A törvényszék sem állt a Médiatanács útjába, el kell hallgatnia a Klubrádiónak

Részletes indoklás nélkül utasította el a Fővárosi Törvényszék azt a keresetet, melyet a Klubrádió képviseletében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nyújtott be a rádió elhallgattatásához vezető médiahatósági döntés miatt.

A Médiatanács szeptemberben kisebb adminisztratív jogsértésekre hivatkozott, amikor eldöntötte, hogy nem hosszabbítja meg a Klubrádió szolgáltatójának február 14-én lejáró frekvenciahasználati jogosultságát. Más rádiók esetében a hatóság nem volt ilyen szigorú: több esetben előfordult, hogy hasonló súlyú mulasztásokat követően nem látta akadályát a pályázaton elnyert jogosultság megújításának.

A döntést a Klubrádió jogi úton támadta meg a TASZ segítségével, azt kérve, hogy a bíróság kötelezze a Médiatanácsot új eljárás lefolytatására. Az erre vonatkozó keresetet február 9-én a Fővárosi Törvényszék elutasította. A bíróság a döntést meglepően röviden indokolta, nem foglalkozott azzal, hogy más rádiók esetében a hatóság ellentétes döntést hozott, és azzal sem, hogy a Klubrádió adminisztratív mulasztása csekély súlyú volt, amire nem hivatkozhatott volna a Médiatanács „ismételt jogsértésként”.

Ha a bíróság megsemmisítette volna a Médiatanács döntését, az sem lett volna elég önmagában ahhoz, hogy a Klubrádió február 14. után is zavartalanul sugározhasson Budapesten. Ezért a rádió azt is kérte a bíróságtól, hogy ideiglenesen tegye lehetővé a sugárzást addig, amíg le nem zárulnak a folyamatban lévő eljárások. Ezt a bíróság arra hivatkozva utasította el, hogy a hazai jogszabályok erre nem adnak számára felhatalmazást, kizárólag a Médiatanács engedélyezheti a rádió ideiglenes sugárzását.

A Klubrádiónak tehát február 14-én el kell hallgatnia eddig használt frekvenciáján, és bár az interneten tovább szólhat, bizonyosan nem fogja elérni minden eddigi hallgatóját. „A magyar nyilvánosság megint veszteséget szenved azzal, hogy a hatalom elhallgattat egy neki nem tetsző közéleti médiumot. Bár a rádió e frekvencián elhallgat, a jogvita ezzel nem ér véget” – mondta Kaputa Júlia, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének jogi munkatársa.

A Klubrádiót az ügyben dr. Váci Tímea, a TASZ ügyvédje képviselte.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nemzetközi fellépés a belarusz hatóságok internet-korlátozó lépései ellen

Az elnökválasztással összefüggésben az online térben is történtek jogsértések.

Nyert a TASZ: Kövér jogsértően tiltott ki újságírókat a Parlamentből

Kövér László a sajtószabadságot sértő döntést hozott, amikor újságírókat tiltott ki a Parlament épületéből – mondta ki ma az Emberi Jogok Európai Bírósága abban az ügyben, amelyben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) hat újságírót képviselt a strasbourgi székhelyű testület előtt.

Jogsegélyt ajánl a kuruc.infonak a TASZ

Tegnap meghozott első fokú határozatában a bíróság elrendelte egy, a kuruc.infon 2013-ban megjelent holokuszttagadó cikk hozzáférhetetlenné tételét.