Mi tehetsz a gyűlöletkeltés ellen?

Az elmúlt 30 évben hozzászoktunk, hogy egymással ellenséges táborokra bontják a társadalmunkat. Hogy a politikusok és választott képviselőink azt hangsúlyozzák, mi az, amiben mások vagyunk: hogy más a bőrszínünk, mást gondolunk a világról, máshova születtünk vagy éppen mást szeretünk. Az elmúlt években viszont azt tapasztaljuk, hogy soha nem látott szintet ért el a kirekesztést amiatt, hogy a kormány egyik legfontosabb politikai eszközévé vált. Ne hagyjuk, hogy a gyűlöletkeltés elfogadhatóvá váljon! Mutassuk meg, hogy több köt össze, mint ami elválaszt!

Az alábbi oldalon összeszedtük, hogy mit tehetsz a hétköznapokban előforduló és a hatalommal bírók részéről érkező gyűlöletkeltés ellen.

Tájékozódj a jogi eszközökről, amelyek segítenek fellépni a gyűlöletkeltés legsúlyosabb formái ellen!

A gyűlöletkeltés ellen nem mindig lehet jogi eszközökkel fellépni, de a súlyosabb esetekre van jogi szankció: ide tartozik a gyűlöletbeszéd is. Ez alatt a rasszista, homofób, idegengyűlölő és más hasonló, kisebbségi csoportok ellen irányuló, előítéletes és stigmatizáló megnyilvánulásokat értjük. Mivel a gyűlöletbeszéd akkor a legártalmasabb, ha a hatalommal rendelkezőktől érkezik, ezért anyagunkban erre koncentrálunk, de más eseteket is számba veszünk.

Mi tehetsz a gyűlöletkeltés ellen?

Használd nem jogi eszközeinket, hogy a hétköznapi helyzetekben is tegyél egy elfogadóbb világért!

  • Tiltakozz, emeld fel a szavad a kormányzati gyűlöletkeltéssel szemben! Ne hagyd, hogy azt gondolja a hatalom, a gyűlöletkeltés elfogadható! A tiltakozásnak számos formája van. A tüntetéstől a levélküldő kampányokon át a Facebook-posztokig számtalan módon kifejezheted elítélő véleményed. Erről itt olvashatsz részletesen.
  • Ha gyűlöletre uszító plakátokat, feliratokat látsz, vagy gyűlölet-bűncselekmény tanúja vagy, jelentsd a rendőrségnek és az érintett civil szervezeteknek, használd a jarokelo.hu platformját! Értesítsd a sajtót is!
  • Ha ismersz olyat, aki gyűlölet-bűncselekmény áldozata lett vagy ennek szemtanúja volt, bátorítsd arra, hogy jelentse az esetet ő is!
  • Ha gyűlöletkeltő műsorokat látsz vagy hallasz, tegyél bejelentést a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnak és szólj a civil szervezeteknek, értesítsd a sajtót!
  • Ha az interneten látsz gyűlöletbeszédet, jelentsd az adott oldal szolgáltatójának (Facebook, Youtube, Twitter stb.)! Ezek a szolgáltatók a 2016 májusában az Európai Bizottság kezdeményezésére elfogadott magatartási kódex alapján 24 órán belül törlik a rasszista és idegengyűlölő tartalmakat.
  • Ha a bejelentésedre nem reagálna a weboldal, akkor értesítsd az érintett civil szervezeteket, nekik ugyanis sok esetben megbízható bejelentő státuszuk van, vagyis az általuk jelentett tartalmakkal lehet, hogy komolyabban foglalkoznak majd.
  • Ne menj el szó nélkül a gyűlöletkeltés mellett, mindig fejezd ki ellenvéleményed! A rasszizmus és az intolerancia egyéb formáival szembeni harc egyik leghatékonyabb eszköze az, ha egyértelművé tesszük, hogy nem csak a kirekesztő vélemény létezik. A gyűlöletkeltő megnyilvánulások akár lehetnek széles körben elfogadottak is, de ettől még ugyanúgy kártékonyak, amire fel kell hívnunk mindenki figyelmét!

Megosztás