Koronavírus - Társasházi szabályok

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összes jogi tudnivalót a tasz.hu/koronavirus oldalon gyűjtöttük össze.

Lehet-e közgyűlést tartani?

Igen, a korábbi tilalom már megszűnt, a veszélyhelyzet vége óta társasházi közgyűlés is tartható. 

Bizonyos esetekben nem csak meg lehet, hanem meg is kell tartani a közgyűlést. Például, ha valamilyen kötelező döntés (például az éves elszámolásról és a következő évi költségvetésről szóló döntés) határideje a veszélyhelyzet ideje alatt járt le, és a lakók nem döntöttek írásbeli szavazással, akkor a közgyűlést a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napon belül kell megtartani és itt a döntést is muszáj meghozni. 

Közös képviselő vagyok, a társasház lakói házibulikat tartanak, pedig ez még mindig kockázatos. Mit tehetek?

Házibulit még a veszélyhelyzet ideje alatt is lehetett tartani, vendégeket bárki fogadhat a saját otthonában. Tiltás alá már csak az 500 fő feletti zenés, táncos rendezvények esnek, ebbe a körbe viszont a házibuli semmiképpen sem tartozik bele. Zajjal járó tevékenységeket a házirend szabályai szerint lehet végezni.   

A társasházban külföldieknek adnak ki lakásokat. Van-e tájékoztatási kötelezettsége a lakástulajdonosoknak a bérlők állampolgárságáról és egyéb adatairól a közös képviselő felé?

Nem, nincs ilyen tájékoztatási kötelezettségük. 

A társasházi törvény szerint az SZMSZ-ben megszabható, hogy a tulajdonosok milyen információk bejelentésére legyenek kötelesek. Az SZMSZ tartalmának azonban a törvény határt szab, ez a kötelezettség legfeljebb arra terjedhet ki, hogy felfedje a bérleti jogviszony tényét, valamint például azt, hogy hányan laknak a kiadott lakásban. Azt viszont még az SZMSZ módosításával sem lehet elérni, hogy a tulajdonosnak bérlői származását, vagy más, az egészségi állapotra vonatkozó érzékeny adatát kötelezően ki kellene adnia a közös képviselőnek. A tulajdonos csak a járványügyi hatóság által kötelezhető arra, hogy adatokat szolgáltasson ki bérlőiről, de akkor sem a közös képviselőnek.

Megosztás