Közvetlen sajtókapcsolat, sajtólistára feliratkozás: Kertész Anna kommunikációs vezetőnél a kertesz.anna@tasz.hu címen.

Sajtóközleményeink itt érhetőek el.

A TASZ 2015-ös megjelenései témák szerinti bontásban itt érhetőek el. Amennyiben televíziós, rádiós vagy print anyagainkat nézné vissza, kérjük küldjön egy emailt a tasz@tasz.hu-ra a hozzáférésért.

 

ARCHÍV:

Az alábbi linkeken a TASZ 1996-2014 között megjelent televíziós, írott sajtóbeli és rádiós megjelenéseiben böngészhet. 

 

Médiaszemlénket 2015. januárjától az IMEDIA végzi.

 

 

 

Kapcsolódó hírek

2018-04-03

Az Országház mellett található Képviselői Irodaházra vetített felirattal buzdítottunk ma mindenkit arra, hogy vegyen részt a vasárnapi szavazáson. Ezzel az akcióval szeretnénk felhívni a figyelmet az állampolgári aktivitás fontosságára.

https://tasz.hu/
2018-02-16

A TASZ Választási Jogi Programjának részeképp az országgyűlési képviselők 2018. évi általános választásának választási eljárása idején jogi monitoring (megfigyelési) tevékenységet is végez. Az alábbiakban találhat információt megfigyelési tevékenységünk céljairól, módszeréről, és nyilvános eredményeiről. A megfigyelést végző, ahhoz szükséges képzést elvégzett személyeket a megfigyelés során itt olvasható Etikai Kódexünk rendelkezései kötik.

https://tasz.hu/
2018-02-16

Holnap hivatalosan is megkeződik az április 8-i országgyűlési választások kampánya. Összegyűjtöttük a kampányhoz kapcsolódó legfontosabb dátumokat, és ezekhez olyan eszközöket is rendeltünk, amelyekkel bárki tehet a csalások ellen és aktívan részt vehet a választási eljárásban.

https://tasz.hu/
2017-05-05

Május első vasárnapján az anyákat ünnepeljük – de mit ünnepelhetnek ilyenkor azok a szülők, akiktől a szegénység miatt szakították el a gyerekeiket? A Város Mindenkié (AVM), a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az Utcajogász Egyesület kisfilmje három olyan édesanyát mutat be, akik évek óta keményen küzdenek, hogy visszaszerezzék gyermekeiket.

https://tasz.hu/
2017-05-04

Idén másodszor osztották ki a Civil Díjakat. Megtisztelő számunkra, hogy a 133 beérkezett projekt közül a zsűri Hiányzó emlékek kampányunkat "A legjobb civil kampány 2017" díjjal jutalmazta.

https://tasz.hu/
2017-04-12

Kapronczay Stefánia vagyok a Társaság a Szabadságjogokért ügyvezető igazgatója. A TASZ az egyik olyan szervezet, amit a Kormány szerint el kell takarítani. Azért lettem jogász, hogy a szabadságért dolgozzak. Azért a szabadságért, ami minden embert egyenlően megillet. 1989. november 9-én volt a hatodik születésnapom. Aznap omlott le a berlini fal. Ma szimbolikusnak tartom, hogy 27 évvel később, jogvédőként a szabadságért állok ki.

https://tasz.hu/
2017-04-07

A magyar parlament orosz és izraeli mintára akar elfogadni egy törvényt, ami a magyar kormánytól függetlenül működő civil szervezeteket azzal a váddal akarja megbélyegezni, hogy külföldi érdekeket képviselnek.  A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) - mint a tervezett szabályozás egyik célpontja és egyszersmint a politikai szabadságjogok érvényesüléséért dolgozó jogvédő szervezet - az alábbiakat kívánja a nyilvánossággal közölni.

[...] Bővebben!

https://tasz.hu/
2017-04-07

A magyar parlament orosz és izraeli mintára akar elfogadni egy törvényt, ami a magyar kormánytól függetlenül működő civil szervezeteket azzal a váddal akarja megbélyegezni, hogy külföldi érdekeket képviselnek.  A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) - mint a tervezett szabályozás egyik célpontja és egyszersmint a politikai szabadságjogok érvényesüléséért dolgozó jogvédő szervezet - az alábbiakat kívánja a nyilvánossággal közölni.

https://tasz.hu/
2017-01-25
https://tasz.hu/
2016-02-26

Bár 2015-ben a jogállami rombolás beérett, a TASZ alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez és valódi eredményeket értünk el. Az elmúlt években nem csupán egyszeri, elszigetelt emberi jogsértésekkel szemben vettük fel a harcot, hanem az emberi jogvédelem módszeres, rendszerszerű leépítése ellen léptünk fel. A 2015-ös év sikereit, eredményeit, munkáját most megjelent, éves kiadványunkban ismerheti meg.

Az éves jelentésünk letölthető innen.

https://tasz.hu/
2015-07-14

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) „Gyerekkel vagyok” c. kampánya keretében egyedülálló felmérést végzett a magyarországi egészségügyi intézmények körében: összesen 64 közérdekű adatigényléssel fordult szülészetet, illetve gyermekosztályt működtető kórházakhoz. Az összegyűjtött adatok alapján nyilvános adatbázis készült. A TASZ az adatgyűjtés tanulságait és személyes, munkatársai által folytatott felméréseit összegezve, orvosok és szülők bevonásával készítette el és küldte meg a mai napon szakmai ajánlását az egészségügyi kormányzat számára.

https://tasz.hu/
2015-07-09

A Nyílt Kormányzati Együttműködéshez fordult a K-Monitor, a Sunlight Foundation, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a TI Magyarország a közérdekű adatok megismerhetőségének újabb korlátozása, illetve a kormány és a civil szféra közötti érdemi párbeszéd hiánya miatt.

https://tasz.hu/
2015-07-08

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta az információszabadság törvény módosítását, ami alaptörvény-ellenesen korlátozza a közérdekű adatok nyilvánosságát. A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő és a K-Monitor korrupcióellenes szervezet azért fordul Áder János köztársasági elnökhöz, hogy tegyen eleget alkotmányos kötelességének, és ne írja alá a törvényt, hanem forduljon az Alkotmánybírósághoz.

https://tasz.hu/
2015-06-25

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet tisztelettel meghívja a „Van-e élet a tűcserék bezárása után?” című rendezvényére. A rendezvény célja, hogy bemutassa a nyilvánosságnak az utcai drogfogysztás jelenlegi trendjeit az ország két legnagyobb tűcsere programjának bezárása után, és hogy olyan megoldásokat kínáljon az egyre súlyosabb helyzetre, amelyek igazságosak és működőképesek is. Június 26-át az ENSZ a kábítószer-abúzus elleni világnapnak nevezte ki – ezen a napon világszerte figyelemfelhívó rendezvényrekre és akciókra kerül sor a témában. A TASZ, számos más európai szervezettel közösen, ezen a napon indítja el a ROOM FOR CHANGE nevű regionális kampányt, amely a nagyvárosi drogproblémákra adott megoldásokról szól.

 
https://tasz.hu/
2015-02-03

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a  NANE Egyesület, a Patent Egyesület és a Társaság a Szabadságjogokért nyílt levélben kérte az Egészségügyért Felelős Szakállamtitkárságot, hogy jelölje meg, mely okok miatt nem látja biztonságosnak, hogy a sürgősségi fogamzásgátló tablettát vény nélkül hozzáférhetővé tegyék – az EU szerveinek ajánlása ellenére – illetve mit lát szükségesnek ahhoz, hogy ez megvalósulhasson. 

https://tasz.hu/
2015-01-06

Minden hibája ellenére a huszonöt éves gyülekezési törvény és a mögötte halmozódó joggyakorlat és jogértelmezés elegendő hátteret biztosít ahhoz, hogy a gyülekezési szabadság érvényesüljön Magyarországon. A TASZ szerint nincs elég ok a gyülekezési jog újraszabályozására vagy reformjára: az igazán problematikus jelenségek nem jogalkotással kezelendők, ugyanakkor jóval égetőbbek, mint az eseteges szabályozatlanság.

[...] Bővebben!
https://tasz.hu/
2014-12-16

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn benyújtott egy törvényjavaslatot, ami átláthatatlanná teszi a sportági szakszövetségek pl. az MLSZ pénzügyeit, működéseit. A javaslatról már ma dönt a Parlament.

[...] Bővebben!
https://tasz.hu/

Oldalak

Médiaszemle

2015-07-29

Kubatov Gábor és az Ultrák közti háború. A szurkoló a politikus házánál tüntettek. Ez ellen nyílt levélben szólalt fel Kubatov felesége. A család mind a két fél számára szent. Riport hallható Hegyi Szabolccsal, a TASZ politikai szabadságjogok programvezetőjével.

https://tasz.hu/
2015-07-28

Adásainkban hétről hétre példákat hozunk arra, hogy egy-egy cég vagy intézmény, netán magánszemély milyen formában, milyen eszközökkel járul hozzá anyagi gondok, társadalmi problémák orvoslásához, az életminőség javításához, a fenntartható fejlődéshez, ily módon is kifejezve, hogy felelősséget érez azért a környezetért, amelyben él és dolgozik. Vajon eleget teszünk-e azért, hogy a különféle okokból a választási eljárásban hátránnyal induló állampolgárok másokkal egyenlő feltételek között szóljanak bele közös ügyeinkbe? Gondoltak-e már például arra, hogy milyen kihívásokkal küzd meg egy látás- vagy hallássérült, hogyan és hol tudnak szavazni a hajléktalan emberek vagy akár a külföldön szavazók? Nemrég hozta nyilvánosságra választójogi jelentését a Társaság a Szabadságjogokért. Kutatásukban arra keresték a választ, hogy a mai Magyarország társadalmi, gazdasági körülményei között biztosítja-e a hatályos választási eljárás, hogy minden választópolgár akaratának megfelelően tudjon élni politikai részvételi jogaival. Erről beszélgetek mai vendégeimmel. Először a TASZ egyik munkatársával, Mráz Attilával, majd a Város Mindenkié Csoport egy hajléktalan aktivistájával, aki hallássérültként életében először ad rádióinterjút.

https://tasz.hu/
2015-07-27

Vendégem a stúdióban Szabó Máté Dániel. Az eskü egy lelkiismereti kérdés, de azzal hogy az intézmény kötelezővé tette, azzal jogivá vált, mondta Szabó Máté Dániel az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Egyedülálló eset történt nyár elején az ELTE doktoravatásán. Egy szociálpszichológus nem volt hajlandó felesküdni az Alaptörvényre, ezért nem kapta meg a diplomáját, amelyet korábban a doktori tanács neki ítélt. Most a TASZ-szal közösen, hogy ne legyen kötelező az eskü. A TASZ szakmai igazgatója szerint az esküt csak az intézmény írta elő, ami teljesen törvénytelen. Az intézkedés olyan mértékben korlátozza a lelkiismereti szabadságot, hogy az már az alaptörvénybe is ütközik, tette hozzá a szakember, aki szerint arról van szó, hogy nem akar nyilvánosan hűséget esküdni, hiszen az ő munkája egyébként is arról szól, hogy kritikus legyen. A TASZ szakmai igazgatója elmondta: az egyetem rektorához fordultak, hiszen ő a kompetens az intézmény szabályait illetően, és két dolgot kértek tőle: az egyik, hogy módosítsák a szabályt, a másik, hogy adják ki a diplomát eskü nélkül is.

https://tasz.hu/
2015-07-22

Az ELTE-n doktori címet szerzett egy pszichológiát hallgató. Nem kapja meg az oklevelet, mert nem esküdött fel az alaptörvényre. A doktori szabályzat ellentmond a felsőoktatási törvénynek. Riport hallható Szabó Máté Dáviddal, a TASZ szakmai igazgatójával.

https://tasz.hu/
2015-07-21

Egy milliárd forintot ad a kormány drogprevencióra. A herbal nagyon kezd terjedni, amire senki sem számított. Módszertanra és humán erőforrás fejlesztésre adják ezt a pénzt pontosabban. Riport hallható Sárközi Péterrel, a TASZ drogpolitikai programvezetőjével.

https://tasz.hu/
2015-07-21

Több fontos részét módosítaná a kormány az info törvénynek. Az Együtt alelnöke Juhász Péter tiltakozott. Felhívásban buzdítanak mindenkit arra, hogy igényeljenek valamilyen adatot. Riport hallható Juhász Péterrel, az Együtt alelnökével és a TASZ munkájáról.

https://tasz.hu/
2015-07-15

Vendégeim a Hír Tv stúdiójában Hidvégi Fanny, a Társaság a Szabadságjogokért adatvédelmi programvezetője és Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Az államfő aláírta az infotörvényt, de ennek ellenére lehet, hogy az Alkotmánybíróság elé kerülhet az új jogszabály. Vitát szerveztünk a kérdésben, a TASZ és az Alapjogokért Központ szakértői csapnak össze.

https://tasz.hu/
2015-07-15

A TASZ készített egy ajánlást az egészségügyi szakállamtitkárságnak, miután 64 kórházban kérdezősködött. Fontos kérdéseket tettek fel kórházi alkalmazottaknak, illetve vizsgálták az ottani folyamatokat. A gyerekeknek milyen jogaik sérülhetnek? Sérülhet-e az a joga, hogy beteg gyerekek a szüleikkel együtt tartózkodhassanak a kórházakban? Riport hallható Benczer Ritával, a TASZ betegjogi vezetőjével.

https://tasz.hu/
2015-07-03

Ma kezdődik a Budapest Pride, amely idén a 20-ik. Folyamatosan növekszenek. A rendezvényt önkéntesek szervezik, és mindössze 11-en vannak, vannak támogatók is. A közreműködik között is vannak heteroszexuálisok. Riport hallható Milanovics Dominikával, a Budapest Pride szóvivőjével.

https://tasz.hu/
2015-07-03

A rendőrség elutasította a Modern Magyarország Mozgalom feljelentését. Úgy látta a mozgalom, hogy a plakát kampány nyíltan gyűlöletet szít, és a menekültekkel szembeni aktív fellépésre ösztönöz. A rendőrség nem értett egyet ezzel az állásponttal. Ezzel szemben van egy másik demonstráció, amit jövő hét péntekre, vagy szombatra szervez az egyik civil szervezet, aminek a lényege, hogy itt az idő, végjük meg magunkat a menekültektől, Magyarország nem menekült tábor. Riport hallható Dojcsák Dalmával, a TASZ szólás szabadság programjának munkatársával.

https://tasz.hu/
2015-07-03

A TASZ most tette közzé a tavalyi választásokról készült jelentését és ez lényegében arról szól, hogy a rendelkezésre álló tények és adatok igazolják-e, illetve alátámasztják-e azt az állítást, hogy a választásokon csorbult a politikai részvétel alapjoga. A választás nem volt tisztességes, és ezt a választási rendszernek, meg az új választási eljárásnak azok, a szabályai okozták, amelyek alkotmányossága önmagában is kétséges.

https://tasz.hu/
2015-07-03

A rendőrség elutasította a Modern Magyarország Mozgalom feljelentését. Úgy látta a mozgalom, hogy a plakát kampány nyíltan gyűlöletet szít, és a menekültekkel szembeni aktív fellépésre ösztönöz. A rendőrség nem értett egyet ezzel az állásponttal. Ezzel szemben van egy másik demonstráció, amit jövő hét péntekre, vagy szombatra szervez az egyik civil szervezet, aminek a lényege, hogy itt az idő, végjük meg magunkat a menekültektől. Milyen a hangulat most a Keleti pályaudvaron? Riport hallható Vértesi Zsófia emberjogi szakértővel.

https://tasz.hu/
2015-06-29

A plakát is célba ért. A kerítés telesen lefedi a szerb-magyar határ hosszát. Nem erre kellene több pénzt fordítani, hanem a menekültekre a TASZ szerint. A MÁV bezárt éjszakára a szegedi vonatállomást. Hogyan tudunk segíteni a menekülteken? A menekültek kis része marad csak Magyarországon. Hazánk nagyon ateista. A vendég Iván Júlia a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

https://tasz.hu/
2015-06-29

A plakát is célba ért. A kerítés telesen lefedi a szerb-magyar határ hosszát. Nem erre kellene több pénzt fordítani, hanem a menekültekre a TASZ szerint. A MÁV bezárt éjszakára a szegedi vonatállomást. Hogyan tudunk segíteni a menekülteken? A menekültek kis része marad csak Magyarországon. Hazánk nagyon ateista. A vendég Iván Júlia a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

https://tasz.hu/
2015-06-29

A plakát is célba ért. A kerítés telesen lefedi a szerb-magyar határ hosszát. Nem erre kellene több pénzt fordítani, hanem a menekültekre a TASZ szerint. A MÁV bezárt éjszakára a szegedi vonatállomást. Hogyan tudunk segíteni a menekülteken? A menekültek kis része marad csak Magyarországon. Hazánk nagyon ateista. A vendég Iván Júlia a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

https://tasz.hu/
2015-06-29

A kormány díjkötelessé teheti a közérdekű adatigénylést. A jövőben újabb akadály elé nézhetnek azok akik szeretnék tudni, hogy mire mennek el adóforintjaik. Bármilyen ezzel kapcsolatos költséget bevasalhatnak a kíváncsiskodó állampolgárok. Riport hallható Sepsi Tiborral, az atlatszo.hu újságírójával.

https://tasz.hu/
2015-06-25

Megdöbbentő feliratba ütköznek azok a szülők, akik a fővárosi Bethesda Kórház II. Belosztályán szeretnének egész napos támaszt nyújtani ott fekvő gyereküknek. Erre ugyanis az osztály dolgozóinak döntése értelmében csak az anyának, vagy legfeljebb a nagymamának van joga.

https://tasz.hu/
2015-06-23

Az ATV Start vendége Ligeti Miklós, a Transparency International jogi vezetője. Az Alkotmánybírósággal osztanák meg Paks II-vel szerzett tapasztalataikat és tudásukat, ennyi a hír egyenlőre. De mi az, amit tudunk Paks II ügyében? Ugye előkerült egy hatástanulmány.

https://tasz.hu/

Oldalak

Feliratkozás RSS - Média csatornájára