Barion Pixel TASZ | Ombudsman: Erőfitogtató, tekintélyelvű rezsim az Értelmes Életért Alapítvány lakóotthonában

Ombudsman: Erőfitogtató, tekintélyelvű rezsim az Értelmes Életért Alapítvány lakóotthonában

A TASZ közérdekű bejelentése alapján az ombudsman vizsgálatot folytatott az Értelmes Életért Alapítvány budapesti, Gubó utcai lakóotthonában. A panaszokat a biztos többnyire nem találta megalapozottnak, ugyanakkor megállapította, hogy az alapvető jogokkal összefüggő visszásság közvetlen veszélye áll fenn.

A több, egymástól független forrásból is beérkező panaszok alapján a TASZ közérdekű bejelentéssel fordult az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához. Az Értelmes Életért Alapítvány budapesti székhelyű (1151 Budapest, Gubó u. 8.) lakóotthonával kapcsolatban arról értesültünk, hogy a lakók alapvető jogai rendszeresen sérülnek: információink szerint a lakókkal rendszeresen övölt a lakóotthon vezetője, vallásos életvitelre kényszeríti őket, fegyelmezéssel és büntetéssel tart rendet, illetve korlátozza a lakók kijárási szabadságát, és beleszól személyes életükbe és emberi kapcsolataikba. 
 
Az ombudsmani hivatal helyszíni vizsgálatot tartott az intézményben, beszéltek a lakókkal és a lakóotthon munkatársaival. Az ombudsman számos megállapítást tett közzé, többek között több alkalommal is jelezte, hogy a lakóotthonban autoriter vezetési stílus uralkodik.
 
A jelentés szerint a szabad mozgáshoz való jog és a vallásszabadság tekintetében nem állapítható meg visszásság. Ugyanakkor az ombudsman felhívja a figyelmet arra, hogy a szolgáltatásnak "a tekintélyelvű, olykor erőfitogtató rezsim helyett az egyéni rátermettségen és elhivatottságon túl magas szintű és naprakész szakmai képzettség kell", hogy az alapját képezze.
 
A jelentés "a beadvány alapján felmerült alapvető jogokkal összefüggő visszásság bekövetkeztének közvetlen veszélyét előidéző helyzetet tárt fel."
 
Az ombudsman jelentése itt érhető el.
 
(Képünk illusztráció. Forrás: compfight.com)
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.