Koronavírus - Újságíróknak

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összes jogi tudnivalót a tasz.hu/koronavirus oldalon gyűjtöttük össze.

Milyen információt adhat át az egészségügyi személyzet az újságíróknak? Miről beszélhetnek a hivatalos tájékoztatásban (operatív törzs sajtótájékoztató)?

Mivel a koronavírussal diagnosztizált állampolgárok általában nem gyakorolnak közhatalmat vagy vállalnak közéleti szereplést, így az ő kilétük nyilvánosságra hozatala alapjogsértő. Az ő nevük, más személyes adataik nyilvánossá tétele, amellyel beazonosíthatóak lennének, eleve alkalmatlan a járványügyi célok elérésére, mert nem segít hatékonyan  felderíteni a kapcsolatrendszerüket és azokat a helyeket, ahol mást megfertőzhettek – ez a járványügyi hatóság dolga –, viszont feleslegesen megbélyegző és pánikkeltő.

A sajtószabadságra hivatkozva az egyén magánszféráját korlátozni csak akkor lehet, ha anélkül nem lehetne megvitatni közélet fontos eseményeit. Fontos, hogy kinek a magánéletéről van szó: a közhatalmat gyakorló személyeknek és a közéleti szereplést vállalóknak erősebb beavatkozást kell elviselniük a magánszférájukba. Aki közhatalmat gyakorol, annak a közéleti vitában a magánéletéről is több jelentethető meg, mint egy közhatalommal nem bíró állampolgáréról; illetve aki a közélet nyilvánosság előtti, aktív alakítását önként vállalja, szintén kevésbé hivatkozhat a magánélet védelmére. (Erre lehet példa, hogy a sajtó rendszeresen tudósít arról, ha vezető állami tisztségviselők betegszenek meg vagy ha felmerül a fertőzöttségük gyanúja.)

Általános tájékoztató oldalunkon további információkat találsz a Magánszféra védelme és korlátozása részben.

Megosztás