Az elmúlt hetekben a korábbiakat követő újabb támadás érte a bírói függetlenséget Magyarországon. A köztársaság elnöke, a miniszterelnök, a kormánytöbbség és a bírói szervezet vezetői nyíltan tagadják a törvények szellemét, az alkotmányosság minimumát.

Miután kiderült, hogy a Velencei Bizottság kritikáját követően az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatállyal megsemmisíti a bírák kényszernyugdíjazásáról szóló rendelkezést, a bírói vezetők zokszó nélkül adták át a köztársasági elnökkel aláíratott és a bírák felmentéséről szóló értesítést azoknak a bíráknak is, akik csak hónapokkal ezután érik el az alkotmányellenesen meghatározott életkori határt.

Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért felszólítja a bírákat és a bírói szervezeteket, mindenekelőtt a bírói egyesületeket, hogy amit eddig elmulasztottak most tegyék meg: nyilvánítsák ki szolidaritásukat hivatásukból elüldözött társaikkal. Emlékeztetünk arra, hogy a bírói szervezetek vezetőit is komoly felelősség terheli, és tudniuk kell, ha nem lépnek fel kollégáik jogainak védelmében, őértük sem emel majd senki szót, ha sorra kerülnek.

A nyilatkozat aláírói petíciót is hirdetnek: nemcsak a bírák, hanem a független igazságszolgáltatás védelmében is követelik, hogy az alkotmányellenesen eltávolított bírákat helyezzék vissza hivatalukba, és a magyar állam a bírói függetlenség szervezeti garanciáit maradéktalanul állítsa helyre.

Tekintettel arra, hogy a bírói függetlenség nem a bírók és az igazságügy belső vitakérdése, felkérjük a demokratikus meggyőződésű polgárokat, hogy támogassák aláírásukkal a bírói függetlenség ügyét. A demokratikus szervezetek támogatását megköszönjük, de azt kérjük, hogy a petíciót magánszemélyek írják alá.

A petíciót itt lehet aláírni>>

Eötvös Károly Intézet

Magyar Helsinki Bizottság

Társaság a Szabadságjogokért

Megosztás: 

Kapcsolódó hírek

Kommentek

Hozzászólások

Yes, Judicial independence is a must. In fact, I would go on to suggest that everything that about a judge should be kept out of purview of the Government. in the end, the judge should be accountable to nobody but a Supreme Court. www.ultrasoundtechnician-salary.com would tell you how even ultrasound technicians wouldn't want to be interfered with by their more senior colleagues as they do very specialized jobs.

The judiciary has always been the enforcer of law in countries and judicial independence is something that should never be compromised. This situation in Hungary is saddening. The Judge should only serve the Supreme Court and the law gives no right to the President to interfere with the judiciary. For more,

replica handbags on sale http://www.handbagslongfor.com/
replica handbags outlet http://www.handbagslongfor.com/
replica Louis Vuitton bags http://www.handbagslongfor.com/
replica handbags wholesale http://www.handbagslongfor.com/

replica Louis Vuitton handbags outlet http://www.topluxlouisvuittonhandbags.com/
replica Louis Vuitton handbags http://www.topluxlouisvuittonhandbags.com/
discount Louis Vuitton handbags http://www.topluxlouisvuittonhandbags.com/

Moncler down jackets http://www.themonclerjacketonlineuk.com/
discount Moncler down coat http://www.themonclerjacketonlineuk.com/
Moncler down women boots http://www.themonclerjacketonlineuk.com/
Moncler down vest http://www.themonclerjacketonlineuk.com/