Barion Pixel TASZ | Nemzetközi elismerés: A TASZ az INCLO vezetőségében

Nemzetközi elismerés: A TASZ az INCLO vezetőségében

Az INCLO (International Network of Civil Liberties Organizations) társelnökévé választották dr. Kapronczay Stefániát, a TASZ ügyvezető igazgatóját. Az INCLO szabadságjogi szervezetek nemzetközi hálózata, amely azért működik, hogy nemzetközi szinten is támogassa az emberi jogi szervezetek saját országukban végzett tevékenységét, felerősítse hangjukat.

A tíz tagszervezet saját országukban kifejtett tevékenységük során évtizedes tapasztalatot halmozott fel az emberi jogok védelmében. Mindegyik tagszervezet több emberi jogi területet felölelő tevékenységi körrel rendelkezik, több társadalmi csoportot érintően működik és független a kormányzattól. Az INCLO tagszervezetei: American Civil Liberties Union (USA), Association for Civil Rights in Israel (Israel), Canadian Civil Liberties Association (Canada), Centro de Estudios Legales y Sociales  (Argentina), Egyptian Initiative for Personal Rights (Egypt), Hungarian Civil Liberties Union (Hungary), Irish Council for Civil Liberties (Ireland), Kenya Human Rights Commission (Kenya), Legal Resource Center (South Africa), Liberty (UK).

A jogvédő szervezeteket érő kihívások sok hasonlóságot mutatnak, legyen szó Magyarországról, Egyiptomról vagy éppen az Egyesült Államokról. Az INCLO ezt felismerve azért jött létre, hogy tagszervezeteit támogassa és felerősítse munkájukat a saját országukban – ennek pedig nem csak az egyes emberi jogok védelmében és fejlesztése érdekében kifejtett munka terén, hanem a szervezetek működésének alapjai szempontjából is jelentősége van.

Az idén 20 éves TASZ számára e szövetség vezetésében részt venni kiemelten fontos lehetőség. Hisszük, hogy nemzetközi együttműködéssel, közös erővel hatékonyabban léphetünk fel az emberi jogok érvényesítése érdekében.

Dr. Kapronczay Stefánia az ELTE jogi karán diplomázott, majd 2010-ben szociológia abszolutóriumot szerzett. 2005 óta dolgozik a TASZ-nak, 2008 márciusától 2012 augusztusáig a Betegjogi Program vezetőjeként. Betegjogi programvezetőként a reprodukciós jogok korlátozása, a hajléktalanság kriminalizációja ellen és a fogyatékossággal élők jogainak védelmében dolgozott. 2012 augusztusa és 2013 júliusa között a Stanford Egyetemen ösztöndíjasként tanult, ahol emberi jogi munkával foglalkozó kurzusokat hallgatott és jogi diplomát szerzett. 2013 óta a TASZ ügyvezető igazgatójaként dolgozik.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.