HCLU in English: English

Kitagolás helyett intézményesítés

2012. május 30. szerda, 12.35

A kormány 2012. május 24-én tette közzé az egyes szociális tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló kormányelőterjesztést. A javaslattal a kormány véglegesen az intézményekben hagyná a fogyatékos állampolgárokat, újabb intézmények építését tenné lehetővé, és még kiszolgáltatottabb helyzetbe hozná az ott dolgozó lakókat.

A kormány 2012. május 24-én tette közzé az egyes szociális tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló kormányelőterjesztést. Ekkor még május 29. szerepelt véleményezési határidőként. A honlapon időközben módosították a határidőt, az új határidő május 25. lett, vagyis az érintett civil és szakmai szervezeteknek – hacsak korábban meg nem kapták a tervezetet – egy napjuk volt véleményezni a javaslatot. 

A csomag célja többek között az, hogy a szociális törvénybe illessze a nagy létszámú intézmények megszüntetését célzó stratégiája egyes elemeit, és átalakítsa az intézményen belüli szociális foglalkoztatás rendszerét. A TASZ véleménye szerint a tervezet alapvetően elhibázott, visszalépést jelent a jelenlegi szociális szabályozáshoz képest, és hosszú távon lehetetlenítheti el a totális intézmények megszüntetése célkitűzésének megvalósítását. 
                               
A tervezet a nagy létszámú intézmények alternatívájaként működő támogatott lakhatásnak nevezett szolgáltatás meghatározásakor a jelenlegi intézményrendszerből indul ki. Semmibe véve a nemzetközi és hazai szakmai standardokat, a tervezet támogatott lakhatásnak tekinti az 50 fős tömegintézményeket vagy az akár elszigetelt területen épülő lakóotthonokat is. A tervezet ellentmond a tavaly elfogadott kormánystratégiának, amely lehetővé tenné, hogy akár egy fő befogadására alkalmas lakások révén is lakhatási szolgáltatást biztosítsanak fogyatékos személyeknek – a tervezet már nem nevesíti a lakást mint szociális szolgáltatást. A tervezet jelenlegi formájában való elfogadása a kitagolásról való kormányzati lemondás bizonyítéka lenne.
 
A tervezet átalakítaná az intézményen belüli szociális foglalkoztatást rendszerét is. A tervezet értelmében megszűnik a munka-rehabilitáció és a fejlesztő felkészítő foglalkoztatás, helyükbe a terápiás foglalkoztatás lép. Amellett, hogy a tervezet jelenlegi formájában történő elfogadása azt jelenti, hogy az intézményben élők jelentős része előtt nem lesz nyitott a nyílt munkaerő-piacon vagy az akkreditált foglalkoztatásban való alkalmazás, a rendelkezések erősítik az intézményben lakók kiszolgáltatottságát is.
 
A TASZ részletes véleménye itt (pdf) érhető el.

Hozzászólások

Although there is a wide variety of http://www.rolexreplicafree.com/ rolex replica on supply these days, the common categories of http://www.lvhandbagsjust.co.uk/ louis vuitton uk are listed below. Remember that a lot of of today’s handbags blur the line in between a single sort and one more, so when acquiring a watches on-line, the data provided here must be used only as a common reference.Dress http://www.londonopicreplicawatches.co.uk/rolex-c-1.html Rolex replica watches are often thin, plain, and crafted from a precious metal, such as gold or platinum.

Akkor jön erre az eseményre. Sok esemény, hogy lehet menni, ha már ismeri a menetrend. Ez az egyik esemény látogatható a sok ember.
http://www.trevortaylorlaw.com

Pērkot un pārdodot reizēm šķiet viegli. Tomēr faktiskā darījuma noteikumi tikai isn\ ' t vienkārša iekšpusē parasto un lielo tirdzniecības. Dalībnieki arī vajadzētu saprast kārtulu no ieguldījumu vai veicināšanu.
http://www.kingglock.com/Detail.aspx?PROD=916634&CAT=4314

Skatīt šodienas mūzikas attīstībai ir ļoti svarīgi, lai daudziem cilvēkiem. Tur ir daudz daudz joslām, kas šodien stāv ļoti progresīvu attīstību.
http://www.pheasantbonanza.com

Eszközök felhasználásával kellene, hogy a megfelelő helyre. Minden eszköz rendelkezik különböző alapvető fogalom. Után, hogy ez igazán jön létre egyedi funkciót.
http://parfummurah.weebly.com/1/post/2013/06/parfum-murah-original.html

Ievieš daudzas jaunas programmas ir izdarījusi ļoti daudz cilvēku, kas strādā šajā biznesā. Ikvienai personai ir tiesības atrast viņam tiesības pieteikumu.
http://smallkitchenislandideas.wordpress.com/2013/04/25/the-way-it-takes...

Diētu bez noteikumiem būtu viena ļoti svarīga lieta, ka tur būs daudz cilvēki atturēties no ēšanas vienu maltīti, bet viņi darbosies, pārāk daudz naudas.
http://www.seattlefishing.com

Labas atsauksmes var piešķirt daudziem cilvēkiem, ja saglabāsiet datus pareizi. Tas viss būs atkarīgs no, ja jums ir daudz svarīgu datu.
http://www.superiorhomesolutions.net/decks-fences.html

Oldalak