. A települések saját korlátozásokat is bevezethetnek, lezárhatnak területeket, parkolókat. Általános, hogy zárva tartanak a strandok, szabadidőparkok, játszóterek, kisvasutak. Javasoljuk tehát, hogy indulás előtt mindenki tájékozódjon az érintett települések honlapján, hogy hoztak-e ilyen szabályokat.

Hiteles, érthető, folyamatosan frissülő információk. Hétvégén és ünnepnapokon is elérhető ingyenes jogsegélyszolgálat. Ott voltunk a járvány első pillanatában és ott leszünk akkor is, ha már túl vagyunk rajta. Mindezt a TASZ támogatói teszik lehetővé. Segítsd te is a munkánkat akár 1000 forinttal, hogy senki ne maradjon egyedül a nehéz helyzetekben.

Támogass minket, hogy folytathassuk!

ÉPÍTKEZÉS, HÁZ KÖRÜLI MUNKÁK

Az éppen épülő házam építését lehet folytatni, ha onnan 20 km-re lakom?

Igen, a korlátozások feloldása után ennek semmi akadálya.

Tegnap kezdtünk térkövezni a ház előtt az utcán, minden fel van ásva. Befejezhetőek ezek a munkálatok?

Igen, a korlátozások feloldása után ennek semmi akadálya.

VÁSÁRLÁS, SZOLGÁLTATÁSOK, ÜGYINTÉZÉS

Igaz, hogy újra kinyithatnak az éttermek, vendéglátóhelyek?

Részben igen, vendéglátóhelyen a kerthelyiségben vagy a teraszon lehet tartózkodni, a megrendelt ételek és italok elfogyasztása itt megendegett. A 1,5 méteres védőtávolságot meg kell tartani (asztaltársaságonként).

A helyiségen belül csak a személyzet tartózkodhat, és azok, akik épp elviszik az elvitelre megrendelt ételeket.

Ha 9-12 között van szükségem pl. gyógyszerre, meg kell kérnem egy 65 év felettit?

Igen, ilyenkor 65 év alatti nem léphet be a gyógyszertárba. Igaz, egyre több gyógyszertárban állnak át arra a rendszerre, hogy a gyógyszert csak egy kiadóablakon keresztül adják át, vagyis ténylegesen senki nem léphet be a gyógyszertárba. Ha a rendeletet szó szerint értelmezzük, akkor az ilyen gyógyszertáraknál kiszolgálhatók 9 és 12 óra között is 65 év alattiak. Ekkor is fontos azonban, hogy sorbanálláskor megtartsuk a másfél méteres távolságot!

A kijárási tilalom alatt szünetel az önkormányzati ügyintézés? Vagy időpontfoglalással fogadnak korlátozott számban ügyfeleket, például lakcímkártya-átiratás végett?

Nem szünetel általánosan sem az önkormányzati ügyintézés, sem pedig más közigazgatási ügyintézés, de az ügyfélfogadást vagy az elintézendő ügyeket korlátozhatják. Emellett sokkal több ügyet lehet online intézni, mint eddig és egyes igazolványok lejárati ideje meghosszabbodott a veszélyhelyzet idejére. 

Milyen üzletek lehetnek nyitva és mettől meddig?

A legtöbb üzletben délután 3-tól reggel 6-ig csak az ott dolgozók tartózkodhatnak. Ez tehát praktikusan azt jelenti, hogy az üzleteknek 3-kor be kell zárniuk. De vannak kivételek – az alábbi üzletek továbbra is korlátozás nélkül nyitva tarthatnak:

  • az élelmiszerüzletek;
  • a drogériák és háztartási boltok („háztartási tisztítószert, vegyi árut, higiéniai papírterméket árusító üzletek);
  • a gyógyszertárak, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletek; és 
  • a benzinkutak.

Milyen szabályozás vonatkozik a piacok nyitva tartására?

Településenként eltérő szabályok lehetnek! A nyitva tartás rendjét a települések maguk határozhatják meg.

A 65 év felettieknek mindenképp fenn kell tartani egy kizárólagos idősávot, de azt is a település határozhatja meg, hogy ez mikor van.

Megosztás