Téma szűrés

4086
szűrt
4086
összesen

Ahhoz, hogy könnyebben megtaláld, amit keresel, válassz témát és / vagy érintett csoportot. Egyszerre több szűrőt is beállíthatsz!

A sárga hátterű kártyákon kisokosainkat, útmutatóinkat olvashatod, a fehér kártyákon minden mást. Jó böngészést!

Így léphetsz fel a vajdasági választási visszaélések ellen

Több választással kapcsolatos alapelvet is sért a vajdasági levélszavazatok kézbesítésével kapcsolatos botrány, ezért kifogásmintát teszünk közzé, amit bárki benyújthat a Vajdasági Magyar Szövetség és a Concordia Minoritatis Hungaricae ellen.

Orosz dezinformáció a közmédiában: az Európai Bizottsághoz fordult a TASZ és a Political Capital

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Political Capital (PC) az Európai Bizottsághoz fordult, mert miközben az Unió kitiltotta területéről az orosz propagandát, az annak megfelelő tartalmakat a magyar közmédia akadálytalanul terjeszti.

Négy éve nem vizsgálja a hatóság a kormány STOP plakátjait

Eltelt négy év, egy teljes parlamenti ciklus. Újra kampányidőszak van mint 2018 tavaszán, de az egyenlő bánásmód védelmére hivatott alapvető jogok biztosa még mindig nem hajlandó érdemben foglalkozni az üggyel.

Négy éve nincs döntés: sérti-e az egyenlő bánásmódot a kormány STOP plakátja?

A jogszabályok mindenkire kötelezőek, még a kormányra is. A kormánynak kötelessége, hogy minden ember egyenlő méltóságát tiszteletben tartsa, ezért a TASZ az Egyenlő Bánásmód Hatóság eljárását kezdeményezte 2018 tavaszán. Döntés azóta sem született. Az egyenlő bánásmód védelmére hivatott szerv négy éve mindent elkövet, hogy ne kelljen dönteni a STOP táblás kormányplakátok jogszerűségéről.

Szavazás kórházban, karanténban – minden, amit a mozgóurna-igénylésről tudni kell

Kiderült, hogy a szavazatszámláló bizottság nemcsak a koronavírus-fertőzötteknek, hanem azoknak is kiviheti a mozgóurnát, akik kontaktszemélyként kerülnek karanténba.

Elvégzi-e az ombudsman valaha a munkáját?

Kozma Ákos 2019 óta az alapvető jogok biztosa, de egyre kevésbé foglalkozik alapjogvédelemmel. Összegyűjtöttük azokat az ügyeinket, amelyekre évek óta nem kaptunk tőle választ.

Az Alkotmánybíróság új gyakorlata mindannyiunk alapjogaira veszélyes

Az Alkotmánybíróság friss döntése szerint a kormányzati kommunikáció korlátozása a kormány tisztességes eljáráshoz való jogát sérti. Korábban a népszavazási kérdések kapcsán is arra hivatkozott a kormány, hogy a tisztességes eljáráshoz való joga sérült az egyik kérdést megsemmisítő kúriai döntésben, ebből tehát rendszer lesz. Az alábbi írás arról szól, hogy ez miért jelent alapvető fenyegetést mindannyiunk jogaira nézve.

Fontos választással kapcsolatos határidők járnak le pénteken

Már csak néhány napod van, ha nem a lakóhelyeden vagy külföldön szavaznál, illetve szavazatszámlólnak jelentkeznél. Segítünk, hogyan intézd el ezeket!

Ha a járványveszélynek vége, miért van még veszélyhelyzet és rendeleti kormányzás?

Az lehet a benyomásunk, hogy egyik különleges helyzetből esünk a másikba, de a veszélyhelyzet elrendelésének az Ukrajnában dúló háborúhoz nincs köze. A veszélyhelyzetet a koronavírus-járvány kezelése miatt rendelte el a kormány és az Alaptörvény szerint is csak addig tarthat, amíg a kihirdetésének feltételei fennállnak, azaz, amíg a járvány ezt szükségessé teszi.

Saját jogszabályát szegi meg a kormány a Fertő-tó ügyében

A közpénzből történő, több mint 45 milliárdos beruházás megvalósítása érdekében a kormány nem átall a saját maga által hozott jogszabályokkal sem szembemenni. Kun Zoltán civilként, a Nagy Tavak Koalícióval vette fel a harcot a beruházással szemben.

Segítség