A Budapesti Rendőr-főkapitányság 2004 novemberében Paizs Miklós (alias Sickratman) ellen „Balra át” című dala miatt nyomozást indított közösség elleni izgatás gyanújával.

A nyomozás megindításának alapjául a Budapest Rádió 2004. október 12-én sugárzott műsora szolgált. A hírt az Index.hu is lehozta, és az inkriminált szerzeményt - mely eredeti példányának felkutatására a rendőrség házkutatást is tartott Paizsnál - elérhetővé tette oldalain.

Ezt követően a Budapesti Rendőr-főkapitányság azzal a „kéréssel” fordult az Internetes hírportálhoz, hogy szüntesse meg a dal letöltésének lehetőségét. Az Index.hu vezetősége, tartva a működésüket is veszélyeztető esetleges rendőri intézkedésektől, eleget tett a kérésnek. A TASZ ezt követően kiadott nyilatkozata részeként letölthetővé tette a kérdéses zeneszámot, így tiltakozva egyrészt a Paizs elleni rendőri fellépés ellen, melynek megalapozatlansága a nyomozás során is világossá vált, másrészt az Index.hu-t érintő „öncenzúrára kényszerítés” ellen.

Lovas István – újságíró, közéleti személyiség -, akinek személyét érintő kiszólások, megjegyzések hallhatóak a dalban, a fenti események után 2005. január 11-én keresetet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz a TASZ ellen, melyben 500.000 forint összegű nem vagyoni kártérítés megfizetését kérte jó hírnévhez fűződő jogának megsértése miatt.

A TASZ ellenkérelmében hivatkozott arra, hogy a sérelmezett kijelentések korábban és a per időtartama alatt más forrásból is megismerhetőek voltak, valamint arra, hogy nem azonosult azzal a véleménnyel, amit a dal képvisel. A bíróság három tárgyalási napot tartott és a 2006. április 19-én született elsőfokú ítéletében, 200.000 forint nem vagyoni kár megtérítésére kötelezte a TASZ-t, ezt meghaladóan a felperes keresetét elutasította.

Az ítélet ellen mind Lovas István jogi képviselője, mind a TASZ fellebbezést nyújtott be: Lovas István az ítélet részbeni megváltoztatását és a teljes kereseti követelés megítélését, a TASZ pedig a kereset teljes elutasítását kérte. A másodfokú ítéletben (2006. november 7.) a Fővárosi Ítélőtábla részben megváltoztatta az elsőfokú bíróság határozatát annak indokolására és a kamatfizetésre tekintettel, azonban a 200.000 forint kártérítés megfizetésére kötelezést helybenhagyta.

A per során az Index.hu tárgyalási beszámolókat közölt, valamint az elmarasztaló másodfokú bírósági határozatot követően megjelenést biztosított a TASZ elnöke véleménynyilvánításának is az ítélettel kapcsolatban.

Nagy László helyszíni riportja az első tárgyalási napról (Index.hu)
Nagy László helyszíni riportja az elsőfokú ítélet kihirdetéséről (Index.hu)
A jogerős ítélet kihirdetése (Index.hu)
Dénes Balázs: A TASZ és az Index piszkos ügyei (Index.hu)

Megosztás: 

Kapcsolódó hírek

Kommentek

Hozzászólások

It absolutely is aboveboard to bare endless on-line retailers that specialize central the auction of massive top above alike watches, Swiss watches, handbags additional a http://www.replicahandbagss2u.com Replica Handbags US Store alternative of added products. Begin to actualize your accomplished seek with a reproduction view!Theres an affluence of replica watches which are provided central the accepted watch exchange that accepted a http://www.shopreplicahandbags.co.uk new replica handbags trendy, specialist, and comfortable style. So, why achieve for essentially beneath or go by way of baroque implies of accepting an aboriginal arise at?Replica watches are ideal for individuals men and women who admire top faddy watches with alarming types and are created of top above arch excellent. There are several substantial-class organizations that http://www.srolexreplicauk.co.uk Fake Watches UK Store accumulation the ideal and accompaniment from the art watches all about the planet. Practically anyone can abrasion these sorts of watches, but these ones in audible dont access at an cost-effective amount tag tag.