A gyűlölet-bűncselekmények azok a bűncselekmények, amelyeket előítélet indítékkal, még pontosabban: felsőbbrendűséget hirdető eszméken alapuló előítélet indítékkal követnek el. Ide tartoznak tehát a rasszista, xenofób, antiszemita, homofób és más hasonló bűncselekmények. Ezekért a bűncselekményekért súlyosabb büntetés jár. Az állam büntető hatalmával is kifejezi, hogy a rasszizmus, az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a homofóbia ártalmas, társadalomra veszélyes eszmék.

Magyarországon a tapasztalatok szerint a gyűlölet-bűncselekményeknek leginkább kitett csoportok a romák, az LMBTQ csoportok tagjai, a menekültek, a bevándorlók és a zsidók. Egyre több esetben hallani hajléktalanok elleni erőszakos cselekményekről is.

A jogalkalmazásban hazánkban súlyos problémák mutatkoznak: a sérülékeny kisebbségek elleni gyűlölet-bűncselekmények elkövetőit gyakran egyáltalán nem, vagy nem gyűlölet-bűncselekményért vonják felelősségre. Ezt tetézi, hogy ugyanakkor roma elkövetőkkel szemben a magyarellenes gyűlölet-bűncselekmények vádja egyre gyakrabban merül fel, még olyan esetekben is, amikor az ügy körülményeiből következően egyértelműen nem a magyarsággal szembeni előítélet, lenézés, intolerancia motiválta az elkövetőket. Ezek az eljárások feltűnő hatékonysággal és gyorsasággal indulnak és zajlanak a romákkal szemben elkövetett rasszista bűncselekmények ügyeihez képes. A TASZ célja, hogy a jogalkalmazás ezen a téren hatékony és a kettős mércétől mentes legyen.

Célunk elérése érdekében ingyenes jogi képviseletet nyújtunk rasszista bűncselekmények áldozatainak, illetve alaptalanul magyarellenességgel vádolt romáknak. Az egyes ügyekben nyújtott jogi képviseleten keresztül monitorozzuk a hatóságok eljárását.

Másrészt akítvan részt veszünk a TASZ mellett öt másik civil szervezetet és egyéni szakértőket tömörítő Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport lobbitevékenységeiben a jogalkalmazás illetve a kapcsolódó jogalkotás fejlesztése érdekében.

Amennyiben Ön jogalkotó vagy jogalkalmazó, olvassa el a témában írt részletes TASZ álláspontot!

Amennyiben Ön gyűlölet-bűncselekmény áldozata lett, olvassa el tájékoztató kiadványunkat és nézze meg oktató videónkat!

 

HASZNÁLJA SZABADON IRATMINTÁINKAT!

Amennyiben gyűlölet-bűncselekmény miatt feljelentést kíván tenni, használja iratmintánkat!

Ha felejelentését elutasították, iratmintánk segítségével panaszt tehet! A panasz határideje a feljelentés elutasításáról szóló határozat közlésétől számított 8 nap.

Amennyiben a nyomozó hatóság megszüntette a nyomozást, tegyen panaszt iratmintánk segítségével! A panasz határideje a nyomozás megszüntetéséről szóló határozat közlésétől számított 8 nap.

Mit tehet rendőri visszaélés vagy bántalmazás esetén? 

Kapcsolódó hírek

2017-11-22

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Doktori Iskolája és a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) 2017. november 21-én “Hatékony állami válaszok a gyűlölet-bűncselekményekre” címmel rendezett tudományos konferenciát Budapesten. A konferencián Egyenlőségprojektünk vezetője a Gyöngyöspata-perben született Kúria ítélet alapján a rendőrség alapjogvédelmi kötelezettségéről beszélt.

https://tasz.hu/
2017-10-29

Transznemű ügyfelünket halálosan megfenyegette egy férfi, aki gyermekkorából ismerheti. A sértett gyűlölet-bűncselekmény miatt tett feljelentést jogi segítségünkkel.

https://tasz.hu/
2017-03-24

 

Az „útonálló jelleggel”, szervezetten, csoportosan, maszkban, felfegyverkezve, négy védtelen közmunkás ellen elkövetett súlyos testi sértésért a másodfokú bíróság szerint a felfüggesztett szabadságvesztés arányos büntetés.

[...] Bővebben!

https://tasz.hu/
2017-01-26

Nem ültette le a bíróság a roma közmunkások elleni csoportos, felfegyverkezett támadást vezető férfit elsőfokon. A többi elkövetőt a rendőrség nem találta meg.

[...] Bővebben!

https://tasz.hu/
2016-10-18

Egy viszonylag egyszerű megítélésű, a sértettek roma illetve zsidó származása miatti, garázda magatartással elkövetett bűncselekmény ügyében az elkövetéstől számított több, mint négy év után született elsőfokú ítélet. Az ügy azért húzódott el, mert a rendőrség, és első körben a bíróság is képtelen volt megfelelően minősíteni a cselekményt. A sértettek jogi képviseletét a mi láttuk el. Számos panasz és beadvány kellett ahhoz, hogy az ügyben végül az ügyészség megfelelő minősítéssel vádat emeljen, és a bíróság – az álláspontunk szerint helyes és arányos – ítéletét meghozza. A döntés elsőfokon jogerőre emelkedett.  

https://tasz.hu/
2016-10-18

Az Nemzetközi Rendőr Akadémia (ILEA) budapesti székhelyén először tartottak kifejezetten gyűlölet-bűncselekmény témájú, egy hetes, szakosított képzést 2016. októberében. A képzésre a GYEM két szakértőjét is meghívták a jogvédelem során szerzett tapasztalatok megosztása céljából.

https://tasz.hu/
2016-07-22

A Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) ma, a Gyűlölet-bűncselekmények Áldozatainak Európai Napján mutatja be az előítéletes indokból elkövetett bűncselekmények áldozatainak szóló infografikáját. A kiadvány azokat a tényeket és körülményeket ábrázolja közérthető formában, amelyekből arra következtethet az áldozat, hogy gyűlölet-bűncselekmény történt.

https://tasz.hu/
2016-04-12

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szerint egyezménysértő volt a hatóságok eljárása annak a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által képviselt gyöngyöspatai asszonynak az ügyében, akit a Betyársereg egy tagja durván megfenyegetett a településen 2011 tavaszán, a szélsőséges „járőrözések” idején.

https://tasz.hu/
2016-02-19

Sajtóhírek szerint megszüntette a rendőrség a nyomozást Sz. Attila ügyében, aki tavaly szeptemberben szidalmazott és fenyegetett menekülteket és az őket szállító nőket az M1-M7 autópályák közös szakaszán. A Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) elfogadhatatlannak tartja a rendőrség döntését, ezért a Legfőbb Ügyészséghez fordul felülvizsgálatért.

https://tasz.hu/
2016-01-09

Büntetőjogi szempontból igen nehezen értelmezhető eklektikus határozattal utasította el a BRFK azt a feljelentésünket, amelyet a Facebook-on menekültekkel szemben szerveződő „vadászat” miatt tettünk. Az ügyészség pedig egyetért a rendőrséggel, ezért az ügy jogilag lezárult.

[...] Bővebben!

https://tasz.hu/
2015-10-14

Miután Andrea Giuliano melegjogi aktivistának betörték az orrát, Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester őt és TASZ-os ügyvédjét facebook bejegyzésben fenyegette meg. A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, pláne nem gyűlölet-bűncselekmény.

https://tasz.hu/
2015-07-30

Gyűlölet-bűncselekmény előkészülete miatt feljelentést teszünk, mert a facebook-on menekültek elleni “vadászat” szerveződik.

https://tasz.hu/
2015-07-24

A menedékkérőkkel szemben gyűlöletet szító kormányzati propaganda megágyazott a gyűlöletnek. Korábban nem látott mértékben szaporodnak a menekültekkel szembeni rasszista incidensek. Az interneten terjeszthető figyelemfelhívó ábrákat készítettünk abból a célból, hogy mindenki tudjon róla: az idegenellenes, rasszista, homofób, antiszemita bűncselekmények súlyosabban büntetendők.

 
https://tasz.hu/
2015-05-29

Tavaly nyár vége felé a Heves megyei Balaton község külterületén, az erdőben dolgozó négy cigány közmunkásra rátámadt nyolc-kilenc nagydarab, kigyúrt férfi csuklyában, baseball ütőkkel, viperákkal, pajszerekkel és könnygáz sprayvel felfegyverkezve. A támadók egységes, terepszínű öltözetet viseltek, pólójukon kör alakú logót láttak a sértettek. A támadásban az egyik elkövető felszólítására és utasítása alapján vettek részt a többiek, akik „Megdöglötök büdös cigányok!” felkiáltások közepette durván bántalmazták a sértetteket. Volt, akire gázriasztó pisztollyal közvetlen közelről rálőttek, majd baseball ütővel ütlegelték. Volt, akinek a hátára térdeltek és úgy ütötték ököllel és baseball ütővel a fejét, volt akinek a földön rugdosás és ütlegelés közepetette le akarták vágni a fülét, és volt, akit a gázspray-vel lefújás után pajszerrel ütlegeltek. A sértettek közül ketten végtagtörést is szenvedtek. A fizikai sérülések mellett az áldozatok súlyos lelki traumát éltek át.

[...] Bővebben!
https://tasz.hu/
2015-05-08

A Fővárosi Ítélőtábla egyetértett az elsőfokú bírósággal: a vádlottakat a roma népcsoport elleni egységes gyűlöletük motiválta a hat halálos áldozattal járó bűncselekménysorozat elkövetésében.

https://tasz.hu/
2015-05-07

Részletes szakmai anyagunkban a gyűlölet-bűncselekmények szabályozása és alkalmazása során felmerülő kérdésekkel foglalkozunk. Az anyagot megküldjük a jogalkalmazó szerveknek annak érdekében, hogy segítsük a hatékony fellépést a gyűlölet-bűncslekeményekkel szemben.

https://tasz.hu/
2015-04-03

Felülvizsgálati eljárásban támadtuk meg a Debreceni Ítélőtábla másodfokú ítéletét, de a Kúria védencünk ellen döntött. A strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordultunk.

 

https://tasz.hu/
2014-09-18

A Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) most megjelent kiadványa  egyedülálló kezdeményezés Magyarországon: 24 olyan előítélet-motivált bűncselekményt mutat be, amelyek 2009-2013 között történtek, és a munkacsoport tagjainak valamelyike - közöttük a TASZ - jogi képviseletet látott el benne. Segítségével a közvélemény tájékozottabb lehet a témában, a hatóságok és a szakma pedig célzottabb és eredményesebb választ tud adni a felmerülő problémákra.

https://tasz.hu/

Oldalak

Feliratkozás RSS - Gyűlölet-bűncselekmények csatornájára