Koronavírus - Nevelőszülőnél vagy gyerekotthonban élő gyerekek és családjaik számára

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összes jogi tudnivalót a tasz.hu/koronavirus oldalon gyűjtöttük össze.

Ez a kisokos legutóbb 2022.03.17-én frissült.

Hogyan lehet együttműködni a családgondozóval és a gyámhatósággal a járvány idején?

Eddig a járvány miatt előfordult, hogy a családgondozók és esetmenedzserek a személyes kapcsolattartás helyett telefonos és online (facebook messenger, videochat, google meet, stb.) kommunikációs eszközökkel kellett, hogy kapcsolatot tartsanak a családokkal. Jelenleg személyes kapcsolattartásra van lehetőség, de óvatosan, a higiéniai előírásoknak megfelelően kell eljárni.

Jelenleg a gyámhatóságok ügyintézését sem korlátozza a koronavírus járvány, de a törvény lehetőséget ad arra, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt (2022. június 1-ig ) személyesen megtett jognyilatkozatnak minősüljön a gyámhatósági eljárásban a kép- és hangkapcsolatot egyidejűleg biztosító elektronikus úton előterjesztett nyilatkozat is.

Gyermekemet a járvány alatt emelték ki a családunkból, azt mondja a gyámhatóság, hogy most ne is számítsak arra, hogy visszakaphatom amíg a járvány tart, ez igaz?

Ez nem igaz. A gyermekek ideiglenes hatályú elhelyezését a gyámhivatalok kötelesek felülvizsgálni egy bő hónapon belül. Ha hazaengedik, arról 30 napon belül kell dönteni, ha nevelésbe veszik, arról 45 napon belül. Ezt a határidőt meghosszabbíthatják, ha a javaslatokat, szakvéleményeket, környezettanulmányokat várnak a családgondozótól, esetmenedzsertől, vagy a TEGYESZ-től, de a járványhelyzet nem befolyásolja a szokásos eljárást, és nem ad alapot a gyámhatóságnak a határidő hosszabbítására.

Gyermekem gyerekotthonban/ nevelőszülőnél van. Van látogatási tilalom?

Jelenleg sem kijárási sem látogatási tilalom nincs érvényben a szakellátásban élő gyermekek és családtagjaik között. A kapcsolattartás során természetesen továbbra is elővigyázatosan kell eljárni, a higiéniai előírásokat betartva.

Ha nem volt személyes kapcsolattartás, akkor hogy fogom igazolni, hogy mi attól még tartottuk a kapcsolatot? Félek, hogy ne nyílvánítsák örökbefogadhatónak. Hogy igazoljam magam?

Nagyon nehéz helyzetben voltak a személyes kapcsolattartástól eltiltott szülők, családtagok, és gyermekek is, de a járványügyi intézkedések jogszerűek és indokolhatók voltak.

Tekintettel arra, hogy a Tisztifőorvos határozatban tiltotta meg a személyes kapcsolattartást, így annak elmaradására nem vonatkoztak az egyébként fennálló retorziók, azaz nem számított elmaradó kapcsolattartásnak, nem lehetett ezért örökbefogadhatónak nyilvánítani a gyermeket. 2021. április 19. óta újra személyesen kell kapcsolatot tartani, újra rögzíteni kell ezeket a kapcsolattartási naplóban. Innentől megint figyelni kell arra, hogy lehetőleg ne maradjon ki kapcsolattartás, mert ha fél évig elmarad, vagy csak telefonon történik meg, akkor újra örökbefogadhatóvá nyilvánítható a gyermek.

Megosztás