Pegasus-ügy: Mi a probléma?

Régóta ismert, hogy a magyar titkosszolgálatok szinte korlátlanul megfigyelhetik az állampolgárokat. Az adatgyűjtésnek nincsenek szigorú feltételei, és azt nem független szerv, hanem az igazságügyi miniszter engedélyezi, aki értelemszerűen elkötelezett az adott esetben politikai alapú megfigyelést kezdeményező kormánytagok mellett.

A Pegasus-ügyben kiderült, hogy a félelmek nem megalapozatlanok: úgy törhették fel magyar állampolgárok telefonjait, hogy ennek semmilyen valós nemzetbiztonsági indoka nem volt.

A magánszféra megléte az emberi méltóság egyik legalapvetőbb feltétele: minden embernek természetes és alapvető szükséglete, hogy életének legyen olyan tartománya, amelybe nem láthat bele más, hanem csak az övé. Nem beszélhetünk emberi méltóságról, ahol az egyén minden mozdulatát, minden kapcsolatát számontarthatják, minden titkát megismerhetik – vagyis, ha teljesen átláthatóvá válik az állam számára.

A korlátlan megfigyelés lehetőségének ráadásul messzire menő következményei vannak.

A megfigyeléstől való félelem arra ösztönzi az embereket, hogy magénéletükben is öncenzúrát gyakoroljanak. A jogállamiság olyan alapvető intézményei is sérülnek, mint a sajtószabadság, ha az újságírók nem tudják megvédeni a forrásaikat, illetve a tisztességes eljáráshoz való jog, ha az ügyvédi titok kiüresíthető. Ezek az intézmények az állam túlhatalmát hivatottak ellensúlyozni, ami a megfigyelés által ellehetetlenül. Tisztességes választás sem tartható úgy, ha a hatalmon lévők láthatják az ellenfelük stratégiáját, és a megfigyelés lehetőségével elriaszthatják a támogatóikat. Ha úgy érezzük, hogy bárkit megfigyelhetnek, az megbénítja a kritikus állampolgári cselekvéseket is.

Következetesen kiállunk azért, hogy a titkos adatgyűjtések felett érvényesüljön a kontroll. Ezért minden lehetséges jogi eszközt megragadunk Magyarországon és külföldön egyaránt, hogy feltárjuk a visszaéléseket és nyomást gyakoroljunk a kormányra. Célunk, hogy úgy változtassák meg a titkosszolgálatokra vonatkozó szabályokat, hogy azok tiszteletben tartsák az állampolgárok alapvető jogait.

Ezen az aloldalon bemutatjuk az összes jogi tevékenységet, amelyet a TASZ a Pegasus-ügyben végez. Ide kattintva a magyar, ide kattintva pedig a nemzetközi eljárásokról olvashatsz.

Korábbi blogunk a témában:

Magyarországon a jogsértő megfigyelés is törvényes

Az igazságügyi minisztertől objektív döntés nem várható, hatékony jogorvoslat pedig nincs a megfigyeltek számára – állapítja meg a TASZ szakmai igazgatója, Szabó Máté Dániel.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A TASZ álláspontja az Országgyűlésről szóló törvényjavaslatról

750 ezer forintos lobbiajándék, összehasonlíthatatlan vagyonnyilatkozatok, újságírók két hetes kitiltása és a parlamenti közvetítések irányítottsága. A héten tárgyalja a Parlament a saját működéséről szóló törvényjavaslatot.

Elhibázott jogalkotás: az adatvédelmi biztos hivatalának megszüntetésével az Európai Unió jogát sérti Magyarország

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért az adatvédelmi biztos védelmében az Európai Unió Bizottságának elnökéhez fordult, azt kérve, hogy az Európai Bíróságnál indítson eljárást Magyarország ellen. A három jogvédő szervezet szerint a független adatvédelmi biztos hivatalának megszüntetése sérti az Európai Unió jogrendjét.

A TASZ véleménye az új Btk.-tervezetről

Vélemény a büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény és más büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról szóló T/1917 számú törvényjavaslat kapcsán.