Jogállam

Kihátrált a kormány az elbukott civilellenes törvény mögül

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a törvényességi szabályoknak megfelelően működik, az átláthatóságot nem csak szólamnak tekinti, és fellép az ellen, ha bunkósbotként használnák az új kormányzati javaslatban belengetett ÁSZ-vizsgálatokat.

A magyar kormányt nem hatották meg az ENSZ ajánlásai

A fogyatékossággal élők és romák diszkriminációja, a gyermekvédelem, a gyűlölet-bűncselekmények és a civil szervezetek megbélyegzése terén is árnyékjelentéseket nyújtottunk be a világszervezet időszakos emberi jogi felülvizsgálatára.

A településeken lőtte lábon a demokráciát a kormány

Független és erős helyi közösségek nélkül nincs demokrácia, a magyar kormány viszont központosításra törekszik, és már rég elvonta az önkormányzatok erőforrásait, felszámolta a mozgásterüket. A helyzet csak romlik, ami nemzetközi egyezményt is sért a polgárok demokratikus jogain túl – erre mutat rá az Európa Tanács jelentése.

Civil hozzájárulás az uniós jogállamisági jelentéshez

Nyolc magyar civil szervezet közös jelentéssel járult hozzá az Európai Bizottság idei jogállamisági jelentéséhez. A 2019-re vonatkozó jelentés a jogállamiságot súlyosan veszélyeztető problémákat azonosított Magyarországon, a helyzet pedig a konzultációban részt vevő civil szervezetek szerint 2020-ban tovább romlott. A nyolc civil szervezet bízik benne, hogy az Európai Bizottság idei jelentésében már konkrét, számonkérhető javaslatokat fogalmaz majd meg a tagállamok, és így Magyarország számára is a jogállamiság helyzetének javítása érdekében.

Szerte az EU-ban gyengült a demokrácia a járvány évében

A koronavírus-járvánnyal egy időben Európa-szerte sérült a demokrácia és a jogállamiság – derül ki az Európai Szövetség a Szabadságjogokért (Liberties) jelentéséből, ami a 2020-as évre vonatkozik. Egyes kormányok – köztük a magyar – a járványt ürügyként használták fel a demokráciát tovább gyengítő intézkedésekhez, de a hanyatlás erős demokratikus hagyományokkal rendelkező országokban is megfigyelhető.

Jogellenesen akadályozta egy bíró áthelyezését Handó Tünde

Hiába rangsorolták mindannyiszor az első helyre bíró ügyfelünk pályázatát, amit a Fővárosi Ítélőtáblán kiírt állásra adott be, Handó Tünde – az Országos Bírósági Hivatal (OBH) akkori elnökeként – újra és újra érvénytelenítette a pályázatot, érdemi indoklás nélkül. Most már jogerős ítélet mondja ki, hogy Handó Tünde jogellenesen járt el.