A TASZ története

A Társaság a Szabadságjogokért 1994-ben alakult Budapesten, jogvédő és jogfejlesztő non-profit szervezet. Az alapítók a kilencvenes évek elejétől foglalkoztak a pszichiátriai betegek jogainak védelmével, és úgy látták, hogy egy működő demokráciában is szükség van jogvédő szervezetekre. Emellé jött az a felismerés, hogy ha érdemi eredményeket akarnak felmutatni, párhuzamosan a jogfejlesztő tevékenységbe is bele kell vágniuk. A mintát az American Civil Liberties Union adta, akik ahhoz is hozzájárultak, hogy a nevüket használjuk, így lettünk Hungarian Civil Liberties Union (HCLU). Finanszírozásunkat példájukból kiindulva az állami pénzektől való teljes elzárkózás jellemzi. 

Az első 10 évben Fridli Judit vezette a szervezetet, ő teremtette meg a betegjogi program alapjait a pszichiátriai betegek érdekvédelmével. Az első években bővült a tevékenységünk a drogpolitikai programmal, drogfogyasztóknak nyújtott jogsegéllyel, ami Pelle Andrea nevéhez fűződik. 

A szólásszabadság és a politikai szabadságjogok, az önrendelkezés és a magánszféra védelme a kezdetektől adott volt, ezek körvonalai a kilencvenes évek végére tisztultak le, amikorra Magyarországon az emberi jogokkal foglalkozó civil szervezetek felosztották egymás között a feladatokat. A kétezres évek elején kezdtünk az adatvédelem mellett az információszabadsággal, a közérdekű adatok nyilvánosságának védelmével foglalkozni. 2004-ben Fridli Judit lemondása után Dénes Balázs lett a szervezet elnöke, a közérdekű-adatigénylések miatti intenzív bírósági perlekedések indulása az ő nevéhez fűződik. 

A romaprogram indulása szintén fontos mérföldkőnek tekinthető, hiszen az antidiszkriminációs ügyek kivételével ez a terület korábban nem tartozott a TASZ-hoz, a romák sérelmére elkövetett gyilkosságsorozat viszont lélektani határt jelentett. Látva a hatóságok reagálását, a rendőrség hozzáállását és a közhangulatot az országban, úgy gondoltuk, nem hívhatjuk magunkat Magyarország vezető emberi jogi szervezetének, ha nem indítunk romaprogramot. 

Videós programunk először csak az egyes programok céljainak elérését segítette, később önálló lábra állt, hasonlóan az oknyomozó újságíró programhoz.

A TASZ tevékenységét nagytekintélyű tanácsadók segítik, államhatalmi szervektől és pártoktól függetlenül működik, pénzügyi forrásait alapítványok és magánszemélyek biztosítják. Évente 200 millió forintból gazdálkodunk, amiből külföldi társszervezetek működését is finanszírozzuk. A költségvetés csaknem 90 százaléka amerikai magánalapítványoktól érkezik, a fennmaradó rész magyar magánszemélyek és cégek adománya. 

A szabadság nem tudja megvédeni önmagát! 

Legyen Ön is a TASZ támogatója! 

20 éves a TASZ: A TASZ megalapításának izgalmas előzményeit, a sikereket és kihívásokat összegző kiadvány. Írta: Legát Tibor

Megosztás