2008. november 5-én a Fővárosi Ítélőtábla a másodfokú bíróság ítéletét helybenhagyva jogerősen felmentette a a Munkáspárt teljes elnökségét. A politikusok ellen korábban a Fővárosi Bíróság elnökének, Gatter Lászlónak a feljelentése alapján rágalmazás miatt indult büntetőeljárás. Thürmer Gyula pártelnököt a bíróságok előtt a TASZ jogsegélyszolgálata képviselte.

A Fővárosi Bíróság elnöke azért tett büntetőfeljelentést a rendőrségen, mert álláspontja szerint a Munkáspárt elnökségének közleménye – amely szerint egy korábbi pártvitát eldöntő ügyben a bíróság „politikai ítéletet” hozott - sértette a Fővárosi Bíróság jó hírnevét.

A rendőrségi nyomozást követő elsőfokú eljárásban az eljáró székesfehérvári helyi bíróság alaposnak találta a feljelentést, és a Munkáspárt elnökségének tagjait bűnösnek találta. A másodfokon eljáró Fejér Megyei Bíróság azonban a TASZ álláspontjával egyetértve megállapította, hogy a kifogásolt közlemény kizárólag véleményt tartalmazott, így azért a vádlottakat felelőségre vonni nem lehet. A bíróság kimondta, hogy az elnökségi tagok bűncselekményt nem követtek el, ráadásul megállapította azt is, hogy a szóba jöhető bűncselekményi kategória nem a rágalmazás, hanem a becsületsértés lehetett volna, azonban a vádlottak a másodfokú bíróság szerint egyáltalán nem követtek el semmilyen bűncselekményt. Az ügyben a felmentő másodfokú ítélet után az ügyészség harmadfokú eljárást kezdeményezett, amelynek következtében az eljárás a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódott. A mai napon született végzéssel az Ítélőtábla megerősítette a felmentő ítéletet, ezzel követve a rendszerváltás óta kialakult és követett joggyakorlatot, amely szerint ilyen jellegű vélemények hangoztatásáért büntetőjogi felelősségre senki sem vonható.
 

Megosztás: 

Kapcsolódó hírek

Kommentek

Hozzászólások

Szánalmas, hogy egy elejtett gondolatért "politikai ítélet" feljelentenek valakit, miközben a jobboldali, illetve a radikális jobboldaliak szájából fröcsögve ömlik ki a rágalom és vádaskodás minden nap minden percében. A 2006-os balhék utáni előzetes letartóztatásokat a mai napig politikai ítéletnek nevezik nagy nyilvánosság előtt,a rendőrséget ávósozzák, a baloldali politikusokat pedig hazaárulózzák, de ez miatt bezzeg az ügyészség nem emelt vádat senki ellen!
Na ez a felháborító!

Igaz,van kettős mérce.Csak fordítva,ahogy írtad.Ha valaki a"politikusnak" nevezett tolvaj,senkiházi bandát kritizálja,az antiszemita,náci,terorista,hungarista...miegymás.A kommunistának jogai vannak,aki nem az ,annak csak kötelessége.A 2006-os megemlékezésről talán nem írnál ilyet,ha a te szemed löték volna ki.Ez persze nem fordulhatott elő,mivel valami pártrendezvényen iszogattál a kommunistákkal lopott pénzéből.Ahogy nyilatkozol,te a magyar nemzet ellen vagy.De ez meddő vita,te a kiszben nevelkedtél,és híven csasztuskázol,amid belédprogramoztak.Légy hű a párthoz ha már a a nemzethez nem vagy az!

Ha ez az úgy nevezett Társaság A Szabadságjogokért egy nyiltan kommunista pártot véd akkor milyenek azok a szabadság jogok? A munkáspárt ugyan is nyíltan hírdet egy diktatúrát, olyan diktatúrát ami nek kapcsán világszerte több millió embert öltek és kínoztak meg ilyen szabadságjogból nem kérek, nem egy párt nyílt támogató szervezete ez kérdem én mikor állna ki ez csodás szervezet egy nem szélsősőbalos diktatúrát hírdető ügymelett.
Javaslom a taszkép viselőinek mielött újra védenék a komunistákat tájákozódjanak azok rémteteiről arról hogy pl: az ávh hogyan, kínzott emberek.

Szabadságjogok egy nyíltan kommunistát is megilletnek. Mint ahogy egy anyagyilkost, Hitlert, téged, engem. Azért, mert nem értünk egyet valakivel, még nem jogosít fel arra, hogy megfosszam alapvető jogaitól. Sőt, az sem, ha ő megsérti az én jogaimat.

Valóban megillet mindenkit az úgynevezett szabadságjog mint írod Hitlert is na ez csúsztatás. Kérdem én egy ilyen szervezet ki állna mondjuk olyan ügyekbeb aszabadság jogokért ahol egy jobolldali erőt kellene védeni? Mondjuk a Vér és Becsület nevü kultúrális egyesületet miért nem, védte? (Hitlert is megilleti a szabadság jog) Valóban??? És ezt el is hiszi valaki? Ezek után hogy a kommunistákat védik a nemzeti pártokat megnem szóval ez igen egyirányúan működik. ( A kommuniták az az munkás párt nyíltan válalja az örökségét Kun Bélának Rákosi Mátyásnak Kádár Jánosnak szerintem segíteni nekik jogi értelemben va bár hogy, erkölcstelen.) Ha valaki ismeri a történelmet kicsit felületesen az tudja hogy, a szabadság jogokhoz,aztán nekik volt a leg kevesebb közük Rákosi és Kádár koncepciós perekben ítéltetett halára a népbírákkal ártattlan embereket, sok szormég saját elvtársait is ezek az úgynevezett szabdság jogok GRATULÁLOK.
Ha valaki a 2006 brutalitást nem látja objektíve és nem tudja hogy, ott szintén ártatlan embereket volt hogy, ártatlan hajléktalan embert vertek brutálisan össze oknélkül akkor abba az emberbe egy szemernyi jó érzése szorult ugyan úgy mintha valki a Munkáspártot védi az erkölcsnek és a jó érzésnek ellent mond. De se baj a bíróság jogot és még mindíg nem igazságot szolgálltat ez sajnos igaz.

Szbadság jog majd az leszz a ha felelőségre vonjuk a munkáspártot és hasonszőrü utódszervezetit az mszmpnek miért is? 700 ezer ember küldtek a gulágtáborokba továbbá rengeteg embert kinoztak itthon halálra. Elkobozták emberek vagyonát, 56-után rengeteg ártatlan embert ért atrocitás máig nem lettek elitélve. szabadság jog azoknak akik tönre tették mások életét miért?? Ez felháborít nekik is legyen nümbergiperük mert ugyan olyan bűnösek ök is. 56-ban a kosuttéren azért lőttek az emberek közé a partizánok mert a himnuszt énekelték. Miért ilett meg ezeket bármi is? Nem hiszem hogy, ki állna egy ilyen szervezet ha nem valami balodali diktaórikus elképzelést kéne védeni.