Jogaid a magyar munkaerőpiacon az Ukrajnában zajló háború elől menekülőként

Általános tájékoztató

Magyarországon a magyar állampolgárok és EU-tagállamok állampolgárai szabadon, külön engedély nélkül vállalhatnak munkát. Ha te sem magyar, sem más EU-tagállam állampolgára nem vagy, akkor ahhoz, hogy munkát vállalj, az alábbiakra lesz szükséged:

 • Adóazonosító, melyet a munkáltatód a Nemzeti Adóhivatalnál fog igényelni neked elektronikus úton. (munkáltatók részére: Adóazonosító igényléséhez a NAV 22T34 számú nyomtatványát kell a nyomtatványkitöltő programmal kitölteni és elektronikusan, a cégkapun keresztül benyújtani)

 • Társadalombiztosítási jogviszonyt igazoló ún. TAJ-kártya, melyet szintén a munkáltatód igényel a részedre a székhelye szerint illetékes kormányhivatalnál a munkavállalást megelőzően. Az igényléshez szükséges nyomtatvány az alábbi linkről tölthető le: http://www.neak.gov.hu/data/cms1025976/NYT.52.K.pdf

 • Aláírt munkaszerződés, melyben meg kell állapodni a következőkről:
  • munkabér

  • munkakör, vagyis, hogy pontosan milyen feladatokat kell elvégezned

  • munkavégzés helye

  • határozott, vagy határozatlan idejű a munkaviszony.

Magyarországon a napi nyolcórás munkaidő az általános. Az ez után járó minimálbér mértéke jelenleg havi bruttó 200.000 Ft (nettó 133.000 Ft.), legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók esetén havi bruttó 260.000 Ft (nettó 172.900 Ft.). (A minimálbérsávok teljes táblázatát itt éred el.)

Fontos: mielőtt megállapodnál a leendő munkáltatóddal, a későbbi félreértések elkerülése érdekében mindig tisztázd a munkabéred bruttó és nettó mértékét és ragaszkodj ahhoz, hogy a munkaszerződésedben a megbeszélt összegek legyenek beleírva, ne kevesebb. Minden hónapban kérd el a munkáltatódtól a havi bérjegyzékedet, melyben nyomon követheted a fizetésed után a munkáltató által befizetett járulékokat.

Ha a munkavégzés során bármilyen gond felmerülne (nem fizeti a munkáltató a munkabért, megalázó bánásmód, rossz munkakörülmények, stb.), keress minket bizalommal az alábbi elérhetőségeken:

Tájékoztatók Ukrajnából érkezettek/ munkavállalók részére

Tájékoztató 2022. február 24-e előtt Magyarországra érkezett munkavállalók részére

Ebben az esetben rád az általános szabályok vonatkoznak. Munkát abban az esetben tudsz vállalni Magyarországon, ha munkavállalási célú tartózkodási engedély iránti kérelmet nyújtasz be a Bevándorlási Hivatalhoz. Ennek az eljárási díja a kérelem személyes benyújtása esetén 39.000 Ft., elektronikusan az https://enterhungary.gov.hu/eh/?en honlapon keresztül benyújtva 24.000 Ft. A kérelemhez csatolandó dokumentumok listáját az alábbi linken éred el: https://enterhungary.gov.hu/eh/tajekoztato/hu/okmanymunkavallasi

Lehetőség van szezonális munkavállalás iránti tartózkodási engedély iránti kérelem benyújtására is. Ebben az esetben legfeljebb 6 hónapig vagy jogosult munkavégzésre. Ez az időtartam 12 hónapon belül legfeljebb újabb 6 hónapra meghosszabbítható. Az ehhez szükséges dokumentumok listáját itt éred el: https://enterhungary.gov.hu/eh/tajekoztato/hu/okmanyszezonalismunkavallasi

Tájékoztató biometrikus útlevéllel rendelkező munkavállalók részére

Ebben az esetben a Magyarországra érkezésedtől számított három hónapig szabadon tartózkodhatsz nemcsak Magyarországon, hanem az egész Európai Unión belül. A magyarországi munkavállalással kapcsolatban itt írtak vonatkoznak rád, ha menedékesként ideiglenes védelemben részesülsz, vagy ezirányú kérelmed elbírálása folyamatban van. Az itt foglaltak vonatkoznak rád, ha ilyen kérelmet nem nyújtottál be.

Munkavállalói tájékoztató, ha menedékesként elismertek vagy ez iránti kérelmet nyújtottál be

2022. május elsejétől a menedékeskénti elismerésed iránti kérelem elbírálásáig, illetve menedékesként jogod van további engedély nélkül Magyarországon dolgozni. Ebben az esetben a munkáltatód köteles bejelenteni téged, neked nincs további teendőd ahhoz, hogy el tudj kezdeni dolgozni.

Munkavállalói tájékoztató, Ukrajnából érkező, de nem ukrán állampolgárok részére

Ha 2022. február 24-ét megelőzően nemzetközi védelemben, vagy azzal egyenértékű nemzeti védelemben részesültél Ukrajnában, akkor az ukrán állampolgárokhoz hasonlóan vagy jogosult arra, hogy Magyarországon menedékesként ideiglenes védelemben részesülj. Ebben az esetben az itt írtak rád is vonatkoznak. Egyéb esetben az itt részletezett általános szabályok alapján dolgozhatsz Magyarországon.

Munkavállalói tájékoztató, ha nem rendelkezel biometrikus útlevéllel és nem nyújtottál be menedékeskénti elismerés iránti kérelmet

Sokat könnyít a magyarországi munkavállaláson a menedékeskénti kérelem beadása, ezért elsősorban azt javasoljuk, hogy nyújts be ilyen kérelmet. Ebben segítséget kérhetsz a Magyar Helsinki Bizottságtól vagy az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalától.

Ha nem rendelkezel biometrikus útlevéllel és nem nyújtottál be menedékeskénti elismerés iránti kérelmet, akkor munkavállalási engedéllyel lehet munkát vállalni. Munkavállalási engedély iránti kérelmet a foglalkoztató (munkáltató) adhat be a kormányablaknál.

Egészségügyi dolgozók

Megkönnyítik a munkavégzését azon a menedékeseknek, illetve az Ukrajnában állandó lakóhellyel rendelkező és 2022. február 24-én vagy azt követően Ukrajna területéről érkezett magyar állampolgároknak, aki Ukrajnában kiállított, államilag elismert végzettséget és tudományos fokozatokat tanúsító okirat alapján egészségügyi szakképesítéssel rendelkeznek. Ezek a személyek a szakképesítés vagy szakképzettség Magyarországon történő honosítása vagy elismerése nélkül jogosultak egészségügyi tevékenységet végezni, az elismerési vagy honosítási eljárás lezárultáig.

Tájékoztató munkáltatók részére – menekültek foglalkoztatásának állami támogatása

A 96/2022 (III.10.) Korm. rendelet alapján a munkáltató állami támogatásra jogosult, ha Ukrajnából 2022. február 24-ét követően elmenekült ukrán állampolgárt foglalkoztat. A támogatás feltétele, hogy a foglalkoztatásra Magyarországon, határozott vagy határozatlan idejű munkaviszonyban és legalább heti húsz órában kerüljön sor. A támogatás mértéke a munkavállaló lakhatási és utazási költségeinek 50 %-a, de munkavállalónként legfeljebb havi 60.000 Ft., valamint a munkavállalóval egy háztartásban élő gyermek után gyermekenként legfeljebb havi 12.000 Ft. A támogatást a munkaszerződés megkötését követően a kérelem benyújtását követő időszakra lehet igényelni legfeljebb 12 hónapra, ami egy alkalommal legfeljebb 12 hónappal meghosszabbítható. Támogatás iránti kérelmet csak belföldi székhellyel/telephellyel/fiókteleppel rendelkező gazdasági társaság munkáltató jogosult a foglalkoztatás helye szerint illetékes kormányhivatalnál benyújtani. A támogatás nem vehető igénybe egyszerűsített foglalkoztatás esetén (vagyis alkalmai munka vagy idénymunka esetén).

Megosztás