A járványügyi készültség végével a kötelező koronavírus elleni oltás is megszűnt

2022. december 18-án megszűnt a koronavírus miatt elrendelt járványügyi készültség, ami a védőoltással kapcsolatos szabályokra is kihat.

Az állami, önkormányzati és alapítványi egyetemi munkáltatóknak eddig a jogszabály szerint lehetősége volt arra, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltást a dolgozóknak. Ezen az alapon volt kötelező az egészségügyi dolgozók, hivatali dolgozók, vagy honvédek számára a védőoltás felvétele. 2022. december 18-án azonban megszűnt a járványügyi készültség, vagyis jelenleg jogszerűen nem kötelezhetnek arra senkit, hogy felvegye az oltást.

Azokat a munkavállalókat, akik 2022. december 18. előtt nem vették fel a kötelező oltást, a munkáltató fizetés nélküli szabadságra küldhette. A járványügyi készültség megszűnésével a munkáltatónak döntenie kellett: ha fennálltak a feltételei, azonnali hatállyal kirúghatta, egyébként pedig köteles visszavennie, és tovább foglalkoztatnia munkavállalóját.

A munkaviszony megszüntetésére csak a járványügyi készültség megszűnésétől számított 15 naptári napon belül volt lehetőség, vagyis 2023. január 2-ig. További feltétel volt, hogy a fizetés nélküli szabadság elrendelésétől számítva elteljen legalább hat hónap. Ha nem bocsátották el a munkavállalót január 2-ig, a korábban elrendelt fizetés nélküli szabadság véget ér, és a rendes szabályok szerint dolgozhat tovább, az oltás felvétele nélkül.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

25 kilométert gyalogolni a legközelebbi ügyeletre - 1.rész

Köztudott, hogy Magyarországon hatalmas különbségek vannak az egészségügyi mutatókban aszerint, hogy ki hol lakik. Míg például Budapest második kerületében a születéskor várható élettartam megegyezik Ausztriáéval, addig Borsodban a férfiak várható élettartama a kambodzsai és az azerbajdzsáni férfiakéval azonos. Egy rózsadombi nő átlagosan 13 évvel él tovább, mint egy borsodi férfi. Ha pedig csak a férfiakat nézzük, akkor több mint 7 évvel él tovább valaki, ha a második kerületbe születik, mintha Borsodba. Blogsorozatunk első részében ezen aránytalanságok okainak jártunk utána.

Nehezebb lesz az abortuszt választani?

Véleményeztük a jogszabályt, mely - a TASZ álláspontja szerint - a nők önrendelkezési jogát sértő módon az örökbe adást támogatja az abortusz helyett.

Véleményeztük a II. Nemzeti HIV/AIDS Stratégia (2011-2015) OGY határozat tervezetét

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet véleményét és javaslatait a II. Nemzeti HIV/AIDS Stratégia (2011-2015) tervezetéről az alábbiakban foglaljuk össze.