Holnap hivatalosan is megkeződik az április 8-i országgyűlési választások kampánya. Összegyűjtöttük a kampányhoz kapcsolódó legfontosabb dátumokat, és ezekhez olyan eszközöket is rendeltünk, amelyekkel bárki tehet a csalások ellen és aktívan részt vehet a választási eljárásban.

A jelöltek február 19. és március 5. között gyűjthetnek aláírásokat, az egyéni választókerületekben a jelöltséghez a törvény szerint legalább ötszáz, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges. Aki azt gyanítja, hogy visszaéltek az adataival, annak konkrét útmutatót készítettünk arról, hogy mi ilyenkor a teendője. A szavazatszámláló bizottságok delegálásának határideje március 23., azoknak, akik részt szeretnének venni egy bizottság munkájában itt adunk tanácsokat. A külképviseleti névjegyzékbe vételt március 31-ig van lehetősége elintézni a választóknak, rendhagyó eszközt javaslunk az alkalomra: arra buzdítunk mindenkit, hogy szervezzen regisztrációs bulikat, ahol meggyőzheti külföldön élő magyar polgártársaikat, hogy ők is vetessék fel magukat a névjegyzékbe. Az átjelentkezések, akadálymentes szavazóhelységek, és első körben a mozgóurna igénylésének határideje április 6. lesz. Azon túl, hogy segítséget kínálunk az ilyen kérelmek benyújtásához, itt is külön felhívjuk a figyelmet arra, hogyan előzhetőek meg az idős rokonainkat érő választási csalások.

Az egész kampány alatt lehet és érdemes is aktívnak lenni. Arra bátorítunk mindenkit, hogy vegyen részt a vitákban a közösségi médiában, szervezzen beszélgetéseket barátaikkal, illetve keresse fel a képviselő-jelölteket is fogadóóráikon illetve nyilvános szerepléseiken. Eszközt nyújtunk emellett azoknak is, akik az egész kampányban szeretnék megóvni gyermekeiket attól, hogy a politikusok kampányeszközként használják őket, illetve azoknak, akik tenni szeretnének a jogsértő vagy erkölcstelen kampányolás ellen.

Választási Jogi Programjunk egy forródrótót is üzemeltet, amelyen keresztül újságírók bármikor jogi segítséget kérhetnek tőlünk. Ugyanitt kérhetnek a jelöltek és jelölő szervezetek jogi tanácsot, bizonyos esetekben akár jogi képviseletet is a választási eljárás bármelyik szakaszában. A választási eljárás idején a közéleti részvételük során jogi tanácsra szoruló polgárok megkereséseit is várjuk ugyanezen a számon. Ezek mellett Választási Jogi Programunk klasszikus monitorozással is foglalkozik: módszeresen nyomon követjük a választási kérdésekben döntő állami szervek tevékenységét és elemezük döntéseiket.

Magyarországon már nem szabadok és tisztességesek a választások, de mindenki szava számít, mindenki tehet a közügyekért! Azt ajánljuk minden választópolgárnak, hogy éljenek azokkal az eszközökkel, amelyeket kínálunk nekik már a kampány idejére is. Változás akkor lesz, ha teszünk is érte!

Megosztás: 

Kapcsolódó hírek

Kommentek