HCLU in English: English

Aktív Polgár

A jog- és öntudatos polgár kelléktára. Csatlakozzon aktuális kampányunkhoz:

Budapest Királyság: tanulj, játssz és lépj fel a jogsértés ellen!

2014. október 1.

Szélsőségesen egyenlőtlen választójogot vezetett be a nyáron módosított budapesti önkormányzati képviseleti rendszer: idén ősztől a különböző kerületek lakóinak szavazata nem ugyanannyit ér a Fővárosi Közgyűlés tagjainak megválasztásában. A budapesti polgárok egyenlőségét semmibe vevő módosítás ellen most te is felemelheted a szavad!

Oldalak

Nemzetközi szolidaritási akció a magyar civilekért

2014. június 11. szerda, 16.56

Miközben Lázár János ma Brüsszelben a Norvég Támogatási Alap képviselőivel tárgyal, Kenyától Egyiptomon át Szlovákiáig számos nemzetközi szervezet fejezi ki szolidaritását a magyar civileket ért kormányzati lépések kapcsán. Reggel 9-kor egységes közleményben  állnak ki a magyar civil szektor függetlenségéért és hívják fel a politikusok figyelmét arra, hogy bármilyen hatósági nyomásgyakorlás elfogadhatatlan és országhatárokon átnyúló nemzetközi visszhangra is talál.

 

A TASZ is csatlakozott a szabadság- és emberi jogok európai védelmezőihez a liberties.eu oldalon!

2014. május 14. szerda, 11.57

Elindult a a liberties.eu, a vadonatúj, ízig-vérig európai szabadságjogi weboldal.

Nem tudott szavazni? Írjon az ombudsmannak!

2014. április 16. szerda, 12.13

Nem jutott el Önhöz a mozgóurna? Átjelentkezett vagy külképviseleti szavazásra jelentkezett, mégse szerepelt a névjegyzékben, amikor a helyszínre ért? Nem akarja annyiban hagyni, hogy nem élhetett választójogával? Mintalevelünk segítségével panaszt nyújthat be az ombudsmannak!

1x1-ek

2014. január 24. péntek, 10.34

TASZ segédanyagok, tudnivalók, kiadványok, képregények és gyakran ismételt kérdések, programonkénti bontásban.

Levél Áder Jánosnak

2013. május 2. csütörtök, 08.40

A mozgáskorlátozottak és az idősek választójogát támadja a kormány

2012. október 17. szerda, 14.11

A személyes megjelenéshez kötött választási regisztráció előre nem látható nagyságú tömeg számára teheti lehetetlenné, hogy éljen választójogával. Az idősek, mozgáskorlátozottak, várandós anyák is csak akkor kérhetnek mozgóurnát, ha már előtte túlestek a személyes megjelenést követelő feliratkozáson.

Lobbitörvényt most!

2012. április 12. csütörtök, 12.55

Irritálja, ha láthatatlan és elszámoltathatatlan gazdasági érdekérvényesítők szabályozzák az életét? Szeretné, ha nyilvános lenne, hogy a politikusokat kik és milyen érvekkel győzködik? Ne csak négyévente szóljon bele az ország életébe: legyen aktív polgár, és kérje a kormányt a lobbizás szabályozására!

Lobbitörvényt most! - sajtóközlemény

2012. április 12. csütörtök, 12.54

Az érdekérvényesítést a korrupciótól, a demokratikus jogalkotást az önkényes törvénygyártól egy erős lobbitörvény választja el. Ha tenni szeretne a demokratikus jogalkotás védelméért és a lobbizás átlátható és számonkérhető szabályozásáért, küldjön levelet Navracsics Tibor miniszternek, és kérje a kormányt, hogy alkosson lobbitörvényt!

„Zaklatják a hajléktalan embereket!” - film és levélküldő akció

2011. október 30. vasárnap, 16.01

Józsefvárosban szeptember vége óta tart a közrendvédelmi akció, aminek nem titkolt célja, hogy a hajléktalan, életvitelszerűen az utcán lakáson ért emberek ellen szabálysértési eljárás induljon. Jelenleg zajlik az Országgyűlésben annak a törvényjavaslatnak a vitája, ami akár elzárás kiszabását is lehetővé tenné, akkor ha valaki ellen féléven belül másodszorra is szabálysértési eljárás indul életvitelszerű utcán tartózkodás miatt. Filmet készítettünk az eseményekről.

Kérdezze Balsait a dohánylobbiról!

2011. július 11. hétfő, 09.50

Az alkotmányügyi bizottság ülésén az utolsó pillanatban leállították a dohánytermékek idei és jövő évre tervezett adóemelését – ennek eredményeként az állam 20 milliárd forintnyi adóbevételtől esett el a tömeges elbocsátások és költségvetési szigorítások időszakában. “A dohánylobbi erősebb volt” jelentette ki az alkotmányügyi bizottság Fidesz-es elnöke, Balsai István. A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet arra buzdítja az aktív polgárokat, hogy közérdekű adatigénylés formájában tudakolják meg az Alkotmánybíróság jövendő tagjától, vajon pontosan hogyan is befolyásolta a döntését a dohánylobbi.

 

Oldalak