Koronavírus - Újságíróknak

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összes jogi tudnivalót a tasz.hu/koronavirus oldalon gyűjtöttük össze.

A kijárási korlátozás alatt az újságírók hogyan tudják végezni a munkájukat?

Munkavégzés céljából továbbra is elhagyhatjuk az otthonunkat, tehát az újságírók is végezhetik a munkájukat, akár a szerkesztőségbe tartanak, akár közterületen forgatnának vagy készítenének riportot, interjút. 

A rendelet nem írja elő, hogy az újságírónak bármilyen módon igazolnia kellene, hogy ő valóban újságíró és hogy ki a munkáltatója. Ha rendőri igazoltatásra kerül sor, az újságírónak is át kell adnia személyazonosító iratait az intézkedő rendőrnek. Sok újságírónál szokott lenni „újságíróigazolvány”, a rendőrök is jellemzően kérik ennek bemutatását a sajtó munkatársaitól. Fontos azonban tudni, hogy az nem egy hatósági igazolvány, nem egy hivatalos irat: ezt általában a médiacégek saját maguk állítják ki a munkatársaiknak, megkönnyítve a munkavégzésüket. Egy ilyen igazolvány nem igazolja biztosan, hogy a birtokosa sajtómunkás, ahogyan az igazolvány hiányából sem lehet levonni azt a következtetést, hogy valaki nem újságíró. Éppen ezért a rendőr semmilyen szankciót nem alkalmazhat azzal az újságíróval szemben, akinél nincs ilyen irat. A rendőr azt sem állíthatja, hogy újságíróigazolványra lenne szükség ahhoz, hogy az újságíró igazolhassa: valóban éppen újságírói munkát végez. Az újságíróigazolvány tehát egy praktikus eszköz lehet, de valójában jogi értelemben nincs relevanciája és nem bizonyít semmit. A jelenlegi szabályozás mellett nem állnak fenn annak a feltételei, hogy bárki is kétséget kizáróan képes lehessen igazolni, hogy éppen munkát végez, illetve munkába tart vagy onnan tér haza és ezért van éppen az utcán; ezért a rendőr sem kérheti ezt számon, és különösen nem szankcionálhat miatta.

Ugyancsak nem kérhetnek forgatási engedélyt a rendőrök a közterületen dolgozó, felvételt rögzítő újságírótól sem. Forgatási engedélyre magánterületen lehet szükség, illetve közterületen csak a játékfilmek és ehhez hasonló alkotások készítése során. A híranyagokat, a sajtóban megjelenő tudósításokat készítő újságíróknak nincs szükségük forgatási engedélyre a munkájuk végzéséhez, ilyet a rendőr sem kérhet tőlük.

Ha a sajtó bármelyik munkatársát ennek ellenére büntetéssel fenyegetik vagy megbüntetik, forduljon hozzánk a jogsegely@tasz.hu emailcímen!

Milyen információt adhat át az egészségügyi személyzet az újságíróknak? Miről beszélhetnek a hivatalos tájékoztatásban (operatív törzs sajtótájékoztató)?

Mivel a koronavírussal diagnosztizált állampolgárok általában nem gyakorolnak közhatalmat vagy vállalnak közéleti szereplést, így az ő kilétük nyilvánosságra hozatala alapjogsértő. Az ő nevük, más személyes adataik nyilvánossá tétele eleve alkalmatlan a járványügyi célok elérésére, mert nem segít hatékonyan  felderíteni a kapcsolatrendszerüket és azokat a helyeket, ahol mást megfertőzhettek – ez a járványügyi hatóság dolga –, viszont feleslegesen megbélyegző és pánikkeltő.

A sajtószabadságra hivatkozva az egyén magánszféráját korlátozni csak akkor lehet, ha anélkül nem lehetne megvitatni közélet fontos eseményeit. Fontos, hogy kinek a magánéletéről van szó: a közhatalmat gyakorló személyeknek és a közéleti szereplést vállalóknak erősebb beavatkozást kell elviselniüka magánszférájukba. Aki közhatalmat gyakorol, annak a közéleti vitában a magánéletéről is több jelentethető meg, mint egy közhatalommal nem bíró állampolgáréról; illetve aki a közélet nyilvánosság előtti, aktív alakítását önként vállalja, szintén kevésbé hivatkozhat a magánélet védelmére. (Erre lehet példa, hogy a sajtó rendszeresen tudósít arról, ha vezető állami tisztségviselők betegszenek meg vagy ha felmerül a fertőzöttségük gyanúja.)

Kötelezhető-e a sajtó konkrét anyagok lehozására?

Veszélyhelyzet esetén az Országgyűlés, a köztársasági elnök és a Kormány, valamint törvényben meghatározott személyek és szervek kötelezhetik a médiaszolgáltatót a fennálló állapottal, helyzettel kapcsolatos közérdekű közleményeknek az általuk meghatározott formában és időben történő ingyenes közzétételére, illetőleg egyes közlemények, műsorszámok közzétételét megtilthatják. A közzététel feltételeinek biztosítása az MTVA feladata. 

Mind a közszolgálati média, mind a legnagyobb elérésű magán-médiaszolgáltatók kötelesek közzétenni a katasztrófavédelem közérdekű közleményét, ha ez olyan közlemény, ami  életveszélyről, katasztrófa lehetőségéről vagy a már bekövetkezett katasztrófa következményeinek enyhítéséről, elvégzendő feladatokról tájékoztat. Összefoglalva: a sajtó kötelezhető a veszélyhelyzettel kapcsolatos információk közlésére.

Általános tájékoztató oldalunkon további információkat találsz a Magánszféra védelme és korlátozása részben.

Megosztás