Téma szűrés

3855
szűrt
3855
összesen

Ahhoz, hogy könnyebben megtaláld, amit keresel, válassz témát és / vagy érintett csoportot. Egyszerre több szűrőt is beállíthatsz!

A sárga hátterű kártyákon kisokosainkat, útmutatóinkat olvashatod, a fehér kártyákon minden mást. Jó böngészést!

Miért legyél forrás?

A nyilvánosság ereje az, amitől a közhatalom a legjobban tart. Ha a hatalomgyakorlás a polgárok szeme előtt történik, megmutathatja a hatalom természetét, azt, hogy miért és miként születnek meg egyes döntések. Ennek bemutatása a mindenkori független sajtó egyik legfőbb feladata. Ehhez azonban nem elég csak az újságírók munkája: a te segítségedre is szükségük van.

Magyarországon már hosszú ideje sokan félnek beszélni a sajtónak, attól tartva, hogy bajba kerülhetnek például a munkahelyükön. Azonban a jog és a sajtóetika hatékonyan védi mindazokat, akik értékes információkat adnak át a sajtónak. Sajtóetikai alapszabály, hogy a sajtónak információt átadó személy inkognitóját meg kell őrizni, ha azt kéri. A jogi szabályozás célja pedig a sajtószabadság védelme és az, hogy segítse az újságírók munkáját.

Azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy te is lásd, bátran hozzájárulhatsz ahhoz, hogy egy-egy közügyben tisztában lássunk, mert a jog melletted áll, és az újságíróval együtt téged is véd!

Homofób propagandatörvény

Az Országgyűlés 2021. június 15-én megszavazott egy olyan törvényt, amely a gyerekek védelmére hivatkozva éppen, hogy gyerekek, fiatalok és felnőttek testi és lelki egészségét veszélyezteti és LMBTQ+-ellenes rendelkezéseket tartalmaz. Ez a törvény nemcsak hazug, hanem igazságtalan is, mert az egyenlő emberi méltóságot alapjaiban kérdőjelezi meg. Partnerszervezeteinkkel részletesen kifejtettük erről az álláspontunkat, amit itt olvashattok. A legnagyobb kérdés viszont az, hogy a gyakorlatban mit fognak jelenteni az új szabályok. Az alábbiakban végigvesszük a legtöbbször feltett kérdéseket, illetve a leggyakrabban előforduló élethelyzeteket, és az azok lehetséges következményeiről is olvashattok.

Röviden összefoglalva: a törvény a pongyola megfogalmazása, a hatályos jogszabályi környezet és bírósági joggyakorlat miatt alkalmazhatatlan, így jogi szempontból semmilyen változás nem áll be a gyermekek, a szülők és tanárok életében. Álláspontunk szerint ezeket a szabályokat nem is lehet jogszabályként értelmezni, hanem elsősorban mint politikai termékekre tekinthetünk rájuk. Ahhoz viszont, hogy a törvény ne okozzon komoly károkat, arra van szükség, hogy tudatosítsuk: nincs szükség öncenzúrára. A törvény azzal okozná a legnagyobb károkat, ha magunk kezdenénk betartani az értelmezhetetlen passzusait.

Az alábbi kérdéseket a hozzánk forduló jogsegélyes megkeresések ihlették. Alább rendszerezve találod meg a felmerülő kérdéseket, amelyek a szabályok 2021. július 8-i hatálybalépésétől érvényesek.

Segítség