Amit tudni kell az egészségügyi dolgozók új szolgálati jogviszonyáról

Március elsejétől új jogviszony szerint foglalkoztatják az egészségügyi dolgozókat. Az új, úgynevezett szolgálati munkaszerződést február 28-ig írhatják alá – aki ezt nem teszi meg, annak a hónap végén automatikusan megszűnik a munkaviszonya.

Ebben a tájékoztatóban összeszedtük, hogy kiknek kell megkötniük a szerződést ahhoz, hogy megmaradjon a munkahelyük, mi történik, ha valaki nem írja alá, és azt is, hogy milyen változásokat hoz az új szolgálati jogviszony az egészségügyi dolgozók foglalkoztatásában.

Sokan elküldték nekünk azokat a szerződésmintákat vagy -terveket, amelyeket az egészségügyi szolgálati jogviszony létesítésekor akarnak a munkavállalókkal aláíratni. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a szerződések sokszor csak azokat a dolgokat tartalmazzák, amiket a rendelet kötelezően előír. Így viszont nagyon rövidek, másfél-két oldalasak, és lényeges elemek hiányoznak belőlük, mint például a másodállások, pótlékok szabályozása vagy épp a felmondás feltételei.

Nem jogellenes, hogy a szerződések ezekre az elemekre nem térnek ki, ám a rövid, keretszerződésszerű megállapodás aláírásával rosszul járhatnak az egészségügyi dolgozók. Megvan a veszélye annak, hogy később a jogalkotó átírja ezeket a szabályokat, vagyis úgy tudja módosítani a jogviszony lényeges tartalmi elemeit, hogy ahhoz a munkavállaló hozzájárulása nem szükséges. Aki ilyen, részletekre nem kiterjedő dokumentumot ír alá, az gyakorlatilag egy egyoldalúan módosítható szerződést fogad el.

A felmondási tilalommal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket is kigyűjtöttük. A veszélyhelyzet fennálltáig ugyanis jogszabály tiltja, hogy az egészségügyi dolgozók felmondjanak. Ez a tilalom egyedülálló, a rendszerváltás óta nem volt még hasonlóra példa, és külföldi demokráciákból sem ismerünk ilyet. Szerintünk a tilalom sérti az egészségügyi dolgozók Alaptörvényben és nemzetközi egyezményekben lefektetett alapvető jogait, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulunk. Ez az eljárás azonban hosszan elhúzódhat, ezért addig is összeszedtük, hogy milyen lehetőségeik vannak az egészségügyi dolgozóknak ebben a helyzetben.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Elszakítják tőlem a gyerekemet, ha karanténba kerülök?

A karanténról készített tájékoztatónk rengeteg embert érdekelt, és noha igyekeztünk annyira részletesek lenni, amennyire csak tudtunk, valósággal záporoztak a kérdések. Ezeket válaszoljuk most meg.

A szegény lány és a kórházi fertőzés

 
Mesedélután! A szegény ember világszép leánya is kaphat kórházi fertőzést. Ebből a népmeséből kiderül, hogy a kórházi fertőzések áldozatainak milyen jogi lehetőségei vannak. Vajon győzedelmeskedik az igazság? Mit tehet a szegény ember, hova forduljon? Mit tett a tűzokádó sárkány az egészségügy állami szerveivel? A meséből kiderül!

Kedvük lenne, csak esélyük nincs- Spermakrízis Magyarországon

Anna egy hároméves kislány édesanyja. Tavaly úgy döntött: szeretne még egy gyereket, kislányának egy testvért, tervei szerint édestestvért. Anna kislánya három éve külföldi spermadonor segítségével született. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal viszont most azt mondja, hogy tilos Magyarországon külföldi spermát felhasználni.