Regionális Program

Új tevékenységet indítottunk a civil részvétel erősítéséért

A civil szféra akkor igazán erős, ha sokféle szervezet működik, amelyek közös célok mentén képesek együtt dolgozni az általuk képviselt ügyekért. Emiatt, és a szűkülő civil térre reagálva úgy döntöttünk, hogy új programot indítunk stratégiai partnerség néven. A program kialakításában a mozgalmi és civil szervezeteket támogató Közélet Iskolája Alapítvánnyal működtünk együtt.

Pert nyertünk Szegeden a független sajtó védelmében: szabadon idézhető egy képviselő állítása

A bíróság másodfokon nekünk adott igazat a perben, melyben Szeged egyik független hírportálját, a Szegedert képviseltük egy szegedi piac ügyvezetőjével szemben. Az ügyvezető azért fordult a bírósághoz, mert szerinte a lap egy cikkében megsértette a jó hírnevét. Szerintünk az újságíró jogszerűen és etikusan járt el, ezt pedig a Szegedi Ítélőtábla is megerősítette: az ítéletben kiemelik, hogy különösen fontos alkotmányos érdek, hogy a polgárok, a sajtó bizonytalanság, megalkuvás és félelem nélkül vehessenek részt a társadalmi és politikai vitákban. A perrel a Szegeder védelmén túl az is célunk volt, hogy segítsük a független sajtó működését szerte az országban.

Fogyatékossággal élők érdekérvényesítése Pécsen

A TASZ-nál régóta dolgozunk a fogyatékossággal élő emberek, sajátos nevelési igényű gyermekek jogainak védelméért, esélyegyenlőségük előmozdításáért. Regionális Programunk fő célkitűzése, hogy a jog- és érdekvédelem közvetlenül elérhető legyen bárhol az országban, ezért nagy hangsúlyt fektetünk a Budapesten kívüli jogi segítségnyújtásra, együttműködésre.

TASZ műhely sorozat debreceni joghallgatóknak

3 alkalmas műhely sorozatot hirdet a TASZ debreceni joghallgatóknak az alábbi időpontokban és témákban:

március 24., péntek, 12:30-15:30 - Anti-diszkriminációmárcius 31., péntek, 12:30-15:30 - A Pegazus-ügy jogászi szemmel: hányféle eljárás indítható egyetlen ügyben?április 21., péntek, 13:30-16:30 - Környezetvédelmi aktivizmus

Minden műhely alkalomra külön-külön kell regisztrálni. Egyik műhely sem feltétele a másiknak, így külön is részt lehet venni az egyes alkalmakon. Amennyiben valaki az összes műhely alkalmon részt vesz, annak a szervezet 9 órás alkotmányjogi gyakorlati tudásról szóló oklevelet állít ki.

Gyakornokot keresünk Regionális Programunkba!

Keressük új gyakornokunkat Miskolcon vagy Szegeden, aki a TASZ helyi kapcsolatainak építését és a szervezet regionális munkáját segíti. Regionális Programunkban évek óta azon dolgozunk, hogy ingyenes jogsegélyszolgálattal, jogtudatosító eseményekkel, programokkal országszerte elérjük a lakosságot.

Közérthető tájékoztatónk az álhírek és dezinformáció ellen az Ukrajnában zajló háború kapcsán

Az álhírek, a szándékosan félrevezető tartalmak jelentősen megnehezítik a tájékozódást. Ez a jelenség mára mindennapossá vált, ennek káros hatásai különösen erősek lehetnek háború idején. Az Ukrajna ellen indított háború kapcsán Oroszország tudatosan terjeszt álhíreket a közvélemény befolyásolása érdekében Erről részletesen írt többek között a Politcal Capital is több elemzésében, illetve a Lakmusz tényellenőrző oldal rendszeresen közöl az álhíreket, dezinformációkat leleplező írásokat.

Megújult jogtudatosító programot indítottunk északkelet-magyarországi roma közösségeknek

2021 őszén új formában indítottuk el jogtudatosító programunkat az északkelet-magyarországi roma közösségek számára. A három - edelényi, nyíregyházi és nagykállói - roma közösséget egy olyan új módszerrel tervezzük elérni és jogaikban, jogérvényesítési lehetőségeikben megerősíteni, amelyben főszerepet kapnak közösségeik meghatározó aktivistái. Három kiváló roma trénert bíztunk meg azzal, hogy egy év alatt fejlesszenek ki egy, a saját közösségükben működő tudásátadási módszertant.


TASZ jogsegély Pécsen

A TASZ Regionális Programjában fontosnak tartjuk, hogy olyan ügyekben, amelyek a TASZ tevékenysége körébe tartoznak, Budapesten kívül élő polgárok számára is elérhetőek legyünk. Ennek keretében bővítjük a jogsegélyezésünket, workshopokat szervezünk országszerte, és fokozottan figyelünk arra is, hogy kommunikáljuk azokat a sikereket, amelyeket Budapesten kívül érünk el.

A TASZ első regionális irodáját 2021 márciusában Pécsen nyitotta meg, így a pécsi és Pécs környéki polgároknak és civil szervezeteknek is van lehetősége ingyenes személyes jogsegélyre. A konzultációk alkalmával egészségügyi, oktatási témákkal, közügyekkel, a magánélet védelmével, drogfogyasztással, kisebbségi helyzetben lévő emberek diszkriminációjával kapcsolatos kérdésekben tudunk segíteni.

TASZ jogsegély Debrecenben

A TASZ Regionális Programjában fontosnak tartjuk, hogy olyan ügyekben, amelyek a TASZ tevékenysége körébe tartoznak, Budapesten kívül élő polgárok számára is elérhetőek legyünk. Ennek keretében bővítjük a jogsegélyezésünket, workshopokat szervezünk országszerte, és fokozottan figyelünk arra is, hogy kommunikáljuk azokat a sikereket, amelyeket Budapesten kívül érünk el.

2020 szeptemberétől Debrecenben is van lehetőség ingyenes személyes jogsegélyre. A konzultációk alkalmával egészségügyi, oktatási témákkal, közügyekkel, a magánélet védelmével, drogfogyasztással, kisebbségi helyzetben lévő emberek diszkriminációjával kapcsolatos kérdésekben tudunk segíteni.

TASZ jogsegély Szegeden

A TASZ Regionális Programjában fontosnak tartjuk, hogy olyan ügyekben, amelyek a TASZ tevékenysége körébe tartoznak, Budapesten kívül élő polgárok számára is minél könnyebben elérhetőek legyünk. Ennek keretében bővítjük a jogsegélyezésünket, műhelyeket, fórumokat szervezünk országszerte, és fokozottan figyelünk arra is, hogy kommunikáljuk azokat a sikereket, amelyeket Budapesten kívül érünk el.

2020 szeptemberétől Szegeden is van lehetőség ingyenes személyes jogsegélyre. A konzultációk során egészségügyi, oktatási témákkal, közügyekkel, a magánélet védelmével, drogfogyasztással, kisebbségi helyzetben lévő emberek diszkriminációjával kapcsolatos kérdésekben tudja keresni.

Hogyan tudok jelentkezni, ha segítségre van szükségem?

A szegedi jogi tanácsadásra előzetes időpont-egyeztetés alapján van lehetőség. Javasoljuk, hogy nézze át a lenti listát arról, hogy milyen ügyekben tudunk segíteni. Ha olyan ügye van, amiben a TASZ tud segíteni, akkor keresse kollégánkat a szeged@tasz.hu címen! A levelet követően munkatársunk felveszi önnel a kapcsolatot.

A konzultáción való részvétel regisztrációhoz kötött annak érdekében, hogy biztosan legyen idő megbeszélni a felmerülő kérdéseket.

A tanácsadás e-mailben, telefonon (vagy videóhívásban), illetve személyesen történik, . a jelentkezést követően.

Személyesen a MASZK Egyesület által működtetett Megálló Közösségi Házban (Szeged, Budapesti körút 23., https://goo.gl/maps/qwzpJBvcyXy4UXpp9) tudunk találkozni.

Telefonon vagy online munkatársunkkal megbeszélt időpontban, az általa küldött elérhetőségeken lesz lehetőség a részletekről egyeztetni.

A tanácsadást Takács Ádám, a TASZ jogásza tartja.

A településeken lőtte lábon a demokráciát a kormány

Független és erős helyi közösségek nélkül nincs demokrácia, a magyar kormány viszont központosításra törekszik, és már rég elvonta az önkormányzatok erőforrásait, felszámolta a mozgásterüket. A helyzet csak romlik, ami nemzetközi egyezményt is sért a polgárok demokratikus jogain túl – erre mutat rá az Európa Tanács jelentése.

A Regionális Program nyitott műhelyei

Évek óta tartunk országszerte különböző képzéseket, műhelyeket többek között a választási jogi programunk által a településükért tenni akaró aktív állampolgároknak, illetve fogyatékossággal élő fiatalokkal foglalkozó szakembereknek. Az elmúlt évben viszont kiemelten foglalkozunk azzal, hogy minél szélesebb körben ismertté és elérhetővé váljanak jogtudatosító alkalmaink, és szeretnénk mindenki számára megnyitni a részvételi lehetőséget.