Mit tehetsz, ha törölte a posztodat a Facebook vagy letitoltták a fiókodat?

A tájékoztató utoljára 2021. június 9-én frissült.

A Facebooknak kiemelt jelentősége van a közéleti viták lefolytatásában, hiszen tömegek tehetik közzé, ismerhetik meg és kommentálhatják egymás véleményét rajta keresztül. A felhasználóknak ezért alapvető érdekük és joguk, hogy megismerjék, milyen szempontok mentén hozza meg a Facebook a tartalmakat korlátozó döntéseit, illetve lehetőségük legyen megtámadni ezeket a döntéseket.

Összeszedtük, hogy mit tudsz tenni, ha szerinted indokolatlanul törölték a bejegyzésedet, hozzászólásodat vagy tiltották le személyes fiókodat.

Miért távolított el a Facebook egy általam közzétett tartalmat?

Ha a Facebook úgy ítéli meg, hogy egy bejegyzés vagy hozzászólás sérti a közösségi alapelveket, a tartalmat eltávolítják. Erről értesítést kell kapnod, amiben a Facebook “lehetőségeihez mérten” azt is jelzi, hogy melyik alapelvet nem tartottad be, és az adott tevékenység miért nem megengedett az oldalon. Ide tartoznak például a gyűlöletre, erőszakra uszító tartalmak, a terrortevékenységben, tömeggyilkosságban, szervezett bűnözésben érintett csoportok vagy személyek támogatása, illetve a diszkrimináló tartalmak. A Facebook közösségi alapelveit itt találod.

Mit tehetek, ha nem értek egyet a Facebook döntésével?

Ebben az esetben lehetőséged van ellenőrzést kérni a Facebooktól, amelyről itt találsz egy részletes útmutatót magyar nyelven. Ha a döntés felülvizsgálatát kéred, általában 24 órán belül újra ellenőrzik a tartalmat és értesítést küldenek róla, ha megváltoztatták a döntésüket. Ebben az esetben visszaállítják a bejegyzést, fényképet vagy videót. A végső döntésről mindenképpen értesítenie kell téged a Facebooknak!

Bizonyos típusú tartalmaknál egyelőre nem tudsz ellenőrzést kérni, de a Facebook szerint folyamatosan bővítik ennek a lehetőségnek a körét. A tartalom eltávolításáról értesítő üzenetben kell keresned az “ellenőrzés kérése” lehetőséget. Ha ilyet nem találsz, akkor is lehetőséged van jelezni egyet nem értésedet, az “egyet nem értés a döntéssel” opciót választva. Ebben az esetben viszont csupán visszajelzést küldesz a Facebook felé, de nem fogják felülvizsgálni a törlést és valószínűleg nem is fognak további értesítést küldeni neked.

Ha ellenőrzést kértél, de utána sem értesz egyet a Facebook döntésével, bizonyos esetekben lehetőséged van felülvizsgálati kérelmet benyújtani az Ellenőrző Bizottsághoz. Fontos! Csak abban az esetben fordulhatsz a Bizottsághoz, ha előtte a Facebooktól már kérted a döntés felülvizsgálatát!

Milyen esetekben tudok az Ellenőrző Bizottsághoz fordulni?

A felülvizsgálati kérelem benyújtásának négy feltétele van:

  • Aktív Facebook fiókkal kell rendelkezned, ami azt jelenti, hogy a fiókod nem lehet törölve vagy letiltva, és be is kell tudnod jelentkezni a fiókodba.
  • A Facebook már elvégezte a kérdéses tartalom ismételt ellenőrzését, és értesítettek a végső döntésről.
  • A Facebook döntésének teljesítenie kell a felülvizsgálati kérelem jogosultsági feltételeit. Onnan tudod, hogy ez teljesült, hogy a Facebooktól kapott tájékoztatás tartalmazza a kérelem benyújtásához használható referenciaazonosítót.
  • A felülvizsgálati kérelmet a Facebook végső döntésétől számított 15 napon belül kell benyújtanod.

Nem kérheted tehát a Bizottság vizsgálatát, ha előzetesen nem kértél ellenőrzést a Facebooktól vagy nem állt rendelkezésedre ez a lehetőség. Szintén nincs lehetőséged a Bizottsághoz fordulni, ha letiltották a fiókodat. Ez esetben olvasd el a “Mit tehetek, ha a Facebook letiltotta a fiókomat?” pontot.

Ha a kérelmem megfelel a fenti feltételeknek, az Ellenőrző Bizottság mindenképpen megvizsgálja azt?

Nem, ez önmagában sajnos nem garancia arra, hogy vizsgálni fogják a problémádat. A Bizottság nem minden esetet tárgyal, sőt, kifejezetten kevés felülvizsgálati kérést választ ki ellenőrzésre.

Mivel a Bizottság nemrég kezdte meg működését – az első döntésüket 2021. január 28-án hozták meg – kevés tapasztalatunk van arról, hogy hogyan működik ez a kiválasztási folyamat, de tájékoztatásuk szerint olyan eseteket választanak ki, amelyek bonyolultak, jelentősek, globálisan relevánsak, és felhasználhatók a jövőbeni szabályok megalapozott kidolgozásához. Honlapjuk szerint “a Bizottság nem a Facebook meglévő tartalomellenőrzési folyamatának egyszerű kiterjesztése. Inkább arról van szó, hogy néhány kiválasztott emblematikus esetet megvizsgálva megállapítja, hogy a döntések megfeleltek-e a Facebook deklarált értékeinek és szabályainak.”

Hogyan tudom benyújtani a felülvizsgálati kérelmet?

Ismertesd a saját szavaiddal a törölt tartalmat, valamint a Facebook döntését és azt is, hogy miért gondolod helytelennek a döntést. Mindenképpen írd le azt is, hogy megfelelsz a fentebb említett feltételeknek.

Erre a linkre kattintva tudod benyújtani a kérelmedet (görgess az oldal aljára “az első lépések megtételéhez jelentkezz be” részig). A kérelmet megírhatod magyarul is.

Ha segítségre lenne szükséged a kérelem megírásában, ezen az oldalon elolvashatod az eddig kiválasztott felülvizsgálati kérések példáit.

Mi várható az Ellenőrző Bizottság vizsgálatától?

Miután megtörtént egy eset kiválasztása, kirendelnek hozzá egy bizottsági tagokból álló panelt, amely megvitatja az esetet, és meghozza a döntést. A panel meg is semmisítheti a Facebook tartalom eltávolításáról szóló döntését. A döntés kötelező érvényű, ami azt jelenti, hogy a Facebook köteles azt végrehajtani, feltéve, hogy ezzel nem sért törvényt.

A Bizottság azonban nem fog részletesebb tájékoztatást adni a Facebook döntéséről, és a fiókokra vonatkozó korlátozásokat, tiltásokat sem tudja visszavonni.

Kiválasztották az ügyemet. Mennyi idő, mire döntést hoz a bizottság?

Amikor a Bizottság kiválaszt egy esetet felülvizsgálatra, jellemzően 90 napon belül dönt róla. Ebbe a 90 napos időszakba beletartozik a kérelmet benyújtó személy által megadott információk lefordításának ideje, hogy a Facebook össze tudja állítani és el tudja küldeni a háttérinformációkat, a Bizottság tagjai meg tudják vitatni a döntésüket, és hogy a Facebook végre tudja hajtani az esetleges döntést. A felülvizsgálati folyamatról itt olvashatsz részletesebben.

Mit tehetek, ha nem választották ki felülvizsgálatra az ügyemet?

Ha az Ellenőrző Bizottság nem választotta ki a felülvizsgálati kérelmedet vizsgálatra és a Facebook belső ellenőrzése sem vezetett eredményre, sajnos nincs mit tenned.

Jelezheted a Facebook felé, hogy miért nem értesz egyet a döntésével, amit a tartalomeltávolításról szóló üzenetben, az “egyet nem értés a döntéssel” gombra kattintva tudsz megtenni, azonban a konkrét döntést ennek hatására nagy valószínűséggel nem fogják felülvizsgálni.

Miért tiltotta le a Facebook a személyes fiókomat?

Ha a Facebook úgy véli, hogy többszöri figyelmeztetés és korlátozás ellenére továbbra is megsérted a közösségi alapelveket, akkor letilthatják a fiókodat. Néhány esetben előfordul, hogy előzetes figyelmeztetés vagy azt megelőzően kisebb súlyú korlátozás nélkül kerül sor a tiltásra (például gyermekek szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos közzétételeknél, vagy ha valaki visszaél más személyazonosságával).

Ha letiltják a fiókodat, értesíteniük kell téged arról, hogy a közösségi alapelvek megsértése miatt került sor a tiltásra. Az eddigi tapasztalatok alapján a tiltás pontos indoka azonban gyakran nem derül ki ezekből a tájékoztatókból. A Facebook közösségi alapelveit itt olvashatod. Arról is tájékoztatniuk kell, hogyan kérhetsz ellenőrzést, amennyiben nem értesz egyet a döntéssel.

Mit tehetek, ha a Facebook letiltotta a fiókomat?

Ezen az oldalon találsz egy formanyomtatványt, amelyet kitöltve kérheted a törlés felülvizsgálatát.

Ha ez nem jár eredménnyel, akkor meg lehet próbálni küldeni egy emailt a Facebook személyes fiókok törlésével foglalkozó e-mail címére: disabled@facebook.com. Itt van lehetőséged arról is felvilágosítást kérni, hogy miért került sor a fiók tiltására.

Mi azokban az esetekben tudunk segíteni, amikor valakit a politikai véleménye miatt ér hátrány. Ha úgy gondolod, hogy amiatt törölték a bejegyzésedet, fényképedet vagy hozzászólásodat, mert a politikai véleményedet fejezted ki egy közügyben, írj nekünk a jogsegely@tasz.hu címre. Nem tudunk segíteni azokban az esetekben, amikor a törlésre más okból került sor, pl. gyűlöletbeszéd vagy szellemi tulajdonhoz fűződő jogok megsértése miatt. Szintén nem tudunk segíteni a letiltott Facebook fiókod helyreállításában. Ezekkel kapcsolatban segítséget az vonatkozó kérdéseknél találsz.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Facebook-törvény: nem a cenzúráról, hanem az átláthatóságról kell szabályozást alkotni

A platformokat a törlések és letiltások miatt éri a legtöbb kritika, de a fő gond az, hogy a felhasználók nem tudnak utánanézni az őket érintő döntések hátterének.

Megnyertük az első hiperlinkeléssel foglalkozó ügyet Strasbourgban, szabadabb lesz az újságírók munkája ezentúl

Sérti a szólásszabadságot az a magyar bírósági döntés, amely alapján megállapították, hogy a 444.hu hiperlinkeléssel sértette meg a Jobbik jó hírnevét. A 2013-ban indult ügyben végül a strasbourgi bíróság adott igazat az online újságnak. A bíróság ebben az ügyben foglalkozott először a hiperlinkelés és a szólásszabadság kapcsolatával. A Magyar Jeti Zrt-t, a 444.hu kiadóját a londoni székhelyű Media Legal Defence Initiative (MLDI)-vel képviseltük.

Ilyen az, amikor a rendőrség a szólásszabadságot védi


Nem olyan régen számoltunk be arról, hogy a jászberényi ügyészség megszüntette a nyomozást az ügyfelünkkel szemben, aki a nyilvánosság előtt korrupt állatnak nevezte a falujának polgármesterét. Most ismét jó hírünk van, a kisvárdai rendőrségről már nem is került az ügyészséghez az az ügy, amelyben az ügyfelünk a záhonyi vámosok gazdagodását firtatja.