A hajléktalanság kriminalizálásának krónikája - videó!

Annak rövid áttekintése után, hogy miként került sor a hajléktalanság szabálysértéssé nyilvánítására, arra kérjük, hogy írjon levelet Pintér Sándor belügyminiszternek és Kocsis Máté hajléktalanügyi referensnek arról, hogy a szegények nem bűnözők. Ha több ideje van és másképp is szeretne segíteni, akkor más lehetőségeket is ajánlunk.

2010. november 18. – az építési törvény módosításáról szóló törvény kihirdetése. Az önkormányzatok számára lehetővé válik a nem rendeltetésszerű közterület használat szabálysértéssé nyilvánítása.

2011. május 18. – hatályba lép az első olyan önkormányzati rendelet, amely közterület életvitelszerű lakhatás céljára történő használatát 50. 000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtaná. A szabálysértést Budapest önkormányzata vezeti be, Tarlós István, főpolgármester előterjesztése nyomán.

2011. szeptember 25. – józsefvárosi népszavazás többek között arról, hogy hozzon-e külön rendeletet a józsefvárosi képviselőtestület arról, hogy szabálysértést követ el az, aki életvitelszerű lakhatás céljára használja a közterületet. A népszavazás a megjelentek alacsony száma miatt érvénytelen.

2011. szeptember 26. – elindul a józsefvárosi közrendvédelmi akció, amelynek keretében október 14-ig a VIII. kerületi rendőrkapitányság adatai alapján 535 esetben tettek feljelentést szabálysértést elkövetőkkel szemben – ebből 271 esetben közterület életvitelszerű használata miatt. Az akció a mai napig tart, Kocsis Máté polgármester előterjesztése nyomán a jövő évi folytatásra is elkülönített pénzt az önkormányzat.

2011. október 6. – a józsefvárosi képviselőtestület szabálysértéssé nyilvánítja a közterület életvitelszerű lakhatás céljára való használatát, illetve elfogadja az ún. LÉLEK programot. A programban a VIII. kerületben hajléktalanná vált emberek egy részének biztosítanának munkalehetőséget és lakhatást.

2011. október 11. – Kocsis Máté, VIII. kerületi polgármestert és országgyűlési képviselőt hajléktalanügyi referensnek kéri fel a Fidesz.

2011. november 14. – az Országgyűlési elfogadja azt a törvénymódosító javaslatot, amely alapján azt, aki „a közterület életvitelszerű lakhatás céljaira történő használatára, illetve az életvitelszerű lakhatáshoz használt ingóságok közterületen történő tárolására vonatkozó szabályokat ismételten megszegi, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható”. Az ismétlés akkor állapítható meg, ha ilyen cselekményért az érintettet hat hónapon belül jogerősen felelősségre vonták. A szankció nem alkalmazható, ha a városi önkormányzat a hajléktalan-ellátás feltételeit nem biztosítja. Ez utóbbi kitételt nem értelmezi az elfogadott módosítás. A módosítás december 1-jén lép hatályba.

2011. november 5. – az új szabálysértési törvény javaslatát benyújtja a Belügyminisztérium az Országgyűlésnek, és sürgős eljárásban tárgyalják. A javaslat az egész ország területére érvényes hatállyal szabálysértéssé nyilvánítaná, ha valaki „a közterület belterületét rendeltetésétől eltérő módon, életvitelszerű lakhatás céljára használja, illetve életvitelszerű lakhatáshoz használt ingóságokat közterületen tárol.” A szabálysértés nem állapítható meg, ha a feladat ellátására kötelezett önkormányzat a hajléktalan-ellátás feltételeit nem biztosítja.

A javaslat szerint – a helyszíni bírságolás és a közlekedési szabálysértéseket kivéve – ha valakit fél éven belül harmadszorra marasztalnának el szabálysértés elkövetése miatt, akkor a bíróság elzárást is kiszabhat.

Ha egyetért velünk abban, hogy a hajléktalanság problémájára nem rendészeti megoldásokat kell keresni, mert a szegények nem bűnözők, akkor írjon Pintér Sándor belügyminiszternek és Kocsis Máté hajléktalanügyi referensnek!

Kérjük, hogy e-mailjét küldje el az ügyfelszolgalat@bm.gov.hu és a kocsis.mate@fidesz.hu e-mail címekre és másolatban a tasz@tasz.hu –ra.

A következő szöveget ajánljuk, de kérjük, hogy személyes véleményével egészítse ki ezt:

Tisztelt Belügyminiszter Úr és Referens Úr!

Az a véleményem, hogy a szegénységre nem megoldás a rendészeti eszközök alkalmazása, ezért a következőket kérem Önöktől:

- az új szabálysértési törvény ne nyilvánítsa semmilyen formában szabálysértéssé azt, ha valaki az utcán él;
- az építési törvényből kerüljön ki az önkormányzatoknak adott felhatalmazás az utcai hajléktalanság szankcionálására;
- készüljön kormánystratégia a hajléktalanságról, amely a lakhatási problémák tényleges és hosszú távú megoldása mellett, a lakhatás elvesztése megelőzésére is tartalmaz intézkedéseket.

A következő módokon tud még segíteni:

A Város Mindenkié csoport összeállított egy útmutatót arról, hogy az állampolgárok miként tudnak tenni a hajléktalan emberekért.

Holnap, december 1-jén lesz a Szolidaritás éjszakája – válasszon ki egy közteret, ahol kifejezheti szolidaritását a hajléktalan emberekkel, akár milyen rövid ideig is tud maradni. (Vidéki helyszíneken is!)

Ajánlja fel más jellegű segítségét, akár A Város Mindenkié csoportnak, akár a Börtön Helyett Lakhatást állampolgári mozgalomnak.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Kisokos: ÉRIK-E JOGSÉRTÉSEK A PSZICHIÁTRIÁN?

Kérdéssor sürgősségi és kötelező gyógykezelés esetén, ha ön vagy hozzátartozója/ismerőse azért került a pszichiátriára, mert az orvosai szerint veszélyeztető magatartást tanúsít, azaz saját vagy mások életére, testi épségére, egészségére veszélyt jelenthet.

A cikk könnyen érthető változata ide kattintva érhető el.

KISOKOS: Életvégi döntések, orvosi kezelés visszautasítása

Mi történne, ha egyszer csak baleset érné vagy betegség támadná meg, ami miatt nem tud többé kommunikálni? Biztos abban, hogy a kórházban tényleg az történne Önnel, amit szeretne? Családtagjai, szerettei tudnák, mi az, ami Önnek fontos? Nekik vajon nem lenne megterhelő, hogy olyan döntéseket kell meghozniuk, amelyek valójában Önt érintik leginkább? Betegségeinkkel nem könnyű foglalkozni. Még nehezebb, ha arra gondolunk, hogy mi fog történni velünk, ha az orvosok már nem tudnak meggyógyítani: ha súlyos betegség vagy baleseti sérülés miatt az életünk a végéhez közeledik.

Kórházi fertőzések: özönlenek a történetek a családi tragédiákról

Munkatársunk a múlt héten az Egyenes Beszéd vendégeként beszélt a kórházi fertőzésekről. Azt is elmondta: lehetőség van a jogérvényesítésére, így a TASZ ügyfeleket keres. Az elmúlt napokban özönlöttek a történetek a családi tragédiákról. Munkatársunk személyes beszámolójából viszont kiderül: a családtagok többsége csak egyvalamit szeretne.