2017. március 29. szerda, 13.59

Az alapvető jogok biztosának jelentése az október 23-i állami rendezvény biztosításáról, és az ott esett jogsértések megítéléséről teljes mértékben alátámasztja álláspontunkat: az állami rendezvény mindenkié, az államnak mindenki véleményét a tartalmától függetlenül biztosítania kell, és az állami rendezvények biztosítási feladatait, ha alapvető jogok érintettek, nem szervezheti ki magáncégeknek.

2017. március 28. kedd, 12.57

A kezdő jogi munkatárs feladata a TASZ szerteágazó emberi jogi munkájában való részvétel lesz. Olyan jogi végzettségű, emberi jogi érdeklődésű, kezdő jogászt keresünk, aki elkötelezett szervezetünk céljai iránt.

2017. március 27. hétfő, 13.03

2016 szeptemberében országos kampányunkban hívtuk fel a közvélemény figyelmét a családjuktól szegénységük miatt elszakított gyermekeket és szüleiket érő jogsérelmekre. A kampány során a felelős minisztériumnak egy bő kétezer aláírással ellátott petíciót és szakmai javaslatcsomagot is átadtunk, melyet számos prominens hazai gyermekvédelmi szervezet is aláírásával támogatott. A Minisztérium már akkor választ ígért, de reakció azóta sem érkezett.

2017. március 22. szerda, 18.02

A Kúria megállapította, hogy alaptörvény-ellenes és törvénysértő Miskolc közösségi együttélési rendeletének azon része, amely büntette, ha az egy főre eső lakrész nem éri el a 6 négyzetmétert. Üdvözöljük a Kúria döntését.

2017. március 21. kedd, 11.29

Ma, az antirasszista világnapon civil szervezetekkel, jogvédőkkel, aktivistákkal világítunk rá a miskolci szegénytelepeken élőket érintő súlyos jogsértésekre, a gettósodás és a nyomor fokozódására. Arra hívjuk fel a figyelmet, hogy az önkormányzat feladata lenne az emberhez méltó lakhatási és életfeltételek megteremtése Miskolc szegényei számára.

2017. március 20. hétfő, 12.59

A magyar társadalomnak szüksége van a civil szervezetek munkájára. Sokféle és pótolhatatlan munkát végzünk a közjó és a demokrácia kiteljesítése érdekében: az állampolgárok önszerveződésének biztosítunk lehetőséget, keretet adunk közös tevékenységeiknek a kultúra, az oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem vagy az érdekérvényesítés területén. Lehetővé tesszük, hogy az állampolgárok csoportjai közösen képviselhessék érdekeiket, részt vegyenek a közéletben és ellenőrizzék a politikai hatalom mindenkori gyakorlóit.

2017. március 20. hétfő, 10.09

Gyanú nélkül soha? Letölthető véleményünk a titkos információgyűjtést módosító, nagy vihart kavart előterjesztésről.

2017. március 17. péntek, 15.16

Miskolc, the third largest city in Hungary has been openly against its Roma inhabitants for the past few years. Discriminative measures have been carried out and the municipality’s communication is hostile and stigmatizing.

2017. március 14. kedd, 20.52

Szabad a füttykoncert a szabadság ünnepén! A bíróság eldöntötte a kérdést, a rendőrség törvénytelenül tiltotta meg kétszer is, hogy Juhász Péter síposztó tüntetést szervezzen a március 15-i miniszterelnöki beszéd idejére. 

2017. március 13. hétfő, 14.15

A BRFK a múlt héten is, és ma is megtiltotta, hogy Juhász Péter, az Együtt elnöke sípolással egybekötött tüntetést tartson március 15-én, nem messze a miniszterelnök múzeumkerti beszédétől. A tiltás alapja a „nemzet méltósága” és a „méltó megemlékezéshez való jog” sérelme. A bíróságon támadtuk meg a tilalmat, a döntés még az ünnepnap előtt megszülethet.

2017. március 9. csütörtök, 16.31

Fogyatékossággal élő gyermekek szüleinek és tanárainak szervezünk értekezleteket. Az ingyenes események célja, hogy a gyermekeket körülvevő felnőttek hasznos tudással rendelkezzenek a fogyatékossággal élő emberek jogairól, a leggyakoribb potenciális jogsértésekről és ezek megelőzéséről, kezeléséről. Jelentkezni 2017. április 15-ig az alábbi linken lehet. Minimum 5 fő részvétele esetén az ország bármely pontjára ellátogatunk!

2017. március 7. kedd, 14.49

Rendszerszintű problémák az addiktológiai ellátásban és működést ellehetetlenítő csúszások a drogterület szervezetei által elnyert pályázatok kifizetésében. A Kábítószerügyi Tanács idei első ülését sokkoló bejelentések tarkították.

2017. március 2. csütörtök, 16.09

The past few weeks have been full of the word “pseudo-NGO”. The government and leaders of the governing party have declared organisations critical of them “pseudo-NGOs”.  According to more moderate views, they should be much more transparent than they are now, while according to more radical views, they should be completely eliminated. Those who do not agree with these politicians have retorted that it is in fact the foundations, associations and other professional platforms close to the government who are the real pseudo-NGOs. It is well-settled what it means to be an NGO. The definition of a pseudo-NGO, on the other hand, has not been fully explained. This expression is used in various contexts in the current debate. Let’s look at the typology of pseudo-NGOs!

2017. március 2. csütörtök, 11.09

Levélben kértük az Igazságügyi Minisztérium (IM) és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) vezetőit arra, hogy biztosítsák a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényjavaslat társadalmi vitáját még mielőtt azt benyújtanák a Parlamentnek.

2017. február 23. csütörtök, 12.22

A szakgimnáziumi érettségi követelményei és feltételei idén először jelentősen eltérnek a gimnáziumi érettségiétől. A szakgimnáziumi tanulók az ötödik vizsgatárgyat már nem szabadon választhatják, hanem kötelező a szakmai vizsgatárgyból érettségizniük. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet-tel (EKINT) közös szakmai állásfoglalásunkban hívjuk fel az ombudsman figyelmét a szakgimnáziumi érettségi alkotmányos visszásságainak feltárásához nélkülözhetetlen szempontokra. 

Oldalak