Környezetvédelem

Zöld Ombudsman: Megalapozatlan hatósági döntésekhez vezethet, ha nincs társadalmi részvétel a zöld ügyekben

Nem kellően megalapozott hatósági döntésekhez vezethet, ha nincs társadalmi részvétel a zöld ügyekben, mondja a Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Biztoshelyettes. A mi ügyfeleink ügyére is reflektáló állásfoglalás pont az, amit magunk is mondunk: a zöld ügyekben különösen fontos, hogy valódi társadalmi vitát kell folytatni, a véleménynyilvánítást pedig nem elég formálissá tenni, hanem az állami, önkormányzati szerveknek kifejezetten segítenie kell, hogy minél többen részt vehessenek a döntésben.

Természeti kincseink védelme

Hogyan léptek fel a természetvédők a Fertő tó védelméért?

Tiltakozás környezetkárosító beruházások megindulása ellen

Pilismarót a festői Dunakanyarban fekszik, népszerű kirándulócélpont is. Nem csoda, hogy amikor a helyi önkormányzat sóderbányát akart nyitni a településen, a helyi civilek tiltakozásába ütközött. A környezetvédő civilek ellenállása olyan erős volt, hogy annak hatására lemondott a polgármester és a képviselő-testület is. A Dunakéke Egyesület továbbra is éberen figyeli az eseményeket és küzd a bányamentes Dunakanyarért és a környezetszennyezés megakadályozásáért.

A pilismaróti önkormányzat 2019-ben a helyi polgárok bevonása nélkül döntött arról, hogy kavicsbányát akar nyitni. A lakosságot csak egy 2020 nyarán meghirdetett lakossági fórumon tájékoztatta, utólagosan. A kitudódott önkormányzati döntés hatására a felháborodott helyiek a Duna-parti természeti értékek megőrzéséért összefogtak, petíciót indítottak, elérték a bánya környezetvédelmi engedélyének visszavonását és az erős helyi tiltakozás hatására lemondott a polgármester, a jegyző és az egész képviselő-testület. Így alakult meg a tiltakozó helyiekből a Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület, a DUNAKÉKE.

A bányászathoz engedélyre van szükség. A bányafelügyelet (Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hivatala) jogosult engedélyt adni bányászati tevékenységre, így engedélyezni, hogy egy területen lehet-e bányát nyitni, vagy sem.

Ahhoz, hogy valahol bányát lehessen nyitni, a helyi önkormányzatoknak fontos szerepük van annak megvalósításában vagy megakadályozásában. Az önkormányzatok a helyi építési szabályzatukban határozzák meg a területi besorolásokat, így az ilyen szabályzatban kell megváltoztatni egy korábbi terület besorolását “bányatelekké”. A területi átsorolásról a képviselő-testület dönthet. A képviselő-testület a helyi építési szabályzatot nem változtathatja meg titokban, az ilyen eljárásba a helyi lakosságot be kell vonniuk, nekik részvételi lehetőséget kell biztosítaniuk.

Pilismarót tájképvédelmi területi övezetbe tartozik, ami bányászatilag “kivett helynek” minősül, ezért ott csak előzetes bányafelügyeleti hozzájárulással és külön meghatározott feltételekkel adható csak engedély a bányászatra.

Ha a tervezett bánya területének valamekkora része erdőt vagy éppen termőföldet érint, mint Pilismaróton, akkor még külön erdészeti és termőföldvédelmi engedélyezési eljárást is le kell folyatni.

Környezetvédelmi beadványminták

Számon kérnéd az önkormányzatot? Érdekelnek egy beruházás részletei? Elmondanád a véleményedet egy engedélyezési eljárásban? Az alábbi mintabeadványainkkal könnyen és gyorsan megteheted ezeket. A jogi érvelést és a formaiságokat bízd ránk, neked csak a konkrét ügyet kell kifejtened.

Környezetvédelmi jog- és érdekérvényesítő eszközök

A környezetvédelmi ügyek sokszínűségéből fakadóan más-más eszközök vezethetnek eredményre a különböző esetekben. Konkrét történeteken keresztül mutatjuk be, hogy mások hogyan használták sikeresen ezeket és milyen eredményeket értek el.

Állj ki te is a környezet védelméért

A környezetvédelem olyan fontos közügy, amiben mindenki részvétele számít. Az ökológiai és klímaválság jelentős kihívást jelent a társadalmunk számára, amivel szemben az eddigieknél is nagyobb szükség van a helyi kezdeményezésekre, összefogásra és ellenállásra egyaránt. Mindenki számára megismerhetővé szeretnénk tenni, hogy az aktivizmus és a jog eszközeivel hogyan lehet előmozdítani a környezet védelmét.

Eredendő missziónk támogatni a polgárok aktív fellépését mind egyéni, mind közösségi szinten. Így kezdtünk zöld ügyekben is jogi segítséget nyújtani a hozzánk fordulóknak, aminek köszönhetően számtalan inspiráló kezdeményezést, bátor embert és elhivatott közösséget ismertünk meg.

Most olyan civilek történeteit mutatjuk be, akik nem féltek aktívan fellépni a környezet védelméért a mai Magyarországon. Vannak köztük, akik a Dunakanyart, a Fertő-tavat, a Balatont védik, más az önkormányzati környezetromboló korrupcióval szemben lép fel. Ismert történeteken keresztül mutatjuk be a környezetvédelmi fellépési lehetőségek sokszínűségét – és azt, hogy azokkal bárki élhet.

Abban szeretnénk támogatni az oldalra látogatókat, hogy egymás történeteiből inspirálódva mindenki megismerhesse és használhassa azokat az eszközöket, amivel érvényesítheti jogait, így az egészséges környezethez való alapvető jogot is, mert azt kell megóvnunk, amink van.