Aki az utcán közlekedik, akár gyalogosan, akár kerékpárral, motorral, autóval, szinte biztos, hogy naponta követ el szabálysértést. Ezeknek a szabálysértéseknek a nagy részét nem észleli a rendőrség, az esetek többségében, amikor például gyorsan hajtunk vagy nem a kijelölt helyen kelünk át az úttesten, nem leszünk megbüntetve (ezt nevezik látenciának). Vannak azonban olyan hátrányos helyzetű csoportok, akik esetében sokkal nagyobb a lebukás veszélye, mert a rendőrség utazik rájuk. Természetesen abban nincsen semmi jogszerűtlen, ha a rendőrség egy elkövetett szabálysértésért valakit – a törvénynek megfelelő – szankcióval sújt. Az azonban az egyenlő bánásmód követelményét sérti, tehát jogellenes, ha a hatóságok megkülönböztető jelleggel, emberek egy adott csoportjával szemben más csoportokhoz képest aránytalan gyakorisággal szabnak ki büntetést. Tapasztalataink szerint ilyen diszkriminált csoportok például a mélyszegénységben élő romák.

A diszkriminatív indítékot és a rendszerszintűséget a bírságolások mögött persze rendkívül nehéz bizonyítani, az egyedi ügyekben pedig a jogellenesség többnyire nem is érhető tetten. Borsod megyében nem ritka eset, hogy mélyszegénységben élő cigányokat azért büntetnek meg több tízezres bírságokra, mert néhány méteren nem a járdán gyalogolnak, vagy nem a zebrán keresztezik az úttestet, vagy hiányzik a hátsó prizma a bicikliről. A főváros belső kerületeiben például nem nagyon hallunk ilyen típusú bírságolási gyakorlatról. Talán nem véletlenül? Ráadásul nem elhanyagolható körülmény, hogy ezeken a településeken, településrészeken (jellemzően a szegregált cigánytelepeken) sokszor járhatatlan állapotú a járda, nincs is zebra, és lényegében nincs autós forgalom sem. Az elkövetett szabálysértések társadalomra veszélyessége – így egyáltalán a szabálysértés elkövetése – tehát sok esetben erősen meg is kérdőjelezhető. 

Nézze meg a témában készült videó-üzenetinket és olvassa el kapcsolódó posztjainkat blogunkon!

Cikkeink a témában: 

Kapcsolódó hírek

2017-06-06

Megkaptuk a Kúria írásba foglalt ítéletét a Gyöngyöspata perben. Abban a perben, amelynek egy részében téves – éppen a leírttal ellentétes – szóbeli indokolás hangzott el a legfelsőbb bíróság tárgyalótermében. 

https://tasz.hu/
2016-12-15

Akár évi 6–10 milliárd is megtakarítható lenne a szabálysértési szankciórendszer részleges átalakításával. Ráadásul az új szisztéma igazságosabb lenne a szabálysértések elkövetőinek és a károsultaknak is, mint a mostani – derül ki a Magyar Helsinki Bizottság koordinálta civil munkacsoport kutatásaiból.

https://tasz.hu/
2016-07-28

Hat civil szervezet összefogásával 2015 decemberében munkacsoport alakult a szabálysértési szabályozás és gyakorlat megváltoztatásáért. A munkacsoportban a következő civil szervezetekkel dolgozik együtt a TASZ: Magyar Helsinki Bizottság, Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, Roma Sajtóközpont, Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete, Utcajogász Egyesület.

https://tasz.hu/
2016-05-31

„Ment, mendegélt az ember, és elérte a zebrát. Ám a zebrát épp újrafestették, ezért úgy döntött, hogy mellette fog átkelni az úton. Ahogy lelépett az útra, egy rendőr azonnal megállította, és megbüntette azzal az indokkal, hogy nem egyenesen, hanem keresztben ment át az úton. Ez bizony szabálysértés. A bírság összege: 25.000 forint.”

https://tasz.hu/
2016-05-18

A TASZ megbízásából készült szociológiai kutatás feltárja Miskolc két belvárosi, várhatóan a közeljövőben felszámolásra kerülő szegregátuma lakóinak kilátástalan életkörülményeit és az önkormányzat által koordinált összevont hatósági razziák lakosságra gyakorolt hatását.

https://tasz.hu/
2016-04-27

Miskolc az utóbbi években nyíltan cigányellenes politikát folytat. Állandóvá váltak a diszkriminatív intézkedések és az ellenséges, megbélyegző kommunikáció a romákkal szemben. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) emiatt pert indított az önkormányzat, a polgármesteri hivatal és az önkormányzati rendészeti szerv ellen.

https://tasz.hu/
2016-04-14

Az Egri Törvényszék a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által indított közérdekű perben a 2015. szeptember 17-én kihirdetett elsőfokú ítéletében megállapította, hogy a rendőrség 2011-ben Gyöngyöspatán hátrányos megkülönböztetésben részesítette a helyi roma közösséget. A másodfokon eljárt Debreceni Ítélőtábla azonban ezt nem tartotta megalapozottnak, így keresetünket elutasította. A TASZ szerint az ítélet felháborító, ezért felperesként felülvizsgálati kérelmet nyújtunk be a Kúriához az ítélet ellen.

https://tasz.hu/
2016-03-06

Tiszavasvári önkormányzata együttműködési megállapodást kötött az érpataki polgármester „civil szervezetével”, mely együttműködés valós célja az érpataki modell Tiszavasváriban való terjesztése, a mélyszegénységben élő roma lakosok zaklatása, megfélemlítése folyamatos feljelentések, hatósági bejelentések tételével. A jogsértés közvetlen veszélye miatt az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult a TASZ.

https://tasz.hu/
2016-01-07

Folytatódik a rendőrség elleni közérdekű perünk, amely a gyöngyöspatai romák diszkriminációjáról szól. Elsőfokon a bíróság megállapította a hátrányos megkülönböztetést, de nem tiltotta el a rendőrséget a további jogsértéstől, ezért fellebbeztünk.

 
https://tasz.hu/
2015-09-17

Az Egri Törvényszék a TASZ által indított perben 2015. szeptember 17-én kihirdetett, elsőfokú ítéletében megállapította, hogy a rendőrség 2011-ben Gyöngyöspatán megsértette a helyi romák egyenlő bánásmódhoz való jogát azzal, hogy elmulasztott megfelelően fellépni a szélsőséges szervezetekkel szemben, és így elmulasztotta megvédeni a megfélemlített roma közösséget. A bíróság szerint később szabálysértési eljárási gyakorlatával is diszkriminálta a romákat a rendőrség.

https://tasz.hu/
2015-06-22

Tavaly tavasszal fogadta el a miskolci önkormányzat azt hírhedt rendelet-módosítást, amely a telepfelszámolás ürügyén megkönnyíti a helyi romák kiűzését a városból. A vegzálás és zaklatás a városvezetés részéről azonban sokkal korábban kezdődött, és e hatósági ellenőrzések jogszerűtlenségét most már ombudsmani jelentés is bizonyítja.

 

 

https://tasz.hu/
2015-06-05

Üdvözöljük az alapvető jogok biztosának és nemzetiségi helyettesének a mai napon nyilvánosságra hozott jelentését. 

https://tasz.hu/
2015-06-05

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) üdvözlik az alapvető jogok biztosának és nemzetiségi helyettesének a mai napon nyilvánosságra hozott jelentését, amelyben súlyos alapjogi visszásságokat állapítanak meg a Miskolci Önkormányzat rendészeti szerve által koordinált hatósági ellenőrzések, az önkormányzat által alkotott bizonyos rendeleti szabályok, egyes környező településeken elfogadott úgynevezett kiszorítós rendeletek és  a számozott utcákban zajló kilakoltatási gyakorlat kapcsán. Midezen gyakorlatok és jogszabályok a mélyszegénységben élő, többségében roma lakosság alapjogait sértik.

https://tasz.hu/
2014-09-18

A Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) most megjelent kiadványa  egyedülálló kezdeményezés Magyarországon: 24 olyan előítélet-motivált bűncselekményt mutat be, amelyek 2009-2013 között történtek, és a munkacsoport tagjainak valamelyike - közöttük a TASZ - jogi képviseletet látott el benne. Segítségével a közvélemény tájékozottabb lehet a témában, a hatóságok és a szakma pedig célzottabb és eredményesebb választ tud adni a felmerülő problémákra.

https://tasz.hu/
2014-08-29

Papp Károly rendőrfőkapitány szerint a rendőrség nem diszkriminálja a romákat a szabálysértési bírságolási gyakorlata során, ezért nem tartja indokoltnak a civilek által javasolt munkacsoport felállítását. A civilek azonban nem tágítanak.

https://tasz.hu/
2014-07-17

Több szervezettel együtt  az országos rendőrfőkapitányhoz fordultunk a rendőrség romákat zaklató, aránytalan bírságolási gyakorlata miatt. Arra kérjük Papp Károlyt, hogy az ORFK a szakmai párbeszéd elindítása és a helyzet javítása érdekében támogassa egy civil-rendőr munkacsoport megalakulását.

https://tasz.hu/
2014-03-04

Tíz hónap alatt 45 alkalommal tartott hatósági ellenőrzést a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MÖR) társhatóságokkal, közszolgáltatókkal közösen, rendőri biztosítás mellett Miskolc főként romák lakta, elgettósodott településrészeiben. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint alapjogokat sért a hatósági gyakorlat, ezért közös beadvánnyal fordultak az alapvető jogok biztosához, hogy vizsgálja ki a megfélemlítő módon végrehajtott, kifejezetten a mélyszegénységben élőket érintő ellenőrzéseket.

https://tasz.hu/
2014-03-04

Már elektronikusan is elérhetők a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munakcsoport szakértőinek, köztük a TASZ Romaprogram-vezetőjének a Fundamentum c. emberi jogi folyóiratban illetőleg a Belügyi Szemlében megjelent írásai gyűlölet-bűncselekmény témában.

https://tasz.hu/

Oldalak

Feliratkozás RSS - Diszkriminatív rendészeti eljárások csatornájára