2017. május 25. csütörtök, 13.30

Összefoglaló a Külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat kapcsán született nemzetközi szervezeti megszólalásokról
 
A T/14967. számú törvényjavaslat, amit civil törvény néven is emlegetnek, az évi 7,2 millió forintot elérő mértékű külföldi támogatást kapó szervezetek számára előírja a “külföldről támogatott szervezet”-ként való regisztrációt, ennek feltüntetését a honlapjukon és a különböző kiadványokon. Az egyéni képviselői indítványként benyújtott törvény tartalmáról részletesen beszámoltunk megjelenésekor a honlapunkon: https://tasz.hu/magunkrol/maradunk-nem-hallgat-el-tasz. A törvény elfogadása jelenleg a Parlament ülésterve szerint a május 29-i héten fog megtörténni. Mindeközben több olyan nemzetközi szervezet is kifejezte aggályait, kritikáit a törvényjavaslattal kapcsolatban, amelynek hazánk tagja. Voltak olyan megszólalások, amelyek a törvény visszavonására hívták fel a Kormányt.

2017. május 24. szerda, 15.13

A jogász munkatárs feladata a TASZ Politikai Szabadságjogok Projektjének jogi munkájában való részvétel lesz. Olyan jogi végzettségű, emberi jogi érdeklődésű, jogászt keresünk, aki elkötelezett szervezetünk céljai iránt.

2017. május 24. szerda, 14.54

Véleményt nyilvánított a külföldről támogatott szervezeteket megbélyegző törvényről az alapvető jogok biztosa is. Álláspontját hivatalból küldte meg az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága elnökének. Az álláspont szerint a szervezetek megkülönböztetése a pluralizmus alkotmányos értékét befolyásolhatja.

2017. május 23. kedd, 15.07

2016. év végén a Parlament elfogadta a Gyermekvédelmi törvény azon módosítását, aminek értelmében súlyos veszélyeztetésnek minősül, így akár a gyermek családból kiemeléséhez is vezethet, ha a szülőt a gyermekorvos, a védőnő, a pedagógus vagy az óvónő nem találja kellően együttműködőnek. Ezért - öt hónappal ezelőtt - nyílt levélben fordultunk Czibere Károly államtitkár úrhoz, kérve, hogy azonnal készüljön el a törvénymódosítás szövegét pontosító, garanciális módszertani anyag. Kértük azt is, hogy annak elkészítésébe vonják be végre a civil szakmai szervezeteket. Tavalyi levelünkre most kaptunk választ, de a Tárca érdemben nem reagált kérésünkre.

2017. május 23. kedd, 13.14

Dél-Magyarországon élő és praktizáló ügyvédek jelentkezését várjuk, akik részt vennének szabadságjogi pereinkben. A jelentkezés feltétele az ügyvédi kamarai tagság. Új kollégáinknak képzést, motiváló szakmai környezetet és ügyenkénti fix díjazást tudunk felajánlani.

2017. május 19. péntek, 15.31

Ez az útmutatónk Neked, az érettségizőnek segít. Ha elégedetlen vagy az érettségi vizsgád eredményével, az alábbiakból megtudhatod: mikor, hogyan támadhatod meg az értékelést, hogyan élhetsz a jogaiddal – érettségizőként is.

2017. május 18. csütörtök, 12.42

Megszüntette a nyomozást  a Fővárosi Főügyészség Horváth András, a NAV egykori munkatársa ellen. Az ügyészség döntése alapján nem valósult meg egyetlen bűncselekmény sem azok közül, amelyekkel a feljelentő NAV vádolta ügyfelünket. A határozat azt is kimondta, hogy a közérdekű bejelentők ellen akkor sem indítható büntetőeljárás, ha a közérdekű bejelentéssel kapcsolatban megsértik a jogszabályokat. 

2017. május 17. szerda, 11.55

2017. május 3-án látott napvilágot a Központ a Mentális Sérültekért (Mental Disability Advocacy Centre, röviden MDAC) gödi TOPhÁZ Speciális Otthonról készített megrendítő jelentése, melyben a nyilvánosság számára is fény derült a lakókat érő veszélyeztető körülményekre és extrém mértékű elhanyagolásra.  

2017. május 16. kedd, 17.21

A közérdekű ügyekkel foglalkozó civil szervezetek a magánautonómia keretében szerveződnek, de a nyilvánosság előtt végzik a tevékenységüket. Abban a nyilvános térben működnek, amelyben az emberek szabadon egyesülhetnek, eszméket cserélhetnek, megnyilatkozhatnak. A politikai nyilvánosságban való jelenlétük átlátható működést követel tőlük. Abban az esetben, ha a szervezet közpénzt használ fel, vagy részt vesz a közhatalom gyakorlásában, ezzel a tevékenységével összefüggésben az államhoz hasonló átláthatósági elvárásoknak is meg kell felelnie.

2017. május 15. hétfő, 13.46

A közéleti folyamatok átláthatósága szervezetünk egyik alapvető célkitűzése, ugyanakkor a missziónk értelmében azért dolgozunk, hogy  megvédjük az állampolgárokat a hatalom indokolatlan beavatkozásaival szemben. Amikor a kormányzati propaganda eszközeként működő újság olyan adatokat kér tőlünk, amelyek nyilvánosságra hozatala sértené egykori és jelenlegi munkatársaink, a workshopjainkon résztvevők személyiségi jogait, akkor nem tehetjük meg, hogy a kommunikációs szempontból könnyebben indokolható utat választva eleget tegyünk a kérésnek. Minden megszólalásunk gondosan mérlegelt álláspontot tükröz, amelyben az egymással szükségszerűen összeütközésbe kerülő alkotmányos jogokat és értékeket mérlegeljük.

2017. május 11. csütörtök, 16.56

Akár helyi népszavazás kezdeményezéséhez, akár egy petícióhoz szeretne aláírásokat gyűjteni, az aláírások (és egyéb adatok, pl. név, cím stb.) gyűjtésével Ön személyes adatok adatkezelőjévé válik. Ezzel kapcsolatban törvényes kötelezettségei keletkeznek – az Ön saját érdekében és az aláírást adó személyek jogainak védelmében is fontos tudnia, mik az Ön kötelezettségei. Ebben az 1x1-ben ehhez adunk segítséget.

2017. május 11. csütörtök, 11.53

Fogyatékossággal élő gyermekek alapjogait sérti a nemzeti köznevelési törvény módosítási javaslatának több rendelkezése. Az érdemi társadalmi egyeztetés és megfelelő indokolás nélkül benyújtott javaslat többek között nem kötné gyógypedagógus végzettséghez a középsúlyos értelmi fogyatékos gyermekek oktatását. Nyílt levélben küldtük meg részletes állásfoglalásunkat az emberi erőforrások miniszterének, és a jogsértő rendelkezések módosítására, törlésére szólított fel.

2017. május 10. szerda, 12.05

Kedves TASZ Tag! Kedves Felügyelő Bizottság!

Ezúton értesítünk, és szeretettel meghívunk a Társaság a Szabadságjogokért (1136 Budapest, Tátra u. 15/b. I/1.) közgyűlésére.

A közgyűlés időpontja: 2017. május 25. (csütörtök) 17.00 óra.

A közgyűlés helyszíne: 1136 Budapest, Tátra u. 15/b. I/1.

2017. május 5. péntek, 11.37

Május első vasárnapján az anyákat ünnepeljük – de mit ünnepelhetnek ilyenkor azok a szülők, akiktől a szegénység miatt szakították el a gyerekeiket? A Város Mindenkié (AVM), a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az Utcajogász Egyesület kisfilmje három olyan édesanyát mutat be, akik évek óta keményen küzdenek, hogy visszaszerezzék gyermekeiket.

2017. május 4. csütörtök, 14.56

Idén másodszor osztották ki a Civil Díjakat. Megtisztelő számunkra, hogy a 133 beérkezett projekt közül a zsűri Hiányzó emlékek kampányunkat "A legjobb civil kampány 2017" díjjal jutalmazta.

Oldalak