Már a jogerős büntetőítélet előtt eltávolíttatná a kormány az állítólagos jogsértő tartalmakat az internetről, és akár még az adatokhoz való hozzáférést is megakadályoztatná. Az új Btk. hatályba lépése miatt esedékes átmeneti rendelkezések között ugyanis egy új büntetőeljárási kényszerintézkedést is bevezetne a kormány, ami lehetővé tenné, hogy bármely közvádas bűncselekmény gyanúja esetén már jóval az ítélet előtt meg lehessen akadályozni az interneten közzétett információk elérését.

A 2013. július 1-jén hatályba lépő új büntető törvénykönyv új intézményként vezeti be az elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tételét. Véglegesen hozzáférhetetlenné kell tenni azt az interneten közzétett adatot, amely bűncselekményt valósít meg, vagy amelyet a bűncselekmény elkövetéséhez eszközül használtak, vagy amely bűncselekmény elkövetése útján jött létre. A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény hatálybalépéséhez kapcsolódó átmeneti rendelkezésekről és egyes törvények módosításáról szóló törvénytervezet (a továbbiakban Tervezet) ennek a jogintézménynek a részletes eljárási szabályait tartalmazza. A TASZ véleményezte a Tervezetet.

A TASZ véleménye összefoglalóan a következő:
  • A Tervezet aránytalanul korlátozza a véleménynyilvánítás és az információhoz jutás szabadságát. A TASZ álláspontja szerint mindaddig, amíg jogerős bírói ítélet nem mondja ki egy adatról, hogy azáltal közvádas bűncselekmény valósult meg, addig az ilyen jellegű korlátozás csak olyan bűncselekmények gyanúja esetén arányos, amikor az eltávolításhoz vagy a hozzáférés korlátozásához fűződő érdek nagyobb súllyal esik latba, mint az a sérelem, amit az állítólagos bűncselekmény okoz. 
  • A TASZ álláspontja szerint aránytalan az elektronikus adat ideiglenes eltávolítása esetén valamennyi közvádas bűncselekményre kiterjeszteni az intézkedést, ehelyett zárt felsorolást javaslunk:
  • Mind az elektronikus adat ideiglenes eltávolítása, mind az elektronikus adathoz való hozzáférés ideiglenes megakadályozása esetén a gyermekpornográfia, az állam elleni bűncselekmények és a terrorbűncselekmény mellett javasoljuk, hogy a jogalkotó az intézkedést tegye alkalmazhatóvá a közösség elleni uszítás, valamint a közösség tagja elleni erőszak előkészülete esetén is.
  • A tervezett szabályozás nem teszi világossá, hogy a tiltás adott domain névre, IP tartományra, vagy adott cikkre, url-re vonatkozik-e, aminek következtében adott esetben jogszerű tartalmak is korlátozásra kerülhetnek. A TASZ javaslata, hogy az adott korlátozás konkrét információra, legfeljebb url-re terjedjen ki, hogy a jogszerű tartalmak korlátozása elkerülhető legyen.
  • A Tervezet nem biztosít jogorvoslati jogot az elektronikus adat feletti rendelkezésre jogosultnak az adat ideiglenes eltávolításának elrendelésével szemben. Jogorvoslattal csak a hozzáférés ideiglenes megakadályozásával szemben lehet élni, ám ennek sincs halasztó hatálya. A tárhely-szolgáltatót a 158/B. § (4) a) esetében csak az indokolás szerint illeti meg a fellebbezés joga, a normaszövegből azonban ez nem egyértelműen következik. A jogorvoslat lehetősége tudja csak garantálni, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának indokolatlan korlátozására ne kerülhessen sor.
  • Problémás, hogy adott esetben a jogerős bírói ítélet miatt eltávolított adat esetén mi történik akkor, ha utóbb az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapítja, hogy a magyar bíróság az Emberi Jogok Európai Egyezményét sértő határozatot hozott. Erre az esetre nézve a TASZ szerint biztosítani kell annak jogszabályi garanciáit, hogy a tartalom akár évekkel később is helyreállítható legyen, és megfelelő kártalanításban részesüljön az adat feletti rendelkezésre jogosult.
 
A vélemény teljes terjedelemben itt (.pdf) elérhető.
 
Megosztás: 

Kapcsolódó hírek

Kommentek

Hozzászólások

they have begun trying to lower http://www.coachoutletmls.com expectations.Consolidated Edison, for example, tucked an especially http://www.hemesbelscq.com dire note into a news release on Thursday afternoon. It said the http://www.coachfactoryoutletion.com “vast majority” of its customers in New York City http://www.coachoutletonlinehl.net and the northern suburbs should have power by Nov. 11, http://www.coachoutletonlineef.org but a significant number could remain in the dark for http://www.coachoutletuso.net a week or more beyond that.John Miksad, the company’s senior http://www.coachfactorystorebg.org vice president for electric operations, said some “stragglers http://www.coachoutletonlinetb.com ” might not get electricity again until the middle of this http://www.coachoutlethcs.com month. Those living through the worst-case situation may http://www.coachoutletb1.com account for just a few percent of the 850,000 Con Edison http://www.coachoutletdi.org customers who lost power,

dofollow article directory, http://www.bookmarkscarton.com/
dofollow article directory, http://www.traparticles.com/
free blogs online, http://www.blogssoul.com/
bookmarking website, http://www.bookmarkspitch.com/
social bookmarking sites, http://www.directorybatch.com/
best article directory, http://www.directorymyth.com/
social bookmarking websites, http://www.directorymyth.com/
article submission directory, http://www.blogssoul.com/
social bookmarking websites, http://www.blogssuite.com/
online article directory, http://www.blogsbatch.com/ .

Hadiriliah secara langsung seminar dahsyat tahun ini tentang bisnis property. Semua materi akan dipaparkan secara langsung oleh pakarnya yang telah bergelut dalam bisnis ini selama puluhan tahun. Dan tidak diragukan lagi, semua yang diajarkan sangat berbeda dari seminarnya yang lainnya. Lebih inovatif dan sangat original. Segala hal yang berkaitan dengan bisnis property akan dibahas tuntas oleh pakarnya. Cipto Junaedy http://www.bahasa-inggris.net/
http://www.bahasa-inggris.net/2013/03/cipto-junaedy.html
http://www.rumputliar.com/2012/12/cipto-junaedy.html tanpa utang, bahkan anda bisa memilikinya sampai lebih dari yang anda bayangkan, Selain itu anda harus menguasai Percakapan bahasa inggris agar mampu berkomunikasi dengan baik, dan bahkan kecerdasan seseorang terkadang bisa diukur dengan melihat cara merekaberkomunikasi. Semua memang masih memungkinkan untuk belajar termasuk belajar bahasa asing, karena tidak ada kata terlambat untuk belajar. Yang ada adalah anda terlambat belajar jika anda tidak pernah untuk mencobanya.

social bookmarking site http://www.blogstale.com/
bookmarking site list http://www.blogsparcel.com/
online website directory http://www.compactblogs.com/
Certkiller PDF Exams http://www.certkiller.me/
free social bookmarking http://www.blogsmesh.com/
650-754 Questions http://www.650-754.com/
MB6-889 http://www.mb6-889.com/
bookmarking sites http://www.bookmarksmesh.com/
Free Cert Exam http://www.itcertexam.com/
Download 9L0-314 http://www.9l0-314.com/

Viena lieta, ka ir ļoti svarīgi, lai šī dzīve būtu pieredze ir veterāns. Tas viss ir viena lieta, ko jūs varat koplietot ar daudziem cilvēkiem ap jums.
http://foresignal.com/

Oldalak