A mai napon, 2009. november 19-én tárgyalta a Fővárosi Bíróság a rektori fizetések nyilvánosságának kérdését. A bíróság a pert kezdeményező Bodoky Tamás újságíró, és az őt képviselő TASZ jogvédő szervezet javára döntött: az ítélet szerint az egyetemi rektorok fizetése közérdekű, és így nyilvános adat kell hogy legyen.

Korábban több lap is arról írt, hogy a válság idején az egyetemi és főiskolai rektorok továbbra is milliókat keresnek havonta. Az Index újságírója az összes állami egyetem és főiskola vezetőjét megkereste, de egyikük sem árulta el, hogy mennyit keres.

A rektorok a miniszterelnök kérése és az ombudsman sajtóban megjelent véleménye ellenére titkolják fizetésüket, szerintük az, hogy mennyit keresnek, feladatuk ellátásától független. Közös nyilatkozatot is kiadtak a Magyar Rektori Konferencián keresztül, amelyben azt hangsúlyozták, hogy a keresetükkel kapcsolatos adatok nem közérdekből nyilvánosak, hanem személyes adatok, és ebből következően saját maguk dönthetik el, hogy kit tájékoztatnak arról.

A Bodoky Tamás képviseletét ellátó TASZ szerint a közfeladatot végző vezetők - ez esetben a rektorok - személyes adatai is nyilvánosak, ha azok összefüggenek feladatuk ellátásával.  Mivel jogerős bírósági döntés van arról, hogy a fizetés mértéke állami vagyont kezelő cégek esetében elválaszthatatlan a közfeladat ellátásától, ezért a TASZ határozott álláspontja, hogy ez a logika kell hogy érvényesüljön az egyetemi vezetők esetében is. A TASZ ezen érvelésének adott helyt mai ítéletével a Fővárosi Bíróság.

Megosztás: 

Kapcsolódó hírek

Kommentek

Hozzászólások

Ezen az úton a kórházak igazgatói, főorvosai fizetései is legálisak lehetnének. Ha már az egészségügy és a kórházak olyan olyan rossz helyzetben vannak, érdemes lenne megnézi, hogy egy főorvos mennyit visz haza valójában.

Ez milyen IGAZ!!! Az a baaaaj, :) hogy ebben az országban minden xarul megy, és mindenki kíváncsi a másik fizetésében. Megfelelő szolgáltatás esetében a kutyát sem érdekelné a rektorok, és egyéb "állami alkalmazottak" fizetése!!!

Nem az a baj, hogy mások milliókat keresnek!
50 évesen két tanári diplomával 185 100 Ft tanári fizetésem van. Ha nincs túlórám kb 118 000.- Ft a borítékban.
Hatalmas pályát íveltem azért, hogy megmaradtam tanárnak.
Ezért el kell viselnem az agresszív gyermeket, az agresszív szülőt, tanuljak, hogy pályán maradjak,stb.
Vezetők milliókat keresnek?
Az nem jut senkinek az eszébe, hogy a kispénzűek magas adójából fizetik őket.
Valaki ismeri a kizsákmányolás fogalmát?