Koronavírus - Nevelőszülőnél vagy gyerekotthonban élő gyerekek és családjaik számára

Hogyan lehet együttműködni a családgondozóval a járvány idején?

Eddig a járvány miatt a családgondozók és esetmenedzserek a személyes kapcsolattartás helyett telefonos és online (facebook messenger, videochat, google meet, stb.) kommunikációs eszközökkel kellett, hogy kapcsolatot tartsanak a családokkal. Mostantól azonban újra személyes kapcsolattartásra van lehetőség, de óvatosan, a higiéniai előírásoknak megfelelően kell eljárni. 

Gyermekemet a járvány alatt emelték ki a családunkból, azt mondja a gyámhatóság, hogy most ne is számítsak arra, hogy visszakaphatom amíg a járvány tart, ez igaz?

A gyermekek ideiglenes hatályú elhelyezését a gyámhivatalok kötelesek felülvizsgálni egy bő hónapon belül. Ha hazaengedik, arról 30 napon belül kell dönteni, ha nevelésbe veszik, arról 45 napon belül. Ezt a határidőt meghosszabbíthatják, ha a javaslatokat, szakvéleményeket, környezettanulmányokat várnak a családgondozótól, esetmenedzsertől, vagy a TEGYESZ-től. Viszont a járványra hivatkozva sem mondhatják azt, hogy nem vizsgálják felül.

Gyermekem gyerekotthonban/ nevelőszülőnél van, meddig tart a látogatási tilalom?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2021. március 7-től kijárási és látogatási tilalmat rendelt el minden gyermekvédelmi intézményben, így a nevelőszülőknél és gyermekotthonokban is. Az egy hónapos látogatási tilalom április 19-ig meghosszabbodott, azóta azonban véget ért, tehát már nincs sem kijárási sem látogatási tilalom érvényben a szakellátásban élő gyermekek és családtagjaik között. A kapcsolattartás során természetesen továbbra is elővigyázatosan kell eljárni, a higiéniai előírásokat betartva.  

Ha nem volt személyes kapcsolattartás, akkor hogy fogom igazolni, hogy mi attól még tartottuk a kapcsolatot? Félek, hogy ne nyílvánítsák örökbefogadhatónak. Hogy igazoljam magam?

Nagyon nehéz helyzetben voltak a személyes kapcsolattartástól eddig eltiltott szülők, családtagok, és gyermekek is, de a járványügyi intézkedések jogszerűek és indokolhatók voltak. Eddig nem volt lehetséges sem a rendszeres, sem az időszakos kapcsolattartás.

Tekintettel arra, hogy a Tisztifőorvos határozatban tiltotta meg a személyes kapcsolattartást, így annak elmaradására nem vonatkoztak az egyébként fennálló retorziók, azaz nem számított elmaradó kapcsolattartásnak, nem lehetett ezért örökbefogadhatónak nyilvánítani a gyermeket. Mostantól, 2021. április 19-től viszont újra személyesen kell kapcsolatot tartani, újra rögzíteni kell ezeket a kapcsolattartási naplóban. Innentől megint figyelni kell arra, hogy lehetőleg ne maradjon ki kapcsolattartás, mert ha fél évig elmarad, vagy csak telefonon történik meg, akkor újra örökbefogadhatóvá nyilvánítható a gyermek. 

Megosztás