Szövegíró állás - 2. kör

1. Írj egy maximum egy oldalas sajtóközleményt jogász munkatársunk összefoglalója alapján:

Jogerősen megnyertük a TV2 ellen két éve folyamatban lévő ügyünket, melyben a rabszolgatörvényként elhíresült Munka törvénykönyv-módosítás miatt tüntetést szervező civileket képviseltük. A Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy a TV2 híradójában a tüntetést szervezőket személyiségi jogaiban sértette meg a csatorna, amikor 2018. december 17-én a TV2 híradó műsora valótlanul híresztelte, hogy a Munka törvénykönyve ellen tiltakozó felperesek "rombolást és pusztítást szerveztek békés tüntetés helyett".

Két ügyfelünk 2018. december 14. napjára szervezett tüntetést Budapesten a Kossuth térre a Munka Törvénykönyvének módosítása miatti tüntetéssorozat részeként. A TV2 2018. december 17-én esti híradójában a 888.hu "Ők azok" cikkét felhasználva ügyfeleink arcának megjelenítésével, őket „felbujtók, randalírozók, bűnözők, antifák, külföldi bértüntetők és a Soros-hálózat tagjai” jelzőkkel illette, akiknek célja "egyedül a pusztítás". A TV2 a két szervezőt semmilyen módon nem szólaltatta meg, ők reagálni nem tudtak a hamis állításokra.

Az elsőfokon eljáró bíróság megállapította, hogy a TV2 szándékosan megszegte a kiegyensúlyozott, ellenőrzött tényeken nyugvó, sokoldalú tájékoztatás műsorkészítési elveit, és nem hivatkozhat arra, hogy csak átvette a 888.hu anyagát, mert az átvett közlemény valódiságáért is felelősséggel tartozik. A pert a Mediaworks Hungary és a New Wave Media Group ellen is megnyertük elsőfokon, fellebbezést azonban csak a TV2 tett.Az ítélet ellen fellebbezett a TV2.

Friss ítéletében másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy a TV2 “valótlanul mutatta be a felperesek jogszerű, az Alaptörvény által védett véleménynyilvánítási [IX. cikk (1) bekezdés] és békés gyülekezési jogukkal [VIII. cikk (1) bekezdés] élve szervezett tüntetését akként, hogy őket az erőszakos cselekményekbe torkolló események szervezőinek, rombolást és pusztítást kívánó személyeknek állította be.” A döntés szerint “a televíziós csatorna híradója ezen valótlan tényállítással az átlagosan tájékozott és körültekintő átlagnéző véleményalkotását kívánta befolyásolni.”

Ügyfeleink beazonosíthatóságuk miatt támadások célpontjává váltak. A bíróság is rámutatott a riportra érkezett durva hangvételű és a felperesek magatartást élesen elítélő kommentekre, amelyek a valótlan állítás sértettekre gyakorolt negatív hatásait igazolták.

A Fővárosi Ítélőtábla szerint a TV2 “nem törekedett az objektív, kiegyensúlyozott tájékoztatásra és beszámolója nem tükrözte megfelelően a tényeket”, riportjában “szándékosan eltorzította a felperesek cselekményét és felelősségét, amelyet felerősített a híradásban bejátszott képanyag.”

A TV2-nek 800.000-800.000 forint összegű sérelemdíjat kell fizetnie a TASZ által képviselt felpereseknek, valamint 15 napon belül a csatorna esti Híradójában fel kell olvasnia a jogerős ítélet rendelkező részét, a TV2 honlapján pedig szerepelnie kell az adást bemutató cím alatt az ítélet rendelkező részének egészen addig, amíg az a honlapon elérhető, és az eltávolítása után is legkevesebb egy évig. A sérelmet szenvedett felperesek nevét mind a híradóban, mind a honlapon meg kell jeleníteni.

Az ítélet a sajtó kiemelt felelősségére hívta fel a figyelmet: nem terjeszthet hazugságot anélkül, hogy az érintett számára lehetőséget adna a reagálásra. Rendkívül fontosnak tartom továbbá azt is, hogy a bíróság felismerte és a szankció kiszabása során értékelte az a tényt is, hogy a TV2 célja az ügyfeleink szándékos lejáratása volt. A propaganda média egyik jellemzője ugyanis a tudatos, szándékos valótlanság terjesztése, amely nem a tájékoztatást, hanem a hatalom érdekeit szolgálja.
2. Készíts el egy rövidebb Facebook-posztot is, amelyben közérthetően összefoglalod a fenti ügy lényegét, és kiemeled, hogy miért fontos a döntés!


+ 1 bónusz, nem kötelező feladat

Dolgozd fel a fenti hírt úgy, hogy kiküldhessük hírlevélnek és felkeltse a támogatóink figyelmét is!


A feladatok megoldását kérjük csatold a lenti űrlapon:

Megosztás