Az Emberi Jogok Európai Bírósága ma hozta nyilvánosságra egy roma kérelmező brutális rendőri intézkedés miatt Magyarország ellen indított ügyében kivételes gyorsasággal meghozott ítéletét. A döntés értelmében a magyar állam megsértette a megalázó bánásmód tilalmát. Az ügyet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Romaprogramja tárta fel, majd az Európai Roma Jogok Központjával (ERRC) közösen vitte a strasbourgi bíróság elé. 

Az ítélet, amely 2012. szeptember 26-án jogerőre emelkedett, magyar nyelven itt olvasható.

2010. szeptember 4-én este 9 óra körül a rendőrök egy kis faluban, egy családi ház kertjében tartott keresztelő ünnepségen csendháborításra hivatkozva felszólították az ünneplő roma családot, hogy halkítsák le a zenét. Ez meg is történt. Fél óra múlva a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, és gumibottal, könnygázzal oszlatta szét az ünnepséget annak ellenére, hogy az ünneplők nem álltak ellen a rendőri intézkedésnek, csupán kétségbe vonták annak jogosságát.

K. Borbálát több rendőr métereken át húzta a földön a kapucnijánál fogva, aminek során a hátán sérüléseket szenvedett, és a mellei mindenki előtt láthatóvá váltak. Utána megmotozták, közben pedig nekilökték a rendőrautónak is.

Az ügyben a sértettek feljelentést tettek a rendőrök ellen hivatali eljárásban elkövetett bántalmazás miatt, azonban a feljelentésüket elutasították, majd a TASZ újabb feljelentése alapján indult nyomozást minden fokon megszüntették. Közben a sértettek ellen is indult büntetőeljárás hatóság eljárása megzavarásának bűntette miatt, amely olyannyira gördülékenyen halad, hogy 2012 márciusában már első fokú ítélet született, és amely ügyben a vádat ugyanaz az ügyész képviseli, aki a rendőrök elleni ügyben a nyomozást megszüntette.

K. Borbála sértett képviseletében a két emberi jogvédő szervezet 2011 szeptemberében a strasbourgi bírósághoz fordult arra hivatkozva, hogy az aránytalan, brutális rendőri intézkedés és annak nem megfelelő kivizsgálása megsértette az Európai Emberi Jogi Egyezmény 3. cikkében lefektetett embertelen, megalázó bánásmód tilalmát.

A bíróság ítéletében kimondta, hogy a rendőrök brutális fellépése az Európai Emberi Jogi Egyezménnyel ellentétes volt, továbbá megállapította, hogy az ügy nyomozása sem felelt meg az egyezmény és a bíróság joggyakorlatában lefektetett elvárásoknak.

Az Emberi Jogok Európai Bírósághoz fordulás alapvető eljárásjogi követelménye, hogy a rendelkezésre álló hatékony hazai jogorvoslatokat ki kell meríteni. Jelen ügy jelentőségét az is adja, hogy a bíróság kimondta: a pótmagánvád lehetősége az adott ügyben nem minősült olyan hatékony jogorvoslatnak, amelyet a sértettnek ki kellett volna merítenie.

Az ERRC és a TASZ üdvözli a strasbourgi döntést, amely egyértelműen üzeni a jogalkalmazó hatóságoknak, hogy kötelesek alaposan kivizsgálni minden rendőri túlkapás gyanúját felvető esetet. Ugyanakkor sajnálatos, hogy a bíróság bizonyítottság hiányában nem állapította meg, hogy az emberi jogsértést megvalósító rendőri brutalitás a sértett roma származásával összefüggésben történt volna.

A TASZ-nak az ügyről készített videóját itt tekintheti meg.

Megosztás: 

Kapcsolódó hírek

Kommentek

Hozzászólások

Rendben van, és én hova fordulhatok, hogy minden hét csütörtök-péntek-szombatján ordítva megy a szomszédban a lakodalmas zenétől kezdve mindenféle dinomdánom zene, mindig valakinek valamije van, születésnap, névnap, keresztelő, születés minden héten van valami; lehetetlen egy kicsit is pihenni, éjjel 10, 11-ig folyamatos a részegnek tűnő üvöltözés, ordibálás, elköltözni nem tudok, mert senki nem akarja megvenni a lakásomat ahogy rájönnek, hogy a szomszédban mi megy.
Én hova fordulhatok, hogy már szinte képtelenség az életet elviselni a saját lakásomban?! Nekem ki nyújt jogsegélyt?!

Vágtázó Halottkém!

Te sehova! Neked az a dolgod, hogy tűrjél, közben dolgozzál, hogy a szomszédaidnak legyen miből mulatnia. Tűrd el, hogy a TASZ nevű banda égesse Magyarországot, ahol csak tudja!
De az a vigaszod meglehet, hogy egyszer ennek is vége lesz!

I would go to the film school. It most definatly is not a waste of time. the director's i have grown up and loved ones that were not actor's first, all went to film school. I would not listen to your friends in this instance. if you want to have the advantage you must go to film school. its a start. Thanks.
Regards,
http://id-bagus.blogspot.com/2013/05/margahayuland.html
http://www.yurosie.web.id/36/margahayuland-property/
http://id-bagus.blogspot.com/2013/05/margahayuland.html
http://www.dirosie.com
http://blog.seopractice.org
http://rosie.blogdetik.com
http://yurosie.blogetik.com

Gratulálok! Csak hogy én máshogy értem a "példaértékű"-t.
Precedenst teremtünk.

Remélem Gergő szomszédságába is most költözik be épp egy familía. A mi lépcsőházunkba nemrég fészkelték be magukat.

Semmi rosszat senkinek, de kívánom az összes TASZ-osnak, hogy cseréljen velem!

"Jááj már megín szegíny romákokat báncsák a gádzsó fakabátok"

Hát szóltak gyorsan a taszosok strasbourgi hitsorsosaiknak, hogy két legyet üthetnek egy csapásra:
1.Segíthetnek a nemzet szöveteit bomlasztó cigányokon.
2.Ismét belerughatnak libernyákék a magyar kormányba.

tasszosok! Van egy rossz hírem számotokra:
2014-ben kaptok 24 órát hogy elhagyjátok az országunkat.
Mehet ki-ki oda ahova való!

Oldalak