Koronavírus - Szociális területen dolgozóknak

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összes jogi tudnivalót a tasz.hu/koronavirus oldalon gyűjtöttük össze.

A szociális intézményekben dolgozók foglalkoztatásával kapcsolatos kérdések nagy része a 2020 tavaszi veszélyhelyzet végével okafogyottá vált. A hatályos foglalkoztatási szabályokra vonatkozóan munkajogi tájékoztatónkban adunk információt. Néhány különleges szabály továbbra is hatályban van, ezeket itt gyűjtöttük össze.

Egy idősotthonban dolgozom ápolóként. Azt mondja a főnököm, hogy még mindig lehetséges a 24 órás műszakba való beosztás. Ez tényleg lehetséges még a veszélyhelyzet végeztével is?

Igen, továbbra is hatályban maradt az a különleges szabály, ami lehetővé teszi, hogy az idősek otthonában foglalkoztatottak számára 24 órás műszakot rendeljenek el. Ez egészen 2020. december 31-ig lehetséges. A szabály kizárólag az idősek otthonában foglalkoztatottakra vonatkozik, függetlenül attól, hogy ki az otthon fenntartója. Fontos tudni, hogy a 24 órás műszakot követően 48 óra összefüggő pihenőidőt kell biztosítani a munkavállalónak.

Kötelezhet arra a főnököm a biztonságos munkavégzés biztosítására hivatkozva, hogy hosszabb időre beköltözzek az idősotthonba?

Erre nem kötelezhető senki. Az intézményi vírusfertőzés elterjedésének megelőzése érdekében a munkáltató csak kérheti, hogy megszakítás nélkül tartózkodjon a munkahelyén. Minél kevesebb személyes kontaktusba kerülnek a gondozók másokkal, annál kevesebb az esélye, hogy kintről beviszik a vírust az intézetbe, csökkentve ezzel az intézeti fertőződés kockázatát. Ha valaki vállalja, hogy hosszabb időre “beköltözik” az intézménybe, ennek feltételeiről és a bérezésről a munkavállalóval előre, külön kell megegyeznie. 24 órás műszakot követően ekkor is jár a 48 órás összefüggő pihenőidő.

Megosztás