Téma szűrés

2922
szűrt
2922
összesen

Ahhoz, hogy könnyebben megtaláld, amit keresel, válassz témát és / vagy érintett csoportot. Egyszerre több szűrőt is beállíthatsz!

A sárga hátterű kártyákon kisokosainkat, útmutatóinkat olvashatod, a fehér kártyákon minden mást. Jó böngészést!

Kormánypárti és ellenzéki polgármesterjelöltek is vállalják a szociális szolgáltatások bővítését

Kormánypárti, ellenzéki és független polgármesterjelöltek is ígéretet tettek a szociális szolgáltatások bővítésére azután, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület nyílt levélben fordult hozzájuk. Válaszaikban legtöbben a házi segítségnyújtás bővítését említik, de más formában is segítenék azokat, akik gyermeküket vagy idős hozzátartozójukat ápolják otthon, illetve azokat, akiknek fogyatékosságuk vagy betegségük miatt támogató szolgáltatást, segítőt kell igénybe venniük a mindennapi életükhöz.

„Mindenki gyűjt valamit, a nagyemberek milliókat, Imre újságokat”

A csütörtök délelőtti, négy és fél órás gondnoksági tárgyalás mindenben tükrözte a hazai fogyatékosságügyi állapotokat: Imre, aki egyetlen döntést sem hozhat a saját életéről – még arról sem, hogy mikor reggelizik és kivel tölti a karácsonyt –, mindenkit leiskolázott a tárgyalóteremben.

Az Elios után civilek hozták vissza a fényt Gyálra

A Tiborcz-cég beruházása után sötétbe borultak a Pest megyei város utcái, a rossz járdák pedig még egy lapáttal rátettek a balesetveszélyre. Az ott élők közül voltak, akik úgy érezték, hogy tenniük kell, és egy beszélgetés után kiderült, hogy nincsenek egyedül – ebből pedig olyan közösség alakult ki, ami tényező lett a város életében. Vlogsorozatot indítottunk, hogy te is megtudd, mit tehetsz azért, hogy mindannyian jobb városokban és falvakban élhessünk.

Nem hazudhatnak büntetlenül a civilekről a közmédiában

Megsértette a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által képviselt Menedék Egyesület jó hírnevét a közmédia, a Fidesz és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) – döntött csütörtöki ítéletében a Fővárosi Törvényszék. A Menedéket a kormánypártok politikai okokból ellenségnek nevezték ki és nyilvánosan démonizálták, a közmédia pedig kiszolgálta őket ebben, amikor úgy számolt be álláspontjukról, hogy a Menedéknek esélyt sem adott arra, hogy a jóhírnevét sértő állításokra reagáljon, ezzel pedig a kormánypártok propagandaeszközeként viselkedett ahelyett, hogy a valós tájékoztatást szolgálta volna.

Újabb TASZ-siker: nem titkolhatja a kormány, hogy mire adott milliárdokat a Századvégnek

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki döntésével a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyfelének, Joó Hajnalka újságírónak adott igazat: már nincs akadálya annak, hogy a közvélemény is megismerje, milyen anyagokat készíttetett 6,1 milliárd forintért a Miniszterelnöki Kabinetiroda a Századvéggel.

Ezt tedd, ha a gyerekedet kampánydíszletnek használják!

Az utóbbi időben nap mint nap olvashatunk arról, hogy politikusok kampánycélokra használnak fel iskolás, óvodás vagy akár bölcsődés gyerekeket. Előfordul, hogy tanévnyitón osztogatnak almát a megszeppent gyerekeknek, de az is megesik, hogy a polgármester mozgássérült gyerekkel kampányol. Teszik mindezt annak ellenére, hogy már az ombudsman is felszólította a választás résztvevőit, hogy tartózkodjanak a gyerekek szerepeltetésétől és a róluk készült képek kampánycélú felhasználásától. Korábban mi is megírtuk, hogy a gyerekek felhasználása biodíszletként nemcsak súlyosan etikátlan, de jogellenes is. Most összegyűjtöttük, mit tehetnek a szülők, akik szeretnének fellépni a törvénysértő politikusokkal szemben.

1. Írj kifogást a helyi választási bizottságnak!

Választási időszakban ez az egyik leggyakoribb módja a jogsértésekkel szembeni fellépésnek. Előnye, hogy egy ingyenes és igen gyors eljárásról van szó, amit bárki igénybe vehet, ügyvédi képviselet nélkül.

A kifogás megírásában szívesen segítünk, ha írsz a valasztas@tasz.hu email címre vagy akár megírhatod te magad is (amihez felhasználhatod az általunk elkészített kifogás-mintát). Minden településen működnek helyi választási bizottságok, elérhetőségüket itt találod. Ha emellett döntesz, arra kell figyelned, hogy időben cselekedj, ugyanis a jogsértés elkövetésétől mindössze 3 napod van arra, hogy írj a választási bizottságnak!

A kifogásban azt érdemes hangsúlyozni, hogy a politikusok magatartása sérti a választási eljárás alapelveit: ellentétes a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlással az, ha a választáson jelöltként induló emberek kiskorú gyerekeket használnak fel saját maguk népszerűsítésére. Ezen felül a nemzeti köznevelési törvény kifejezetten tiltja az óvodákban, iskolákban történő politikai célú tevékenységet.

Ha a helyi választási bizottság számodra kedvezőtlenül dönt, akkor fellebbezést nyújthatsz be a területi választási bizottságnak, ennek sikertelensége esetén pedig bírósági felülvizsgálatot is kérhetsz, igaz, itt már szükség van jogi képviseletre. Az ügyintézési határidő mindegyik fórum előtt 3-3 nap, ami azt jelenti, hogy akár 3 nap alatt, de legrosszabb esetben is 2 hét alatt lezajlik az egész eljárás.

Hátránya, hogy sajnos gyakran nincs kellő elrettentő ereje az érintettekre nézve: hiába állapítja meg a választási bizottság a jogsértést és szab ki pénzbírságot, előfordul, hogy azt egyes politikusok nem veszik komolyan és tovább folytatják a jogellenes kampányt. Azonban fontos, hogy ezáltal tudatosíthatod a jelöltekben, pártokban, hogy a választópolgárok egy jelentős részét zavarja a jogsértő vagy erkölcstelen kampány, és hajlandóak tenni is ellene!

2. Fordulj panasszal a Kormányhivatalhoz!

A Kormányhivatal őrködik az önkormányzatok törvényes működése felett, így ha az önkormányzat dolgozója vagy maga a polgármester kampányol gyerekekkel, hatékony lehet egy nekik címzett panasz. Előnye, hogy bárki élhet vele - szóban, írásban vagy akár elektronikus úton, formai megkötöttségek nélkül.

Hátránya, hogy lassabb mint egy kifogás elbírálása, viszont általában nagyobb a visszatartó ereje, hiszen az önkormányzatok jóval komolyabban veszik az őket folyamatosan ellenőrző Kormányhivatal megállapításait.

A panaszban érdemes a köznevelési törvény politikai tevékenységet tiltó rendelkezésire hivatkozni, miszerint “a nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható” (a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, 24. § (3) bekezdés). Továbbá mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a panasz “a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. törvény” szerinti panasznak minősül.

Az egyes Kormányhivatalok elérhetőségét itt találod.

Ha nem szeretnéd ehhez a nevedet adni és inkább megőriznéd anonimitásod, lehetőséged van arra is, hogy nekünk továbbítod a jogsértést és mi küldjük el a panaszt a Kormányhivatalnak. (A kifogásnál erre nincs lehetőség. A hatékony jogorvoslathoz itt az szükséges, hogy a benyújtó érintett legyen!)

3. Indíts személyiségi jogi pert a bíróságon!

Erre akkor van lehetőséged, ha gyerekedről anélkül készítettek vagy használtak fel fényképet, videót, hogy ahhoz a szülők előzetesen hozzájárultak volna. Egy ilyen per kétségkívül sokáig tart, általában évekig is elhúzódik, tehát semmiképpen sem egy gyors megoldásról van szó. Előnye viszont a többi opcióval szemben, hogy “sérelemdíj” is igényelhető, amit a jogsérelem súlyától függően, kb. 100.000 Ft-ban szokott megítélni a bíróság. Ezt az összeget a jogsértő a felperes szülő(k) számára fizeti meg. Ha ezt az utat választod, azzal is számolnod kell, hogy kötelező az ügyvédi képviselet és van némi költsége a pernek: eljárási illetéket kell fizetni, illetve annak, aki elveszíti a pert, a perköltséget is állnia kell. Ezeknek együttes összege esetről esetre eltérő, de általánosságban azt lehet mondani, hogy a 100.000 Ft-ot nem szokta meghaladni.

Természetesen a fenti lehetőségek nem zárják ki egymást, egyszerre több jogorvoslat is igénybe vehető, így akár mindhárom eljárást is megindíthatod.

Ha a te gyerekedet is felhasználták a kampányban és segítséget szeretnél kérni, írj minél hamarabb a valasztas@tasz.hu email címünkre, ha pedig a választásokkal kapcsolatban lenne kérdésed, kattints a www.valasztasz.tasz.hu oldalra!

(Fotó: Facebook / Ács Rezső)


Nyílt levél a miskolci polgármester-jelölteknek – Mi lesz a város szegénytelepeivel?

Elvárjuk, hogy a jövőben a miskolci városvezetés a mélyszegénységből fakadó problémákat ne megbélyegző retorikával és rendészeti eszközökkel, hanem megfelelő szociálpolitikai intézkedésekkel kezelje.

Elfáradni sincs idejük a fogyatékossággal élő gyereket nevelő szülőknek

Eljutni a fogorvoshoz, új mosógépet nézni, ha a régi elromlott, rendszeresen bejárni egy munkahelyre – ezek hétköznapi dolgok, mégis vannak szülők, akiknek hatalmas szervezést igényel, hogy mindezt megoldják, pedig már nem kicsi gyereket nevelnek. Egy pár napos nyaralás vagy egy esti mozi szinte megoldhatatlan kihívást jelent számukra. Edit Rett-szindrómás lányát, Zsófit gondozza otthon már 27 éve, az élete teljesen körülötte forog. Még így is szerencsésnek érzi magát, hiszen nincs egyedül, férjére is támaszkodhat, de egyre nehezebben bírja a folyamatos gondozással járó feladatokat, ráadásul lassan saját szüleit is ápolnia kell majd, amitől már előre retteg.

Nyilatkozzanak a polgármester-jelöltek, hogyan segítenék a családokat!

A fogyatékossággal élő vagy idős rokonaikat otthon ápolókat, illetve az önállóan, de fogyatékossággal élő embereket ellátó szociális alapszolgáltatások fejlesztése közös ügyünk. Ezért minden polgármester-jelöltet arra kérünk, hogy még a kampány során nyilatkozzon: megválasztása esetén településén mit kíván tenni a személyi segítés elérhetősége érdekében.

A kormány jogsértő kampánya ellen lép fel a TASZ

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) választási kifogást készített, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt nyújtott be a kormány jogellenes kampánytevékenysége miatt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis a magyar kormány hivatalos álláspontját közvetítő Kormányinfó nevű sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy “aki alkalmas főpolgármesternek, az együttműködést keres a kormánnyal, aki alkalmatlan, mint Karácsony Gergely, az pedig elutasítja az együttműködés lehetőségét és hadállásnak tekinti a főpolgármesteri tisztséget.” A TASZ álláspontja szerint a kormány képviselőjének ez a kijelentése alkalmas a választói akarat befolyásolására, és mint ilyen, kampányeszköznek tekintendő.

Segítség