Amit tudni kell az egészségügyi dolgozók új szolgálati jogviszonyáról

Március elsejétől új jogviszony szerint foglalkoztatják az egészségügyi dolgozókat. Az új, úgynevezett szolgálati munkaszerződést február 28-ig írhatják alá – aki ezt nem teszi meg, annak a hónap végén automatikusan megszűnik a munkaviszonya.

Ebben a tájékoztatóban összeszedtük, hogy kiknek kell megkötniük a szerződést ahhoz, hogy megmaradjon a munkahelyük, mi történik, ha valaki nem írja alá, és azt is, hogy milyen változásokat hoz az új szolgálati jogviszony az egészségügyi dolgozók foglalkoztatásában.

Sokan elküldték nekünk azokat a szerződésmintákat vagy -terveket, amelyeket az egészségügyi szolgálati jogviszony létesítésekor akarnak a munkavállalókkal aláíratni. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a szerződések sokszor csak azokat a dolgokat tartalmazzák, amiket a rendelet kötelezően előír. Így viszont nagyon rövidek, másfél-két oldalasak, és lényeges elemek hiányoznak belőlük, mint például a másodállások, pótlékok szabályozása vagy épp a felmondás feltételei.

Nem jogellenes, hogy a szerződések ezekre az elemekre nem térnek ki, ám a rövid, keretszerződésszerű megállapodás aláírásával rosszul járhatnak az egészségügyi dolgozók. Megvan a veszélye annak, hogy később a jogalkotó átírja ezeket a szabályokat, vagyis úgy tudja módosítani a jogviszony lényeges tartalmi elemeit, hogy ahhoz a munkavállaló hozzájárulása nem szükséges. Aki ilyen, részletekre nem kiterjedő dokumentumot ír alá, az gyakorlatilag egy egyoldalúan módosítható szerződést fogad el.

A felmondási tilalommal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket is kigyűjtöttük. A veszélyhelyzet fennálltáig ugyanis jogszabály tiltja, hogy az egészségügyi dolgozók felmondjanak. Ez a tilalom egyedülálló, a rendszerváltás óta nem volt még hasonlóra példa, és külföldi demokráciákból sem ismerünk ilyet. Szerintünk a tilalom sérti az egészségügyi dolgozók Alaptörvényben és nemzetközi egyezményekben lefektetett alapvető jogait, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulunk. Ez az eljárás azonban hosszan elhúzódhat, ezért addig is összeszedtük, hogy milyen lehetőségeik vannak az egészségügyi dolgozóknak ebben a helyzetben.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

6 ok, amiért nincs értelme kórházi fertőzés miatt perelni

Az előző posztban Bence esetén keresztül végigvettük, a betegjogi panasz miért alkalmatlan a kórházi fertőzéses esetek kivizsgálására. Röviden: azért, mert nem egy független szerv, hanem a kórház maga vizsgálja ki őket. Nade ott a bíróság mint független, igazságszolgáltató szerv. Érdemes-e odavinni a kórházi fertőzéses ügyeket? Hát – nem nagyon.

December 1. AIDS Világnap: A stigma öl, nem a HIV!

Egyre több az új HIV-eset és AIDS megbetegedés. A HIV-vel élőket még mindig erősen stigmatizálja a társadalom nagy része, rendszeres diszkrimináció áldozatai az egészségügyben. Magyarországnak 3 éve nincs AIDS-stratégiája.