Koronavírus - Társasházi szabályok

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összes jogi tudnivalót a tasz.hu/koronavirus oldalon gyűjtöttük össze.

Lehet-e közgyűlést tartani?

Közgyűlést a veszélyhelyzet alatt főszabály szerint nem lehet tartani.. 

Írásbeli szavazással közgyűlést kell tartani, ha azt a tulajdoni hányad 1/10-ével rendelkező tulajdonostársak írásban kérik. Az írásbeli szavazás és az eredmény megállapításának szabályait is a közgyűlési meghívóban kell megállapítani.

Ha valamilyen kötelező döntés (például az éves elszámolásról és a következő évi költségvetésről szóló döntés) határideje a veszélyhelyzet ideje alatt járna le, és a lakók nem döntöttek írásbeli szavazással, akkor a közgyűlést a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napon belül kell megtartani és itt a döntést is muszáj meghozni.

Közös képviselő vagyok, a társasház lakói házibulikat tartanak, pedig ez még mindig kockázatos. Mit tehetek?

Házibulit még a veszélyhelyzet ideje alatt is lehet tartani, vendégeket bárki fogadhat a saját otthonában, azonban maximum 10 fő tartózkodhat egy helyen. Zajjal járó tevékenységeket a házirend szabályai szerint lehet végezni.  

A társasházban külföldieknek adnak ki lakásokat. Van-e tájékoztatási kötelezettsége a lakástulajdonosoknak a bérlők állampolgárságáról és egyéb adatairól a közös képviselő felé?

Nem, nincs ilyen tájékoztatási kötelezettségük. 

A társasházi törvény szerint az SZMSZ-ben megszabható, hogy a tulajdonosok milyen információk bejelentésére legyenek kötelesek. Az SZMSZ tartalmának azonban a törvény határt szab, ez a kötelezettség legfeljebb arra terjedhet ki, hogy felfedje a bérleti jogviszony tényét, valamint például azt, hogy hányan laknak a kiadott lakásban. Azt viszont még az SZMSZ módosításával sem lehet elérni, hogy a tulajdonosnak bérlői származását, vagy más, az egészségi állapotra vonatkozó érzékeny adatát kötelezően ki kellene adnia a közös képviselőnek. A tulajdonos csak a járványügyi hatóság által kötelezhető arra, hogy adatokat szolgáltasson ki bérlőiről, de akkor sem a közös képviselőnek.

Megosztás