Barion Pixel TASZ | Tudástár

Tájékoztató a munkaviszony megszüntetéséről - felmondás, közös megegyezés

A munkaviszony megszüntetésével kapcsolatban merül fel a legtöbb jogvita a munkáltatók és a munkavállalóik között. Ebből a tájékoztatóból megtudhatod, hogy milyen szabályok vonatkoznak a munkaviszony megszüntetésére, ha te szeretnél felmondani vagy ha neked akarnak felmondani.

Mit kell tudni a státusztörvényről?

2023. július 6-án kihirdették a státusztörvényt. Tájékoztatónk az elfogadott törvényszöveg alapján készült. A tájékoztató kérdés-válasz párjaiban azt gyűjtöttük össze, hogy milyen hatása lesz a törvénynek a pedagógusokra és a többi közoktatásban dolgozóra.

Munkajogi tájékoztató gyerekvállalás előtt állóknak, várandósoknak és kisgyerekes szülőknek

A várandósság és a gyerekvállalás munkajogi szempontból is változást hoz az ember életébe. A Munka Törvénykönyve kiemelt védelmet nyújt a várandós, reprodukciós eljárásban részt vevő, szoptató és kisgyermekes munkavállalóknak. Tájékoztatónkban összegyűjtöttük, hogy milyen szabályok vonatkoznak a foglalkoztatásukra, milyen kedvezményekre jogosultak és hogyan léphetnek fel az esetleges jogsértések ellen.

Tájékoztató a pedagógusok előmeneteli rendszeréről

Egy 2013-as rendeletben a kormány a pedagógusok előmenetelére olyan rendszert alkotott meg, amelyben a nemzeti köznevelési törvény szerint minden pedagógusnak részt kell vennie. A minősítési rendszer fokozatokat állít fel, ezek a Gyakornok, a Pedagógus I., a Pedagógus II., a Kutatótanár és a Mestertanár fokozatok. Az alábbi útmutatót olyan pedagógusok számára készítettük, akikben kérdések merültek fel a minősítési rendszerrel kapcsolatban.

Tájékoztató közmunkásoknak

Ebben a tájékoztatóban összegyűjtöttük, hogy mikor kaphatsz közmunkát, mire kell figyelned a munka előtt és alatt, milyen jogaid és kötelességeid vannak, és mit tehetsz, ha úgy érzed, nem bánik veled megfelelően a munkaadó.

Aktuális tartalmak

Tudnivalók az összevont EP- és önkormányzati választásról

2024-ben önkormányzati és európai parlamenti választások is lesznek Magyarországon. Idén először egy napon tartják ezt a két választást, június 9-én. Az alábbi tájékoztatónkban összeszedtük, hogy melyik választáson mire szavazunk, ki szavazhat és mit kell tudni a közös lebonyolításról.

Mit kell tudni az önkormányzati választásról?

Ebben a tájékoztatóban leírjuk, hogy ki és mire szavazhat az önkormányzati választásokon attól függően, hogy hol él. Az önkormányzati választáson településtípusonként eltér, hogy mire szavazunk. Más szabályok vonatkoznak fővárosra, a 10 000 főnél népesebb, és a 10 000 fő alatti lakósságszámú településekre is. Alapvetően azonban polgármestereket és az önkormányzati képviselő-testület tagjait választjuk meg. Azaz arról döntünk, hogy kik vezessék a településünket, kik hozzanak döntést a fontos helyi ügyekben.

Mit tehetsz, ha választási csalást vagy visszaélést tapasztalsz?

Mindannyiunk érdeke, hogy minél tisztább választásokon dönthessünk az ország sorsáról. Ebben a tájékoztatóban összeszedtük, mi minősül választási csalásnak és visszaélésnek, és választópolgárként mit tehetsz, ha ilyesmivel találkozol a kampányban vagy a szavazás idején.

Szavazás külföldről magyar állampolgárként

A magyar állampolgárok az országgyűlési választásokon és az európai parlamenti választásokon akkor is élhetnek a választójogukkal, ha éppen külföldön élnek / tartózkodnak a szavazás napján. Ennek kétféle módja lehetséges, a levélszavazás és a külképviseleti szavazás. Fontos, hogy másként szavazhat az, akinek van magyarországi lakcíme, és másként az, akinek nincs. Ebben a tájékoztatóban összeszedtük, ki és hogyan szavazhat külföldről.
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.