A bíróság a családjukat védő romákat magyarok elleni erőszak miatt ismét súlyos börtönbüntetésre ítélte

A Miskolci Városi Bíróság keddi ítéletében közösség tagja elleni erőszak miatt összesen 34 év szabadságvesztést szabott ki azoknak a romáknak az ügyében, akik 3 héttel a tatárszentgyörgyi rasszista mészárlás után a lakóhelyük közelében megtámadtak egy autót. Az autó utasai - akik közül egyiknek bizonyítottan szkinhed kötődése volt - 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek el. Állításuk szerint azért kocsikáztak hajnali fél kettőkor a cigánysoron az autóban egy több liter gázolajat tartalmazó kannával, mert éjjel-nappali boltot kerestek.

A bíróság indokolása szerint azt, hogy a bűncselekményt a romák magyarok elleni előítéletes indítékkal követték el, döntően két bizonyíték támasztotta alá: egy 'halál a magyarokra' feliratú bot, aminek felirata három lépésről olvashatatlan, és nem bizonyított, hogy bárki használta volna, továbbá az egyik vádlott vallomása, aki a támadáskor (egyedüliként) magyarellenes kiabálást hallott. Ezt a rendőri bántalmazás hatására tett vallomását a bíróságon visszavonta, az esetnek további következménye nem volt.

A 2010 őszén az ügyben hozott elsőfokú ítéletet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság iratellenesség, indokolási kötelezettség megsértése és megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására utasította. Az újabb elsőfokú ítélet valamennyi, közösség tagja elleni erőszakkal vádolt személlyel szemben letöltendő börtönbüntetést szabott ki. Az ítélet nem jogerős, az ellen valamennyien fellebbeztek.

A korábbi elsőfokú ítéletnél összesen néhány évvel kevesebb letöltendő börtönbüntetést kiszabó ítélet továbbra is aránytalanul súlyos szankciókat helyezett kilátásba. A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért álláspontja szerint továbbá téves a cselekmény minősítése, tekintettel arra, hogy a közösség tagja elleni erőszak megállapításának feltétele, hogy a bűncselekményt egy csoporttal szembeni előítélet motiválja. A romák elleni sorozatgyilkosságok idején egy, a cigánysoron, éjjel, gyanús lassúsággal közlekedő, sötétítő fóliázott ablakú autó elleni támadás esetében a rasszista motívum megállapítása komoly kétségeket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a jogalkalmazó mennyire van tisztában a gyűlölet-bűncselekmények speciális szabályozásának rendeltetésével. Az ítélet a romákkal szembeni nagyfokú társadalmi előítéletesség további megerősítésére alkalmas, miközben cigányokkal szembeni előítélet motiválta cselekmények esetében a legritkább esetben kerül sor ma Magyarországon vádemelésre, illetőleg elítélésre.

Megosztás: 

Kapcsolódó hírek

Kommentek

Hozzászólások

Ki volt az a gerinctelen csúszó-mászó aki ezt a cikket megírta, de nevét hozzá már nem adta?
Minden sorából süt a magyargyűlölet és kizárólag a cigányfavédelemre szakosodott antimagyar szemüvegén keresztül ítéli meg, ferdíti el, a viszonylag egyértelmű cigány-magyar konfliktust.

Nem vagyok jogász, de mi lenne ha Klicskót orvul megtámadó és félholtraverő hordát azzal mentegetnék, hogy Klicskó egy bizonyítottan verekedős ember sőt boxoló(?) Mennyire aljas érvelés az, hogy az egyik a cigányok által betámadott és helybenhagyott fiatalembernek X évvel ezelötti világnézeti kötődése kvázi feljogosította a cigányhordát az önvédelemnek hazudott magyarverésre(???) Bizonyára a különleges intelligenciájú cigányok beleláttak a "sötétítő fóliázott ablakú autóban" ülő fiatalember fejébe és olvastak annak gondolataiban.

Minden megállapításotok hazug csúsztatás, egyetlen célotok hogy a cigányok bűncselekményeit elsikáljátok, miközben a normális (nem pedofil, nem perverz, nem hazaáruló) magyarokért a kisujjatokat sem mozdítjátok.

I would go to the film school. It most definatly is not a waste of time. the director's i have grown up and loved ones that were not actor's first, all went to film school. I would not listen to your friends in this instance. if you want to have the advantage you must go to film school. its a start. Thanks.
Regards,
http://id-bagus.blogspot.com/2013/05/margahayuland.html
http://www.yurosie.web.id/36/margahayuland-property/
http://id-bagus.blogspot.com/2013/05/margahayuland.html
http://www.dirosie.com
http://blog.seopractice.org
http://rosie.blogdetik.com
http://yurosie.blogetik.com

I definitely enjoying every little bit of it. It is a great website and nice share. I want to thank you. Good job! You guys do a great blog, and have some great contents. Keep up the good work.

000-186 exam, http://www.000-186.com/
E20-814 pdf, http://www.e20-814.com/
bookmarking site list, http://www.directorytome.com/
000-N26 questions, http://www.000-n26.com/
seo article directory, http://www.articlesstage.com/
article directory sites, http://www.blogscrate.com/
blogs online, http://www.blogssuite.com/
Certification Test Dumps, http://www.dumps4test.com/
CertKiller, http://www.certkiller.me/
online free blogs, http://www.blogsmint.com/ .

Great post full of useful tips! My site is fairly new and I am also having a hard time getting my readers to leave comments. Analytics shows they are coming to the site but I have a feeling “nobody wants to be first”.

Great, This specific net webpage is seriously thrilling and enjoyment to learn. I’m an enormous fan from the subjects mentioned.

Oldalak