Város Mindenkié csoporttal közösen készített tájékoztató anyag összefoglalója.

Szavazás: április 6-án, vasárnap, 6.00-19.00 óra között

Az országgyűlési választások 1 fordulósak, de két szavazatod van:

(1) egy országos pártlistára és

(2) egy a választókerületed egyéni képviselőjelöltjére

Csak akkor szavazhatsz, ha magyar állampolgár (is) vagy.

Lakcím

Csak akkor szavazhatsz, ha van magyarországi állandó lakcímed (a lakcímkártyán: lakóhely), és/vagy ideiglenes lakcímed (a lakcímkártyán: tartózkodási hely).

Ha nincs sem lakóhely, sem tartózkodási hely megjelölve a lakcímkártyádon → nem szavazhatsz → megoldás: Adott település vagy kerület okmányirodájában („járási hivatalában”) tudsz település szintű lakóhelyet bejegyeztetni. Ehhez semmilyen igazolás nem kell, csak annyi, hogy Te nyilatkozz: az adott településen/kerületben élsz. Ha hajléktalanszállón élsz, ott kötelesek állandó lakcímre bejelenteni, ha te ezt kéred.

Ha csak település szintű lakóhelyed van (pl. Budapest 10 Lakcím nélküli) → szavazhatsz – de csak abban a szavazókörben, amit a Helyi Választási Iroda kijelölt.

Ha állandó lakcímed (lakóhelyed) és tartózkodási helyed is van, a lakóhelyednek megfelelő szavazókörben szavazol.

* Ha csak tartózkodási helyed van (lakóhelyed nincs) → jelentkezz be állandó lakcímre ott, ahol laksz. Ha ez nem megy, akkor azt javasoljuk, hogy létesíts település szintű lakóhelyet, hogy lakcímkártyádat a szavazás helyszínén biztosan kifogástalannak tartsák.

Hol szavazol?

Alapesetben mindenki az állandó lakóhelyén szavaz.

Ha van állandó lakcímed, de mégsem ott akarsz szavazni, hanem például a tartózkodási helyeden vagy egy bármelyik másik címen → átjelentkezhetsz: Ezt az állandó lakcímed (lakóhelyed) szerinti Helyi Választási Irodánál teheted meg legkésőbb április 4. péntek 16 óráig személyesen, levélben (a Helyi Választási Iroda címére küldve) vagy az interneten: https://kerelem.valasztas.hu/vareg/OrszaggyulesiValasztasok.xhtml

Ha csak tartózkodási helyed van, akkor elvileg ott szavazol, de a lakcímkártyád problémásnak tarthatják, ezért jobb, ha állandó lakcímet létesítesz (lásd fent).

* Ha beteg vagy és nem tudsz elmenni a szavazás helyszínére → kérhetsz mozgóurnát az állandó lakcímed (lakóhelyed) szerinti Helyi Választási Irodától legkésőbb április 4. péntek 16 óráig. Ha a mozgóurnát máshová szeretnéd kérni, akkor előbb át kell jelentkezned oda. A választások napján is kérhetsz mozgóurnát a szavazóköröd szavazatszámláló bizottságától. A kérelemnek legkésőbb 15 óráig írásban kell beérkeznie (valakit meg is hatalmazhatsz ezzel). A pontos szavazókör helyét az állandó lakcímed szerinti jegyzőtől, illetve a Helyi Választási Irodától tudhatod meg. Mindkettőt az állandó lakcímed szerinti önkormányzaton találod meg.

Mit vigyél a szavazásra?

* Ha régi, lakcímet tartalmazó személyi igazolványod van → csak azt

Minden más esetben → személyi igazolványodat, jogosítványodat vagy útleveledet és mindhárom esetben a lakcímkártyádat is

Kihez fordulhatsz jogi segítségért?

Utcajogász: Péntek 15–17 óra, Blaha Lujza tér (jó időben a téren, rossz időben az aluljáróban), Bognár Eszter (06 30 4020–355)

Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Jogsegély: 06 1 209–0046 (kedden és csütörtökön 13–14.30 óra között hívható)

Részletesebb információk a választásokról itt.

 

Megosztás: 

Kapcsolódó hírek

Kommentek