Augusztusban a miniszterelnök felkérte a közigazgatási és igazságügyi minisztert arra, hogy dolgozzon ki kártérítési javaslatot a romák elleni rasszista sorozatgyilkosságban érintett családok támogatására. A TASZ üdvözli a kezdeményezést, egyben kéri a kormányt, hogy ne csak a halálos áldozatokat követelő támadások hozzátartozóit, hanem a támadásokban megsebesített áldozatokat, illetve a puszta véletlennek köszönhetően emberáldozatot nem követelő támadások sértettjeit szintén részesítse arányos kártérítésben.

Megbízott ügyvédünkön, Baltay Leventén keresztül több sértettet is képviselünk a romák elleni rasszista indítékú sorozatgyilkosság miatt zajló büntetőeljárásban. Álláspontunk szerint a nemzetbiztonsági szolgálatok és a nyomozóhatóságok által 2008 nyara és 2009 ősze között elkövetett hanyagságok, súlyos szakmai hibák miatt  a magyar államot jogi felelősség is terheli a támadásokban érintett, a mai napig a bűncselekmények által okozott súlyos anyagi és pszichés gondokkal küszködő családok kártérítése, kárenyhítése vonatkozásában. Ezért magunk is perenkívüli állami kártértérítésre kívántuk felhívni a kormányt az elsőfokú ítélet kihirdetését követően.

A 2008-2009-ben romák ellen – a bíróság által is elismerten és jogilag értékelten rasszista indítékkal – elkövetett gyilkosságsorozat a magyarországi kriminalisztika utóbbi évtizedeinek legsúlyosabb bűncselekménye, amely egyben a II. világháború óta a legsúlyosabb rasszista bűncselekmény-sorozat is volt. Ezért úgy gondoljuk, hogy azon sértettek arányos anyagi kárpótlása is szükséges és elvárható, akik úgymond sérülésekkel vagy ép bőrrel „megúszták” a fegyveres támadásokat, vagy akik esetében az állami mulasztások nem esnek olyan súllyal latba, mint az utolsó néhány támadás kapcsán, amelyek megfelelő nyomozati munka mellett megelőzhetőek lettek volna. Ezeket az embereket, családokat szintén óriási trauma érte, hiszen ők is származásuk, bőrszínük miatt váltak különösen erőszakos támadások áldozataivá, és esetükben is csak a véletlennek köszönhető, hogy a támadások következtében nem sérületek vagy haltak meg. A bíróság ugyanis megállapította ítéletében, hogy az emberölési szándék ezeknél a támadásoknál is fennállt az elkövetőknél, ezeket a cselekményeket emberölési kísérletként értékelte az elsőfokon eljárt bírói tanács.

Navracsics Tibor miniszternek küldött levelünkben kértük azt is, hogy a sértetti családok perenkívüli állami kártérítésének kidolgozásába vonja be a sértetteket és jogi képviselőiket is. 

Megosztás: 

Kapcsolódó hírek

Kommentek

Hozzászólások

Szerintem az igazságos és bármilyen megkülönböztetést mellőző megoldás az lenne, ha a kártérítés a bűnösök elítélése lenne.
Pont, mint bármely más bűnügyben.

Szerintem nem lehet különbséget tenni, és kártérítést fizetni azért, mert az indok rasszista. Egy halálra erőszakolt lány szülei mondjuk mit gondoljanak erről? Az nem volt elég aljas cselekedet a kártérítéshez?

Nyilván a rasszista indíték elég súlyos ahhoz, hogy társadalmi visszhangja legyen. De milyen társadalom az, amiben nem ugyanilyen súlyú egy gyermek brutális meggyilkolása, vagy az autóval - "baleset", "elaludtam a volánnál" címszóval, és 2-3 év börtönnel megúszott - elkövetett többszörös gyilkosság?

Vagy kártérítést mindenkinek. Vagy senkinek.
És mivel - bár a politikusaink gyakorlottan döntik évtizedek óta romba az országot - a mindenkori kormányzat közvetlenül nem lehet felelős egy ilyen tettért, anyagi felelősséget sem vállalhat, azt gondolom.

Miért rosszabb a rasszista indíték mint az aljas indokból különös kegyetlenséggel elkövetés?