A Magyar Addiktológiai Társaság és az Ártalomcsökkentők Szakmai Egyesületének közös sajtóközleménye a Drogmentes Maratonról

A szakemberek megdöbbentek Schmitt Pál részvételén és aggodalommal tölti el őket, hogy számos közéleti személyiség, köztük olimpiai bajnokok, színészek és hivatásos rendőrtisztek is a félrevezetés áldozatául estek. Olvassa el a sajtóközleményt!

A Magyar Addiktológiai Társaság és az Ártalomcsökkentők Szakmai Egyesülete megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Schmitt Pál is csatlakozott az ún. Drogmentes Maraton mozgalmat támogató hírességek sorához. Szeretnénk felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy ez a kezdeményezés, bár kétségkívül tetszetős jelszavakat használ, a Szcientológia Egyház programja, s ily módon megkérdőjelezhető az alapítók szándékának őszintésége. A Szcientológiai Egyház tagadja a pszichiátria és a pszichiátriai kezelések, így a drogbetegeket gyógyító pszichiátriai és addiktológiai kezelések jogosultságát. Kábítószer-ellenes és prevenciós programjaiban szakmailag téves állításokat fogalmaz meg. Aggasztónak tartjuk azt is, hogy ezen programjait látszólag az Egyháztól független programként hirdeti. Elfogadhatatlanak tartjuk Schmitt úr azon nyilatkozatát, amely szerint akár még az ördöggel is le kell paktálni annak érdekében, hogy a fiatalokat megvédjük a kábítószerektől. Aggodalommal tölt el bennünket, hogy számos közéleti személyiség, köztük olimpiai bajnokok, színészek és hivatásos rendőrtisztek is a félrevezetés áldozatául estek, illetve hogy kétes hitelességű “tájékoztató kampányt” ismert multinacionális cégek szponzorálják. Felkérjük ezért mindezeket a jogi és magánszemélyeket, hogy gondolják át újra a kampányban való részvételüket, és nevükkel, pénzükkel inkább a Nemzeti Drogstratégia szellemiségének, kritériumainak eleget tevő szervezetek, szakemberek munkáját támogassák.


Ártalomcsökkentők Szakmai Egyesülete
Magyar Addiktológiai Társaság
Budapest, 2008. április 21.

Olvassa el a Heti Válasz cikkét az ügyről itt!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A harc, amit nem kéne megnyernünk

  • A Magyar Idők sikerként ünnepli az otthoni pálinkafőzés emelkedését, a „pálinkaharc nyerésre állását”.
  • Eközben egy szót sem ejt a közel milliós nagyságrendű magyar alkoholbetegről és az ehhez köthető betegségekről, halálesetekről.
  • A kormány, miközben népszerűsíti a pálinkát, nem tesz semmit az alkoholivással járó károk mérsékléséért.
  • Pedig a legalizációk alapeleme, hogy a bevételek jelentős részét egészségügyi és társadalmi célokra fordítják.

Nincs helye rendőröknek az iskolában

Budapest, 2013. augusztus 23. - A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet megdöbbentőnek tartja, hogy miközben az iskolai drogprevencióra fordított pályázati pénzek elapadnak, az állam rendőröket küld az iskolákba a drogfogyasztás visszaszorításának céljával.