A Fővárosi Ítélőtábla 2009. február 11-i jogerős ítéletében kimondta, hogy Paizs Miklós „Balra át!“ című számával nem követett el becsületsértést Grespik Lászlóval szemben. Az ítélet szerint a zeneszám szövegének Grespikre vonatkozó része a véleménynyilvánítás szabadságának határain belül van. A bíróság szóbeli indokolásában elmondta, Grespik László közszereplő volt a szám megjelenésekor, ezért az átlagembernél többet kell tűrnie. A Balra át! című dalban megjelenő, Grespikre vonatkozó vélemény nem súlyosan gyalázkodó, és nem éri el azt a szintet, ami az emberi méltóságában sértené a Fővárosi Közigazgatási Hivatal volt vezetőjét.

Grespik 2004–ben jelentett fel Paizs Miklóst becsületsértés miatt. A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2007-ben felmentette Paizs Miklóst, majd 2008-ban a Fővárosi Bíróság bűnösnek mondta ki becsületsértés vétségében, és egy év időtartamra próbára bocsátotta. Harmadfokon a Fővárosi Ítélőtábla bűncselekmény hiányában mentette fel az előadóművészt.

A TASZ álláspontja szerint a jogerős ítéletnek fontos üzenete van: a véleménynyilvánítás szabadságának a közszereplők esetében tág tere van, a közhatalom gyakorlói és a közszereplők viselni kötelesek a szélsőséges kritikát is. A bíróság megerősítette: bírálat, a kritika és a véleménynyilvánítás szabad. A becsület csorbítására alkalmas beszéd nem a bírálattal illetett személy szubjektív felfogása, hanem az objektív társadalmi értékítélet alapján ítélhető meg. Az objektív társadalmi értékítélet szerint pedig a Fővárosi Közigazgatási Hivatal volt vezetője tűrni köteles a szélsőséges beszédet is.

 

Megosztás: 

Kapcsolódó hírek

Kommentek

Hozzászólások

Megnyilatkozásaitok kamarai fegyelmit érnek.

A gyilkos indulatú deviancia és antiszociális szubkultúra ilyen VERBÁLIS ÉS a jogot nem ismerő polgárok számára MEGTÉVESZTŐ TÁLALÁSA

etikai vétség.

Erre a mégannyira "elitista" TASZ-nak sincs alapja sem, joga sem.

Ez egy jogerős ítélet. Ez van benne. Inkább tiszteletben kellene tartani. Pláne egy jogot ismerő embernek (?!). A gyilkosozás (ki vette komolyan?) pedig olyan képtelenség, hogy a rendőrség a feljelentést is visszautasította.

Hamisan fegyelmi etikai vétséggel vádolni bűncselekmény. Az már nem véleményszbadsági kérdés, csak a név nélkül kommentelés.

Fazekas Tamás
ügyvéd

Megjegyzem kamarai fegyelmit inkább az ért, amikor Grespik László megékérdezte a bírótól a tárgyaláson annó, hogy zsidó-e.

FT

FT: Vagyis szerinted kamarai fegyelmit ér, ha az ügyvéd megkérdezi a bírótól a tárgyaláson, hogy, pl. osztrák-e? Hogy román-e? Hogy szlovák-e? Hogy svéd-e?
Vagy konkrétan csak a zsidóságra nem etikus rákérdezni?

gucci shoes uk, http://www.guccishoessfactory.net/
north face jackets outlet online, http://www.northefaceoutletonline.net/
monster headphones outlet online, http://www.mmonsterheadphones.net/
coach store outlet online, http://www.coach-storesonline2013.net/
coach factory, http://www.coachfactories.com/
coach purses outlet online, http://www.coachxpursesoutlet.com/
coach outlet online usa, http://www.coachoutletxusa.com/
mcm bags outlet, http://www.mcmworldwidelly.com/
north face clearance outlet, http://www.north-clearances.com/
michael kors outlet online, http://www.mkoutletstate.com/
michael kors outlet, http://www.mkoutletcart.com/
louis vuitton shoes factory, http://www.gucci-lvshoesfactory.com/
polo outlet online, http://www.laurenpoloralph.com/
http://www.newoutletonlinemall.com/ Coach Outlet Coach Outlet Online Coach Factory Outlet Online Coach Factory Outlet Coach Factory Online Coach Factory Store Coach Factory Coach Purses Outlet Online Coach Purses Outlet Coach Outlet USA Coach Outlet Online USA Coach Store Online Coach Store Outlet