Téma szűrés

4086
szűrt
4086
összesen

Ahhoz, hogy könnyebben megtaláld, amit keresel, válassz témát és / vagy érintett csoportot. Egyszerre több szűrőt is beállíthatsz!

A sárga hátterű kártyákon kisokosainkat, útmutatóinkat olvashatod, a fehér kártyákon minden mást. Jó böngészést!

Rendszerszintű változtatásokat kér a kormánytól az uniós jogállamisági jelentés

Az Európai Bizottság ma hozta nyilvánosságra a 2021-es évről szóló jogállamisági jelentését. Az abban szereplő ajánlások szerint Magyarországon minden vizsgált területen alapvető változtatásokra van szükség, miközben érdemi javulás évek óta nem tapasztalható. Ez annak fényében különösen aggasztó, hogy a jogállamisági problémák miatt Magyarország 28 milliárd eurós, vagyis több mint 11 ezer milliárd forint összegű vissza nem térítendő uniós forrástól eshet el.

Ki védi meg a gyermekeket a politikusoktól?

Kozma Ákos ombudsman nem. Hiába fordult hozzá az idei választási kampány során a gyermekek politikai kampánycélú felhasználásával kapcsolatban egy választópolgár, elutasította az eset vizsgálatát. Pedig az ombudsman a gyermeki jogok védelméért különösen is felelős. Kötelessége fellépni az olyan gyakorlatokkal szemben, mint amikor egy politikus iskolákban vagy óvodákban fordul meg és fényképezkedik a gyermekekkel népszerűsége növelése érdekében. Nem lehet ez alól kivétel a miniszterelnök sem: az ombudsman mégis így látja.

Törvénytelenül működik az Egyenlő Bánásmódért Felelős Főigazgatóság

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (továbbiakban: EBH) 2021. január 1-én beolvadt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalába. Azóta feladatait az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala elkülönült szervezeti egysége, az Egyenlő Bánásmódért Felelős Főigazgatóság (továbbiakban: EBF) végzi. Ez az átszervezés azonban a gyakorlatban nemcsak intézményi változást jelent, hanem azt is, hogy nehezebb fellépni a jogsértésekkel szemben.

Az Alkotmánybíróság szerint sem hazudhat a közmédia

"A sajtószabadság gyakorlása önmagában nem terjed ki a valótlanságok közzétételére” - állapította meg az Alkotmánybíróság abban az ügyben, amelyben a Menedék Egyesületről terjesztett hazugságokat a közmédia.

A Roe v. Wade ügy nyomán arra kérjük a döntéshozókat, hogy erősítsék meg az abortuszhoz való hozzáférést Európában

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság döntése hatályon kívül helyezte, a korábbi híres Roe v. Wade ügyben hozott precedenst. Ezzel megszűnt az Egyesült Államokban a terhességmegszakítás választásához fűződő jog szövetségi védelme, így rögtön az államokra szállt vissza a döntés joga. Számos állam várta már ezt a döntést olyan az abortuszhoz való hozzáférést korlátozó vagy tiltó szabállyal, amit már elfogadott a tagállami jogalkotó, de az a szövetségi szabály miatt nem léphetett hatályba. Ezek a szabályok a magzati élet fogantatástól számított védelmére hivatkoznak.

Gombos Gábor emlékére

A méltóságot nem lehet tiszteletben tartani úgy, hogy megvonjuk valakitől az önmaga feletti rendelkezés jogát. A méltóság tiszteletben tartása pedig nemcsak azt jelenti, hogy tiszteletben tartom a másik ember döntési szabadságát, hanem azt is, hogy nem hagyom figyelmen kívül a nehézségeit. Ez az egyszerűnek látszó, de az emberi kapcsolatokban gyakran félre sikló gondolat az, amire Gombos Gábor olyan gyakran figyelmeztetett.

Felszámolja a Nemzeti Választási Bizottsági tagok jogegyenlőségét a legújabb törvénymódosítás

Ha lezárult az országgyűlési választás és itt a nyár, akkor menetrend szerint érkezik a választási törvénymódosító csomag – júniusban benyújtották a választási jogszabályokat érintő újabb törvényjavaslatot. A javaslat túlnyomórészt a választási szervek munkáját, és egyes határidőket érintő technikai módosításokból áll. Ezek között vannak előremutató elképzelések, de az, hogy a frakcióval nem rendelkező, a választáson induló pártok delegáltjai csak megfigyelőként, szavazati jog nélküli tagokká válnak, súlyos aszimmetriát jelent a politikai verseny szereplői között a Nemzeti Választási Bizottságban.


Takarékosság vagy politikai és jogi káosz – milyen következményei lehetnek a következő választások összevonásának?

A kormánypártok javaslatára 2024-től az európai parlamenti és önkormányzati választásokat egy napon tartanák, ezzel megszűnne az októberi, külön időpontban tartott önkormányzati választás. De mi a baj ezzel?

Embertelen bánásmód miatt pert indított az anya, miután napokig lekötözve tartották fiát a kórházban

A hatvanéves Irén és fia, Péter egy Kaposvár melletti falu végén élnek, ahol mindenki jól ismeri őket. A fiú egyik rohama után nem a megszokott gyermekpszichiátriára vitték be, hanem egy felnőtt zárt osztályra került, ahol maradandó lelki sebeket szenvedett.

Az ombudsman szerint sem lehet szankciókkal kezelni az iskolai lemorzsolódást

A hátrányos helyzetű családok gyermekeinek iskolai lemorzsolódása évtizedek óta közismert jelenség, amellyel a hazai iskolarendszer nem tud mit kezdeni, sőt, a gyerekeket és a szülőket még szankciókkal is sújtja az állam. Tornanádaskán kirívóan rossz a helyzet, ezért négy évvel ezelőtt az Alapvető Jogok Biztosához fordultunk, aki mindenben igazat adott nekünk.

Segítség