Gyöngyöspatán 2011. április 26-án este verekedés tört ki a településen jelen lévő szélsőséges csoportok néhány tagja és egyes romák között. A TASZ álláspontja szerint az, hogy a helyzet idáig fajulhatott, a kormány, a belügyi vezetés és a rendőrség felelőssége is. A településen szélsőséges csoportok március eleje óta tartják rettegésben a roma lakosságot. A rendőrség március első felében hagyta, hogy magukat polgárőrnek kiadó szélsőséges egyenruhások napokon át fenyegetőleg lépjenek fel a romákkal szemben. Az esetenként súlyos, etnikai indíttatású bűncselekmények (pl. közösség tagja elleni erőszak) elkövetőivel szemben a rendőrség nem lép fel, a romák feljelentései, panaszai nyomán nem történnek intézkedések.

A magyar bűnüldöző hatóságok az államot terhelő ezirányú nemzetközi kötelezettség ellenére a mai napig nem alkalmaznak protokollt a gyűlölet-bűncselekmények nyomozására, nem részesítik ezzel kapcsolatos speciális képzésben a hatóság tagjait, szakmai felkészültség híján alulminősítik a rasszista indítékból elkövetett bűncselekményeket. A szélsőségesek időről időre megjelennek Gyöngyöspatán és más településeken, ahol a helyi romákat fenyegetik. Lényeges különbség van aközött, hogy helyben élő emberek konfliktusáról van-e szó, vagy szélőséges csoportok azért utaznak településekre, hogy ott a szegregátumban élő romákat fenyegessék. Ez önmagában megalapozza a rasszista indítékot.

A rendőrség a Magyar Gárda utódszervezetei és egyéb szélsőséges csoportok jogellenes tevékenységét az egyenruhák és nem a tevékenység felől közelíti meg: a Gárda-egyenruhától eltérő öltözékek miatt szabálysértések hiányára hivatkozik miközben súlyos bűncselekmények elkövetői szabadon lézenghetnek egy településen.
 
Április 22-én a Véderő meghirdetett kiképzőtáborát Pintér Sándor és a megjelent százas nagyságrendű rendőri erő megakadályozta – de a látványos fellépés pusztán arra volt jó, hogy a kormányzat kinyilatkoztathassa, hogy fenntartja a rendet Gyöngyöspatán.
 
A feltehetően téves jogi minősítés alapján őrizetbe vett véderősöket hétfőn szabadlábra helyezte a bíróság, ezt követően a rendőrségnek bűnmegelőzési céllal kötelessége lett volna nagy erőkkel kivonulni és biztosítani a lakosság személyi biztonsághoz való alkotmányos jogát.
 
Sem március 1. és 16. között, amíg a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület “járőrözése” zajlott, sem április 16-a óta, amióta a Véderő tagjai nem hagynak nyugtot a helybeli cigányságnak, a rendőrség a fenti őrizetbevételtől eltekintve nem tett semmiféle hatékony intézkedést a roma lakosok védelme érdekében.
 
Elfogadhatatlan, hogy a Magyar Köztársaság Rendőrsége csupán olyan erőkkel volt jelen a településen, hogy nem tudta megelőzni a cigánysoron történteket. Amennyiben a rendőrség a tőle elvárható hatékonysággal biztosította volna a rasszista támadások által érintett területet, nem kerülhetett volna sor súlyos sérülésekbe fulladó összecsapásra.
 
A TASZ felhívja a kormányt, a belügyminisztériumot és a rendőrséget, hogy azonnal intézkedjen a Gyöngyöspatán kialakult súlyos helyzet megoldására és akadályozza meg a szélsőséges csoportok jogellenes tevékenységét.
 
Megosztás: 

Kapcsolódó hírek

Kommentek

Hozzászólások

Csak nekem tűnt föl, hogy a verekedés kórházi ápolásra szoruló sérültjei között egyetlen cigányember sincs? Maguk ezt a szerencsének tulajdonítják? Vagy inkább annak, hogy az erőszakos cselekménynek a benne részt vevő romák nem elszenvedői voltak, hanem...

TASZ = Tetű Anti magyar Szarkeverők

Tisztelt TASZ-munkatársak!

A dolgok közepébe vágva: Önök hány hónapot vagy egyáltalán napot töltöttek konkrétan Gyöngyöspatán, mielőtt megnyilvánultak és hergelték a patai, a magyarországi cigányokat, csinálták a hírverést? Egyáltalán, honnan veszik a bátorságot, vagy inkább az Önök nyelvén, a felhatalmazást, hogy ezzel a tévedhetetlen magabiztossággal éceszgéberkedjenek, ha konfliktusba kerülnek a cigányok (pc módon: a roma közösség tagjai) a magyarokkal? Kérem, mutassanak akár egy esetet is, hogy egy cigány-magyar konfliktusban Önök a magyarok oldalára álltak!

Időközben megérkezett a felhívásra a legadekvátabb válasz:

"Gyöngyöspata képviselőtestülete nem járul hozzá a faluban tervezett, vagy már engedélyezett demonstrációkhoz, felvonulásokhoz, pártrendezvényekhez, s követeli, hogy a jogvédő szervezetek által gerjesztett hisztéria-hadjárat is szűnjék meg! Bármilyen kívülről érkező erő a jelenlegi helyzetet csak rontja, ezért kérjük, hogy engedjék tenni a dolgunkat."

http://atv.hu/cikk/20110427_gyongyospata_az_utolso_szo_jogan

Kedves TASZ, tessék szépen megszívlelni a kérést!

Tisztelt(?) TASZ!

Lassan befejezhetnék ezt az egészet az egész ballib sajtóval egyetemben.
Ugyanis egyre jobban lejáratják magukat vele. Egy ilyen eset után, amikor közterületfigyelő kamerák bizonyítják, hogy az "egyes romák" konkrétan 80-an voltak a "szélsőségesek" pedig négyen és bruálisan összeverték őket. Ismerjék már be, hogy hibáztak és mindvégig bűnözőket védtek. Mert mondom, így csak egyre szánalmasabb lesz minden, amit képviselnek! (Igaz, eddig is az volt).

Kedves Jenő!

Felhívnám a figyelmét arra, hogy a rendőrséget abban az esetben is felelősség terhelné a történtekért, amennyiben 80 felfegyverzett cigány vonult volna fel és verte volna meg a négy szerencsétlen Véderő-tagot (a faluban biztosított fokozott rendőri jelenlét ellenére).

További szép napot,
egy magyar állampolgár

Terheli is, de az egész helyzet nem fajult volna idáig, ha a TASZhoz hasonló szélsőségesen liberális csoportok nem uszítják a cigányokat felhasználva őket a segélyszervezetek szociális érzékenységének és az állítólagos szélsőséges szervezetek neonáci mivoltának illusztrálására. A támadás azért történt, mert megtudták, hogy a Véderő vezetője be akarja magát jelenteni Patára, mint állandó lakos, amihez mindenkinek joga van. A jobbjára írástudatlan cigányok gondolom nem az ujjukból szopták a dolgot, valaki felbujtotta őket.
A fenti írás meg ha jól látom nem őket védi, hanem továbbra is a bűnözőket, akiktől egyébként a település 90%-a ugyanúgy meg akar szabadulni, mint a "szélsőséges" szervezetek.

OK, szép dolog, hogy vannak ilyen szervezetek, akik olyanok jogaiért állnak ki, akiket "elnyomnak" vagy kisebbségben vannak, így érdekeik kevésbé érvényesülnek (bár itt nem erről van szó). De akkor kérdezem: hol voltak például a 2006. október 23-i rendőri túlkapásokkor? Vagy álltak-e civil, jogvédő szervezetek a brutálisan meggyilkolt Szögi Lajos tanár úr árvái mellett és hogy a bűnösök megkapják méltó büntetésüket? No?

Emberek! Gondolkodjatok már el egy kicsin azon a mesén, amit szüleitek meséltek arról, hogyan viselkedik egy sarokba szorított patkány! Talán ne fogjuk már a romákra, hogy ők tehetnek róla, hogy megfélemlítik és terrorizálják őket, majd amikor betelik a pohár és megvédenék magukat, arról is ők tehetnek. Megnéznélek TITEKET hasonló helyzetben! Te hogyan viselkednél, ha a gyerekeid - akik aztán nem tehetnek semmiről - félelemben élnének, holmi katonai játékok játszó marhák miatt! Egyik sem jobb a másiknál - hozzá kell tennem! De ezen az úton haladva, ez még csak a kezdet volt! De majd ha megölnek eg-két romát- Ti gondolom örülni fogtok mi? Az nem lesz baj ugye? Megnéznélek benneteket, ha a házatokba beköltöznének a nácik és randalíroznának, nektek meg kussolva kéne tűrni! Kiderülne ti mennyire vagytok csendes béketűrő emberek!

Te védelemnek nevezed a tettüket ? De félelemnek nevezed azt, amikor még nem voltak lent valamilyen szervezet tagjai, és akkoriban meglopták, köpködték, rugdosták a magyarokat a cigányok ? Biztos nagyon rettegtek akkor is, amikor ezeket a tetteket elkövették ! Elég volt. Elég volt a TASZ és egyéb szervezetek szarkavarásából, elég volt a "rettegő" cigányokból ! Mutass egyetlen példát is, hogy az általad szélsőségesnek tartott szervezetek bárhol is cigányt vertek volna. Mutass egyetlen példát is arra, hogy hordába verődött magyarok egyetlen cigányt is bántalmaztak volna ! Mutass egyetlen példát is, ahol magyarok meglincseltek volna egyetlen cigányt is ! Nem tudsz ugye ? Elég volt a TAST, Helsinki Bizottság meg az Amnesty "áldásos" tevékenységéből, ideje végre rendbe tenni a cigánykérdést. Bármilyen áron, ha folynia kell a vérnek, akkor had folyjon. Nem a magyar akarta, hanem a primitív cigányság. Te pedig a cigánymentegető írásoddal éppen a TASZ-hoz illesz !

Oldalak