Mit kell tudni a gyermekvédelemről?

Segítünk eligazodni a jogi és adminisztratív útvesztőben

Ha gyermekvédelmi eljárás indult, esetkonferenciára hívnak a családgondozók, esetleg gyámügyi eljárás indult a gyermeked ügyében, fontos hogy tudd, mit kell tenned.
Ha a kiskorú gyermeked ügyében indult eljárás, akkor alább olvashatod, mire készülj, hogy szerezd meg az irataidat, és olvashatsz a gyermekvédelmi ügyeinkről.
Ha viszont felnőtt vagy, és a te ügyedben indult gyámügyi eljárás
, vagy ha felnőtt rokonodat, barátodat érinti a gyámhivatali eljárás, akkor ide kattintva tudhatsz meg többet a gondnoksági eljárásról.

Hogyan ne emeljék ki a gyerekemet?

Jelzés érkezett az iskolából, mert igazolatlanul hiányzott a gyermeke? A gyámhatóság tárgyalásra idézte, de nem tudja, mit kell tennie? Becsöngetett a családgondozó, de nem tudja, be kell-e engedni? Kiszakítják a gyerekeket a családból és máshol helyezik el?

Sok ilyen és ehhez hasonló kérdéssel keresik meg Jogsegélyszolgálatunkat nap mint nap, ezért szeretnénk a legfontosabb kérdésekre választ adni, az alábbi 23 pontban.

Minden, amit a gyermekjogokról tudnod kell!

Összegyűjtöttünk néhány alapvető, a gyermekvédelemmel kapcsolatos fogalmat.

A gyermekkiemelés megelőzése pszichoszociális fogyatékossággal élő szülő esetén

Az alábbiakban pszichoszociális fogyatékossággal élő szülőknek szeretnénk segítséget nyújtani. Egyre gyakrabban kapunk segélykérő hívásokat olyan szülőktől, akik valamilyen pszichiátriai diagnózissal élnek.

Éva története is ilyen.

Hogyan tudom megszerezni a gyámügyi és egészségügyi irataimat?

Sokan fordulnak hozzánk gyermekvédelmi ügyekben és gondnoksággal kapcsolatos ügyekben.

Ahhoz, hogy az ilyen ügyekben el lehessen járni, szükség van iratokra. Mi is akkor tudunk jogi tanácsot nyújtani Önnek, hogyha elolvastuk az iratokat.

A kisokos segít abban hogyan tudja ezeket megszerezni.

Történetek a TASZ korábbi ügyeiről

Itt olvashatod milyen ügyekben jártunk el eddig, kiknek segítettünk, hogyan sikerült gyerekeket visszajuttatnunk a családjukhoz.