Koronavírus

Jogi tudnivalók

Válaszainkat a koronavírussal kapcsolatban felmerülő legfontosabb jogi kérdésekre ezen az oldalon találod. Az oldalt hamarosan frissítjük legújabb tájékoztatóinkkal.

Utolsó frissítés ideje: 2020. augusztus eleje.

A rendkívüli jogrend visszavonása után is működik megerősített jogsegélyszolgálatunk. Ha kérdésed van a jogaiddal, a bevezetett korlátozó intézkedésekkel és a karanténnal kapcsolatban, keress bennünket a jogsegely@tasz.hu címen. Kérjük, a tárgyba írjátok bele, hogy koronavírus.

Egészségügyi kérdésekre nem tudunk válaszolni, ezekkel keressétek az NNK zöld számait (06-80/277-455 és 06-80/277-456), vagy írjatok a koronavirus@bm.gov.hu-ra.

Jogi túlélőkészlet karantén esetére

A földrajzi karantén nem az egyetlen járványügyi intézkedés, amelyet az állam járvány idején megtehet. Ebben az anyagban végigvesszük, hogy súlyosabb járványügyi helyzetben hogyan korlátozhatja az állam az életünket.

Elszakítják tőlem a gyerekemet, ha karanténba kerülök?

A karanténról készített tájékoztatónk rengeteg embert érdekelt, és noha igyekeztünk annyira részletesek lenni, amennyire csak tudtunk, valósággal záporoztak a kérdések. Ezeket válaszoljuk most meg.

Kivel szemben és milyen intézkedéseket alkalmaznak?

Kit különítenek el? Milyen az otthoni elkülönítés? Kinek kell kórházba mennie? A koronavírussal kapcsolatban átfogó eljárásrendet adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ, amelyből a legfontosabb tudnivalókat infografikán dolgoztuk fel és tettük közérthetővé.

Korlátozhatják-e a sajtószabadságot a koronavírus miatt?

Mindannyiunk közös érdeke a járvány megfékezése, a betegségek megelőzése. A sajtóra és az államra is komoly felelősség hárul. Ezzel kapcsolatban is összeszedtük a legfontosabb jogi tudnivalókat.