2017. június 22. csütörtök, 15.09

A kormányhivataltól kérjük annak a gödöllői rendeletnek a törvényességi vizsgálatát, amelyik engedélyhez köti a tüntetések megtartását. A törvényben garantált gyülekezési szabadság korlátozására az önkormányzatnak nincs felhatalmazása.

2017. június 22. csütörtök, 13.07

Sokan fordulnak hozzánk

  • gyermekvédelmi ügyekben: amikor valakinek gyermekjóléti alapellátásba, vagy védelembe veszik a gyermekét, esetleg kiemeléssel fenyegetik vagy ki is emelik a gyermekét a családból.
  • gondnoksággal kapcsolatos ügyekben: amikor valaki szeretné megszüntetni a gondnokságot, vagy szeretne kiköltözni az intézetből.
2017. június 19. hétfő, 16.09

Milyen jogi konzultációt  tud a TASZ nyújtani civil szervezeteknek?

2017. június 19. hétfő, 14.44

Vége lehet annak a gyakorlatnak, hogy a rendőrség a TEK-kel közösen lehetetleníti el a tüntetéseket. A Kúria kimondta: védett személy jelenléte, illetve a biztonsága miatt elrendelt területlezárás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a területen nem lehet tartózkodni, vagy akár tüntetni. A rendőrség 2015-ben Angela Merkel látogatása kapcsán egy TEK által elrendelt területlezárásra hivatkozva „függesztett fel” egy Kossuth-téren zajló tüntetést. A közigazgatási bíróság a korlátozást jogszerűnek ítélte, de a Kúria most hatályon kívül helyezte ezt az ítéletet, és új eljárást rendelt el.

2017. június 15. csütörtök, 00.00

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Magyarország egyik legmeghatározóbb jogvédő civil szervezete önkénteskoordinátort keres!

2017. június 14. szerda, 17.12

Az Országgyűlés elfogadta a civil szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt. Ezzel a tájékoztató anyaggal a civil szervezetek számára szeretnénk megkönnyíteni annak megállapítását, hogy vonatkozik-e rájuk a törvény, mire kötelezi őket és mire számíthatnak azok a szervezetek, amelyek nem teljesítik ezt a kötelezettséget.

2017. június 13. kedd, 15.09

On Tuesday, 13 June, after two postponed votes, the Hungarian Parliament adopted the Law on the Transparency of Foreign Funded Organisations. The community of civil society organisations united in the Civilizáció campaign continue to believe that the law is unnecessary, stigmatising and harmful.

2017. június 13. kedd, 14.54

Kétszeri halasztás után június 13-án az Országgyűlés elfogadta a „külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvényt. A Civilizáció kampányban együttműködő civil szervezetek sokasága fenntartja: ez a törvény felesleges, megbélyegző és káros.

2017. június 13. kedd, 14.13

The Hungarian Civil Liberties Union (HCLU) denounces the unlawful NGO Act, even in its final version. According to the watchdog organization, the bill should not have been adopted at all, as it violates fundamental rights. The organization believes that the most effective way of acting against the unlawful provisions is  not to abide the law the. They underline that, given their economic management is already fully transparent, this would not violate anyone’s rights or the demand of transparency.

2017. június 13. kedd, 13.41

A jogsértő civiltörvényt végső változatában is elutasítjuk. Ezt a törvényt véleményünk szerint nem lett volna szabad elfogadni, mert a törvény jogsértő. A jogsértés ellen úgy tudunk leghatékonyabban fellépni, ha nem teszünk eleget a törvénytelen előírásoknak. Hangsúlyozzuk, ezzel senkinek a jogát és a transzparencia követelményét sem sértjük meg, hiszen gazdálkodásunk már most is teljesen átlátható.

2017. június 9. péntek, 17.06

HCLU welcomes interns from time to time, who can gain professional experience at one of the most active Hungarian human rights NGO. Besides assisting with the work of HCLU, the interns can broaden the circle of those committed to human rights.

2017. június 9. péntek, 17.03

A TASZ időről-időre fogad gyakornokokat, akik valódi szakmai feladatokkal szerezhetnek szakmai tapasztalatot, és közben bepillanthatnak az egyik legaktívabb magyarországi jogvédő szervezet munkájába is. A gyakornokok, amellett, hogy a TASZ-t munkájukkal segítik, az emberi jogok iránt elkötelezett polgárok körét bővítik.

2017. június 8. csütörtök, 15.28

Jelzés érkezett az iskolából, mert igazolatlanul hiányzott a gyermeke? A gyámhatóság tárgyalásra idézte, de nem tudja, mit kell tennie? Becsöngetett a családgondozó, de nem tudja, be kell-e engedni? Kiszakítják a gyerekeket a családból és máshol helyezik el?

2017. június 6. kedd, 11.17

Megkaptuk a Kúria írásba foglalt ítéletét a Gyöngyöspata perben. Abban a perben, amelynek egy részében téves – éppen a leírttal ellentétes – szóbeli indokolás hangzott el a legfelsőbb bíróság tárgyalótermében. 

2017. június 3. szombat, 13.53

A Velencei Bizottság nyilvánosságra került előzetes véleménye alapján kijelenthető, hogy ha a Kormány eleget akar tenni a Bizottság véleményében foglaltaknak, akkor nem lehet a törvényt még a tavaszi ülésszakban elfogadni: a vélemény számos ponton aránytalan jogkorlátozásra hívja fel a figyelmet és elengedhetetlennek tartja a széles körű, valódi konzultációt. A törvényjavaslatról ezen az oldalon tudhat meg többet.

Oldalak